srijeda, 20. lipnja 2012.

FBI istraga bloga Bite my cake


U okviru igre FBI rukavice  svibanj i lipanj su rezervirani za istragu bloga Bite my cake. Tamarin blog mi je jako drag zbog toga što je posvećen pretežno kolačima. Uz kolače, Tamara nas ponekad odvede na virtualno gastronomsko putovanje kroz seriju postova Eat global. Već sam prošle godine isprobala jedan njezin recept i jedan prijedlog, te nedavno cheesecake u staklenkama, a u okviru igrice sam odlučila isprobati sljedeće recepte (nazivi su link na original recept)

Do sada sam brownies radila s orasima. Budući da jako volim čokoladne kolače, nisam mogla zaobići ovaj recept, a i zanimalo me kakvog je okusa kombinacija s lješnjacima. Spoj čokolade i lješnjaka u ovom kolaču je odličan. Jedino što su mi se mrvicu predugo pekli. Tamara je napisala da se peku 25 do 30 minuta. U provjeru sam krenula nakon 22 minute pečenja i već je bilo prekasno, čačkalica je izašla van potpuno čista.

  • 150 g tamne čokolade (koristila sam Nestle Dessert Corse)
  • 113 g maslaca
  • 180 g šećera
  • 1 žličica arome vanilije
  • prstohvat soli
  • 3 jaja
  • 15 g kakaa
  • 95 g glatkog brašna
  • 100 g prženih grubo sjeckanih lješnjaka

Na pari otopite čokoladu i maslac uz povremeno miješanje. Prebacite u visoku posudu pa pjenjačom umiješajte šećer, sol i aromu vanilije. Umiješajte jedno po jedno jaje te na kraju dodajte kakao i brašno i miješajte pjenjačom da se svi sastojci sjedine. Dodajte lješnjake. Smjesu rasporedite u četvrtasti lim dimenzija 20 x 30 cm obložen papirom za pečenje. Pecite 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Izvadite kolač zajedno s papirom za pečenje i pustite da se ohladi na rešetki. 




Ove čvoriće sam već duže vrijeme imala namjeru napraviti, ali nikako da ih uvrstim u raspored. Jako mi je drago što sam ih isprobala. Da vam baremo mogu prenesti miris ovih finih peciva. Jednostavno mami da uzemete još jedno pecivo, pa još jedno i još jedno ... A ako su topla, stvarno je teško prestati jesti ih. Za 15 komada potrebno je

  • 500 g glatkog brašna
  • 7 g suhog kvasca
  • 1 žličica šećera
  • 2 žličice soli
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 60 ml toplog mlijeka
  • 250 ml tople vode
  • 40 g otopljenog maslaca
  • 4 režnja češnjaka sitno nasjeckana
  • 1/2 žličice sitno sjeckanog peršina

Pomiješajte brašno, kvasac, šećer i sol. Dodajte maslinovo ulje, toplu vodu i mlijeko pa zamijesite tijesto. Stavite ga u zdjelu, pokrijte krpom i pustite da se diže sat vremena. Tijesto podijelite na 15 komada jednake veličine. Svaki komad oblikujte u valjak dužine 25 - 30 cm (lakše mi je bilo oblikovati valjke na nepobrašnjenoj podlozi). Tijesto zavežite u čvor, a krajeve podvijte u sredinu čvora, jedan kraj prema gore, a drugi prema dolje. Čvoriće poslažite na lim prekriven papirom za pečenje, pokrijte krpom i pustite da se dižu 45 minuta. Dignute čvoriće pecite 30 - 35 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Vruće čvoriće premažite mješavinom otopljenog maslaca, češnjaka i peršina.


Nikad nisam probala kruh s kapulom, a preporuku za ova peciva nisam mogla zanemariti. Peciva sam poslužila za doručak, u kombinaciji s omiljenom salamom i neizostavnim sokom od svježe iscijeđenih naranči. Odličan početak dana!

