nedjelja, 27. svibnja 2012.

Čokoladna torta s lješnjacima


Sasvim je logično napraviti tortu za neku određenu priliku - rođendan, feštu, obiteljsko druženje ili druženje s prijateljima. Ali napraviti tortu bez ikakvog povoda nije uobičajeno. E baš ta torta bez ikakvog povoda bude pravo iznenađenje za ukućane. Možda neki od njih vrte u glavi značajne obiteljske datume i ne mogu dokučiti kojim povodom je napravljena torta.

Vremena na pretek, obaveza malo i još k tome je dan počeo loše. Dovoljan razlog da "utočište" potražim u sjeckanju, miksanju, pečenju, kuhanju i ukrašavanju. Samo, što odabrati? Kako bih se što duže zaokupirala, znala sam da moram izabrati neku tortu. Torte najčešće traže duži angažman u kuhinji i često se paralelno radi više stvari. E sad, gdje naći tu tortu? Već sam krenula prema ormaru s kuharicama i zastala na pola puta kad sam se sjetila da je zadnja odlična torta koju sam radila bila s Coolinarike. Nekad davno (čitaj: u vrijeme dok nisam pisala blog) sam bila vjerna kuharicama i većinu recepata sam crpila iz njih. Vjerojatno je omjer tiskane forme i recepata na internetu bio 90:10. Međutim, otkad pišem blog, taj se omjer promijenio i iznosi 50:50.














Kad sam došla na stranicu, opet sto pitanja - kakav biskvit (tamni ili svijetli), kakva krema (bogata čokoladna ili neka lagana), voće (da ili ne) ... I onda sve to uskladiti sa stanjem u frižideru i špajzi. U obzir je dolazio i odlazak u dućan po potrebne sastojke. Zato sam se na kraju i odlučila na tortu s lješnjacima. Tortu ću sigurno opet raditi, vjerojatno uz manje izmjene. Žao mi je što nisam odmah stavila u kremu samo noisette čokoladu ili još ukusniju gianduju (potrošila sam sve zalihe). Nekako mi je kad sam probala kremu falio jači okus lješnjaka (a možda sam ju uspoređivala s ferrero tortom) i sigurna sam da bi okus bio jači da je u kremi samo noisette čokolada. Kako je za to već bilo kasno, jedini mogući popravak bio je posip od prženih sjeckanih lješnjaka i prihvatiti činjenicu da torta okusom opravdava naziv. Ovo je čokoladna torta s lješnjacima i odličnog je okusa. Sljedećeg dana sam zaboravila na želje i prohtjeve za vrijeme izrade i potpuno se prepustila čokoladnom užitku, koji je nadopunjen lješnjacima.


Biskvit
  • 5 jaja
  • 130 g šećera
  • 10 g vanilija šećera
  • 100 g maslaca
  • 100 g tamne čokolade narezane na komadiće
  • 50 ml mlijeka
  • 80 g brašna
  • 20 g kakaa
  • 1/2 vrećice praška za pecivo
  • 80 g mljevenih prženih lješnjaka

Na pari otopite čokoladu i maslac (promiješajte povremeno da se sastojci sjedine). Žumanjke miksajte sa šećerom i vanilija šećerom. Dodajte ohlađenu otopljenu čokoladu i mlijeko. Pomiješajte i prosijte brašno, kakao i prašak za pecivo pa dodajte smjesi. Dodajte lješnjake. Vilicom lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Kalup za tortu promjera 20 cm obložite papirom za pečenje i izlijte smjesu. Pecite 35 - 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C (provjerite čačkalicom da li je biskvit pečen). Nakon par minuta izvadite biskvit iz kalupa, odstranite masni papir i pustite da se ohladi. Ohlađeni biskvit prerežite na tri dijela. 


