Volim brati jestivo samoniklo bilje. Sezona krene sa šparugama, nastavlja se s koprivom i maslačkom, a završava gljivama. Branje ima višestruke koristi - od boravka na svježem zraku i šetnje prirodom do ukusnog i jeftinog obroka. Ne mogu baš reći besplatnog obroka, jer samoniklom bilju treba dodati druge namirnice.
Kopriva je u našem dvorištu zaštićeni stanovnik. Za jelo se koriste samo vrhovi. Najlakše ju je brati i s njome rukovati u gumenim rukavicama za pranje suđa. Pobranu koprivu pustim da odstoji 5 - 10 minuta u vodi, tako da isplivaju sve nečistoće (najčešće su to mravi, pokoja gusjenica i otpalo cvijeće trešnje). Zatim još dodatno isperem svaki vrh pod mlazom vode.
Koprivu jedem od malena i to najčešće dinstanu, na isti način kao što pripremamo blitvu. Nekima je ovako pripremljena kopriva preintenzivnog okusa pa je miješaju s blitvom. Naviknuta sam na njezin okus i ne miješam ju s blitvom. Suprug nije nikad prije jeo koprivu i njemu je prejaka samostalno pripremljena. Rješenje je bilo napraviti pitu. I inače mu uspijem u tom obliku podvaliti povrće koje ne voli (npr. brokulu). Inspiraciju sam još prošle godine pronašla u Tadejinom receptu.
Tijesto
- 300 g glatkog brašna
- 150 g hladnog maslaca narezanog na kockice
- 20 g svježe ribanog parmezana
- 1/2 žličice soli
- 100 g kiselog vrhnja
Utrljajte maslac u brašno da se dobiju grube mrvice. Dodajte sol, parmezan i kiselo vrhnje pa zamijesite tijesto. Spljoštite ga u disk, omotajte prozirnom folijom i stavite u frižider na pola sata. Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj podlozi i obložite kalup za pitu. Prekrijte papirom za pečenje i opteretite rižom pa pecite 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Odstranite rižu i papir za pečenje pa vratite tijesto u pećnicu na par minuta da dobije lijepu boju.
Nadjev
Nadjev
- 300 g očišćenih vrhova koprive
- 200 g skute
- 100 g kiselog vrhnja
- 3 jaja
- 70 g svježe ribanog parmezana
- 150 g pancete narezane na kockice
- 1 manja ljubičasta kapula
- sol i papar
Pancetu popržite na tavi bez dodatka ulja. Izvadete ju pa na masnoći koju je pustila prodinstajte nasjeckanu kapulu. Dodajte dobro ocijeđenu koprivu i dinstajte dok kopriva ne povene i dok ne ispari sva tekućina. Izmiksajte skutu i kiselo vrhnje. Dodajte jedno po jedno jaje. Posolite i popaprite. Pjenjačom umiješajte ribani parmezan, pancetu i koprivu. Smjesu izlijte na pečeno tijesto i pecite 20 do 25 minuta, dok nadjev ne očvrsne. Pitu ohladite na rešetki.
Oh, krasna! :) Ovo moram probati :).
OdgovoriIzbrišiMnogo dobro, jel skuta sir?Ja ću umesto koprive staviti španat...
OdgovoriIzbrišiUmjesto skute možeš koristiti ricottu ili svježi sir
IzbrišiKoprivu nikada nisam probala moram priznati,fantastično mi izgleda ova pita:)
OdgovoriIzbrišiMeni je kopriva super namirnica
Izbrišinjam, super receptić a koprivu nisam jela od malih nogu kad je moja baka pripremala, ja još nisam al budem, obožavam takva jela :)
OdgovoriIzbrišiNa koji način ju je pripremala?
IzbrišiDivno,ovo cu sigurno praviti.probajte i corbu od kopriva,bozanstvena je.Pozdrav za sve drage blogerke koje dodju na tvoj blog.Meni je ovde jako lepo i cesto te citam:)))
OdgovoriIzbrišiPredivna pita s dobrim sastojcima.
