utorak, 6. rujna 2011.

Brownie tart punjen ganache kremom



Konačno je malo zahladilo i osjeća se jesen u zraku. Jedva sam dočekala takvo vrijeme, jer neke kolače jednostavno ne volim raditi po velikim vrućinama. Obično su to jaki čokoladni kolači, kao što je i ovaj sa stranice Joy of Baking.


  • 100 g oraha
  • 200 g maslaca narezanog na kockice
  • 85 g tamne čokolade narezane na komadiće
  • 45 g kakaa
  • 250 g šećera
  • 3 veća jaja
  • 2 žlice ekstrakta vanilije
  • 100 g krem sira (koristila sam ABC sir)
  • 65 g brašna
  • prstohvat soli


Tostirajte orahe u pećnici 5 minuta na 170°C. Kada se ohlade, narežite ih na komadiće. Na pari otopite maslac i čokoladu. Prebacite u veću zdjelu, dodajte kakao i izmiksajte. U smjesu umiksajte šećer, jedno po jedno jaje, ekstrakt vanilije i krem sir. Umiješajte brašno i sol pa dodajte orahe. Smjesu ulijte u kalup za pitu i pecite 30 - 35 minuta na 160°C. Čačkalicom provjerite 2,5 cm od ruba kalupa da li je pečeno (ako na zabodenoj čačkalici ne bude tragova kad ju izvučete, tart je pečen). Pustite da odstoji 5 minuta na rešetki i za to vrijeme pripremite ganache kremu.

  • 30 g tamne čokolade narezane na komadiće
  • 40 ml slatkog vrhnja

Slatko vrhnje zagrijte do vrenja i prelijte po čokoladi. Pustite dvije minute da odstoji pa miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi. Dršku drvene kuhače umočite u ulje pa napravite rupe u tartu koje napunite ganache kremom.


34 komentara:

  1. Yummy, yumm!! look deliciosu! gloria

    OdgovoriIzbriši
  2. O ovo mise cini jako po mom ukus:)
    Akako i ne bi bilo kad ima cokolde.I jos.I jos;))

    OdgovoriIzbriši
  3. ovo ti izgleda famozno. Kakva ideja za ganaš. Mislila sam da se radi o višnjama kako lepo sija. Ja obično tostiram orahe u tiganju na plotni i slažem se da su mnogo lepši tostirani, kao i lešnik, a badem e njega ne tostiram, samo sušim lagano. Odličan recept.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ganache sam otkrila prije 20 godina i pitala se što mi je bilo prije: to je najbolja krema na svijetu. Ovaj tart je famozan, mogu okus osjetiti u ustima i sigurno ću ga raditi. Uvijek tostiram orahe ili lješnjake, u mikrovalnoj, a okus svakog kolača je zbog toga 100x bolji.

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala!

    Nemam mikrovalnu, ali sam otkrila da mi je puno lakše tostirati orašaste plodove u pećnice nego na tavici.

    Tart je fenomenalnog čokoladnog okusa i jedina mana mu je što ja, koja inače mogu pojesti puno kolača, stanem nakon prve kriškice i moram malo odmoriti :D

    OdgovoriIzbriši
  6. Joj, ovaj tart je bas za nas... Socan, cokoladan, mirisan... Fenomenalno!!! :)

    OdgovoriIzbriši
  7. au! jako dobro! čokolada s čokoladom i tako to...sad kad je malo osvježilo može se guštati i u ovakvim čokoladastim divotama.

    OdgovoriIzbriši
  8. Oh wow! This tart looks gorgeous, I love brownie, this is definitely my sort of dessert. X

    OdgovoriIzbriši
  9. I ja sam sretna što je vručina popustila, napokon ću moči upaliti pećnicu a da svi ne umremo od vrućine.
    Brownie izgleda odlično, ne može biti loše kad je čokolada u pitanju.

    OdgovoriIzbriši
  10. Odlično, po mom ukusu svakako!

    OdgovoriIzbriši
  11. Prefino izgleda i baš bi mi sada leglo jedno parče :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Ljeti sam ljubitelj vocnih, zimi dizanih kolaca a sada bi mi BAS dobro dosao ovaj. Jako dobro izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  13. Sanjam!? Brownie + Ganache :) mmmmmmmmmm :) fantazija!

    OdgovoriIzbriši
  14. ajmeeeeee, odlično što sudjeluješ, bit će nam suuuuper :) :)

    OdgovoriIzbriši
  15. ovo je prava bomba, savršeno izgleda, čokolada i orasi i kakao.....fantastično!
    recept je spremljen!

    OdgovoriIzbriši
  16. Baš lepo i sočno izgleda, volim i ja Joy of Baking, ranije sam češće tamo zavirivala, i uvek se zablesavim, krenem jedno da gledam, pa ostanem pola sata lutajući :)
    Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  17. Hvala!

    Majo, potpuno si u pravu. Krenem na Joy of Baking tražiti nešto konkretno, a na kraju pronađem nešto sasvim drugo.

    OdgovoriIzbriši
  18. Čuj ovo očarava,jednostavno sam se zaljepila za ove tvoje fotke,koje su genijalne,em meni omiljeni cvijet,em kolač..savršenstvo:)

    OdgovoriIzbriši
  19. I meni je plava hortenzija prekrasna. Samo sad u kasno ljeto nema više one intenzivno tirkizne boje, nego su ove plavkasto bijele.

    OdgovoriIzbriši
  20. Predivan kolač, jako privlačno.

    OdgovoriIzbriši
  21. This looks so good and delicious...I love this...Will try it soon...Thanks for the recipe...Visit my blog too...

    Aarthi
    http://yummytummy-aarthi.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  22. Ovo izgleda grandiozno Tamara. Sir, čokolada i orasi- SJAJNO!

    OdgovoriIzbriši
  23. ovo je vrhunski kolač ! Sastojci su odlični i kombinacija je super. A kako tek dobro izgleda, ...., čekam da ponovno malo zahladi i isprobavam ! :)

    OdgovoriIzbriši
  24. A šta još mogu dodati nakon svih ovih pohvala :) Mogu reći samo da je ovo moj tip kolača...

    OdgovoriIzbriši
  25. A ja mogu dodati da je svaki kolač bogatog čokoladnog okusa definitivno moj tip kolača.

    OdgovoriIzbriši
  26. Odlična mi je ideja s kuhačom! :))

    OdgovoriIzbriši
  27. Ovo tako zamamno izgleda, uf :)

    OdgovoriIzbriši