Dugo je ispred mene poskakivao kursor na praznoj podlozi ... Da ovo pišem na papiru, sigurno bih neko vrijeme držala olovku u ruci i buljila u papir ... Neovisno o mediju na kojem pišem, sve se svodi na jedno - kako izraziti tugu. Mnogi su mislili da ću u teškim trenucima posegnuti za slasticama, da će krik iz duše zatomiti zvuk miksera, da će tupi pogled zamijeniti pretraživanje recepata. Ali ne mogu. Jednostavno mi ne pada napamet niti jedan kolač koji bih mogla napraviti i koji bi ublažio ili izbrisao moju tugu i bol.
Kako blog ipak ne bi pao u zaborav, iskoristila sam sve recepte iz zalihe. Ali i dalje mi se ništa nije radilo. Znala sam da se mogu osloniti na svoju prijateljicu Tamaru koja piše blog Ave dulcis pa sam joj predložila gostovanje na blogu. I ne samo da sam predložila gostovanje, već sam si i naručila tortu s jagodama. Tamari veliko hvala, ne samo za gostovanje i tortu (koja izgleda fenomenalno - uronila bih u nju bez ikakvog pribora za jelo), već i za podršku koju mi je pružila. Svakako pogledajte njezin blog, (bilo da ste u potrazi za slatkim ili slanim receptom) koji se trenutno crveni od jagoda.
Kad me je Tamara pitala da gostujem na njenom blogu malo je reći da sam bila počašćena. Poznajemo se prilično dugo, skoro u isto vrijeme krenule smo pisati blogove i izmjenjivati iskustva i recepte.
Pred mene je stavila prilično lagan zadatak. Njena želja je bila da to bude desert s jagodama. Ostavila mi je prilično otvorene ruke a ja sam željela taj desert što više prilagoditi njenom ukusu. Sad već znam koje su namirnice koje ne ljubi pa sam njih automatski izbacila. Za vanjski izgled odlučila sam se da to bude pravo iznenađenje. Pretpostavljam da je očekivala neku "obučenu" tortu ili u fondant ili u dekorirani biskvit. A ja sam napravila suprotno, "skinula" sam tortu do kraja! Ovo je doslovno gola torta. Trenutno su vrlo popularne pa sam odlučila vidjeti kako to uživo izgleda. Biskvit je mokri i čokoladni, krema je bogata, a torta je pretrpana sočnim, zrelim jagodama. Nadam se da će joj se svidjeti.
Biskvit
U posudu stavite sve suhe sastojke pa ih promiješajte. Dodajte mlijeko, ulje i jaja i miksajte dok se smjesa je ujednači. Na kraju dodajte vrelu vodu. Smjesu ulijte u kalup za pečenje. Ja sam pekla u malom kalupu promjera 18 cm pa je torta prilično visoka, a inače je ova doza dostatna za kalup od 26 cm. Peći u zagrijanoj pećnici na 180°C otprilike 40 minuta. Ohlađeni biskvit prerezati na tri dijela.
Krema
Slatko vrhnje umutite u čvrsti šlag. Postepeno dodavajte kondenzirano mlijeko i miksajte dok se sve ne poveže. Jagode nasjeckajte na tanke listiće. Ako nisu dovoljno slatke, pospite ih šećerom i ostavite da se "mariniraju".
Na pladanj za serviranje stavite biskvit pa sloj kreme na koju posložite jagode. Zatim stavite sljedeći biskvit, sloj kreme i opet jagode i tako dalje dok ne potrošite sve sastojke. Tortu fiksirajte pomoću štapića za ražnjiće i stavite u frižider dok se ne stisne.
Kako blog ipak ne bi pao u zaborav, iskoristila sam sve recepte iz zalihe. Ali i dalje mi se ništa nije radilo. Znala sam da se mogu osloniti na svoju prijateljicu Tamaru koja piše blog Ave dulcis pa sam joj predložila gostovanje na blogu. I ne samo da sam predložila gostovanje, već sam si i naručila tortu s jagodama. Tamari veliko hvala, ne samo za gostovanje i tortu (koja izgleda fenomenalno - uronila bih u nju bez ikakvog pribora za jelo), već i za podršku koju mi je pružila. Svakako pogledajte njezin blog, (bilo da ste u potrazi za slatkim ili slanim receptom) koji se trenutno crveni od jagoda.