OdgovoriIzbrišiDivna je, a ja još uvijek nisam probala koprivu... osim u čaju :D
OdgovoriIzbrišiJako lijepo izgleda, volim pite i sviđa mi se parmezan u tijestu :)
A ja nisam nikad probala čaj od koprive
Izbrišijooooj kopriva! koliko to dugooo nisam jela.. super izgleda u ovoj piti.. steta sto ne mogu koprivu naci ovdje u Bruklinu.. a rado bi je ponovo probala =)))
OdgovoriIzbrišiŠteta što se ne može poslati poštom
IzbrišiVrlo izgledna pita, a sigurna sam i vrlo, vrlo ukusna! Pospremit ću recept! :)
OdgovoriIzbrišiJoj kako bi sada pojela jedno parče... predivno!
OdgovoriIzbrišiI love this quiche look delicious!
OdgovoriIzbrišigloris
isto volim koprivu. u piti ju još nisam jela, ali radila sam gustu krem juhu :)))
OdgovoriIzbrišiA ja još nisam radila krem juhu, sigurno je bogatog okusa
Izbrišiovo stvarno zvuči zanimljivo! :) nisam još nikad jela koprivu u ovom obliku...
OdgovoriIzbrišiSuper je, kao i sve slane pite
IzbrišiBaka je često pravila pitu s koprivom, ali kao dijete nisam htjela ni da je probam. Sad kao odrasla nemam gdje da je uberem, pa da je probam. A htjela bih, vrlo vrlo rado...
OdgovoriIzbrišiVjerujem da svi imamo neko jelo iz djetinjstva koje nismo mogli smisliti, a sad bi ga tako rado jeli
IzbrišiKrasna ti je ova pita, blago tebi kad imaš gdje nabrati koprive. Kad si u gradu, pa čak i na periferiji, koprive ako i iima, obilježili su je peseki.
OdgovoriIzbrišiBaš zbog toga i imamo koprivu u dvorištu
IzbrišiDobrota prirode u ljepoti izvedbe...mmmm!
OdgovoriIzbrišiBaš lijepa rečenica
IzbrišiPrekrasna pita! Baš pričam s mamom kako je nabrala koprivu pa bi ju trebali na juhu ili u ptrudlu. Ova pita je isto super varijanta.
OdgovoriIzbrišiJa sam koprivu tek nedavno prije koji tjedan jela prvi put i baš mi se dopao okus. Jela sam krem juhu i štrukle od koprive.
Štrukle od koprive - koja genijalna ideja
IzbrišiBaš kak veli Dunja, blago tebi! :)
OdgovoriIzbrišiU zadnje vrijeme sam se baš navukla na pite,
ali s koprivom jos nisam probala.
(cookandplay.blog.hr)
Ako ti se pruži prilika, svakako probaj
IzbrišiUna quiche sabrosa y hermosa,de lujo,abrazos hugs,hugs.
OdgovoriIzbrišiKoja lepota! Kako ti zavidim što možeš da odeš i da je ubereš kad poželiš. Spojila si divne namirnice i rezultat je fantastičan!
OdgovoriIzbrišiHvala
IzbrišiI ja puno volim koprivu i najcesce ju spremam kao salatu. I to jos pomesanu sa listicima maslacka... Ove godine sam zelela probati i neki drugaciji recept (npr. ovu super pitu) ali jos nisam stigla...
OdgovoriIzbrišiKopriva na salatu? Prije jela ju samo blanširaš ili?
IzbrišiNi ja nikada nisam jela koprivu i svesna sam da mi je to veliki minus i promašaj.... Inače, na ono tvoje da se dobija jeftin i ukusan obrok, dodala bih i vrlo, vrlo zdrav, jer nema mnogo namirnica koje mogu prići gljivama, koprivama, maslačku, sremušu, zovi.....
OdgovoriIzbrišiImaš pravo, u onom nizu fali riječ zdrav
IzbrišiDivno :) Kod nas na žalost po pijacama ne prodjau samo vrhove kopriva nego i celu drvenastu grančicu. :( Zato ja sa sobom nosim gumene rukavice kada krenem davozam bajs i kada nadjem lepu i zabačenu livadicu naberem samo vrhove. Mogla bih baš za vikend.
OdgovoriIzbrišiOvaj tvoj slani tart je odličan. Baš mi se mnogo dopada.
Kod nas je kopriva cijela u upotrebi. Ja poberem samo vrhove, a ostatak se iskoristi ili za gnojivo ili kao hrana domaćim životinjama
IzbrišiOdlično izgleda pita. I moj muž ima sličan ukus kada je riječ o zelenilu ;) Radila sam roladu od kopriva. Na kraju sam je ja jedina jela...
