subota, 28. travnja 2012.

Rođendanska torta s malinama i bijelom čokoladom



Prije točno godinu dana sam sramežljivo napisala svoj prvi post i nisam ni slutila da ću godinu dana nakon toga biti duhovno puno bogatija. To bogatstvo sam stekla zahvaljujući predivnim osobama koje sam upoznala kroz virtualno druženje, a ne mogu zanemariti ni činjenicu vlastitog razvoja kroz pisanje bloga i zadovoljstvo koje su mi pružili isprobani recepti. 


Nadam se da je ovih godinu dana i vama proteklo ugodno u druženju sa mnom. U tom je razdoblju blog stekao 187 sljedbenika, 340 facebook "lajkova" te više od 65.000 posjeta. Ukupno sam objavila 104 posta. Na listi najposjećenijih postova prvo mjesto ima post o izradi pralina. Zatim slijede krafne i cheesecake. Kaže se da je statistika lažna istina i simpatičan mi je Disraelijev citat Postoje tri vrste laži: laž, besramna laž i statistika. Statistika sam za sebe ne govori ništa, ako iza nje ne stoje konkretniji pokazatelji. U ovom slučaju to su vaši komentari, koji mi puno znače i hvala vam na njima.


Nedavno sam na facebook stranici bloga zatražila vašu pomoć u odabiru rođendanske torte i, između ostalih prijedloga, dobila preporuku za tortu Contessa Maalena. Nadjev od malina sakriven između biskvita od tamne čokolade i kreme od bijele čokolade bio je pravi mamac. Odlučila sam ju napraviti za blogorođendan.

Biskvit

  • 4 bjelanjka
  • 4 vrhom pune žlice šećera
  • 2 žličice vanilija šećera
  • 3 žlice oštrog brašna
  • 3 žlice kakaa
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 50 g otopljene tamne čokolade
  • 4 žlice milerama (ili kiselog vrhnja s 20% mliječne masti)

Pomiješajte i prosijte brašno, prašak za pecivo i kakao. Bjelanjke sa šećerom izmiksajte u čvrsti snijeg. Dodajte vanilija šećer i mješavinu s brašnom. Miksajte dok se ne sjedini. Dodajte otopljenu čokoladu i na kraju mileram. Smjesu izlijte u kalup za tortu obložen papirom za pečenje (koristila sam kalup od 26 cm, a u receptu je naveden kalup od 24 cm). Pecite 15- 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Provjerite čačkalicom da li je biskvit pečen. Pustite ga desetak minuta u kalupu pa ga preokrenite na pladanj za serviranje, odstranite papir za pečenje. Oko biskvita postavite čisti obruč za tortu (za to je najbolji rastezljivi obruč, jer se biskvit hlađenjem stisne).


Krema od bijele čokolade

  • 4 žumanjka
  • 200 g bijele čokolade narezane na komadiće
  • 400 ml slatkog vrhnja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 - 2 žlice milerama

Žumanjke pomiješajte sa 100 ml slatkog vrhnja i kuhajte na pari uz neprestano miješanje pjenjačom dok se ne zgusnu (za to je potrebno 5 - 10 minuta). Maknite posudu s pare i dodajte bijelu čokoladu. Miješajte dok se čokolada ne otopi. Ostavite da se ohladi pa stavite u frižider i za to vrijeme napravite kremu od malina. Dok se krema od malina hladi na biskvitu, izmiksajte preostalo slatko vrhnje u šlag. Postupno dodavajte šlag u ohlađene žumanjke uz neprestano miksanje. Na kraju dodajte aromu vanilije i mileram.


Krema od malina

  • 200 g malina
  • 3 žlice šećera
  • 40 g gustina ili 1 vrećica praška za puding s okusom malina
  • vode po potrebi
Maline usitnite štapnim mikserom ili u bledneru da dobijete kašu. Protisnite ju kroz sito da se odstrane koštice. Stavite u posudu s mjernim oznakama i dopunite vodom do 300 ml. Gustin ili prašak za puding dobro pomiješajte sa 100 ml kaše da se ne stvore grudice. U ostatak kaše dodajte šećer pa zagrijte do vrenja. U tankom mlazu dodajte smjesu s gustinom/pudingom i uz neprekidno miješanje pjenjačom kuhajte par minuta dok se ne zgusne.  Ohladite na sobnu temperaturu pa rasporedite na sredinu biskvita (pustite rubni dio biskvita bez kreme, otprilike 1 cm) i prekrijte prijanjajućom folijom da se ne napravi korica.