Krema
  • 450 ml mlijeka
  • 3 žumanjka
  • 40 g gustina ili pudinga od vanilije (koristila sam gustin)
  • 120 g šećera
  • 1 žlica ruma
  • 1 žlica arome vanilije
  • 100 g tamne čokolade narezane na komadiće
  • 100 g čokolade Milka noisette narezane na komadiće
  • 150 g omekšalog maslaca
  • 50 g mljevenih prženih lješnjaka

U 100 ml mlijeka razmutite žumanjke, gustin i šećer. U 300 ml mlijeka dodajte rum  i vaniliju pa stavite na vatru da zakuha. Kad mlijeko zakuha, smanjite vatru i pjenjačom umiješajte smjesu sa žumanjcima. Kuhajte na laganoj vatri par minuta uz neprestano miješanje sve dok se krema ne počne odvajati od stijenki posude. Maknite s vatre i umiješajte nasjeckanu čokoladu. Miješajte dok se čokolada ne otopi i svi sastojci ne sjedine. Prebacite kremu u drugu posudu, na površinu stavite prijanjajuću foliju (da se ne stvori korica) i pustite da se krema potpuno ohladi. Izmiksajte maslac i dodajte u ohlađenu kremu. Dodajte lješnjake. Na pladanj za serviranje stavite prvi biskvit. Premažite ga kremom i poklopite drugim biskvitom. Premažite ga kremom i poklopite trećim biskvitom. Ostatkom kreme premažite tortu.


Dekoracija
  • 100 g tamne čokolade narezane na komadiće
  • 150 g prženih lješnjaka

Od papira za pečenje izrežite traku koja dužinom odgovara opsegu torte, dok širina trake treba biti centimetar - dva veća od visine torte. Na traku poslažite otprilike 50 - 70 g grubo sjeckanih lješnjaka (čokoladnu ogradicu s lješnjacima sam vidjela na jednoj torti u časopisu Čarolija okusa). Otopite čokoladu na pari i kad se malo ohladi prebacite ju u plastičnu slastičarsku vrećicu (ili čvršću vrećicu za zamrzavanje) kojoj odrežite samo mali dio vrha. Našarajte dijagonalno čokoladu po traki i pustite da se čokolada malo stisne. Čokolada treba biti stisnuta toliko da možete bez problema rukovati s trakom, ali ne smije biti stisnuta do kraja, jer će onda pucati prilikom lijepljena na tortu. Traku postavite oko torte i lagano rukom pritisnite uz kremu. Ostatak lješnjaka sitno nasjeckajte i pospite po površini torte. Tortu stavite u frižider preko noći. Sljedećeg dana pažljivo odlijepite papir za pečenje.

Broj komentara: 78:

  1. Neznam st abih napisala, a da bude spram ove torte. Ogradica od cokolade, recept sve je bozanstveno!

    OdgovoriIzbriši
  2. Divne li torte. Posebno mi je dopada ova ogradica i imponirana sam kako si je perfektno napravila.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ogradicu stvarno nije teško napraviti. Samo treba koristiti kvalitetnu čokoladu i šarati po želji. Ako se koriste lješnjaci ili neko drugo voće treba se pobrinuti da šare prelaze preko tih komadića, kako bi kad se čokolada stisne oni ostali na ogradici

      Izbriši
  3. Torta izgleda fenomenalno, a dekoracija mi je super :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ma možda nije ni važna prigoda ali ovako lijepa torta i jedan običan dan pretvori u praznik zar ne..
    Ugodan vikend

    Dilajla

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Prekrasno si to rekla, u potpunosti se slažem

      Izbriši
    2. Ovu tortu sam pravila za doček Nove godine,savršena je,zaista je oduševila,ovo je meni zakon kombinacija sastojaka..zaista si jedan običan dan učinila njome posebnim:)

      Izbriši
    3. Mene je iznenadilo koliko je lagana, s obzirom na sastojke i količinu čokolade

      Izbriši
  5. Komentari su zapravo suvišni. Klanjam se :-) Prekrasne slike.

    OdgovoriIzbriši
  6. Ovo ja zovem tortom!:) Imam slican recept i znam da je jako ukusna.
    Svaka čast na izvedbi ogradice!
    (cookandplay)

    OdgovoriIzbriši
  7. Kad vidim ovakve recepte, bude mi zao sto nas je samo dvoje pa mi uvijek budu "preveliki" ovakvi kolaci/torte... Kao ljubiteljica ljesnjaka, biljezim za prilike kad ce nam trebati veliki kolac :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni je broj ljudi koji će konzumirati desert nevažan. Često puta radim kolače samo za nas dvoje, a ponekad napravim i nešto samo za svoj gušt. Tko bi svaki put čekao veće okupljanje ili posebnu priliku

      Izbriši
  8. Torta izgleda bas ukusno, a cokoladna ograda je zaista prelepa:)

    OdgovoriIzbriši
  9. ovu tortu doslovno obozavam i pravila sam je vec nekoliko puta :) tvoja je predivna!
    pozdrav, vesna.

