utorak, 8. svibnja 2012.

Cheesecake u staklenkama



S obzirom da dvije Tamare - Ave dulcis i Bite my cake - imaju na svojim blogovima recept za cheesecake u staklenkama, red je da im se pridruži i treća Tamara, odnosno ja. Jako volim cheesecake, a ideja s pečenjem u staklenkama olakšava prenošenje ove delicije i idealna je kao poklon, za druženja izvan kuće ili izlet. U mom slučaju, cheesecake u staklenkama je bio na pikniku u prirodi.






















  • 100 g smrvljenih digestive keksa (koristila sam McVitie's)
  • 50 g otopljenog maslaca
  • 400 g krem sira
  • 140 g šećera
  • 10 g vanilija šećera
  • 3 jaja
  • 20 g gustina

Pomiješajte smrvljene kekse i otopljeni maslac pa smjesu rasporedite u šest manjih staklenki te dobro utisnite (meni je od pomoći bila četvrtasta drška brusa za noževe). Izmiksajte krem sir sa šećerom i vanilija šećerom. Dodajte jedno po jedno jaje i gustin. Smjesu rasporedite u staklenke. Pazite da ne napunite staklenke do vrha, jer će smjesa narasti tijekom pečenja, a i treba ostati mjesta za voćni umak. Staklenke stavite u duboki lim za pečenje. U lim ulijte vrelu vodu tako da staklenke budu skoro do polovice u vodi. Pecite 30 minuta na 150°C, a zatim pustite staklenke u isključenoj pećnici još 20 minuta.  Izvadite iz pećnice i pustite da se potpuno ohlade. 


  • 200 g malina
  • 2-3 žlice šećera
  • 20 g gustina

Za to vrijeme pripremite umak od voća tako da na laganoj vatri kuhate maline i šećer dok ne puste sok. Propasirajte ih kroz gusto sito da odstranite koštice. Dvije trećine vratite u posudu i zagrijavajte, a ostatak pomiješajte s gustinom. Kad zakuha, ulijte smjesu s gustinom i kuhajte do željene gustoće. Ohlađeni umak rasporedite u staklenke. Do posluživanja staklenke držite u frižideru.

Budući da je blog Bite my cake pod istragom u ovom krugu igre FBI rukavice (igricu je osmislila Maja), ovaj recept je uvod u moju istragu Tamarinog bloga.

Broj komentara: 68:

  1. Obozavam dezerte u casama, uvek dobro izgledaju...a i vrlo prakticno za poneti

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni je ovaj način pečenja genijalno otkriće. Zatvoriš staklenku i nosiš kamo poželiš

      Izbriši
  2. Preslatko, romantično, fino, mmm :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Obozavam tvoje fotke... Bilo bi lijepo da nam otkrijes tvoju okolinu (nesto vec jesi) u vise fotografija ( i sa vise recepata ).
    Pozdrav svim Tamarama!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Imam u planu takve postove - npr. kad krenu gljive kombinacija priče o šumi, fotke berbe vrganja (ako bude uspješna) i prikladan recept, a u planu je i "putopis" iz povrtnjaka.

      Pozdrav je genijalan :)

      Izbriši
  4. Cheesecake je super, ali korpa i fotke su me posebno odusevile!!! Divno! :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Slike su ti predivne i rado bih prihvatila jednu casicu ovog fantasticnog cheesecake-a :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Predobro mi izgleda ovaj desert i jako mi se sviđa kao ideja za piknik,mi često piknikujemo i ovo će biti izvrsno za tu priliku..fotke su savršene:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Preporučam ti da desert za piknik držiš u tajnosti do samog kraja, biti će pravo iznenađenje

      Izbriši
  7. Ovo je odlična ideja i jako primamljivo izgleda :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Ideja ti je stvarno prekrasna, a fotke savršene, sve pohvale!!!

