subota, 30. lipnja 2012.

Sendviči sa sladoledom


Ovaj me recept vraća u djetinjstvo. Ne jako daleko, već u srednjoškolske dane. U to je vrijeme Ledo plasirao na tržište prvi zimski sladoled pod nazivom Winty. Sjećam se da sam ga tamanila skoro svakog dana u poslijepodnevoj smjeni, na putu od autobusne stanice do škole. Događalo se da Winty bude rasprodan pa sam uočila sendviče sa sladoledom. Nisam pretjerani ljubitelj sladoleda na kuglice, ali sendvič verzije jako volim. Zato sam se razveselila kad sam vidjela da su sendviči sa sladoledom tema  lipanjskih  kuVarijacija.


Međutim, veselje je splasnulo kad sam se jednog sunčanog i toplog dana prihvatila izrade. Plan je bio poprilično nadobudan. Ujutro zamijesim tijesto, omekšam sladoled i stavim ga u prikladnu posudu, ispečem keksiće, izrežem sladoled na željene motive, složim sendviče, stavim ih u zamrzivač i konačno pofotkam. Da bude stvar još bolja zamislila sam mini sendviče u obliku cvijeta i kao rezervnu varijantu veće okrugle keksiće. Imala sam u planu napraviti i domaći sladoled, ali je na kraju poslužio kupovni sladoled zbog boja koje je nudio. Za okrugle sendviče sam znala da neću imati problema s izradom i spajanjem. Sve je bilo pomno isplanirano i djelovalo je kao da ne postoji mogućnost za pogrešku. Cvjetni sendviči su mi od početka zaokupirali misli i znala sam da su teško izvedivi, ali nisam odustala. Prvi spojeni cvjetić (tamo negdje oko 13 sati) mi je dao do znanja da će sladoled morati biti u zamrzivaču do večeri, s nadom da će vrućina malo popustiti. Tek tada se mogu upustiti u slaganje sendviča, a fotkanje moram odgoditi za rano jutro sljedećeg dana. Kako je sve to teklo, pročitajte u nastavku.


  • 285 g omekšalog maslaca
  • 200 g šećera
  • prstohvat soli
  • 2 velika žumanjka
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 335 g glatkog brašna
  • 75 g kakaa
  • 1 kg omekšalog sladoleda

Plitku posudu obložite papirom za pečenje. Istresite u nju omekšali sladoled i razmažite ga što ravnomjernije. Stavite posudu u zamrzivač na nekoliko sati da se stisne. Izmiksajte omekšali maslac sa šećerom i soli. Dodajte žumanjke i ekstrakt vanilije. Miksajte dok se sastojci ne sjedine. Dodajte prosijano brašno pomiješano s kakaom i miksajte dok se ne dobije kompaktna smjesa. Istresite smjesu na radnu površinu i oblikujte u kuglu. Podijelite tijesto na dva dijela, svaki dio spljoštite u disk, omotajte prozirnom folijom i stavite u frižider na pola sata.


Tijesto razvaljajte između dva lista papira za pečenje na debljinu 0,5 cm. Odlijepite gornji list papira za pečenje od tijesta pa ga vratite nazad na tijesto i preokrenite tijesto zajedno s papirom za pečenje. Odstranite gornji list papira za pečenje (prije okretanje je to bio donji list). Pobrašnjenim rezačima za kekse ili nožem izrežite željene oblike i posložite na lim obložen papirom za pečenje. Štapić za ražnjić pobrašnite pa izbušite rupice po tijestu. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C, a vrijeme pečenja prilagodite veličini oblika (ne više od 10 minuta za manje oblike i ne više od 15 minuta za veće oblike, obično je tijesto pečeno kad se iz pećnice počne širiti miris). Kekse ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim ih prebacite u frižider na pola sata do sat vremena.



Sladoled zajedno s papirom za pečenje izvadite iz posude. Uz pomoć noža ili rezača za kekse izrežite željene oblike koji odgovaraju ispečenim keksima. Okrenite keks licem prema dolje, na njega stavite sladoled pa poklopite drugim keksom licem prema gore. Zamotajte sendviče u prijanjajuću foliju i staviti ih u zamrzivač na sat vremena. Prije posluživanja pustite sendviče 5 minuta na sobnoj temperaturi.

Okrugle sendviče sam napravila tako da sam oko donjeg keksa formirala valjak od čvršće folije. Na keks sam rasporedila omekšali sladoled, poklopila gornjim keksom i lagano pritisnula. Sendviče su stajali u valjku od folije do posluživanja.

Broj komentara: 56:

  1. ajme divni su <3 stavrno su ti super ispali!! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Jedva sam cekala da objavis recept:) Predivno izgledaju:)S'obzirom da sam veliki ljubitelj keksica, ovo ide na isprobavanje:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Evo dočekala si recept, nadam se da nećeš imati problema s izradom, odnosno topljenjem sladoleda pri ovim vrućinama

      Izbriši
  3. Jaooo, sendviče sa sladoledom naprosto obožavam!:)
    savršeno su ti ispali!

