petak, 27. srpnja 2012.

Daring Bakers July 2012 - Crazy for crackers challenge


Our July 2012 Daring Bakers' Host was Dana McFarland and she challenged us to make homemade crackers! Dana showed us some techniques for making crackers and encouraged us to our creativity to make each cracker our own by using ingredients we love. Thanks Dana for the wonderful challenge!

Parmesan, rosemary and garlic crackers rolled with pasta rollers (approximately 40 crackers)
  • 100 g all purpose flour
  • 80 g grated parmesan
  • 2 teaspoons finely chopped rosemary
  • 1/2 teaspoon finely chopped garlic
  • 1/4 teaspoon salt
  • 40 ml oil
  • 40 - 60 ml water

Mix the cheese with flour, salt, rosemary and garlic. Add the oil and stir until combined. Add enough water for the dough to come together. Form the dough into two disks, wrap with cling film and refrigerate for several hours or overnight. Preheat the oven to 180°C. Working with a quarter of the dough at a time, roll out in your pasta rollers to 3 mm thick (ensure the dough is well floured). Cut using a cookie cutter. Bake 8 - 10 minutes until medium golden brown. Store in an airtight containers and eat within 3 days.

Seedy crackers rolled by hand (approximately 50 crackers)
  • 140 g rye flour
  • 140 g all purpose flour
  • 60 g seeds mixture (sesame seeds, flax seeds, sunflower seeds)
  • 1  1/2 teaspoons salt
  • 3 tablespoons olive oil
  • 150 ml water


Mix the flours, seeds and salt in a large bowl. Add the oil and stir until combined. Add the water until the dough comes together. Preheat the oven to 200°C. Roll out the dough with a rolling pin to reach a desired thickness. Bake 15 minutes. If not crispy enough when cooled, crackers can be returned to the oven. Store in an airtight container and eat within 2 weeks.


Ovo je moje prvo sudjelovanje u okviru Daring Bakers izazova. Dana McFarland nam je postavila zanimljiv izazov - napraviti krekere. I to ne bilo kakve. Bilo je potrebno napraviti dva različita recepta i koristiti dvije različite metode oblikovanja. 

Krekeri s parmezanom, ružmarinom i češnjakom (otprilike 40 krekera)
  • 100 g glatkog brašna
  • 80 g ribanog parmezana
  • 2 žličice sitno sjeckanog ružmarina
  • 1/2 žličice sitno sjeckanog češnjaka
  • 1/4 žličice soli
  • 40 ml ulja
  • 40 - 60 ml vode

Pomiješajte sir, brašno, sol, ružmarin i češnjak. Umiješajte ulje. Dodajte onoliko vode koliko je potrebno da zamijesite tijesto. Tijesto podijelite na dva dijela, svaki oblikujte u disk, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider na par sati ili preko noći. Tijesto podijelite na manje dijelove i tanko razvaljajte uz pomoć mašinice za tjesteninu na debljinu od 3 mm. Izrežite željene oblike uz pomoć rezača za kekse. Stavite ih na lim obložen papirom za pečenje i pecite 8 - 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C dok ne dobiju lijepu boju. Krekere čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi i pojedite u roku od tri dana.


Krekeri sa sjemenkama (otprilike 50 krekera)
  • 140 g raženog brašna
  • 140 g glatkog brašna
  • 60 g mješavine sjemenki (sezam, lan, suncokret)
  • 1  1/2 žličica soli
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 150 ml vode


U većoj zdjeli pomiješajte brašno, sjemenke i sol. Umiješajte ulje. Dodajte onoliko vode koliko je potrebno da se zamijesi tijesto. Kratko mijesite tijesto pa tanko razvaljajte valjkom, izrežite oblike i položite na lim obložen papirom za pečenje. Pecite 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C. Ako krekeri nisu dovoljno hrskavi kad se ohlade, vratite ih u pećnicu na 5 minuta. Krekere čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi i pojedite u roku od dva tjedna. 

Broj komentara: 95:

  1. nikada nisam radila domaće krekere, ovi tvoji krasno izgledaju!!
    jedva čekam vidjeti šta ćeš novo skuhati u DB kuhinji!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Domaći krekeri su odlični, a eksperimentiranjem se mogu dobiti stvarno odlični okusi.
      Ja sam isto nestrpljiva po pitanju novog izazova!

