Kaže se da iza svakog uspješnog muškarca stoji žena. U slučaju ove torte tu ću izreku parafrazirati pa ona glasi: za suprugove uspjehe ispašta supruga. Zašto? Ukratko rečeno, suprug je sportaš. Dugo godina je igrao za jedan klubu i njegovim su suigračima dobro poznati moji kolači. Ove je sezone promijenio klub i na jednom od treninga je rekao da će donesti tortu ako bude bolji od svog suigrača. S obzirom da je bio bolji, naručio je da napravim ferrero tortu. I ne samo to, također je rekao da recept moram staviti na blog i kako to da već do sada nisam stavila recept.
Kako je zapravo nastala ta zaluđenost ferrero tortom? Mogu zahvaliti svojoj alergiji na kupovne jagode. Bila sam s prijateljicom u gradu u vrijeme sezone jagoda i ona je poželjela pojesti neku tortu od jagoda. Otišle smo u Dolce Bolero i bila sam na čudu što uzeti, jer je sve crvenilo od jagoda. Tamo negdje u kutu frižidera ugledala sam čokoladnu tortu i kraj nje piše ferrero torta. Naručila sam ju. Toliko sam bila oduševljena da sam odmah kad sam došla doma, krenula tražiti recept po internetu i naišla sam na ovaj. Djelovao je obećavajuće i već nakon par dana sam napravila tortu. Oduševljenje!! Tortu radim već nekoliko godina i od tada nije bilo rođendana ili neke posebne prilike a da ju nisam napravila. Ova torta ne samo da je kultna torta u mojoj kući, već sam s njom zaludila i jedan dio virtualnog prostora u kojem se redovito priča o kolačima. Ako se pitate zašto je toliko popularna, krajnje je vrijeme da ju isprobate.
S vremenom sam neke sastojke iz kreme promijenila pa sada tortu radim ovako
- 400 ml smeđeg šećera
- 200 ml glatkog brašna
- 200 ml oštrog brašna
- 1 1/2 žličica praška za pecivo
- 1 1/2 žličica sode bikarbone
- 150 ml kakaa
- 2 jaja
- 200 ml mlijeka
- 100 ml ulja
- 2 žličice arome vanilije
- 100 ml kipuće vode
U većoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke, a u manjoj sve mokre sastojke. Postupno dodavajte mokre u suhe sastojke i miksajte dok se svi sastojci ne sjedine. Dodajte kipuću vodu i promiješajte vilicom (nemojte miksati). Kalup za tortu premažite maslacem i pospite krušnim mrvicama. Ulijte smjesu za biskvit (koja će biti dosta rijetka pa pazite da ste dobro zatvorili kalup) i pecite 40 - 45 minuta u pećnici zagrijanoj na 170°C. Čačkalicom provjerite da li je biskvit pečen. Pustite par minuta u kalupu, a zatim izvadite iz kalupa i pustite da se biskvit ohladi pa ga prerežite na pola. Za to vrijeme pripremite kremu.
Lješnjake rasporedite u jedom sloju na lim pa ih stavite u pećnicu (koja je već zagrijana od pečenja biskvita) na par minuta dok im kožica ne raspuca. Stavite ih u kuhinjsku krpu, spojite krajeve i trljajte lješnjake jedne o druge kako bi im se ogulila kožica. Polovicu lješnjaka sameljite, a drugu polovicu grubo nasjeckajte - to je najjednostavnije napraviti tako da stavite sve lješnjake u multipraktik i uključite ga na nekoliko trenutaka (tako će se dio lješnjaka fino samljeti, a ostatak će biti u komadićima). Pomiješajte mascarpone i nutellu pa dodajte lješnjake. S dvije trećine kreme premažite polovicu ohlađenog biskvita, poklopite drugom polovicom biskvita pa ostatak kreme premažite preko cijele torte. Po želji pospite grubo sjeckanim lješnjacima.
- 500 g mascarponea
- 500 g nutelle
- 250 g lješnjaka
Lješnjake rasporedite u jedom sloju na lim pa ih stavite u pećnicu (koja je već zagrijana od pečenja biskvita) na par minuta dok im kožica ne raspuca. Stavite ih u kuhinjsku krpu, spojite krajeve i trljajte lješnjake jedne o druge kako bi im se ogulila kožica. Polovicu lješnjaka sameljite, a drugu polovicu grubo nasjeckajte - to je najjednostavnije napraviti tako da stavite sve lješnjake u multipraktik i uključite ga na nekoliko trenutaka (tako će se dio lješnjaka fino samljeti, a ostatak će biti u komadićima). Pomiješajte mascarpone i nutellu pa dodajte lješnjake. S dvije trećine kreme premažite polovicu ohlađenog biskvita, poklopite drugom polovicom biskvita pa ostatak kreme premažite preko cijele torte. Po želji pospite grubo sjeckanim lješnjacima.
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa fererica!!!i moj favorit, obožavam je!!
OdgovoriIzbrišimmmm, čim ima nutelle izgleda lijepo =)
OdgovoriIzbrišiFenomenalno zvuči ova tortica i jako lepo izgleda :)
OdgovoriIzbrišiEs una torta increible ..se ve fantastica ..apunto en favoritos .bsssMARIMI
OdgovoriIzbrišiMmmm Tamaraa, lješnjaci, čokolada..ah što reći osim jako fino! Divno!
OdgovoriIzbrišiAjme meni...