OdgovoriIzbrišiMoj dinstanu koprivu ne bi jeo, ali zato ju obožava u piti
Izbrišinikada nisam jela koprivu, ali volim i blitvu i špinat, jako me zanima okus budući da si rekla da je vrlo intenzivan...pita krasno izgleda
OdgovoriIzbrišiOkus je dosta jak i drugačiji od blitve i špinace, najbolje da probaš
Izbrišidivna je! A bogme sam ti i ja zavidna na mogucnosti da ju uberes kad pozelis :). Ovo cu svakako isprobati.
OdgovoriIzbrišiNadam se da će ti se svidjeti
IzbrišiDivno izgleda!
OdgovoriIzbrišiJa obožavam koprivu,ali nemam je gde ni kupiti ni nabrati.Zato jedva čekam da odem kod tetke,ona pravi najbolje stvari s koprivama.
OdgovoriIzbrišiPita ti je FENOMENALNA!
Baš me zanima što sve sprema s koprivom
IzbrišiBaš ti je lijepa pita, nisam koprivu nikad jela, moj susreti s koprivom svode se peckanje :(
OdgovoriIzbrišiMene je rijetko peckala, ali je zato svake sezone na tanjuru
IzbrišiNe pamptim kada sam poslednji put jela koprivu, ali bih rado smazala jedno parce :) Predivno izgleda!
OdgovoriIzbrišiodličan recept! i još bolje fotke. koprivu obožavam, ali sam u toj svojoj strasti jedina među ukućanima pa ju nit berem nit jedem... a nije da ju imam prilike ni gdje ubrati, osim u (pre)kratkim izletima do svoje stare bake.
OdgovoriIzbrišiZnam kako je teško kad jedina voliš nešto jesti a ostali ne, onda te nije volja niti pripremati to jelo
IzbrišiIzgleda kao Pacman! :))
OdgovoriIzbrišidivno!
Ja još nisam imala priliku jesti koprivu, nadam se da hoću uskoro :)
Mene je isto podsjetila na Pacmana
IzbrišiZanimljiva pita!!! :)
OdgovoriIzbrišiThese are great photos, and really inspiring,
OdgovoriIzbrišiSuper izgleda.
OdgovoriIzbrišiOdlično izgleda :)
OdgovoriIzbrišija sam koprivu jela skuhanu kao špinat i bila mi je jako fina, definitivno ću ovo isprobati :)
Ako ti je kopriva tako pripremljena fina, onda će ti se i pita svidjeti
Izbrišikoprive nisam jela kao mala, sjećam se da ih je baka brala samo za patke ili guske, tek kad sam sama počela istraživati otkrila sam koprivu, ne samo kao jestivu već i vrlo ljekovitu
OdgovoriIzbrišipitu nisam isprobala, ali biti će i ona na popisu
Mi najprije poberemo koprivu za sebe, a ono što ostane služi kao hrana peradi
IzbrišiIdem redom, pa do kud stignem! Odlična izgleda, a poznavajući koprivu, uvjerena sam da je i odličnog okusa. Fotke super! :)
OdgovoriIzbrišiHvala i na komentaru i na inspiraciji
IzbrišiBravo, pita savrseno izgleda!!!
OdgovoriIzbrišiKod mene svi u kuci vole koprivu. To mi je prva asocijacija na rec prolece, ali je i cele zime prisutna u vidu caja. Koprivu koristim u pripremi razlicitih jela, corbica, dinstana samostalno ili uz dodatak pecuraka, pirinca, sira... Pasulj mi je na prolece nezamisliv bez kopriva... Sad za vikend se spremamo da idemu u "lov" na koprivu da bi napravila sok. Kazem, bas nam je zastupljena u prolecnoj ishrani.
Kod nas je još rano za koprivu, ali nadam se da će uskoro krenuti. Sok od koprive zvuči jako zanimljivo, baš me zanima recept.
IzbrišiI kod nas su jos bas mlade, ali se nadam da ce do vikenda biti taman kako treba, makar da napravim sok od pola mere. Evo imas kod mene recept.
OdgovoriIzbrišihttp://zacarana-kuhinjica.blogspot.com/2012/04/sok-od-koprive-sirup.html
Pozdrav!
Hvala za recept
Izbriši