petak, 22. srpnja 2011.

Pita od šljiva



Danas sam prekršila nepisano pravilo, a to je da se kolači ne režu dok su topli. Imala sam čak dva razloga za to koja sam si stavila kao opravdanje: dosta sam kasno ispekla pitu i ako ju ne fotkam odmah, znam da neće preživjeti do jutra, a i baterija od aparata je davala posljednje znakove života. Tako sam razrezala toplu pitu. I nije mi žao - em se nije raspala, em je jaaaaaako fina onako topla.


Tijesto:
  • 300 g glatkog brašna
  • 150 g maslaca
  • 250 g šećera
  • pola paketića praška za pecivo
  • 1 jaje
  • 1 žlica kiselog vrhnja

Nadjev:
  • 1 kg zrelih šljiva
  • nekoliko žlica šećera (ovisno o okusu šljiva)
  • 2 vanilija šećera

Posip:
  • 150 g brašna
  • 100 g maslaca
  • 100 g šećera



Utrljajte maslac u brašno da dobijete grube mrvice. Dodajte šećer i prašak za pecivo pa pomiješajte. Napravite hrpicu s udubinom u koju ćete staviti jaje i kiselo vrhnje pa zamijesite tijesto. Oblikujte kuglu, malo ju spljoštite, omotajte prozirnom folijom i stavite u frižider na sat vremena. Razvaljajte ga i obložite kalup za pitu. Tijesto je dosta lomljivo zbog velike količine šećera, ali kasnije izvrsno paše uz nadjev od šljiva. Nastale pukotine "pokrpajte" viškom tijesta.

Na tijesto rasporedite polovice šljiva i pospite ih mješavinom šećera i vanilija šećera. Za posip pomiješajte brašno i šećer pa utrljajte maslac da se dobiju grube mrvice. Rasporedite ga po šljivama. Pitu pecite 40 - 45 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C.


Broj komentara: 18:

  1. a di je cimet?? obožavam šljive u kolačima ali nikako bez cimeta!!
    i svaka ti čast što si se odlučila za prhko tjesto na ovim temperaturama!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Prozrela si me :) Ovu pitu radim svake sezone i na početku sam stavljala i cimet i rum. Malo pomalo izbacila najprije rum, a kasnije i cimet. Sada je savršena!

    Kada je u pitanju dobra hrana, ne smetaju mi vrućine i normalno provodim vrijeme u kuhinji kao da je siječanj.

    OdgovoriIzbriši
  3. Odlična pita, xexe... i ja imam lične probleme sa opstajanjem preko noći ;))) moji hanibali sve potamane

    OdgovoriIzbriši
  4. Ooo, sta bih dala za jedno (toplo) parce...Sljive je gotovo nemoguce naci u mojoj drzavi :-(

    OdgovoriIzbriši
  5. Pridruzujem se Jasni.I ovde ih nema osim vrlo vrlo retko.Cula sam da dolaze sa juznog ostrva od nekoga .Moracu da ispitam odakle tacno mozda i nadjem da zasadim u basti.Ovo sto mi ovde nadjemo za skupe pare kao sljive su ono sto mi zovemo dzanarike.A i meni bi se bas jeo ovakav kolac..

    OdgovoriIzbriši
  6. Hvala!

    Jasna & Džoli, mislila sam da je samo kod nas teško pronaći neke namirnice, jer smo na kraju svijeta.

    Jacamaca, po pitanju opstanka kolača sam ja najveća prijetnja :D

    OdgovoriIzbriši
  7. Ooo, sto je ovo nesto finooo... jel ostalo stogod za probu, za nas koji malo kasnimo?;)))

    OdgovoriIzbriši
  8. fenomenalna pita! Neke pite baš pustim da se ohlade (npr s kremom od limuna) ali neke su i meni bolje tople, npr. s višnjama ili jabukama, a vidim da je i ova tvoja pun pogodak (bila topla ili hladna) :)

    OdgovoriIzbriši
  9. U mene se sve reže toplo. Rijetko se desi da se dočeka ohladiti. Evo jučer sam pravila onu moju Lijenu pitu (malo je zahladilo) i mm ju je već rezao 15 minuta po vađenju iz pećnice:)
    I ova mi je fantastična. Čekamo prave domaće šljive!

    OdgovoriIzbriši
  10. Super je!Možda je već sutra napravim!!!

    OdgovoriIzbriši
  11. Hvala cure!

    Jedina pita koju smo do sada jeli toplu je ona od jabuka i to samo zato što napravim dvije pa se druga propisno ohladi. Nakon ove jučer, još ću koji put "riskirati" s toplom pitom.

    OdgovoriIzbriši
  12. Prefino ! Ne bih ni ja čekala da se ohladi :) . kada ovakva pita zamiriše teško se suzdržati. Ja dodam i malo cimeta, volim tu kombinaciju uz šljive i vanilin šećer.
    Izvrsno izgleda, super si je napravila !

    OdgovoriIzbriši
  13. Ovaj krambl preko šljiva i je baš dobar. Ja obožavam cimet, i trpam ga svuda, ali ga ovde ne bi stavila i mislim da šljive same za sebe imaju jednu finu alkoholnu notu kada se ispeku. Odlično!
    ps povećaj fotke da se lepo vidi kako dobro izgleda

    OdgovoriIzbriši
  14. Jelena, već sam ti kao odgovor na jedan tvoj komentar napisala da se klikom na svaku fotku može povećati. Ova veličina fotki mi paše s obzirom na širinu stupca za tekst.

    Vidim da su mišljenja po pitanju cimeta podijeljena, ovisno o guštu. Volim cimet, ali mi na šljivama ne paše.

    OdgovoriIzbriši
  15. Uhhhh, stvarno i izgleda fino! Onaj presjek mi upravo dočarava kombinaciju soka šljiva, šećera i tijesta. Mmmmmm! :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Iskreno, previše šećera. Ja sam stavila u tjesto uola manje, u posip sam stavila 100g,i u šljive 2-3 kasike. I još uvijek može manje jer je i ovako slatko. Ali pita je inače odlična. 😁

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Šećer se uvijek može smanjiti, sada bi i ja stavila manje šećera :D Hvala za isprobavanje, drago mi je da vam se svidjelo

      Izbriši