OdgovoriIzbrišiBacit ćeš me u trošak, udebljat ću se barem dva kila, ali ja jednostavno sutra idem u dućan po sastojke...
Zaista prelepa torta, ukusna je svakako, obzirom na sastav krema...
OdgovoriIzbrišiLove this tarta, look really delicious! gloria
OdgovoriIzbrišifrom Canela Kitchen
Mnogo OBECAVA ovaj tvoj recept! Kad se odlucim da ju pravim, vraticu se po njega ;-)
OdgovoriIzbrišiOdlično izleda, radim po sličnom receptu
OdgovoriIzbrišiIzgleda tako mmmmmmm, a ja sam tako na dijeti iz zdravstvenih razloga, grr..
OdgovoriIzbrišiHvala!
OdgovoriIzbrišiNama je ovo najdraža torta :)
Čula sam za tu tortu, ali je nisam nikad ni pravila, ni probala, morat ću jer si me ovim postom i fotkicom oduševila za tu krasotu.
OdgovoriIzbrišiaaaa, koja nirvana! Prekrasna torta!
OdgovoriIzbrišiKoja bomba! 500 g mascarponea i 500 g nutelle O.o Ima da se udaviš u toj kremi od finoće :D
OdgovoriIzbrišiStvarno rijetko kad radim ovakve stvari, ali ovo sam bukmarkirala za obavezno probavanje. Bliži mi se rođendan, taman bi mogla ovo napraviti, da baš pošteno obilježim tu svečanu prigodu :D
To jednostavno ne može ne biti odlično! :)
OdgovoriIzbrišiEto ja se uvijek mislim da je probam ali put me odnese u sasvim drugom smjeru...mom sinu je uskoro rodendan i za njega vazi samo tiramisu torta,no mogla bih ja ipak malo taj raspored pobrkati jer me bas,bas zanima okus ,a mislim da ni on nece biti tuzan kada mu kazem koliko nutele ide u nadjev !!!:)
OdgovoriIzbrišiNisma pravial ali cu.Nije mi cudo da prijatelji tvoga muza vole akd mi ovo napravis.A naravno i on;)
OdgovoriIzbriši500 g nutelle?? Mislim da ovo nije za mene, obitelj mi je puna srčanih bolesnika:p
OdgovoriIzbrišiOvakve torte obožavam, voćne im nisu ni do koljena. A kod mene u obitelji, torta nije torta ako nema čokolade u njoj. :) Predivno si ju napravila, to je sigurno zbog dugogodišnje prakse. ;)
OdgovoriIzbrišiHvala!
OdgovoriIzbrišis ovoliko nutelle i ne može biti loša :)
OdgovoriIzbrišiuvijek više naginjem čokoladnim slasticama...da, volim voćne ali rijetko koji voćni kolač me obori s nogu. najgore mi je kad sam na nekom rođendanu ionda se nađe torta ''biskvit, šlag, biskvit, voće, šlag...'' uf...
onda pojedem jedva dva zalogaja koja obilno zalijevam vodom i pomolim se da me takvo što ne zadesi uskoro :)
ova torta bi sigurno kod mene izazvala oduševljenje..a kako mi se uskoro bliži rođenda mogla bi dečku podmetnuti ovaj recept..možda bi je i uspio napraviti sam :)))
Uh,uz ovakve sastojke ovo je bomba!!!
OdgovoriIzbrišiOvo je prava lepotica!
OdgovoriIzbrišiHvala!
OdgovoriIzbrišiMoonea, torta je jednostavna za izradu i vjerujem da bi ju i totalni početnik mogao napraviti bez problema.
Ajme fenomenalna je,ov je torta san snova..uvijek me iniciraš da nakon tvojih postova moram tražiti nešto slatko za pojesti...
OdgovoriIzbrišiZvuči kao bomba, a utisci su jako živopisni, tako da me baš mamiš! Od ovakvih sastojaka i ne može da ispadne ništa osrednje. Samo još treba uvežbati samokontrolu u konzumaciji, pa krenuti u izradu :)
OdgovoriIzbrišiPamtim recept (stavljam zvezdicu), vratiću mu se za neku specijalnu priliku.
Pozdrav!
Hvala!
OdgovoriIzbrišiNely, ako sam te navela da pojedeš nešto slatko, znači da sam dobro odradila posao :)
Majo, bolje da ne krenem pričati o svojoj nepostojećoj samokontroli i koliko sam jednom prilikom pojela ferrero torte za doručak :D
wow! kak izgleda, fantastično. E to moram isprobati
OdgovoriIzbrišiFenomenalna torta! Moracu ju probati!!! :) Tvoj blog sve lepse izgleda... :)
OdgovoriIzbrišiHvala :)
OdgovoriIzbrišiTorta izgleda i zvuči tako da se njome ne može biti nego oduševljen ! Oduševljena sam i ja !!
OdgovoriIzbrišiUpravo sam je napravila! Jako, jako fina torta!!! :)
OdgovoriIzbrišiBaš mi je drago da si ju probala i da ti se sviđa
IzbrišiMeni bi trebala torta velicine 30x35, da li da dupliram sastojke??
OdgovoriIzbrišiNaravno, ovo je recept za tortu promjera 26 cm. Možda bi bilo najbolje zasebno ispeći dva biskvita u navedenoj dimenziji. Što se kreme tiče, koliko god je napravite, nikad je neće biti viška jer je fantastična
Izbriši