    OdgovoriIzbriši
  10. ova torta je zaista fenomenalna, i super ti je čokoladnao grada!
    ja sam prije često radila torte bez povoda, danas to više ne radim :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni je ovo prva torta bez povoda i definitivno više neće torte biti rezervirane samo za posebne prilike

      Izbriši
  11. Kako je dobraaaa! Meni su isto drage takve torte - samo za "po doma", za ukućane. Makar nisam stigla već dugo tako nešto napraviti. A ovo mi je torta s kojom se kod mene ne može pogriješiti, oduvijek volim čokoladne torte s lješnjacima ili orasima! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Čokolada i orašasti plodovi su uvijek dobar izbor za torte

      Izbriši
  12. Love this tarta and your pictures are beautiful!!

    OdgovoriIzbriši
  13. U pravu si za ovo "torta bez povoda", ja sam moje u kući naučila već davno da torta nemora da znači uvek neki povod može da bude i svakodnevni slatkiš ... a ova tvoja je PERFEKTNA i za oko a nadam se i na ukus....

    OdgovoriIzbriši
  14. Da znas da je parcence ovakve tortice najbolji nacin za popravljanje raspolozenja, ne bih imala nista protiv toga (mislim da bih pocela prvo od ograde:)... kombinacija lesnika i cokolade je uvek dobitna!:)))

    OdgovoriIzbriši
  15. Mogu da zamislim - čokolada i lešnici! Da li može bolje? Predivna torta, božanstveno ukrašena.

    OdgovoriIzbriši
  16. prekrasna a vjerujem i vrlo ukusna torta, sudeći po sastojcima

    OdgovoriIzbriši
  17. Torte sa čokoladom i lešnicima je prava stvar za sladokusce. A ogradica ti je fenomenalna. Već duže vreme pokušavam da i ja ogradim neku svoju tortu čokoladnom tarabicom i nikako da fođe na red...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma i kod mene je tako. Mislila sam na zadnjoj torti koju sam radila napraviti ogradicu, ali sam na kraju izabrala tortu koja je bila u originalu prekrasno dekorirana pa sam i ja napravila takvu. Ova je evo bila idealna za ogradicu

      Izbriši
  18. predivna torta i dekoracija :) mislim da ću ju morati isprobati :)

    OdgovoriIzbriši
  19. Joj!!! Genijalna je! Kako si je samo lijepo ukrasila!? Slike su predivne!

    OdgovoriIzbriši
  20. Jao,Tamara,torta izgleda savršeno! Sviđa mi se dekoracija,nenametljiva,a tako posebna.
    Tanjirići su baš lepi.

    OdgovoriIzbriši
  21. Baš mi je drago da si radila tortu bez ikakvog povoda. Tek tada ispadaju najbolje kombinacije. Ja ovu bilježim za neki povod. Da imam provjerenu kombinaciju ;)

    OdgovoriIzbriši
  22. Divno! Rastu mi zazubice i baš bih probala komadić!

    OdgovoriIzbriši
  23. This looks heavenly!I am drooling!I am a new follower!Congrats on your great blog!If you want to discover greek cuisine,drop by my blog!Kisses from Greece,dear!

    OdgovoriIzbriši
  24. Divna, preukusna tortica. Definitivno je memorisem.

    OdgovoriIzbriši
  25. Mocna, fantasticna torta! Bas sam odusevljena!!! :)

    OdgovoriIzbriši
  26. jako lijepo dekorirano ... zločestoća u meni bi rekla da imaš viška vremena u životu, ali znam da svatko nađe koju minutu za nešto što voli. Kad sam već u zločestom modalitetu moram primijetiti da će si autori s 2 bloga koji ovdje zalaze pojesti jetra od ovolikog broja komentara ... lol ...

