Zahvaljujući modernim tehnologijama povezani smo sa cijelim svijetom. Iz udobnosti našeg kauča možemo u bilo kojem trenu "skoknuti" na drugi kraj svijeta kad god to poželimo. Dovoljno je samo sjesti pred ekran, a o preferencijama ovisi da li ćemo sjediti ispred televizije ili kompjutera. Na taj način imamo priliku vidjeti i naučiti razne stvari. Meni su posebno edukativne kulinarske emisije. E sad, njih stvarno ima raznog profila. Neke me privlače svojim konceptom, a neke ne. Neke gledam zbog kuhara, a neke upravo ne mogu smisliti zbog osobe koja kuha.
U tom silnom gastro moru nalazi se i jedan biser. Kuhar ... pekar ... slastičar ... Rudolph van Veen osvaja na prvu. Dok gledate bilo koju njegovu emisiju (a ima ih nekoliko), odmah dobijete želju kuhati/peći. Njegova jednostavnost će vas oduševiti. Ne komplicira, osim kada je u pitanju dekoriranje, ali to radi na tako simpatičan način. Taste of life travel je odlična emisija, ali najdraža mi je Rudolph's bakery. Obično na kraju emisije kaže "Pecite kolače jer je zabavno". Osim korisnih savjeta, iz emisije sam pokupila i nekoliko recepata. Jedan od njih je i Tart s jabukama i mascarponeom. Kolači s jabukama imaju posebnu čar, a nove kombinacije me uvijek privlače. U ovom receptu su se jabuke odlično uklopile u nadjev od mascarponea.
U tom silnom gastro moru nalazi se i jedan biser. Kuhar ... pekar ... slastičar ... Rudolph van Veen osvaja na prvu. Dok gledate bilo koju njegovu emisiju (a ima ih nekoliko), odmah dobijete želju kuhati/peći. Njegova jednostavnost će vas oduševiti. Ne komplicira, osim kada je u pitanju dekoriranje, ali to radi na tako simpatičan način. Taste of life travel je odlična emisija, ali najdraža mi je Rudolph's bakery. Obično na kraju emisije kaže "Pecite kolače jer je zabavno". Osim korisnih savjeta, iz emisije sam pokupila i nekoliko recepata. Jedan od njih je i Tart s jabukama i mascarponeom. Kolači s jabukama imaju posebnu čar, a nove kombinacije me uvijek privlače. U ovom receptu su se jabuke odlično uklopile u nadjev od mascarponea.
Tijesto
- 250 g brašna
- 150 g hladnog maslaca narezanog na kockice
- 80 g šećera
- prstohvat soli
- 1 jaje
Utrljajte maslac u brašno da dobijete grube mrvice. Dodajte šećer, sol i jaje pa zamijesite tijesto. Spljoštite ga u disk, omotajte prozirnom folijom i stavite u frižider na pola sata. Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj podlozi i obložite duguljasti kalup za pitu. Dno izbodite vilicom.
Nadjev
Uz ovaj recept ću iskoristiti priliku da vas podsjetim na različite recepte za pitu od jabuka:
Za kraj posta mi je ostala isprika. Kako sam bila u pripremama za Božić, žurila sam objaviti truffels post pa sam zaboravila u njega uvrstiti nagradu koju sam nedavno dobila. Nagrada je uistinu posebna i baš sam počašćena što sam ju dobila, jer mi je ovo prva nagrada koju je kreirao bloger koji mi je nagradu i dodijelio. Igoru još jednom hvala na nagradi!
Pravila nagrade:
Nadjev
- 325 g mascarponea
- 100 g šećera
- 1 štapić vanilije
- 2 jaja
- 50 g brašna
- 4 - 5 jabuka
- 75 g šećera
- cimet (prema ukusu)
- 3 žlice marmelade od marelica
Uz ovaj recept ću iskoristiti priliku da vas podsjetim na različite recepte za pitu od jabuka:
- mamina pita od jabuka
- frangipane pitice s jabukama
- francuski tart s jabukama
- američka pita od jabuka
Za kraj posta mi je ostala isprika. Kako sam bila u pripremama za Božić, žurila sam objaviti truffels post pa sam zaboravila u njega uvrstiti nagradu koju sam nedavno dobila. Nagrada je uistinu posebna i baš sam počašćena što sam ju dobila, jer mi je ovo prva nagrada koju je kreirao bloger koji mi je nagradu i dodijelio. Igoru još jednom hvala na nagradi!