  • 500 g glatkog brašna
  • 7 g suhog kvasca
  • 60 ml ulja
  • 100 ml mlake vode
  • 240 ml toplog mlijeka
  • 2 kapule
  • sol i papar
  • 1 žlica maslaca (za premazivanje)

Kvasac rastopite u mlakoj vodi i ostavite da odstoji 5 minuta. Dinstajte narezanu kapulu na maslinovom ulju dok ne omekša. Pomiješajte brašno, sol i papar. Dodajte kapulu zajedno s uljem, kvasac s vodom i toplo mlijeko. Zamijesite tijesto, pokrijte krpom i pustite da se diže sat vremena. Dignuto tijesto lagano premijesite i podijelite na 12 dijelova. Od svakog dijela oblikujte lopticu. Poslažite ih na lim obložen papirom za pečenje, pokrijte krpom i pustite da se dižu još 45 minuta. Površinu svake loptice zarežite u obliku križa i premažite rastopljenim maslacem. Pecite 20 - 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 190°C.


Sirup od cvjetova bazge


Kraj svibnja i početak lipnja obilježava bazga. Njezini raskošni cvjetovi nalaze se na svakom koraku (barem u mom kraju) i mame svojim mirisom. Pa zašto onda ne napraviti sirup od cvjetova bazge? Umjesto limunske kiseline sam koristila svježe iscijeđeni sok od limuna. Prilikom izrade sirupa najbolje se je pridržavati sljedećih omjera:
  • jedan cvijet bazge - 100 ml vode
  • 1 litra vode - 1 kg šećera



Konkretno, sirup sam napravila od
  • 20 cvjetova bazge
  • 2 l vode
  • 2 kg šećera
  • svježe iscijeđeni sok 2 limuna 

Cvjetove bazge prelijte vodom i pustite da odstoje 24 sata. Tekućinu procijedite kroz sito obloženo gustom gazom, dodajte šećer i sok od limuna. Kuhajte 10 - 15 minuta (po potrebni odstranite pjenu). Ohlađeni sirup spremite u sterilizirane boce. Budući da je sirup bez konzervansa, boce treba držati na hladnom i potrošiti u roku od par mjeseci. Konzumirajte razrijeđeno s vodom, a omjer odredite prema ukusu. 

Broj komentara: 47:

  1. Sve ti je super ispalo, no najviše mi se sviđa recept za Browniese s lješnjacima, baš izgledaju fino :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Krasan odabir,sve izgleda tako prefino,ja bih ipak za sebe odabrala onu lopticu od kapule u izdanju kakvom si ju prezentirala,sa salamicom
      i ostalim dodacima..njam!

      Izbriši
    2. Aria, brownies s lješnjacima su odlični

      Nely, baš mi je drago da sam isprobala i peciva s kapulom i ona s češnjakom, oba imaju svoje čari

      Izbriši
  2. Draga Tamara, predivne fotografije i predivan odabir recepata, sve je po mom guštu :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Baš si to odlično prezentirala i zaista si si dala truda. Čisto se sramim što nisam radila više stvari (jesam, ali da li ću stići i objaviti, pitanje je sad'!).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U početku bloganja sam svaki recept isprobam u okviru FBI rukavica objavljivala zasebno, kasnije sam shvatila da je puno bolji koncept kojeg koriste neke blogerice a to je prezentiranje svih radova u jednom postu. Tako stignem isprobati i objaviti što želim, a bude i drugih postova, nevezanih za igricu

      Izbriši
  4. Super si odabrala recepte!
    i ja sam isprobala one loptice i čvoriće i oduševila se isto!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne mogu se odlučiti što mi je draže, da li loptice ili čvorići

      Izbriši
  5. Odličan izbor, sve izgleda prefino :)

    OdgovoriIzbriši
  6. pročešljala si svaki kutak Tamarinog bloga, bravo!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. FBI rukavice su odlična prilika za isprobati nešto što možda nije dio uobičajenog repertoara

      Izbriši
  7. Oh, draga moja!
    Sve ti je ovo predivno i ne znam za šta bih prije se odlučila. Oni čvorići su mi davno zapeli za oko a i ova peciva s kapulom.
    Predivnoooo!
    Samo da prestanu ove vrućine, ne mogu vidjeti pećnicu!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vrućine teško da će uskoro prestati, tek su počele :) Puno mi je draže ubaciti nešto u pećnicu nego stajati kraj šparheta, tako da ljeti kod mene pećnica ima prednost

      Izbriši
  8. Odličan i zanimljiv post!

