Ovaj me recept vraća u djetinjstvo. Ne jako daleko, već u srednjoškolske dane. U to je vrijeme Ledo plasirao na tržište prvi zimski sladoled pod nazivom Winty. Sjećam se da sam ga tamanila skoro svakog dana u poslijepodnevoj smjeni, na putu od autobusne stanice do škole. Događalo se da Winty bude rasprodan pa sam uočila sendviče sa sladoledom. Nisam pretjerani ljubitelj sladoleda na kuglice, ali sendvič verzije jako volim. Zato sam se razveselila kad sam vidjela da su sendviči sa sladoledom tema lipanjskih kuVarijacija.
Međutim, veselje je splasnulo kad sam se jednog sunčanog i toplog dana prihvatila izrade. Plan je bio poprilično nadobudan. Ujutro zamijesim tijesto, omekšam sladoled i stavim ga u prikladnu posudu, ispečem keksiće, izrežem sladoled na željene motive, složim sendviče, stavim ih u zamrzivač i konačno pofotkam. Da bude stvar još bolja zamislila sam mini sendviče u obliku cvijeta i kao rezervnu varijantu veće okrugle keksiće. Imala sam u planu napraviti i domaći sladoled, ali je na kraju poslužio kupovni sladoled zbog boja koje je nudio. Za okrugle sendviče sam znala da neću imati problema s izradom i spajanjem. Sve je bilo pomno isplanirano i djelovalo je kao da ne postoji mogućnost za pogrešku. Cvjetni sendviči su mi od početka zaokupirali misli i znala sam da su teško izvedivi, ali nisam odustala. Prvi spojeni cvjetić (tamo negdje oko 13 sati) mi je dao do znanja da će sladoled morati biti u zamrzivaču do večeri, s nadom da će vrućina malo popustiti. Tek tada se mogu upustiti u slaganje sendviča, a fotkanje moram odgoditi za rano jutro sljedećeg dana. Kako je sve to teklo, pročitajte u nastavku.
- 285 g omekšalog maslaca
- 200 g šećera
- prstohvat soli
- 2 velika žumanjka
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 335 g glatkog brašna
- 75 g kakaa
- 1 kg omekšalog sladoleda
Plitku posudu obložite papirom za pečenje. Istresite u nju omekšali sladoled i razmažite ga što ravnomjernije. Stavite posudu u zamrzivač na nekoliko sati da se stisne. Izmiksajte omekšali maslac sa šećerom i soli. Dodajte žumanjke i ekstrakt vanilije. Miksajte dok se sastojci ne sjedine. Dodajte prosijano brašno pomiješano s kakaom i miksajte dok se ne dobije kompaktna smjesa. Istresite smjesu na radnu površinu i oblikujte u kuglu. Podijelite tijesto na dva dijela, svaki dio spljoštite u disk, omotajte prozirnom folijom i stavite u frižider na pola sata.
Tijesto razvaljajte između dva lista papira za pečenje na debljinu 0,5 cm. Odlijepite gornji list papira za pečenje od tijesta pa ga vratite nazad na tijesto i preokrenite tijesto zajedno s papirom za pečenje. Odstranite gornji list papira za pečenje (prije okretanje je to bio donji list). Pobrašnjenim rezačima za kekse ili nožem izrežite željene oblike i posložite na lim obložen papirom za pečenje. Štapić za ražnjić pobrašnite pa izbušite rupice po tijestu. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C, a vrijeme pečenja prilagodite veličini oblika (ne više od 10 minuta za manje oblike i ne više od 15 minuta za veće oblike, obično je tijesto pečeno kad se iz pećnice počne širiti miris). Kekse ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim ih prebacite u frižider na pola sata do sat vremena.
Sladoled zajedno s papirom za pečenje izvadite iz posude. Uz pomoć noža ili rezača za kekse izrežite željene oblike koji odgovaraju ispečenim keksima. Okrenite keks licem prema dolje, na njega stavite sladoled pa poklopite drugim keksom licem prema gore. Zamotajte sendviče u prijanjajuću foliju i staviti ih u zamrzivač na sat vremena. Prije posluživanja pustite sendviče 5 minuta na sobnoj temperaturi.
Okrugle sendviče sam napravila tako da sam oko donjeg keksa formirala valjak od čvršće folije. Na keks sam rasporedila omekšali sladoled, poklopila gornjim keksom i lagano pritisnula. Sendviče su stajali u valjku od folije do posluživanja.
Okrugle sendviče sam napravila tako da sam oko donjeg keksa formirala valjak od čvršće folije. Na keks sam rasporedila omekšali sladoled, poklopila gornjim keksom i lagano pritisnula. Sendviče su stajali u valjku od folije do posluživanja.
ajme divni su <3 stavrno su ti super ispali!! :)
OdgovoriIzbrišiHvala
IzbrišiJedva sam cekala da objavis recept:) Predivno izgledaju:)S'obzirom da sam veliki ljubitelj keksica, ovo ide na isprobavanje:)
OdgovoriIzbrišiEvo dočekala si recept, nadam se da nećeš imati problema s izradom, odnosno topljenjem sladoleda pri ovim vrućinama
IzbrišiJaooo, sendviče sa sladoledom naprosto obožavam!:)
OdgovoriIzbrišisavršeno su ti ispali!
