Ne mogu vam opisati svoje oduševljenje kada mi se Irma sa bloga (A)cro(b)atie obratila sa željom da na svom blogu predstave presnac. Irma je sa svojom boljom polovicom pokrenula blog na kojem predstavljaju hrvatske recepte na francuskom i francuske recepte na hrvatskom (više o njihovom projektu možete pročitati ovdje). Jako mi se svidjela ideja spajanja dvije zemlje kroz gastronomiju, a posebno mi je drago što će priča o presnacu biti prezentirana na francuskom jeziku. Već sam vam u postu o presnacu ispričala kako me uz taj kolač vežu emocije i sjećanja iz djetinjstva, te ljubav prema maškarama. Stoga mi je jako drago da će tu priču moći pročitati i oni koji prate blog (A)cro(b)atie.
Obožavam brati šparuge. Šetnja šumom, sunčan dan i potraga za samoniklim biljem su me oduvijek oduševljavali. Moji doma ne vole da idem brati šparuge, jer nemam strah od zmija pa se uvijek brinu. Međutim, oprezna sam i znam da ako ugledam zmiju prije nego što ona ugleda mene, nema mjesta strahu ni panici. Iako je u zadnje vrijeme neuobičajeno toplo, još uvijek se nisu pojavile i moji su bezbrižni kad odlazim u šumu. Moj prvi "ulov" je bio sasvim pristojan i dovoljan da se zasladimo ovom finom pitom. Kao inspiracija mi je poslužila kuharica Marthe Day, u kojoj su šparuge kombinirane s kukuruzom i crvenom paprikom.
Tijesto
- 200 g glatkog brašna
- 100 g hladnog maslaca narezanog na kockice
- 1/2 žličice soli
- 3 žlice ledene vode
Utrljajte maslac u brašno dok ne dobijete grube mrvice. Dodajte sol i vodu pa zamijesite tijesto. Spljoštite ga u disk, omotajte prozirnom folijom i stavite u frižider na pola sata. Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj podlozi i obložite kalup za pitu. Prekrijte papirom za pečenje i opteretite rižom pa pecite 10 minuta na 200°. Maknite rižu i papir pa vratite tijesto u pećnicu na 5 minuta dok ne dobije lijepu boju.
Nadjev
- 200 g očišćenih divljih šparuga
- 1 manja kapula
- 100 g pancete izrezane na manje komade
- 100 g kuhanog kukuruza
- 2 jaja
- 200 ml slatkog vrhnja
- 100 g kiselog vrhnja
- 50 g svježe ribanog parmezana
- sol i papar po ukusu
Na malo ulja prodinstajte kapulu pa dodajte komadiće pancete da se poprže sa svih strana. U zdjelici razmutite jaja. Dodajte slatko i kiselo vrhnje, ribani parmezan te sol i papar. Kukuruz pomiješajte sa kapulom i pancetom. Na pečeno tijesto rasporedite šparuge narezane na manje komade te mješavinu pancete i kukuruza. Zalijte smjesom od vrhnja i jaja. Pecite 20 - 25 minuta dok nadjev ne očvrsne i dobije lijepu boju.
Predivno Tamara. Ja bih rado malo ove pite sada iako nisam ni gladna (čudno ;)). Nego kada smo kod zmija, muž se šetao s psom po šikari (ljudi tuda uredno prolaze) i ugledao zmiju. Sva sreća da je ugledao prije nego ona njega!
OdgovoriIzbrišiNa lokaciji na kojoj berem šparuge svake godine se na kamenjaru sunčaju gadovi, ali ih nije bilo. Vjerojatno im je još rano. Čitavo vrijeme dok sam bila u šumi nije čak ništa niti zašuškalo u travi/grmlju.
IzbrišiOdlična pita, prava stvar za sezonu šparoga!
OdgovoriIzbrišiJedva sam ih dočekala
IzbrišiPita je zaista predivna i lepo je imati gde brati ove divote ;)
OdgovoriIzbrišiJoš da su mi vrganji na par koraka od kuće :)
IzbrišiI ja obožavam brati šparog. A prije kojih dvadesetak godina gotovo da i nisam znala za njih:) Naučila sam ih brati uz moju Zdenku a ona ima oko ili bolje rečeno radar za šparoge. Dok ja uberem desteak ona ih ubere tri puta više.
OdgovoriIzbrišiOdlična pita, nešto slično i ja pravim ustvari, samo bez kukuruza, što je baš dobar dodatk!
Kukuruz mi je bio novitet u ovoj kombinaciji, ali se odlično uklopio. Tvoja Zdenka očigledno zna mjesta na kojima bolje rastu šparuge. Ako berem u kraju koji poznajemm, onda znam mjesta na kojima ću iz jedne šparužine ubrati minimalno desetak šparuga.
IzbrišiThank you for your comment.
OdgovoriIzbrišiYour recipe is very inetresting, in Spain called "quiche", i think
Yes, this is quiche, but I used croatian word
IzbrišiPrekrasno izgleda!!! Čestitam na suradnji ;)
OdgovoriIzbrišiHvala
Izbrišinisam još bila u šparugama!!jako mi se sviđa ova pita samo nisam fan kukuruza, jer mi sve zajedno bude slatko!