Kad me je Tamara pitala da gostujem na njenom blogu malo je reći da sam bila počašćena. Poznajemo se prilično dugo, skoro u isto vrijeme krenule smo pisati blogove i izmjenjivati iskustva i recepte.
Pred mene je stavila prilično lagan zadatak. Njena želja je bila da to bude desert s jagodama. Ostavila mi je prilično otvorene ruke a ja sam željela taj desert što više prilagoditi njenom ukusu. Sad već znam koje su namirnice koje ne ljubi pa sam njih automatski izbacila. Za vanjski izgled odlučila sam se da to bude pravo iznenađenje. Pretpostavljam da je očekivala neku "obučenu" tortu ili u fondant ili u dekorirani biskvit. A ja sam napravila suprotno, "skinula" sam tortu do kraja! Ovo je doslovno gola torta. Trenutno su vrlo popularne pa sam odlučila vidjeti kako to uživo izgleda. Biskvit je mokri i čokoladni, krema je bogata, a torta je pretrpana sočnim, zrelim jagodama. Nadam se da će joj se svidjeti.
Biskvit
- 1 1/2 šalica šećera
- 1 šalica glatkog brašna
- 1 šalica oštrog brašna
- 1/2 šalice kakao praha
- 2 jaja
- 1 šalica mlijeka
- 1/2 šalice ulja
- 1 1/2 žličica praška za pecivo
- 1 1/2 žličica sode bikarbone
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 šalica vrele vode
U posudu stavite sve suhe sastojke pa ih promiješajte. Dodajte mlijeko, ulje i jaja i miksajte dok se smjesa je ujednači. Na kraju dodajte vrelu vodu. Smjesu ulijte u kalup za pečenje. Ja sam pekla u malom kalupu promjera 18 cm pa je torta prilično visoka, a inače je ova doza dostatna za kalup od 26 cm. Peći u zagrijanoj pećnici na 180°C otprilike 40 minuta. Ohlađeni biskvit prerezati na tri dijela.
Krema
- 200 ml slatkog vrhnja
- 200 ml kondenziranog mlijeka
- 500 g zrelih jagoda
Slatko vrhnje umutite u čvrsti šlag. Postepeno dodavajte kondenzirano mlijeko i miksajte dok se sve ne poveže. Jagode nasjeckajte na tanke listiće. Ako nisu dovoljno slatke, pospite ih šećerom i ostavite da se "mariniraju".
Na pladanj za serviranje stavite biskvit pa sloj kreme na koju posložite jagode. Zatim stavite sljedeći biskvit, sloj kreme i opet jagode i tako dalje dok ne potrošite sve sastojke. Tortu fiksirajte pomoću štapića za ražnjiće i stavite u frižider dok se ne stisne.
Izgleda fenomenalno. Uz tebe sam i znas da mozes uvek da mi pises...sta god da je!
OdgovoriIzbrišiHvala ti
IzbrišiFicou um bolo fantástico.
OdgovoriIzbrišiAdoro essa combinação de chocolate e morangos.
O creme também me parece bem delicioso.
Gostei muito.
Bom fim de semana
bjs
Thank you
IzbrišiTamarina torta zaista izgleda predivno, ali je pala u senku tvog uvoda. Ne znam šta se desilo, i razne ružne mogućnosti mi padaju na pamet. :( U svakom slučaju, jako mi je žao.
OdgovoriIzbrišiHvala ti
IzbrišiDraga Tamara,
OdgovoriIzbrišisvako na sopstveni nacin ispoljava tugu...odsustvo svakog oblika kreativnosti je njen neizbezni deo.
Ima nekog dostojanstva u ovoj torti i mislim da nije slucajno sto je ispala ovako visoka - stoji ispravno i govori ti da i ti moras tako...
p.s. nikada nisam mutila slag sa kondenzovanim mlekom...sta mu daje ? Mora da je kremastije...