Preslatki su!! :)
OdgovoriIzbrišiTako dobro i dekorativno izgleda, svaka čast...
OdgovoriIzbrišiHvala
IzbrišiJoj, osvojila si me - obožavam sladoled i sad bar imam recept za njegovu kućnu izradu jer izgleda prefino!
OdgovoriIzbrišiI cvijetići su ti divno ispali!
Moram te razočarati, koristila sam kupovni sladoled :D
IzbrišiMa nisam razočarana, možda se nisam dobro izrazila. Iako je sladoled kupovni, radila si domaće keksiće koji su super i to želim isprobati.
IzbrišiKrivo smo se razumjele :)
IzbrišiBaš su slatki. Ovo je super za složiti i staviti u zamrzivač pa kad dođu gosti lako za poslužiti.
OdgovoriIzbrišiStvarno mogu poslužiti za iznenadne goste, ali uz ove vrućine, čisto sumnjam da bi uspjeli toliko dugo ostati skriveni u zamrzivaču
IzbrišiPrekrasno, cvijetići su divni!
OdgovoriIzbrišiHvala
Izbrišistvarno su ti prekrasno ispali, bravo za trud!
OdgovoriIzbrišiHvala
Izbrišinjam, obožavam te sendviče sa sladoledom....
OdgovoriIzbrišisjećam se, Ledo je davno imao sladoled-sendvič, zvao se Griz-liz i bio je najbolji sladoled na svijetu! :)
hvala ti na super receptićima :D
Izgleda da je bilo jako daaavno kad se ne sjećam imena tog sendvič sladoleda, samo mi je Winty ostao u sjećanju
IzbrišiSüper...they are wonderfull...
OdgovoriIzbrišiAjme meni je ovo prefino :) Jako lijepo izgledaju cvjetići!
OdgovoriIzbrišiBas su ti dobri cvetici i slatki su mi tako na drvcima, ali bilo je dosta posla oko njih.:) Kad sam prvi put procitala recept po kome smo trebali da pravimo, nekako mi je sve to izgledalo prilicno komplikovano, pa sam razmisljala kako da malo pojednostavnim postupak.. sledeci put cu staviti cokoladu u keksice, nekako se suvise oseti jak ukus kakaa, a svidja mi se i tvoja okrugla verzija sa seckanim lesnicima sa strane.:))
OdgovoriIzbrišiVidiš kako nam je naizgled jednostavan recept dao razmišljati kako ga najjednostavnije napraviti.
IzbrišiNije loša ideja ni s čokoladom. Meni su bili keksići ok okusom, ali to je vjerojatno stvar navike.
Odlični, napravila si ih majstorski!!
OdgovoriIzbrišiHvala
IzbrišiIzgledaju vrlo fini!!
OdgovoriIzbrišiHvala
IzbrišiFICARAM LINDAS UMA EXCELENTE IDEIA.
OdgovoriIzbrišiUM EXCELENTE FIM DE SEMANA
BJS
Thank you
IzbrišiTi si se stvarno potrudila i vratila u srednjoškolske dane s tvojim omiljenim sladoledom
OdgovoriIzbrišiSendviči sa sladoledom me uvijek asociraju na srednju školu
IzbrišiBaš su sladki :). Divno!!
OdgovoriIzbrišiDa je ovaj desert bogat! Wonderful, mogao sam jesti dva sada sigurno.
OdgovoriIzbrišiSviđa mi se.Veliki poljubac i sretan vikend.
¡Que rico este postre! Maravilloso, me comería ahora mismo 2 seguro.
Me encanta. Un beso grande y feliz fin de semana.
Nisam stigla da ih pravim,znaš zašto :)
OdgovoriIzbrišiA kako ih baš puno volim,sigurno ću ih probati.Samo ću probati na Mignonnčin način,puno je jednostavniji.
Baš ti zavidim,jer znam da ste uživali u njima.
Namjerno sam si zakomplicirala oblikom, ali imala sam i rezervnu jednostavniju varijantu, koja dosta sliči na postupak od Mignonne
IzbrišiOvi cvjetni su mi definitvno favoriti..genijalno izgledaju:)
OdgovoriIzbrišiHvala
Izbrišikrasni su, trud se isplatio
OdgovoriIzbrišiHvala
IzbrišiSvaka čast! Već sam ih vidjela na Fejsu, mislila sam da su obični keksići...ali nisu!
OdgovoriIzbrišiTrud ti se isplatio!
Nisam stigla do sendviča u srednjoj, neumorno sam mlatila Winty i samo winty! Često ga se sjetim i žao mi što ga više nema :)
Drago mi je čuti da ima još obožavatelja Wintyja
IzbrišiKrasni su, svaka ti čast :)
OdgovoriIzbrišiKrasno su ti ispali. Ja se nisam odvažila ovaj put, iako se spremam ovo ljeto ponoviti nešto slično mojim sladoledima od ruža
OdgovoriIzbrišiSvaka čast, napravila si i domaći sladole, a i recept me baš zaintrigirao
IzbrišiOvo je fenomenalno! ombia
OdgovoriIzbrišiPrekrasno si napravila ove sladoledne sendviče ! Meni se najviše sviđaju cvjetići na štapiću.
OdgovoriIzbriši