Pravila nagrade:
- zahvaliti osobi koja vas je nominirala
- linkati na njezin/njegov blog
- odabrati 11 blogera koje ste otkrili ili redovito pratite
- nominirati ih za "The best blog award"
- reći osobi koja vas je nominirala 5 random stvari o sebi.
- obožavam šetati po buri
- ne mogu se odlučiti koja namirnica mi je draža: lignje ili svinjetina
- mogu satima rješavati sudoku
- u zimsko vrijeme češće pripremam dizano tijesto
- kad stavljam sušiti robu, štipaljke slažem po boji.
- Ave dulcis
- Blog do Chocolate
- Blue hortensia
- Canela kitchen
- Hleb i lale
- Jasna's kitchen creations
- Kuhinja zaposlene žene
- Homemade by B
- My pans and pots
- Parfe Dunja
- Sweet and salty
Svim čitateljima, kao i njihovim najmilijima, želim sve najbolje u nadolazećoj godini.
Puno zdravlja, ljubavi, sreće i veselja!!
Divan tart. Hvala za 2012. godinu i za lijepo druzenje na blogovima. Zelim ti sve najbolje u narednoj.
OdgovoriIzbrišiHvala
IzbrišiEsta versión de tarta de manzana me parece deliciosa, tomo buena nota de ella.
OdgovoriIzbrišiQue tengas un Feliz 2013, que todos tus deseos se cumplan
¡Feliz Año Nuevo!
Thank you
IzbrišiOvo je predivan recept i obavezno ću ga probati! Mislim da sam već sto puta ponovila da obožavam kolače od jabuka, a ovaj mi se čini vrlo sličan jednom kojeg sam jela u Lisabonu prije nekoliko godina, i od tada mi srce i nepce žudi za tim kolačem, ali nikako da nađem odgovarajući recept! Hvala ti na predivnom receptu, uzimam papir i olovku...
OdgovoriIzbrišiI tebi sve najbolje u novoj 2013...uz puno ljubavi, zanimljviih ljudi, mjesta, događaja i naravno, postova!
Ilina
Nadam se da je to taj recept
IzbrišiJako lep tart :). I tebi, tvojim najdražim sve najbolje u novoj godini. Srečno :)!!
OdgovoriIzbrišiI meni je zapela za oko ta Rudolfova pita.Izgledala je jako sočno i jednostavno za napraviti.Što se tiče dekoriranja kolača i torti i ja sam mišljenja da on pretjeruje.Ja bih stala na pola i opet mislila da je pretjerano.Najbolji mi je bio njegov Božićni panj.Još je samo falilo da na njega stavi koglice sa bora koliko je toga nađiđao.
OdgovoriIzbrišiPozz i sretna Nova i tebi.
Baš mi je simpatičan kad krene dekorirati
IzbrišiEssa tarte de maça ficou linda e cm mascarpone deve estar uma delicia.
OdgovoriIzbrišiDesejo-te um FELIZ 2013.
Bjs
Odličan ti je tar, ja jako volim ovakve tartove sa jabukama bilo kakvog oblika.
OdgovoriIzbrišiHvala ti na lepom druženju, iskrenom prijateljstvu i želim tebi i tvojima sve naj u 2013!!!
Slažem se da postoje kolači i kolači, ali oni sa jabukama su uvijek nekako posebni. I ovaj tvoj tart je takav, odličan i jako mi se sviđa !
OdgovoriIzbrišiHvala ti na proslijeđenoj nagradici, sa zadovoljstvom je preuzimam.
Sretnu Novu godinu i sve najbolje tebi i tvojima želim !
First Tamara, Congratulations on the lovely well deserved Award you have received, secondly the Apple Tart is amazing and seems simple enough that even I could attempt making it, thirdly, HAPPY NEW YEAR from my part of the World "Just North of Wiarton" on the Bruce Peninsula in Ontario, Canada to your part of the World.
OdgovoriIzbrišiThank you very much for your kind words
IzbrišiSo beautiful, I love apple desserts ! :-)
OdgovoriIzbrišiHappy New Year !
:-)
Thank you
IzbrišiPrekrasan tart,ti uvijek sve izneseš do savršenstva,želim ti da tako uspješno nastaviš i u Novoj godini,jednako kao i puno zdravlja i samo lijepih trenutaka tebi i tvojoj obitelji:)
OdgovoriIzbrišiTart ti je divan. I mene Rudolf živcira sa ukrašavanjem torti i kolača. Ne zna da stane. Hvala ti puno na nagradi. Želim tebi i tvojima sve najbolje u Novoj godini i da vam se sve želje ispune.