      Izbriši
    2. They look delicious! Nice pictures.

      Izbriši
  2. Odavno zelim da kupim ovu masinu za testeninu, ali posto ne pravim tako cesto domacu testeninu, pomislila sam da ce mi ona samo zauzeti mesto u kuhinji, ali ovo ti je definitivno genijalna ideja za krekere, tako da cu morati da krenem u nabavku :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne radim ni ja svakodnevno domaću tjesteninu, ali mi je mašinica bila odlična investicija. Već godinama kupujem samo sitnu tjesteninu, lazanje, tagliatelle, raviole, tortelline i špagete radim doma.

      Izbriši
  3. Ne mogu se odlučit koji su mi bolji (prema receptu i slikama). Nemam mašinu za pastu pa ću se nekako snaći. Jedva čekam da isprobam!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ni ja se ne mogu odlučiti koji su mi bolji. Ovi sa sirom su preukusni, a kod ovih drugih me osvajaju sjemenke. Ne treba ti mašinica za tjesteninu, to smo mi morali za izazov koristiti različite načine, možeš slobodno sve razvaljati valjkom za tijesto.

      Izbriši
  4. Odlično izgledaju krekeri, nisam ih nikada pravila, ali je stvarno suludo kupovati ih, kada je i više nego jednostavno napraviti sam. Da ne pričam što znam šta jedem u tom slučaju. Bravo za prvo učešće, savršeno je!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uistinu su jednostavni za izradu, tako da je šteta ne poigrati se okusima, oblicima i dodacima

      Izbriši
  5. Super su ti ovi krekeri a ja pošto jako volim razne umake, krem salate i takve slične stvari uvek sam u potrazi za novim receptima.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Krekeri su super jer se mogu grickati sami, a isto tako kombinirati uz razna druga jela

      Izbriši
  6. Jeee, još jedan DB drugar. Divni su ti obe kombinacije, baš mi se doapadaju. Kako bih rado sad gricnula neki uz soljicu jogurta. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vidjela sam da se odlično zabavljate pa sam se morala pridružiti

      Izbriši
  7. Gostei de ambos ,nunca fiz com sementes mas devem ficaram uma delicia.
    Bom fim de semana
    Bjs

    OdgovoriIzbriši
  8. Ciao ,bello il tuo blog mi sono unita hai tuoi lettori fissi passa ha trovarmi se ti va io sono ISABELLA ti aspetto smack

    OdgovoriIzbriši
  9. baš mi se grickaju sada. odlični su

    OdgovoriIzbriši
  10. Beautiful crackers! They make me want to bake some more.

    OdgovoriIzbriši
  11. Your hand rolled crackers are so lovely and uniform - for some reason I had a hard time cutting mine so neatly. Great job!

    OdgovoriIzbriši
  12. Joj ja sam ti tako slaba na ovakve divotice za grickanje..stvarno si mi njima otvorila tek,divni su!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bolje da ti ne napišem rekordni rok u kojem su nestali, jednostavno ne možeš prestati jesti

      Izbriši
  13. Uuuuu, divote, obožavam ovakve grickalice!!!

    OdgovoriIzbriši
  14. Ooo, i love the fact you use a roller for your crackers! They look lovely ;-)

    OdgovoriIzbriši
  15. Your crackers are beautiful! And I think rosemary, parmesan and garlic are such a perfect combination - yum!

    OdgovoriIzbriši
  16. slijedi mi uskoro piknik u parku.. ovo je genijalna ideja za to! uz namaz od avokada ovo ce biti pun pogodak =)))

    OdgovoriIzbriši
  17. Ovaj tedne peču se krekeri :). Izgledaju super, baš za pikinke, rođendane ili super predjelo :).