Nakon što dovršite kremu od bijele čokolade, najprije njome ispunite rubni dio (onaj bez kreme od malina) pa ju zatim rasporedite preko kreme od malina. Prije dekoriranja tortu ostavite najmanje sat vremena u frižideru. Dekoriranu tortu (nisam odstranila obruč) sam ostavila preko noći u frižideru i degustirali smo ju tek sljedeće jutro.


Broj komentara: 56:

  1. Sretan ti prvi blgorođendan,želim ti još puno prekrasnih postova, pralina i kolača.
    U ovom slučaju statistika je na tvojoj strani jer je blog vrlo uspješan, veselim se svakom tvom postu!

    OdgovoriIzbriši
  2. Sretan blogorođendan! Mi postamo 6 mjeseci i stvarno je nevjerojatno kako se u toj blogosferi upoznaju super ljudi! I baš si danas mislim kako bi neku finu lganu voćnu torticu radila i eto ideje! Hvala! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Torta je stvarno super i nadam se da ju sljedeći put radim s jagodama

      Izbriši
  3. Srecan ti prvi blogorodjendan, da nam pripremas jos puno prekrasnih receptica. Izbor torte je odlican, lagana, socna i vrlo ukusna tortica :) Topli pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  4. Cestitke za prvi rodjendan tvog bloga, zelim ti jos puno napisanih postova i dobrih recepata kao sto je ova predivna torta. Drago mi je da se pratimo i druzimo preko blogova.
    Divan post!

    OdgovoriIzbriši
  5. :) Srečan blogrođendan :). Ova tortica izglada sjajno! Želim ti još puno, puno postova :).

    OdgovoriIzbriši
  6. Draga Tamara, srećan ti blogorodjendan :) Želim ti da nam napišeš puno postova i spremiš puno lepih dezerta. :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Mmmmm torta izgleda predobro, čestitke za 1. rođendan bloga i neka bude još puno rođendana :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Predivna torta za lijep rođendan :) Ove maline su odlične i izgleda jako fino :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Sretan ti blogodan! Odlična torta, to bilježim za sezonu malina, baš mi se jako sviđa.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Ja isto više preferiram svježe voće, ali ovo je bila izvanredna situacija

      Izbriši
  10. Čestitam ti PRVU godišnjicu bloga i želim ti još puuuno lepih postova i recepata. Torta je fenomenalna, kremasta, voćna, baš onakva kakve ja volim...

    OdgovoriIzbriši
  11. Ovo izgleda prefino, moram spremiti recept :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Čestitam ti prvi blogo-rođendan ! Jako lijepo si se osvrnula na proteklu godinu i drago mi je da si se prije godinu dana odlučila na prvi post ! Veseli me daljnje druženje i svaki slijedeći recept koji ćeš sa nama podijeliti. Jednako kao što me veseli i ova rođendanska torta sa malinama, izgleda jako lijepo, ukusno i svježe !

    OdgovoriIzbriši
  13. Čestitam i još puuno blogorođendanna želim. Super je tortica. I kamena pozadina na jednoj slici. Baš mi se sviđa.

    OdgovoriIzbriši
  14. obožavam torte sa voćem. ovo je baš jedna krasna kombinacija, kremasta, i vidi se da je biskvit sočan.
    Bravo za uspjeh, tvoj je blog jedna krasna riznica svakakvih divota i vrlo rado svraćam ovdje i naučim nove stvari.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Ovo mi je bio prvi biskvit samo s bjelanjcima i svidio mi se.

      Izbriši
  15. Puuuno lijepih čestitki za blogorođendan ti želim ;)) samo tako nastavi!!! A tortica ti je genijalna <3

    OdgovoriIzbriši
  16. Moram priznati da sam bila ubeđena da si mnogo duže bloger, a imajući u vidu postove koje objavljuješ....Svaka čast, draga, i čestitam na blogorođendanu i na umešnosti. Predivna torta, lepo izgleda, a i ime je intrigantno.
    Što se statistike tiče, nikada neću zaboraviti rečenicu koju je izrecitovao jedan od profesora na fakultetu, na nekom od statističkih predmeta: "statistika, naša dika,
    što poželiš, to naslika"
    Ali ja je i dalje volim, u svakom obliku i u privatnom i u poslovnom životu. Određena je, egzaktna, i govori nam mnogo toga.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Svaka čast tvom profesoru, moji nikad nisu rekli ništa protiv statistike, ove izreke sam kasnije čula.