    Pozdrav. :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Slano, slatko i na kraju osveženje, super izbor i izvedba.

    OdgovoriIzbriši
  10. Hvala ti što si isprobala ove divne stvari, oduševljena sam i drago mi je što ti se sviđaju! :) Sve izgleda jako, jako primamljivo

    OdgovoriIzbriši
  11. Predivne slike, hrana je ajme meni...Moram probati brownies i čvoriće, izgledaju fantastično! Sok od bazge sam i ja radila, po istoj recepturi, ispao je odlično! Super je to, jednostavno i zdravo! Hvala na super idejama! :) Ilina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pazi za brownies da ih ne prepečeš kao ja, počni već ranije provjeravati situaciju, a čvorići su genijalni

      Izbriši
  12. Sve izgleda fino i sviđa mi se tvoj izbor, ja sam do sada radila samo jedno jelo...Ovaj brownies mi se jako sviđa, jedino mi je nekako pretoplo za se družiti s 'pećnicom' hehe

    OdgovoriIzbriši
  13. Divno, baš se lepe recepte isprobala. Eto meni su promakle te loptice sa kapulom. Sad moram da ih probam. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni se isto dogodi da tek kod drugih uočim neki super recept

      Izbriši
  14. Bravo, odličan izbor si napravila i sve tako dobro izgleda, a brownies me posebno oduševljavaju ! Sok od bazge sam i ja radila, a loptice su moram priznati i meni promakle. Istina je da koliko god pažljivo čitam recepte na blogovima neke uočim tek ovako kada ih netko drugi isproba.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma lako je da takve stvari promaknu. Meni se dogodi da izvučem 15ak recepata od kojih odaberem one koje ću najprije isprobati i tako uvijek promakne nešto

      Izbriši
  15. Sve što si pripremila izgleda mi jako njami :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Odlican izbor Divnih Tamarinih recepata i sve je prekrasno prezentovano, tesko bi se bilo odluciti. Slike su krasne.

    OdgovoriIzbriši
  17. Brownies!!! Definitivno moj omiljeni kolac!

    yecilii.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši
  18. Divan izbor, vec sam zamislila sve te divote u jednoj kosarici za piknik i onu tvoju basticu, a ti cvorici mi nece dati mira dok ih ne isprobam.:)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Imaš pravo, bili bi to odlični sastojci za piknik. A čvoriće svakako isprobaj, odlični su

      Izbriši
  19. Cak smo dva ista recepta pravile! :) Cvorici su the best, zar ne? A i loptice sa lukom su mnogo dobre...

    OdgovoriIzbriši
  20. Ovi cvorici i loptice izgledaju odlicno! Pozdrav, ombia,

    OdgovoriIzbriši
  21. ADORO BROWNIES E ESSES FICOU PERFEITO,ALIAS GOSTEI DE TUDO .
    ACHEI O XAROPE DE FLORES MUITO INTERESSANTE.
    BJS

    OdgovoriIzbriši
  22. I love brownies. Yours are amazing.

    OdgovoriIzbriši
  23. Odlicnan izbor i prezentacija. Meni je na spisku skorz nesto peto ali nikako da zapocnem, mada su se sada i ovi cvorici ubacili na spisak. Divni su.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Čvorići su stvarno odlični, nećeš požaliti ako ih napraviš

      Izbriši
  24. Svaka čast, stvarno si se potrudila.
    Sve super izgleda, zanimljivi su mi ovi čvorići od češnjaka...
    možda ih uskoro isprobam.
    pozz :)

    OdgovoriIzbriši
  25. Hello...brownies are wonderfull..I love everything..

    OdgovoriIzbriši
  26. love your brownies and little breads!

    OdgovoriIzbriši
  27. Everything looks absolutely wonderful!Have a lovely day,dear!

    OdgovoriIzbriši
  28. Me han gustado mucho las dos recetas, el Brownie y los panecitos de ajo, se ven muy apetitosos y las fotos son preciosas. Me gustaría que recogieras de mi blog, un premio que te he otorgado por reconocimiento a tu buen blog. El premio se llama LOK@X, ( LOK@ X TU BLOG )
    Besitos!

    OdgovoriIzbriši