nedjelja, 9. lipnja 2019.

Bez glutena: Princes krafne

Ponekad razmišljam o desertima koje sam radila dok sam jela gluten pa s vremena na vrijeme napravim neki od recepata u bezglutenskoj varijanti. Tako je došao i red na princes krafne. Recept koji sam toliko puta radila, ponekad samo za naš gušt, a više puta za neka veća okupljanja. Tako sam i počela raditi bite size princezice. Od glutenskog recepta napravim 50 - 60 mini princes krafni, a ovaj bezlutenski je dovoljan za 40ak komada. Razlika između glutenskog i bezglutenskog tijesta je u tome što su glutenske prince krafne unutra šuplje i više narastu.
 

Krema
  • 500 ml mlijeka
  • 140 g šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 jaje
  • 3 žumanjaka
  • 75 g gustina
  • 65 g omekšalog maslaca
Jaje i žumanjke izmiksajte u posudi. Umiješajte 50 ml mlijeka i ekstrakt vanilije. Dodajte gustin i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. U drugoj posudi prokuhajte ostatak mlijeka i šećer. Smjesu sa žumanjcima dodajte u mlijeko i intenzivno miješajte pjenjačom ili mikserom par minuta dok se smjesa ne zgusne. Prekrijte površinu kreme prijanjajućom folijom (da se ne napravi korica) i pustite da se krema potpuno ohladi. Hladnu kremu kratko izmiksajte i dodajte omekšali maslac pa miksajte dok se sastojci ne povežu.
 
Tijesto
  • 200ml vode
  • 100 ml ulja
  • prstohvat soli
  • 3 žličice šećera
  • 150 g Schar Mix b brašna
  • 4 jaja
U posudu stavite vodu, ulje, sol i šećer pa stavite da zakuha. Maknite sa vatre i dodajte brašno. Miješajte kuhačom dok ne dobijete gusto tijesto. Pustite da se par minuta prohladi, pa dodajte jedno po jedno jaje i miješajte ili miksajte između svakog dodavanja, dok se ne dobije homogena smjesa, koja je gusta, ljepljiva i sjajna. Smjesu stavite u veću dresir vrećicu sa zvjezdastim ili okruglim nastavkom i na lim obložen papirom za pečenje istiskujte grudice tijesta.  Pecite 30 - 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C (ovisi o veličini), a tijekom pečenja nemojte otvarati pećnicu. Tijesto je pečeno kad se dobro zarumeni i kad pukotine izgube svijetlo žutu boju.

Dekoracija
  • 125 ml slatkog vrhnja
  • 1 žličica šećera
  • šećer u prahu za posipanje
Ohlađene krafne prerežite na pola. Donju polovicu napunite kremom uz pomoć dresir vrećice i zvjezdastog nastavka. Slatko vrhnje uz dodatak šećera izmiksajte u šlag. Na kremu nanesite sloj šlaga uz pomoć dresir vrećice i zvjezdastog nastavka. Poklopite gornjom polovicom krafne i pospite šećerom u prahu. Princes krafne čuvajte pokrivene u frižideru.

4 komentara: