Zumbuli se na čakavskom zovu racente, a u nekim mjestima ih zovu i cente. Obožavam njihov opojni miris. Neki se žale da im je taj miris toliko intenzivan da dobivaju glavobolju. Srećom, ne patim od takvog problema. Volim i ostalo proljetno vrtno cvijeće i dvorište mi se žuti od sunovrata (na čakavskom se zovu ćuki) i šareni od tulipana. Tog se cvijeća sjećam još iz djetinjstva i nikad zapravo nismo nabavljali nove lučice. Zato u mom dvorištu nema rozih i plavih zumbula te novijih vrsta tulipana. Lučice proljetnog cvijeća se vade iz zemlje u lipnju i spremaju na hladno i tamno mjesto. U zemlju se ponovno stavljaju u rujnu. Vrlo su zahvalno cvijeće koje ne zahtijeva posebnu njegu niti zalijevanje, a nagradit će vas svojim opojnim mirisom i lijepim bojama.
Već je nekoliko godina ferrero torta nezaobilazna na našim rođendanima. A samim time postane predvidljivo, koliko god torta bila ukusna. Ove godine nisam htjela uskratiti naše goste za ferrero okus, ali sam mu podarila novo ruho. Odlučila sam se za cupcakes.
Znate za onu izreku da se ne mijenja konj koji dobiva utrku? Tako ni ja nisam htjela promijeniti recept po kojem radim cupcakes. Svima poznata ferrero krema se odlično uklopila u ukusni cupcake biskvit. Jedina promjena je primjena malog trika (vidim da ga koristi dosta blogerica koje često rade cupcakes) koji olakšava punjenje košarica. Više detalja o tome pročitajte u receptu.
Biskvit
Krema
Lješnjake rasporedite u jedom sloju na lim pa ih stavite u pećnicu (koja je već zagrijana od pečenja biskvita) na par minuta dok im kožica ne raspuca. Stavite ih u kuhinjsku krpu, spojite krajeve i trljajte lješnjake jedne o druge kako bi im se ogulila kožica. Odvojite 30 g lješnjaka sa strane, a ostatak sameljite u multipraktiku (ne moraju biti jako fino mljeveni, poželjno je da dio ostane u sitnim komadićima). Pomiješajte mascarpone i nutellu pa dodajte mljevene lješnjake. Udubine u cupcakesima ispunite kremom, a ostatak kreme stavite u frižider na 45 minuta da se malo stisne. Za dekoraciju sam koristila Wiltonov nastavak 4B. Ostatak od 30 g lješnjaka grubo nasjeckajte i pospite po kremi.
Znate za onu izreku da se ne mijenja konj koji dobiva utrku? Tako ni ja nisam htjela promijeniti recept po kojem radim cupcakes. Svima poznata ferrero krema se odlično uklopila u ukusni cupcake biskvit. Jedina promjena je primjena malog trika (vidim da ga koristi dosta blogerica koje često rade cupcakes) koji olakšava punjenje košarica. Više detalja o tome pročitajte u receptu.
Biskvit
- 160 g glatkog brašna
- 1 1/4 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 1/2 žličice soli
- 2 jaja
- 150 g šećera
- 1 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- 115 ml ulja
- 115ml mlaćenice (umjesto mlaćenice iskoristiti sljedeći recept: u 115 ml mijeka dodajte 1/2 žličice bijelog octa ili limunovog soka i pustite da odstoji 5 minuta prije upotrebe)
Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. U većoj posudi miksajte jaja 20 sekundi. Dodajte šećer i nastavite miksati otprike 30 sekundi na srednjoj brzini. Dodajte ekstrakt vanilije i ulje pa kratko miksajte. Smanjite mikser na najmanju brzinu pa dodajte pola mješavine s brašnom. Zatim dodajte pola mijeka, pa ostatak brašna i ostatak mlijeka. Miksajte tek toliko da se sastojci povežu.