    OdgovoriIzbriši
  18. Bas, bas su divni!Mnogo mi je drago da si se pridruzila i da nas je sve vise! :) Recepti su bas odlicni... Ja planiram probati i one koje sad nisam stigla (npr.ove sa semenkama)...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. DB je super, sviđa mi se kako je sve organizirano i s nestrpljenjem iščekujem sljedeći izazov
      Sad kad su svi objavili recepte stvarno se dobila odlična zbirka recepata za krekere, meni su posebno interesantni oni sa smokvama

      Izbriši
  19. Divni su ti krekeri :) Probala sam raditi krekere sa svježim sirom i doma su bili oduševljeni tako da vjerujem da bi im se svidjeli i s parmezanom...Razmišljam kako bih iskombinirala oba recepta u jedne krekere :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U raženima dominiraju sjemenke i tako upotpunjuju okus, dok su parmezan, ružmarin i češnjak priča za sebe i za moj gušt im ne treba više niti jedan okus. Naravno da se mogu i kombinirati, sve ovisi o ukusu

      Izbriši
  20. Ne bi odbila ni jedne ni druge, ali ipak biram ove s parmezanom! njami-njami:)

    OdgovoriIzbriši
  21. I love crackers but have never tried 'home maid' before. Yours sounds delicious!

    OdgovoriIzbriši
  22. I love how neat your crackers are! they are perfectly shaped and very appetizing
    Beautiful job on this challenge

    OdgovoriIzbriši
  23. I agree wholeheartedly, both of your crackers are shaped so well and look super tasty!

    OdgovoriIzbriši
  24. Muy lindas tus galletas para un rico apetitivo,irresistible,abrazos hugs,hugs.

    OdgovoriIzbriši
  25. thanks for stopping by! love your top picture and the crackers sound and look all delicious.

    OdgovoriIzbriši
  26. Both of those varieties of crackers look absolutely delicious. Really wonderful job on the challenge!

    OdgovoriIzbriši
  27. E, napravila sam danas ove tvoje krekere Seedy crackers rolled by hand i iako sam ih malo predebelo razvaljala super su! Sljedeci put moram malo razviti malo tanje tijesto, ali inace recept je suuuuuper!!!

    OdgovoriIzbriši
  28. Wow your crackers are very nicely done. M impressed with the neat and clean finish.
    I managed to get only one type done :(.
    Have a lovely Sunday!
    Anuja

    OdgovoriIzbriši
  29. Ni ja nisam još radila krekere ali ovi izgledaju baš ukusno. Mogla bi mi poslati par komada na degustaciju :))

    OdgovoriIzbriši
  30. Krekeri :) Ijaooo njam njam njam

    OdgovoriIzbriši
  31. Nice! Parmesan, rosemary and garlic sounds like a great combination.

    OdgovoriIzbriši
  32. Sjajno izgledaju; 'homemade' je najbolje...Ja se nikada ne bih sjetila da ih provucem kroz pasta masinu :-(

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam se ni ja toga sjetila, bilo nam je ponuđeno kao opcija

      Izbriši
  33. Your crackers look beautiful! Nice job on the challenge!

    OdgovoriIzbriši
  34. your crackers look lovely, great job !

    OdgovoriIzbriši
  35. I love garlic in any kind of food!!!

    OdgovoriIzbriši
  36. Krekeri su ti odlični ! I ja sam ljubitelj domaćih izdanja u kojima mi se posebno sviđaju kombinacije dodataka i začina koje sami možemo osmisliti. Parmezan, ruzmarin i češnjak su izuzetna kombinacija, no kako sam alergična na češnjak njega moram izostaviti, a vjerujem da su i sa parmezanom i ruzmarinom jednako ukusni.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sigurna sam da bi i bez češnjaka bila odlična kombinacija

      Izbriši
  37. Oh with garlic too, that sounds nice! Will try ;)

    OdgovoriIzbriši
  38. This is incredible...and you make it look so easy. Fantastic!

    OdgovoriIzbriši
  39. Olá Tamara, passando para conhecer sua cozinha...me encantei com seus biscoitinhos, parecem deliciosos!
    Bjuss!!!

    OdgovoriIzbriši
  40. Tamara, os seus bolinhos ficaram com um aspecto fantástico, adorei !

    Beijinhos

    OdgovoriIzbriši
  41. Both your crackers look delicious!

    OdgovoriIzbriši
  42. Joooj, sto volim krekere! A tek kad znas da su domaci, i nemaju vestackih dodataka. Njam, njam!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Iznenadila sam se kako ih je lako napraviti, a jako su ukusni, bolje nego kupovni.

      Izbriši