    OdgovoriIzbriši
  27. Obozavam cokoladu & ljesnjake! pun pogodak za mene :) Predivna je..Ogradica je doista jedna od lijepsih/jednostavnih dekoracija..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ogradicu je stvarno jednostavno napraviti, a podigne i najjednostavniju tortu

      Izbriši
  28. Mmmm, divna torta! Zasitna, klasična kombinacija čokolade i lješnjaka, fino upakirana s ukusnim biskvitom i predivnom čokoladnom ogradicom. Svaka čast! A tim još više jer je bez ikakvog povoda! Sigurna sam da bi i moj muž zazujao koji je to opet datum zaboravio, ha, ha...

    OdgovoriIzbriši
  29. Draga Tamara, ne znam što da napišem osim pohvala za tortu :) Zaista izgleda tako mekano i sočno, a ja obožavam torte. Pogotovo ove koje se ne peku uobičajeno za godišnjice/rođendane/valentinova... Obruč mi se jako dopada :)

    OdgovoriIzbriši
  30. Torta je prekrasna. Čokoladna ograda joj daje eleganciju. Slike su prelijepe kao uvijek. Ma užitak za oko. A da je ukusno u to ne sumnjam.

    OdgovoriIzbriši
  31. Ajme što je divna ova torta!
    I prekrasno je i dekorirana.
    Slike pak su odlične, koja je tvoja tajna za tako super fotke?

    http://artonmyway95.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. Što se fotki tiče, nisam neki majstor od zanata, ali se trudim na najbolji mogući način predstaviti jelo. Neki put sam u tome više, a neki put manje uspješna.

      Izbriši
  32. Veliko mljac i komplimenti za tortu, a posebno za "ogradicu" i fotke! :)

    OdgovoriIzbriši
  33. Kada sam ovu tortupodelila na FB žene su prosto poludele, lajkale komentarisale, i šta sad reći, nego ću je morati praviti. Znači ludilo i extaza...:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A upravo tako će ti biti i kad ju budeš jela, mene je oduševila

      Izbriši
  34. tortica je predivna, tražim ovih dana tortice jer ih u srpnju imam nekoliko za napraviti, ovu ću isto uzeti u obzir

    OdgovoriIzbriši
  35. Torta izgleda sjajno, zanima me kako se ova ogradica reže? Zar se ne smrvi kad se pokuša zarezati nožem?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Za rezanje kremastih kolača i torti ne koristim nož već skalpel, jer se tako dobije lijepši rez. Na posljednjoj fotki se na torti vidi kako izgleda ogradica nakon rezanja (na lijevoj strani se jasnije vidi) pa bi odgovor na pitanje bio - lako se reže i ništa se ne mrvi

      Izbriši
  36. Ti stvarno kolače režeš skalpelom?!?!?!?!??!?!?!??!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!??!?!?!?!?!??!?!?!!?!?!?!??!?!?!?!?!??!?!?!?!?!??!?!?!?!?!?!??!?!?!?!?!??!?!?!?!?!??!?!?!?!?!??!?!?!?!?!?!!?!?!! A milijarde ljudi diljem svijeta, uključujući i mene glupaču, režu kolače nožem i nikad s tim nije bilo problema. Tko li rodi nekoliko milijardi takvih glupih ljudi koji kolače režu običnim nožem, a šta ćeš, glupe majke nas rodiše i moja mama je glupa - i ona uvijek kolače reže nožem.
    Martina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, uistinu određene kolače režem skalpelom, kako bih dobila ljepši i precizniji presjek, a sve ostale kolače režem nožem.
      Etiketiranje neću komentirati, ono je odraz kulture pojedinca ;-)

      Izbriši
  37. Prije nego sam išla raditi tu ogradu, tražila sam po Internetu objašnjenje vezano uz rezanje toga, meni je zdrav razum govorio da će se čokolada tijekom rezanja zdrobiti i odlijepiti s torte. No, zanimala su me tuđa iskustva, znam da ima recept za to na Coolinariki, ali tamo ima preko 200 komentara, pročitala sam ih 10ak i vidjela, da kao i obično svi samo mljackaju i hvale, a nitko ne piše ništa pametno, pa sam odustala od čitanja komentara. Ovdje je manje komantara pa sam se odlučila probiti kroz tu šumu i na kraju sam saznala da se prema tvojem iskustvu čokolada normalno reže - i to valjda zato jer koristiš skalpel. Moje pitanje je jesi li probala čokoladnu ogradu rezati nožem i kakva su iskustva?
    Ja sam probala nožem rezati tortu s čokoladnom ogradom - i čokolada se totalno zdrobila, razmrvila i odlijepila s torte (režem 1 šnitu, ograda se skroz drobi i pada sa sljedeće 3-4 još neodrezane šnite - torta u tom trenu izgleda kao da ograda nije ni bila na njoj, nego ostaje dojam da su oko torte bili pobacani neki čokoladni štapići).
    Ne znam jel stvar u tvojem skalpelu, mojem nožu, čokoladi koju si ti upotrijerbila ili onoj koju sam ja upotrijebila, ali ja sam došla do zaključka da tu ogradu treba skinuti s torte prije rezanja. Zapravo, meni je uopće besmisleno gnjaviti se s izradom ograde koja će na torti biti 5 min., i onda će biti ili zdrobljena tijekom rezanja torte ili izvađena prije rezanja, pa ja nemam u planu ovo opet raditi, a ni kupovati skalpel da bih to rezala; ali ipak me zanima jesi li ovo prbala rezati običnim nožem.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ova se ogradica nije niti zdrobila niti odlijepila od torte. Koristila sam kvalitetnu čokoladu i u ogradici su bili sjeckani lješnjaci koje sam "fiksirala" šarama čokolade. Nakon što je torta prenoćila u frižideru, krenulo je degustiranje i rezanje. Pustila sam tortu 5 minuta da odstoji na sobnoj temperaturi kako čokoladna ogradica ne bi bila jako kruta i krenula rezati skalpelom. Na posljednjoj fotki se vidi kako je ogradica na mjestu reza ostala neoštećena, što znači da se nije zdrobila prilikom rezanja, a po ovom vrhu koji nije zaljepljen za tortu se vidi kako je i dalje ostala na torti.

      Nisam nikad probala rezati nožem (već sam ranije napisala kako kolače na kojima želim lijepi rez uvijek režem skalpelom), ali mislim kako su za postojanost ogradice važne tri stvari - koristiti kvalitetnu čokoladu, pogoditi pravi trenutak za ljepljenje ogradice na tortu te sredstvo kojim se reže, odnosno što tanja oštrica. Skalpel zapravo nije skup, kupila sam najjeftiniji, onaj sa plastičnom drškom i koštao je manje od 10 kuna.

      Izbriši
  38. Nakon što sam isprobala recept, uvjerila sam se da je meni zdrav razum dobro govorio da će se čokolada prilikom rezanja zdrobiti. Nije to ništa čudno, u receptu za glazure kojima se prelijevaju kolači, ne upotrebljava se sama čokolada - jer se to ne bi moglo rezati kad se glazura stvrdne. Rade se svakakve glazure u koje ide, 5, 7 ili čak 10 žlica ulja, ili se čokoladi dodaju i margarin i ulje i mlijeko i voda i šećer i kakao i mliječna čokolada i čak jaja - kakao bi se dobila masa koja bi se nakon stvrdnjavanja dala bez problema rezati.
    Budući da se pod kvalitetnom čokoladom podrazumijeva tamna čokolada s "tonom" kakao koju odlikuje to da je nevjerojatno gorka, te, ono što je u ovom slučaju bitno; da je tvrda ko kamen - baš zbog toga smatram da treba upotrijebiti čokoladu, s manjim udjelom kakaa, koja se ne bi tako jako stvrdnula.
    No, meni se neda eksperimentirati s tim, ovaj način ukrašavanja me ne zanima, ne razumijem što je to tako fascinantno u "rešetkastom" komadu čokolade zalijpljenom oko torte/kolača; za mene postoji puno ljepših i jednostavnijih dekoracija).
    Što se skalpela tiče, kako sam kolače uvijek rezala nožem, tako ću i ubuduće. Davno sam naučila da se najviše novca spiska na jaaaaaaaaaaako jeftine stvari. Tu 10 kn, tu 5 kn, tu 8 kn - i to se jako brzo rasprčka na stvri koje nisu potrebne, zato neću dati 5-10 kn za skalpel.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kvalitetna čokolada u ovom slučaju ne mora imati veliki postotak kakaa, bitno je samo da se lijepo topi. Meni je npr. Kraševa čokolada za kuhanje živi užas i ne bih ju nikad koristila za kolače, dok mi je Nestle Dessert Noir s 52% kakaa, savršena za ovakve stvari.
      Čokoladne glazure koje koristim ovise o desertu koji radim i trenutnom raspoloženju. Negdje stvarno bude samo otopljena čokolada, a negdje koristim glazuru s čokoladom, šećerom, vodom i maslacem.
      Skalpel je zapravo kao i sve ostalo u kuhinji, nekome neophodna alatka, a netko može bez nje.