OdgovoriIzbrišiJako lijepi tart, volim kolače s jabukama.
OdgovoriIzbrišiŽelim ti veselu novogodišnju noć i sve najbolje u Novoj godini!
Hvala
Izbrišisa ovim divnim tarom si stavila tocku na i za oovu godinu!
OdgovoriIzbrišiSve najbolje u Novoj! =)
Hvala
IzbrišiYou really are an inspiration to many out there. Here’s to 2013!
OdgovoriIzbrišiTart ti izgleda fantastično! ;) Jesi se namučila sjeckajući silne jabuke? :D Vidim da si jedina od svih koje sam nominirao za nagradu jedina ti objavila u svojem sljedećem post-u, dok drugi nitko nije. Ne znam, možda im "nagradica" ne izgleda "fancy" pa je nisu objavile na svojim blogovima. Bilo kako bilo sve najbolje ti želim u 2013. g.neka ti se ostvare svi tvoji planovi koje si zamislila si, obilje zdravlja i sreće i dalje nas obasipaj sa svojim slasnim receptima. Pozdrav! ;)
OdgovoriIzbrišiJabuke sam najprije krenula ribati na ribež, ali su mi kriškice bile predebele pa sam se dosjetila spravice za guljenje krompira - budu savršeno tanke!
IzbrišiHvala na lijepim željama i još jednom hvala na nagradi :)
Tart predivno izgleda, sve najbolje tebi i tvojima u Novoj godini!
OdgovoriIzbrišiHvala
IzbrišiJoj ovaj tart izgleda prekrasno! Još u tom kalupu kojeg si tak dugo želim! :) Sretna ti nova godina draga!
OdgovoriIzbrišiZnam kakav je to osjećaj, ja sam ga isto duže vrijeme željela
IzbrišiDva okusa koja obožavam, sigurna sam da je tart prefin!
OdgovoriIzbrišiKombinacija mascarponea i jabuka je odlična
IzbrišiNikako da napravim neki kolač s jabukama, ali ovaj mi se definitivno strašno dopada :))
OdgovoriIzbrišiMeni je ovo možda najukusniji kolač s jabukama
IzbrišiU poslednje vreme mi dosta paznje privlace poslastice sa jabukama. Ovaj tvoj tart izgleda fenomenalno. Sve najbolje u Novoj 2013. godini!
OdgovoriIzbrišiHvala
Izbrišiuuu njami sve naj u 2013
OdgovoriIzbrišiHvala
IzbrišiA gdje si nabavila taj kalup? Hvala ti na još jednom krasnom receptu s jabukama koje obožavam i hvala na prijedlozima kulinarskih emisija. I naravno, sretna Nova 2013.!
OdgovoriIzbrišiKalup je naručen preko Amazona, ako hoćeš mogu ti dati link
IzbrišiTart je odličan, vjerujem da ste guštali u njemu.
OdgovoriIzbrišiSve najbolje u Novoj Godini draga Tamara od srca..
Hvala
Izbrišihahahaha.. nevjerojatno.. ovako nešto sam radila svojima prije kojih mjesec dana, ali u obliku malih tartsa (kod mene je valjda sve u obliku šalice).. i bili su oduševljeni.. Super mi je kombinacija marelice i mascarponea, znam da su to najvise komentirali.. :D
OdgovoriIzbrišiBas mi je super ovaj tvoj tart.. izgleda kilometarski.. :D
Sve najbolje ti zeljim u Novoj 2013. i još puno ovako finih recepata!
Sigurna sam da su marelice i mascarpone odlična kombinacija, ali i jabuke izvrsno pašu uz mascarpone
Izbriširudolf je zakon
OdgovoriIzbrišia ovaj tart je sigurno fantastičan!
Najbolji od svih s jabukama koje sam do sad probala
IzbrišiFantasticno!
OdgovoriIzbrišiSve najbolje u Novoj!!!
Hvala
Izbrišimoze link za kalup? i ja si ga vec dugo zelim :)
OdgovoriIzbrišiEvo ga
Izbrišihttp://www.amazon.co.uk/Alan-Silverwood-Tarte-Maison-Loose/dp/B000GW89QE/ref=sr_1_23?ie=UTF8&qid=1357229100&sr=8-23