    OdgovoriIzbriši
  4. Tako dobro i dekorativno izgleda, svaka čast...

    OdgovoriIzbriši
  5. Joj, osvojila si me - obožavam sladoled i sad bar imam recept za njegovu kućnu izradu jer izgleda prefino!
    I cvijetići su ti divno ispali!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Moram te razočarati, koristila sam kupovni sladoled :D

      Izbriši
    2. Ma nisam razočarana, možda se nisam dobro izrazila. Iako je sladoled kupovni, radila si domaće keksiće koji su super i to želim isprobati.

      Izbriši
  6. Baš su slatki. Ovo je super za složiti i staviti u zamrzivač pa kad dođu gosti lako za poslužiti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Stvarno mogu poslužiti za iznenadne goste, ali uz ove vrućine, čisto sumnjam da bi uspjeli toliko dugo ostati skriveni u zamrzivaču

      Izbriši
  7. Prekrasno, cvijetići su divni!

    OdgovoriIzbriši
  8. stvarno su ti prekrasno ispali, bravo za trud!

    OdgovoriIzbriši
  9. njam, obožavam te sendviče sa sladoledom....
    sjećam se, Ledo je davno imao sladoled-sendvič, zvao se Griz-liz i bio je najbolji sladoled na svijetu! :)
    hvala ti na super receptićima :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Izgleda da je bilo jako daaavno kad se ne sjećam imena tog sendvič sladoleda, samo mi je Winty ostao u sjećanju

      Izbriši
  10. Ajme meni je ovo prefino :) Jako lijepo izgledaju cvjetići!

    OdgovoriIzbriši
  11. Bas su ti dobri cvetici i slatki su mi tako na drvcima, ali bilo je dosta posla oko njih.:) Kad sam prvi put procitala recept po kome smo trebali da pravimo, nekako mi je sve to izgledalo prilicno komplikovano, pa sam razmisljala kako da malo pojednostavnim postupak.. sledeci put cu staviti cokoladu u keksice, nekako se suvise oseti jak ukus kakaa, a svidja mi se i tvoja okrugla verzija sa seckanim lesnicima sa strane.:))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vidiš kako nam je naizgled jednostavan recept dao razmišljati kako ga najjednostavnije napraviti.
      Nije loša ideja ni s čokoladom. Meni su bili keksići ok okusom, ali to je vjerojatno stvar navike.

      Izbriši
  12. Odlični, napravila si ih majstorski!!

    OdgovoriIzbriši
  13. FICARAM LINDAS UMA EXCELENTE IDEIA.
    UM EXCELENTE FIM DE SEMANA
    BJS

    OdgovoriIzbriši
  14. Ti si se stvarno potrudila i vratila u srednjoškolske dane s tvojim omiljenim sladoledom

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sendviči sa sladoledom me uvijek asociraju na srednju školu

      Izbriši
  15. Da je ovaj desert bogat! Wonderful, mogao sam jesti dva sada sigurno.
    Sviđa mi se.Veliki poljubac i sretan vikend.

    ¡Que rico este postre! Maravilloso, me comería ahora mismo 2 seguro.
    Me encanta. Un beso grande y feliz fin de semana.

    OdgovoriIzbriši
  16. Nisam stigla da ih pravim,znaš zašto :)
    A kako ih baš puno volim,sigurno ću ih probati.Samo ću probati na Mignonnčin način,puno je jednostavniji.
    Baš ti zavidim,jer znam da ste uživali u njima.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Namjerno sam si zakomplicirala oblikom, ali imala sam i rezervnu jednostavniju varijantu, koja dosta sliči na postupak od Mignonne

      Izbriši
  17. Ovi cvjetni su mi definitvno favoriti..genijalno izgledaju:)

    OdgovoriIzbriši
  18. Svaka čast! Već sam ih vidjela na Fejsu, mislila sam da su obični keksići...ali nisu!
    Trud ti se isplatio!
    Nisam stigla do sendviča u srednjoj, neumorno sam mlatila Winty i samo winty! Često ga se sjetim i žao mi što ga više nema :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je čuti da ima još obožavatelja Wintyja

      Izbriši
  19. Krasno su ti ispali. Ja se nisam odvažila ovaj put, iako se spremam ovo ljeto ponoviti nešto slično mojim sladoledima od ruža

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Svaka čast, napravila si i domaći sladole, a i recept me baš zaintrigirao

      Izbriši
  20. Ovo je fenomenalno! ombia

    OdgovoriIzbriši
  21. Prekrasno si napravila ove sladoledne sendviče ! Meni se najviše sviđaju cvjetići na štapiću.

    OdgovoriIzbriši