Novu godinu je najbolje dočekati uz tortu! Ovo je torta od jednostavnih sastojaka, a opet bogatog okusa. Znala sam da će biti pun pogodak i dobro došao odmor od ferrero torte, koja je jedno vrijeme bila obavezna za doček. Recept je iz kuharice Kolači za svaku prigodu, a uvrštena je pod svečane torte.
Prhko tijesto
- 150 g glatkog brašna
- 2 vrhom pune žlice šećera
- prstohvat soli
- 90 g hladnog maslaca narezanog na kockice
- 1-2 žlice ledene vode
Maslac utrljajte u brašno da dobijete grube mrvice. Dodajte šećer i sol, pomiješajte pa napravite hrpicu s udubinom u sredini u koju dodajte vodu. Zamijesite tijesto. Tijesto razvaljajte između dva papira za pečenje na veličinu kruga promjera 26 cm. Tijesto prebacite u lim, odstranite gornji papir za pečenje, ravnomjerno izbodite tijesto vilicom i stavite u frižider.
Kuhano-pečeno tijesto
- 125 ml mlijeka
- 65 g maslaca
- prstohvat soli
- 10 g vanilija šećera
- 100 g glatkog brašna
- 3 jaja
Zakuhajte mlijeko u koje ste dodali maslac, sol i vanilija šećer. Maknite s vatre i dodajte brašno. Miješajte kuhačom dok ne dobijete gusto i glatko tijesto. Pustite da se malo ohladi pa mikserom umiješajte jedno po jedno jaje. Smjesu stavite u dresir vrećicu sa zvjezdastim nastavkom i na podlogu od prhkog tijesta naštrcajte prstenasti rub. U sredini naštrcajte manji prsten. Od preostalog tijesta u blizini podloge naštrcajte 16 manjih hrpica. Tijesto pecite 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi.
Krema (napravila sam pola kreme za kremšnite)
- 700 ml mijeka
- 3 žumanjka
- 200 ml šećera
- 10 g vanilija šećera
- 200 ml brašna
U veću posudu uliti 500 ml mlijeka i staviti na laganu vatru da zakuha. U drugoj posudi izmiksati žumanjke, dodati šećer i vanilija šećer i miksati nekoliko minuta. Uliti 200 ml mlijeka i miksati te postupno dodavati brašno. Kad mlijeko zakuha, uliti pripremljenu smjesu i uz neprestano miješanje pjenjačom kuhati dok se krema ne zgusne. To otprilike traje par minuta, ne više od pet minuta. Površinu kreme prekrijte prijanjajućom folijom i pustite da se ohladi. Ohlađenu kremu stavite u dresir vrećicu sa zvjezdastim nastavkom.
Dekoracija
- 250 ml slatkog vrhnja
- 1 vrhom puna žlica šećera
- 10 g ribane čokolade
- šećer u prahu
Kuglicama od tijesta uz pomoć noža napravite rupicu na dnu. Svaku kuglicu nadjenite kremom. Na rub torte naštrcajte 16 hrpica i na njih stavite kuglice te malo pritisnite. Preostalu kremu naštrcajte na dno torte između kuhano-pečenog tijesta. Slatko vrhnje uz dodatak šećera izmiksajte u šlag pa dekorirajte tortu i pospite ribanom čokoladom, a kuglice pospite šećerom u prahu. Držite u frižideru do posluživanja.
Toliko lijepo, svecano i raskosno izgleda. Koliko je ukusna mogu zamisliti :)
OdgovoriIzbrišiPreukusna je, baš smo ostali ugodno iznenađeni :)
IzbrišiOdlična ideja, ne bi se sama sjetila tu tortu raditi. Baš ti je lijepo ispala, a i princes krafnice su same po sebi fine i dekorativno izgledaju, pa je torta morala biti pun pogodak. Spremam receptić :) I sretna Nova 2013. :)
OdgovoriIzbrišiBaš je gušt ostaviti princes krafnicu za kraj, ispadne kao desert poslije deserta :D
IzbrišiMmmm, divna kombinacija. Baš mi se dopada.