      Izbriši
  39. Očito mi jedna katastrofa nije bila dovoljna, a bila sam i znatiželjna glede teorije o skalpelu, pa sam ponovno išla stavljati ogradu na tortu (koristila sam čokoladu s 52 % kakaa). Skalpel nisam kupovala, nego sam izvukla nekakav koji nam inače služi za rezanje tapeta i sl. Torta je prije rezanja bila 3 sata na sobnoj temperaturi, ograda se orosila (a krema na torti se i previše razgnjecavila, očito je bilo pretoplo). Uzela sam skalpel i pri prvom rezu je bilo očito da tvoja teorija pada u vodu – ograda se jednostavno zdrobila. Pokušala sam napraviti još jedan rez i u idućem trenutku ograda se tako odlomila da se komad ograde dužine 10k cm jednostavno odlijepio s torte i pao na tacnu i onda se zdrobio i milijun komadića. Problem nije u skalpelu (dovoljno je oštar jer sam na jednom mjestu nehotice zarezala plastičnu tacnu na kojoj je bila torta). Čak sam ga probala uroniti u vruću vodu – od toga nije bilo ama baš nikakve koristi (zadnji put sam nož uranjala u vruću vodu – ni tada ta vruća voda uopće nije pomogla).
    Znam da blogerice ne objavljuju komentare koji ne podupiru njihove dogme, pa pretpostavljam da ni ovaj komentar neće biti objavljen. No nema veze, meni je to sasvim svejedno, dovoljno mi je da znaš da sam se na vlastitom iskustvu uvjerila da tvoje teorije ne drže vodu.
    A za to što je na tvojim slikama rezana ograda čitava, postoji više objašnjenja, ili radiš ogradu po drugačijem receptu (radiš smjesu koja je mekša, možda uopće nije od čokolade), ili na papir za pečenje čokoladom nacrtaš komade ograde širine buduće šnite na torti pa te komade papira lijepiš okolo po torti – tako da poslije nožem/skalpelom jednostavno režeš tortu između komada stvrdnute čokolade, ili kad na papiru nacrtaš šare – tada žlicom/nožem/prstom… naznačiš buduće komade, tj. šnite pa kad to staviš na tortu, na tim mjestima je čokolada ili tanja, ili skroz obrisana, pa poslije nije problem odrezati šnitu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Gle, ja stvarno nemam problema s objavljivanjem ovakvog tipa komentara. Žao mi je što ti moji savjeti nisu pomogli i što si opet doživjela neuspjeh.
      Meni nije problem objaviti niti nesavršen rad, a ima i takvih na blogu, niti totalnu katastrofu (to ipak stavim samo na facebook stranicu), tako da nemam razloga koristiti nekakve trikove koje ti navodiš u objašnjenjima u posljednjem odlomku.
      Torta i ogradica je napravljena upravo onako kako ovdje piše. Na fotki koja prikazuje nerazrezanu tortu bi bilo vidljivo da su komadi ogradice ljepljeni ili da su dijelovi čokolade tanji ili obrisani.

      Izbriši
  40. dali kore natopite i ako da , čime?
    lješnjaci: kad se poprže, trebaju li se oguliti da budu bijeli?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne volim biskvit natopljen tekućinom, draža mi je sočnost koja se dobije kad složena torta preko noći odstoji u frižideru.
      Lješnjake nakon prženja (koje obavljam u pećnici) prebacim na kuhinjsku krpu, napravim zavežljaj i onda trljam dobivenu kuglu, odnosno lješnjake međusobno tako da se sami ogule

      Izbriši