OdgovoriIzbrišii da čestitke, baš je lijepo predstavljati naše stare recepte
Pita je ukusna i bez kukuruza. Ovo mi je prvi put da sam radila s kukuruzom, a u original receptu nema pancete i ide još i crvena paprika.
IzbrišiPita je prekrasna,šparoge su kod nas relativno raritet,ako se i nađu na tržnici cijene ih poprilično,što se tiče zmija zbilja si neustrašiva.Divno za presnac što će biti predstavljen na francuskom,ja ga moram probati:)
OdgovoriIzbrišiNe znam kolika je cijena kod vas, ali znam ako se zateknem na placi virnuti cijenu šparuga i čini mi se da su skupe.
IzbrišiKrasn je pita. Sviđa mi se blog i cijela ideja.
OdgovoriIzbrišiIdeja je super i bit će to prava zbirka recepata
IzbrišiBaš sam se neki dan pitala kad će netko staviti recept sa šparogama i eto navratim do tebe na ovu prekrasnu pitu!:)
OdgovoriIzbrišiBaš ti hvala na receptu, djeluje mi prefino i vjeruj mi da ću ga brzo isprobati. Sad će biti puno šparoga jer je pala kiša.... pjesmica ti je super!:)
Čestitke na suradnji.
Sve najbolje za Uskrs tebi i tvojima!
Nadam se da će ti se pita svidjeti. Hvala na čestitkama.
IzbrišiDivan recept i jako lijepo izgleda. Inace obozavam sparoge, pocinje sezona i kod nas uskoro i treba ih jesti dok ih ima.
OdgovoriIzbrišiSlažem se s tobom i volim ih jesti u sezoni, nisam ih nikad zaledila, iako sam čula da to neki rade
IzbrišiIzvrstan ti ovaj recept! ove sezone još nisam šparoge jela, a baš ih volim
OdgovoriIzbrišiIma vremena još, tek su krenule
IzbrišiIzvrsno izgleda! Perfectan proljetni recept, gdje je ugodno s korisnim odlicno spojeno!
OdgovoriIzbrišiImaš pravo, branje samoniklog bilja je spoj ugodnog s korisnim
IzbrišiTamara, hvala sto ste nam posvetili uvod u ovom receptu i sto ste pristali podijeliti pricu o hrvatskim obicajima i sjecanje na djetinjstvo kroz recept za presnac :) Ostalim blogericama koje su nas spomenule u komentarima zahvaljujem sto su svratile do nas - ako imate pricu koju biste podijelile, javite nam se! Lijep pozdrav, (a)cro(b)atie
OdgovoriIzbrišiŽelim puno uspjeha vašem blogu
IzbrišiDivno Tamara, pita je prelepa. Nemaš pojma kako ti zavidim što imaš gde brati šparoge. :) Čestitam ti na saradnji i radujem se novim receptima. :)
OdgovoriIzbrišiRecept mi se jako sviđa, baš se spremam počastiti za ove svečane dane.
OdgovoriIzbrišiVolim šparuge ali ove godine jih još nisam probala. Nadam se, da ču uskoro! :) Pita izgleda krasno!
OdgovoriIzbrišiTek su krenule, sad će ih biti puno nakon kiše pa se nadam da ćeš uživati u njima
IzbrišiJa sam ove godine dobila iz Zadra pošiljku divljih šparogi i raspametila se sreće. Jako ih volim, ali rijetko kupujem jer su užasno skupe. Zavidim ti. Pita je krasna!
OdgovoriIzbrišiMogu zamisliti to veselje kad dobiješ tako dragocjenu pošiljku
IzbrišiDrago mi je da nisi mogla odoliti slanoj piti:)
OdgovoriIzbrišiFino izgleda!zao mi je jedino kaj se ne vidi malo presjeka.
Sretan Uskrs ti zelim!
(cookandplay.blog.hr)
Presjek mi nije bio posebno zanimljiv (izmiješani komadići šparuga, kukuruza i pancete) pa ga zato nisam stavila
IzbrišiNajljepše od svega je upravo ta potraga za šparogama u kojima kasniej uživaš. Poput ove delicije koju si pripremila. Neprocjenjivo!
OdgovoriIzbrišiKao što kaže reklama, neke su stvari neprocjenjive
IzbrišiOdlična ti je pita od šparoga, ja posebno volim te naše divlje šparoge i svake godine me period oko Uskrsa potsjeti na njih. Obožavam ih u svakoj kombinaciji jesti, ali ih posebno uživam brati. Baš nešto neprocjenjivo!
OdgovoriIzbrišiJako volim brati samoniklo bilje i baš je super dok bereš razmišljati kako ćeš ga pripremiti
Izbriši...obožavam šparoge a sada je njihova vladavina...naći ih i nabrati divlje, zatim požuriti kući i pripremiti nešto prekrasno od njih...ma divota!...
OdgovoriIzbriši...kad mi dođu u ruke, po ovom receptu ih prvo spremam...lijep pozdrav... :)
Nadam se da će ti se svidjeti
IzbrišiUpravo se vratili s branja šparoga na Grobinštini te se spremam napraviti ovu pitu. Molim samo za koju veličinu kalupa je ova količina tijesta ( ne kuham i ne pečem često pa mi treba uvijek malo detaljnije).Pozdrav!
OdgovoriIzbrišiKalup za pitu promjera 26 cm
Izbriši