OdgovoriIzbrišiBaš mi je super ova "princeza", krasna tortica a vjerujem i jako fina.
OdgovoriIzbrišiJako je fina
IzbrišiTorta je prekrasna,i izgledom a i ukusom vjerujem,baš raskošno djeluje:)
OdgovoriIzbrišiHvala
IzbrišiOdlično, nešto drukčije, a te princezice su zbilja ukras same po sebi :)
OdgovoriIzbrišiSuper je što princeze skrivaju iznenađenje, odnosno još kreme
Izbrišinjam jako lijepo izgleda
OdgovoriIzbrišiHvala
IzbrišiEsta simplesmente fantástico ,gostei muito mesmo.
OdgovoriIzbrišiBjs
Divan desert, dopadaju mi se princeze na vrhu...
OdgovoriIzbrišiSretna Nova godina!
Hvala
IzbrišiVery tempting and irresistible..
OdgovoriIzbrišigenijalna tortica.
OdgovoriIzbrišiUn pastel impresionante perfecto para dar la bienvenida al nuevo año, se ve muy rico y precioso.
OdgovoriIzbrišiBesitos.
Uh kako bih volela jednu šnitu ove torte
OdgovoriIzbrišiI ja bih isto rado još pokoju kriškicu
Izbrišitorta prekrasno izgleda ali kako ja nazalost nisam ljubitelj ovog tijesta, ovog puta preskacem..
OdgovoriIzbrišiSretna ti Nova!
Hvala!
IzbrišiSljedeći put će sigurno biti nešto po tvom guštu.
Look really delicious Tamara, love it!!
OdgovoriIzbrišiThank you
IzbrišiOvu tortu odavno zelim da isprobam. Tvoja deluje prekrasno!
OdgovoriIzbrišiObavežno probaj, odlična je
Izbrišifenomenalna torta! sretna nova :)
OdgovoriIzbrišiHvala
IzbrišiOva torta deluje veoma privlacno i zvuci veoma socno. Svaka cast na realizaciji!!!
OdgovoriIzbrišiPuno srece Vam zelim u Novoj godini!!!
Hvala
IzbrišiLuce muy rico querida Tamara es una delicia al paladar ,abrazos y abrazos.
OdgovoriIzbrišiThank you
IzbrišiPa ovo je savrseno! Nikada nisam videla da neko ovo pravi! Sjajna ideja!
OdgovoriIzbrišiUz to što je sjajna ideja, još je i jako ukusna, baš me je oduševila ta torta
IzbrišiWhat a wonderful pie, Tamara, so beautiful and delicious certainly ! :)
OdgovoriIzbrišiHave a nice day !
Isabel
Super torta ! Odlična mi je kombinacija prhkog tijesta, kreme za kremšnite i zatim princezica. Torta bogata okusom i izgledom, bilježim ! Lijepo si je prezentirala, a posebno mi se sviđa slika kolaža sa komadom torte u nestajanju :)
OdgovoriIzbrišiBilo je puno više fotki za taj kolaž, doslovno sam jela i fotkala svaki korak. Na kraju je bilo previše toga za prikazati pa sam odustala i izabrala samo par fotki.
IzbrišiTorta je jako ukusna i iako su svi sastojci klasični i dobro poznati, u novom ruhu dolaze do punog sjaja
Torta je prekrasna i primamljiva...Sve najbolje u 2013. sa zakašnjenjem :)
OdgovoriIzbrišiHey! I followed you through the "I Love my Post" blog hop! So glad I found your blog, i'm a new follower :) Come follow back if you'd like!
OdgovoriIzbrišiWow, kako dobro izgleda draga!! Obavezno stavljam na "to do" listu :)
OdgovoriIzbrišiNadam se da će ti se svidjeti
IzbrišiFantasticno izgleda i sigurno cu je uskoro praviti
OdgovoriIzbrišiNadam se da će te oduševiti kao što je i mene
Izbriši