U kalup za muffine stavite papirnate košarice. Da biste ravnomjerno napunili košarice smjesom, koristite žlicu za sladoled i u svaku košaricu ulijte jednu žlicu smjese. Pecite 12 - 14 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Cupcakese izvadite iz kalupa nakon 2-3 minute pa pustite da se ohlade na rešetki. Ukupno sam dobila 14 cupcakesa, kojima sam izdubila sredinu nožem kako bih ih mogla puniti kremom.
Krema
- 250 g mascarponea
- 250 g nutelle
- 150 g lješnjaka
Lješnjake rasporedite u jedom sloju na lim pa ih stavite u pećnicu (koja je već zagrijana od pečenja biskvita) na par minuta dok im kožica ne raspuca. Stavite ih u kuhinjsku krpu, spojite krajeve i trljajte lješnjake jedne o druge kako bi im se ogulila kožica. Odvojite 30 g lješnjaka sa strane, a ostatak sameljite u multipraktiku (ne moraju biti jako fino mljeveni, poželjno je da dio ostane u sitnim komadićima). Pomiješajte mascarpone i nutellu pa dodajte mljevene lješnjake. Udubine u cupcakesima ispunite kremom, a ostatak kreme stavite u frižider na 45 minuta da se malo stisne. Za dekoraciju sam koristila Wiltonov nastavak 4B. Ostatak od 30 g lješnjaka grubo nasjeckajte i pospite po kremi.
Ovo mora da je predivno. Ja sam moju rodjendansku tortu pre dve godine pravila u obliku kucice i filovala sa filom koji se sastojao od nutele i mascarponea. Bila je odlična. Slike su ti super. :)
OdgovoriIzbrišiMeni je spoj nutelle i mascarponea odličan, a dodatak prženih lješnjaka čini ovu kremu još ukusnijom
IzbrišiKako predivan desert. Mislim da je ovo super ideja da se torta pretvori u cupcakese... Krema mi se jako sviđa.
OdgovoriIzbrišiS obzirom na to koliko puta sam napravila tu tortu, bilo je krajnje vrijeme da nešto promijenim
IzbrišiOvo je čisti njam! Divno izgledaju, obavezno isprobavam! Ilina :)
OdgovoriIzbrišiPrava, pravcata delicija!
OdgovoriIzbrišiSlažem se
IzbrišiOvo je čista fantazija,mogu samo zamisliti ukus cupcakesa,a dekor u plavim nijansama i sa zumbulom u pratnji jednostavno me oduševio:)
OdgovoriIzbrišiNa fotkama su dvije moje najdraže boje - čokoladna i plava, a zumbuli su mi najdraži proljetni cvijet pa nisam mogla odoljeti tom spoju
Izbrišiferrero u obliku cupcakesa-super! :)
OdgovoriIzbrišiBaš sam danas kupila nekoliko lukovica zumbula mami za rođendan :)
Lijep poklon
IzbrišiZa mene je nutella prejaka, preslatka ali kada u nju umiješaš mascarpone sve postane nekako puno ljepše, ukusnije, laganje,...
OdgovoriIzbrišiSvako cvijeće je prekrsano i radost za oči i dušu!
Predivno, naravno uživancija u kolačima i u lijepo uređenom vrtu vaših vrijednih ruku!
Ja bih rekla ovako - za mene je mascarpone bezličan i kad se pomiješa s nutellom postaje mljac
IzbrišiWOW look amazing! I love the pictures!!
OdgovoriIzbrišiThank you
IzbrišiPredivan desert! A kaputić za mafine koji se slaže sa koficom - božanstveno!!!
OdgovoriIzbrišiHvala
IzbrišiStari g. Ferrero više nije živ, njegovi sinovi sada vode tvrtku, ali bi se sigurno veselio tolikim slasticama nazvanim po njemu (poznavali smo ga). Obožavam sve s Nuticom.