Ne znam odgovor na tvoje pitanje, morat ćemo pričekati da Tamara odgovori
Izbrišievo i odgovora, kombinacija slatkog vrhnja i kondenziranog mlijeka se sama od sebe nametnula kao odličan izbor jer nisam željela običnu šlag kremu, kondenzirno mlijeko ju je zasladilo i "omekšalo"
IzbrišiTorta je predivna, zbilja ima onaj wow efekt.. :)
OdgovoriIzbrišiNadam se da si dobro, znaš da uvijek možeš računati na blog zajednicu i pisati što želiš, a mi ćemo čitati :)
Teško mi je pričati i/ili pisati o bolnoj temi
IzbrišiŽao mi je što se dogodilo to što se dogodilo, ali samo jedno znam, a to je da svi problemi koji nas muče trebamo ih podijeliti s drugima. S osobama koje nas vole, cijene,slušaju i koje su uvijek uz dana i kada grmi i kada je sunčano, ipak kasnije bude malo lakše kada otvorimo drugima svoju dušu i naravno osobama koje to zaslužuju. Tamara(ave dulcis) ima zbilja predivnih recepata i puno puta sam joj "skidao" vlastitu kapu na tome što radi i općenito svime čime se bavi. Torta je lijepa samo ja ne znam odakle bih započeo s rezanjem. :D Ili jednostavno staviti je na stol, pa neka si svatko rukama ili noževima uzima koliko god želi. ;)
OdgovoriIzbrišiPretpostavljam da je ovo torta koja se ne reže, barem takav poriv dobivam dok ju gledam - vilicu u ruke i udri
Izbrišiit looks really good!
OdgovoriIzbrišiBlog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu
Torta je divna zbilja,iako ovaj uvod stavio je tužnu sjenu na nju,žao mi je što prolaziš kroz takve trenutke tuge,šaljem ti svu podršku što god da je u pitanju.
OdgovoriIzbrišiHvala ti
IzbrišiSuper izgleda ova torta.
OdgovoriIzbrišiTorta izgleda fantastično a da si i objavila i prazan post samo s fotkom rado bi svratile do tebe i ostavile komentar a tugu treba dijeli s drugima kao i radost.
OdgovoriIzbrišiSlažem se
IzbrišiDraga Tamara,
OdgovoriIzbrišizao mi je sto si tuzna i sto prolazis kroz teske trenutke, ali kao sto vecina smatra, tugu treba podijeliti s drugima. Ti si meni uvijek bila draga sa tvojim vedrim komentarima i volim svracati na tvoj blog. Ova torta je stvarno prelijepa, ne mogu je se nagledati. Saljem ti veliki, veliki pozdrav.
Hvala ti
Izbrišiwooow! torta je fantastična!
OdgovoriIzbrišiSlažem se
Izbriši:( Ne znam čime je tuga izazvana ali sam TU i uz tebe... Želim ti svako dobro!
OdgovoriIzbrišiHvala ti
IzbrišiIako ljudi misle da je tugu moguće podijeliti i olakšati, nije tako. jednostavno, čovjek mora prebroditi sam. prolazim nešto slično, razumijem te i želim da se osjećaš bolje.
OdgovoriIzbrišiDa, mora proći određeno vrijeme kako bi se oporavili od tog teškog udarca i velike tuge
Izbrišitorta izgleda super! bas kao da je Tamara sastojke slozno nabacala =)))
OdgovoriIzbrišisaljem ti toplu i suncanu podrsku..
Hvala ti
IzbrišiOH MT GOD !! Tamara this look amazing and delicious!!!
OdgovoriIzbrišiYes it does
Izbrišidrago mi je da ti se torta svidjela,
OdgovoriIzbriširado ću ponovo biti gost na tvom blogu!!
Dogovoreno!
IzbrišiJako mi je žao što prolaziš kroz takve trenutke tuge, šaljem ti makar jedan virtualni hug, i želim ti svako dobro!!
OdgovoriIzbrišiTamarina torta je prekrasna!