      Izbriši
  17. Draga čestitam ti blogorođendan,želim ti i nadalje puno uspjeha,jer tvoj blog zaista sa užitkom posjećujem i upijam svaku divnu prezentaciju.Ova torta je još jedna uspješnica u nizu..pusa!

    OdgovoriIzbriši
  18. Pridruzujemo se cestitkama! Zelimo ti jos puno recepata koji ce zagolicati tvoju mastu; koje ces isprobati i podijeliti s nama! Chin!

    OdgovoriIzbriši
  19. Sretan blogorodjendanac i prva virtuelna svecica na rodjendanskoj tortici, nadam se da je ostalo jos neko parcence za probu za nas koji stizemo kasno.:)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Virtualne torte uvijek ima, ona prava je nestala u trenu.

      Izbriši
  20. Draga, čestitam ti godinu dana upornosti, a tvom blogu želim dug i plodonosan život i da nas i dalje kao do sada inspirira. Torta ti je preeeeefina i prekrasno izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  21. Cestitke! Tortica je fenomenalna,savrsen spoj bele cokolade i malina! Sve najbolje...

    OdgovoriIzbriši
  22. Čestitke na prvoj godišnjici bloga i nek ih bude još puno, puno!:)
    Torta mi se svidja, pogotovo biskvit i krema od malina... njam! :)
    (cookandplay)

    OdgovoriIzbriši
  23. Divna tortica za prvi blogorođendan u kojem ti očito jako uživaš a to je najvažnije a opet kako raste tvoj blog rasteš i ti zar ne...

    OdgovoriIzbriši
  24. pošićni frik :D29. travnja 2012. u 22:45

    sretan prvi blogorođendan! :lux: :jumping:
    torta je prekrasna, savršeno si je dekorirala! :cerek:
    ono što ti moram priznat je da su ti se slike, u ovih godinu dana, drastično poboljšale! postala si profesionalni fotograf hrane, sa svakim postom su slike sve bolje! :s
    i prethodna torta, s čokoladom i jabukama, već je bukmarkirana i čeka isprobavanje! :D

    e da, skinula sam junf, ovo je moj prvi ever post na nekom blogu! al eto, prvi rođendan to zaslužuje! :D
    once more, sretan!!! :lux:

    p.s. valjda se po uskličnicima i smajlićima da zaključit ko sam, al, just in case.... MM :cerek:

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Odmah po nicku sam skužila, a i tekst ti je osebujan tako da se ne može faliti. Jedino što je sve ispravno napisano pa to unosi malu pomutnju, tako da je dobro da si se potpisala :P

      Puno ti hvala na čestitki i lijepim riječima. Drago mi je da je moj blog prvi na kojem si ostavila komentar.

      Izbriši
  25. This tarta look fantastic and love the pictures!!

    OdgovoriIzbriši
  26. Ajme majko!!!! Prekrasna torta za prvi rošendan!!! :grli:

    Pošto nikako ne mogu (niti ću pokušati) nadmašiti pošićnu frikušu u hvalospjevima i odama, smajlićima i usklicima, želim ti od srca sve najbolje za tvoj prvi blogoročkas i puno puno novih divota od ove prekrasne i prefine hrane, te da nas i dalje ovako oduševljavaš! Sebi želim više vremena i penziju što prije da stignem to sve isprobat! Pozdrav!
    P.S Izgubila sam tvoj broj moba.:tuzni: a već sam te par puta htjela nazvat.

    OdgovoriIzbriši
  27. tortica je predivna, baš prava za proslavu
    želim ti još puno puno ovakvih predivnih postova

    OdgovoriIzbriši
  28. Sretan rođendan!
    Jedva čekam da ju isprobam! Samo me zanima, koja bijela čokolada ti je najbolja?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bijelu čokoladu kupujem u Italiji (ne znam koliko ti je to blizu), a isprobala sam i Sparovu kuverturu (koju dosta ljudi hvali) i pokazala se dobra. Nikako ti ne bih preporučila bijelu Milku - jednom sam radila čokoladnu dugu s njom i cijelom tortom je prevladavao okus Milke

      Izbriši
  29. Ne znam da li vise volim ovakve vocne filove, ili od bele cokolade. Pa jos kad idu zajedno <3 Srecan ti rodjendan. Da nam tako slatko i nastavis!

    OdgovoriIzbriši