OdgovoriIzbrišiMožda bi ih više razveselila činjenica da toliko ljudi u kućnoj radinosti pokušava dobiti ukus njihovih božanstvenih rocher kuglica
IzbrišiJoj kako samo lepo izgledaju... uh...
OdgovoriIzbrišiNe znam šta mi se više sviđa,cupcakes ili slike...
OdgovoriIzbrišiMislim da bi najbolje bilo jesti cupcake dok gledaš fotke
Izbrišievo javljam se, ja sam od onih koje od mirisa zumbula boli glava!!ali ove cupcakese ne bi odbila!!
OdgovoriIzbrišiZumbuli pored cupcakesa su dobro razrađena taktika, tako da ih za mene ostane više, budući da i doma imam onih koje boli glava od njihovog mirisa
IzbrišiTajo, predivne slike, kao i obično. Gledam, divim se... :D
OdgovoriIzbrišiStalak mi je vrh vrhova.
Stalak je kupljen u Magma home prošle godine. Ne znam da li još uvijek postoji taj dućan, u Rijeci je već neko vrijeme zatvoren
IzbrišiZumbuli (ljubičasti) su uz ljubičice moje najdraže cvijeće upravo zbog mirisa :)Tvoji cupcakes su prekrasni :) Obožavam Ferrero Rocher tortu tako da mi se i ova varijanta jako sviđa :)
OdgovoriIzbrišiMeni su ljubičice isto drage, ali zumbuli prednjače
IzbrišiKrasno izgledaju, sviđaju mi se košarice za muffine.
OdgovoriIzbrišiKošarice su kupljene u DM-u
IzbrišiPrelijepi su kao i bijeli zumbul, slike su fantasticne. Sjajno
OdgovoriIzbrišiHermosos y ricos pastelitos me los llevo para mi desayuno ,me encantan bellas fotos,abrazos hugs,hugs.
OdgovoriIzbrišijako dobro! ideja je odlična, izvedba sjajna :))
OdgovoriIzbrišiHvala
IzbrišiDivna ideja, iskoristi ću ju!
OdgovoriIzbrišiOva verzija mi je čak i bolja od torte, jer je puno više kreme, a manje biskvita
IzbrišiBaš lijep post i moj vrt je pun ćuka i tulipana koje obožavam i te kapulice nit ne vadim niti sadim nove i u proljeće su uvijek tu.Ova krema baš izaziva.
OdgovoriIzbrišiLukovice se vade da bi se osigurao bogati cvat. Sjećam se da se uvijek govorilo da se te lukovice vade kad djeci završi škola, a ponovno sade kad djeca krenu u školu.
IzbrišiNe vadim ih iz razloga što mi onda samo izađe list a bez cvijeta to mi se pogotovo događa kod tulipana, dok zumbulima zaista ni ova jaka zima ne smeta kao ni ćukima.A stare nonice još i dan danas tako govore (onih malo kojih je ostalo nažalost)
Izbrišibaš ću pogledati tulipane kad prestane kiša, ako imam koji bez cvijeta. Meni su racente već bile vani nekih 5 - 10 cm i vrhovi listova i cvijet su smrzli, ali su se uspjeli razviti do kraja i procvasti.
IzbrišiPrekrasan post, fotke i recept draga Tamara!
OdgovoriIzbrišiHvala
IzbrišiAsocijacija ti je odlična. Cupcakesi izgledaju vrhunski.
OdgovoriIzbrišiHvala
IzbrišiPredivno cvijeće i cupcakesi - sa Ferrerom nema pogreške! Divno izgledaju!
OdgovoriIzbrišiUuuu, ovi doista zvuce fantasticno!
OdgovoriIzbrišiHvala
IzbrišiMene zanima za koliko cupcakesa je ovaj recept?
OdgovoriIzbrišiU receptu iznad sastojaka za kremu piše da sam dobila 14 cupcakesa
Izbriši