Hvala ti
Izbrišitorta je wow!!! ja je sigurno ne bih išla kvariti na način da je zapravo narežem i pojedem... :)
OdgovoriIzbrišidrži se draga! :)
Hvala ti
IzbrišiDraga Tamara, nisam mogla ni pretpostaviti da prolazis kroz tako tezak period, ne znam detalje ali znas da mozes uvek racunati na nasu podrsku, sta god da je u pitanju uz tebe smo, i tuga je uvek laksa kad se podeli sa prijateljima, drzi se... saljem ti big kiss & hug!:))) p.s. tortica je predivna a Tamara jedno veliko srce, veliki pozdrav za vas dve!:)))
OdgovoriIzbrišiHvala ti
Izbriši<3 <3 sto god da zatrebas, sto god mogu da ponudim i pomognem,tu sam..
OdgovoriIzbrišiTorta, biskvit izgleda super socno..
Hvala ti
Izbrišiizgleda fenomenalno...ja bih je jela sloj po sloj...
OdgovoriIzbrišiVjerojatno bih se i ja odlučila za taj pristup
IzbrišiDraga Tamara , žao mi je zbog velike tuge i teškog razdoblja koje prolaziš i znam da je u takvim trenutcima teško bilo što napisati ili napraviti. Lijepo je da je prijateljica tu da pomogne sa ovom krasnom tortom, a i mi blog-prijatelji smo tu da budemo uz tebe. Drži se dobro ! A tortica je uistinu posebno lijepa !
OdgovoriIzbrišiHvala ti
IzbrišiOvaj tvoj post je kao i život, s jedne strane tuga, s druge radost.
OdgovoriIzbrišiŠto god proživljavaš sigurno nije lako, i šaljem ti veliki zagrljaj i želim da tuga čim prije prođe.
Torta izgleda vrlo efektno, šteta da je u ovako tuznom postu. Ali ako te je razveselila onda ima svoju svrhu.
Hvala ti
IzbrišiOh My God, dear Tamara...
OdgovoriIzbrišiThis cake is gorgeous, so beautiful and delicious !
Congratulations, really fantastic !
Note: I didn't forget about your invitation, ok ?
Have a nice evening :)
Isabel
I'm waiting for you ;-)
IzbrišiThanks for your patience ! :)
IzbrišiWow,...kakav 'neboder' impozantnog izgleda!
OdgovoriIzbrišiSlažem se
Izbriši...ne znam o kakvoj vrsti tuge govorish, ali znam da ovdje imash jako puno prijatelja koji zele da te vide sretnu i nasmijanu ponovno!
OdgovoriIzbrišiHvala ti
IzbrišiLooks absolutely delicious! Almost too good to eat.
OdgovoriIzbrišiValjda je to neki životni ciklus kojeg svi moramo proći, od neizmjerne sreće do duboke boli i obratno... želim ti od srca da što brže prođe ova tužna faza.. i hvala ti što i u tuzi misliš na nas i dijeliš svoje i tuđe recepte:)
OdgovoriIzbrišiTorta izgleda božanstveno, vjerujem da je i ukusom neodoljiva!
Hvala ti
IzbrišiTeško je čovjeku kad se nalazi u takvoj situaciji...i bilo kakve riječi vjerojatno nisu utjeha, znaj da mislimo na tebe i da se držiš ma što to bilo...
OdgovoriIzbrišiHvala ti
IzbrišiVolim kad je biskvit ovako taman, čokoladni.
OdgovoriIzbrišiPostoje situacije kada nas ništa ne može utješiti i jednostavno moramo odtugovati. Vremenom prestane manje da bili.
Skoro sve izreke su potvrđene, pa tako i ona da vrijeme sve liječi
IzbrišiŽao mi je što si tužna i bezvoljna, nadam se da ćeš uskoro biti bolje. Drži se , ako ikako mogu pomoći samo javi.
OdgovoriIzbrišiHvala ti
IzbrišiTorta izgleda fantasticno. Htela bih da je napravim pa me zanima koliko jaja ide posto nisam videla u receptu? Pozdrav!
OdgovoriIzbrišiIspričavam se, vjerojatno sam slučajno izostavila dok sam pisala post. U biskvit idu 2 jaja
Izbriši