    Lijep pozdrav:)

    OdgovoriIzbriši
  9. Ja bi ovaj cheese nazvala Trio Tamara :)
    Krasne fotke. meni najljepše do sad.
    mozda zato kaj volim prirodu.:)
    Pozdrav tebi i drugim dvjema Tamarama:)
    (cookandplay)

    OdgovoriIzbriši
  10. hehe, kolko nas je Tamara :)
    Jako lijepo izgleda ovo, odlično. Baš volim ovaj čiz. Fotke s piknika su prekrasne!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ako smo vršnjakinje, sigurno je to ime bilo popularno u to vrijeme

      Izbriši
  11. Ovo je idealno za mene jer kad idem u vikendicu volim da ponesem neki desert. Moraću sve da iznenadim ovom dobrom poslasticom za poneti:-)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To će biti pravo iznenađenje, pogotovo ako vole cheesecake

      Izbriši
  12. Nenormalno sam zarazena ovim cheescakeovima,jednostavno im ne mogu odoliti,tako su dobri..slike su kao zive,pune prirodne svijetlosti..super Tamara,uzivaj u ovim predivnim dessertima !!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Na tvom blogu su isto odlični recepti za cheesecake, a to dovoljno govori koliko voliš taj desert

      Izbriši
  13. Na čas sam se preselila s tobom na picnic ,slike tako maštovite a opet tako jednostavne i prirodne.Divan cheescake koji i ja obožavam.

    OdgovoriIzbriši
  14. Ja uvek pravim cheese-cake u komadu, jedan veliki. Moram priznati da su mi mnogo slatki ovako mali, uobročeni. Sa ovakvom korpom za piknik, usudila bih se poći bilo gde.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Cheesecake u jednom komadu zahtijeva tanjurice, a ovo je mobilna verzija

      Izbriši
  15. Slikice su ti fenomenalne, pa ja ovo moram isprobati...ludilo!

    OdgovoriIzbriši
  16. Ovo je odlična ideja za piknik, obožavam cheesecake

    OdgovoriIzbriši
  17. Ovo mi je famozno i kao ideja i naravno, sam cheesecake!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Način pečenja u staklenkama je pravo otkriće

      Izbriši
  18. Koja divna prezentacija. Prekrasno izgleda,obozavam cheesecake, a ovaj u casi je divan, super za piknik. Sjajan post

    OdgovoriIzbriši
  19. Predivna ideja za piknik a fotke su tako slatke, pa tek tufnasti tanjirici i kasicice, vec sam zamislila kako sedim tamo ispod drvceta i sladim se jednom torticom u teglici.:)))
    p.s. nesto me bloger ne slusa, pa mozda ce ti duplirati ovaj post.:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. Nije bilo problema s komentarom, samo jedan je došao

      Izbriši
  20. ovo je divno. Tako bih rado sedela na ovom ćebencetu sa jednom čiz teglicom :))))

    OdgovoriIzbriši
  21. Look amazing! Really! love your pictures!

    OdgovoriIzbriši
  22. prekrasne su ti fotografije!!divan piknik!!ja sam zaljubljena u ovaj cheesecake!

    OdgovoriIzbriši
  23. već sam zabilježila ovaj cheesecake u staklenci kao odličan izbor za piknike, ali način na koji si ti ga prezentirala je toliko dobar da bih smjesta pokupila prnje i put najbliže zelene površine po malo psihičke relaksacije i punjenja baterija :)

    ostavila sam ti malu nagradu na mom blogu! pozz

    OdgovoriIzbriši
  24. odlicna ideja!
    pitanjce: a koji si krem sir koristila? =)

    OdgovoriIzbriši
  25. Odgovori
    1. Nije to mascarpone nego baš krem sir za mazanje kao npr. Philadelphia ili ABC sir

      Izbriši
  26. Još jedan divan desertt Tamara :) ideala za ovo lijepo vrijeme :))

    OdgovoriIzbriši
  27. Oduševljena sam i desertom i cijelim ambientom, prekrasno.

    OdgovoriIzbriši
  28. ADORO CHEESECAKE E ACHEI EXCELENTE ASSIM EM FRASCOS,HEI-DE FAZER,FICAM LINDOS.
    BJ

    OdgovoriIzbriši
  29. Koliko ima Tamara :) Cijeli ambijent, kao i desert (naravno) mi je prekrasna! Predivne si slikice napravila!

    OdgovoriIzbriši
  30. Fotkama sam se divila još na fejsu. Stvarno je čitav ugođaj prenesen i savršeno dočaran fotografijama, a vjerujem da je i cheese bio jednako savršen! :)

    OdgovoriIzbriši