utorak, 15. svibnja 2012.

Cupcakes s jagodama


Jagode su voće koje očekujem s najvećim nestrpljenjem. To je jedino voće koje ne smijem jesti kupovno, jer sam alergična na ono s čime ih špricaju. Šumske jagode i jagode iz mog vrta mi ne izazivaju alergiju. Ovaj godine sam bila još nestrpljivija, jer nam je Zoka zadala jagode kao temu za sudjelovanje u igrici Ajme, koliko nas je? 


Nikad ne radim kolače koji uključuju veliku količinu jagoda. Najviše ih volim jesti svježe. Ulaznica za igricu je kombinacija dva meni jako draga načina pripreme. Jedan je uistinu jednostavan - jagode sa šlagom, a drugi je preljev od jagoda. Sve to sam uklopila u dobro poznati recept za cupcakes. Svaki put si obećam da ću sljedeće cupcakese raditi po nekom drugom receptu, ali ništa od toga. Ovo je za mene savršeni cupcakes biskvit.



Biskvit (14 komada)

  • 160 g glatkog brašna
  • 1   1/4 žličice praška za pecivo
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 1/2 žličice soli
  • 2 jaja
  • 150 g šećera
  • 1   1/2 žličice ekstrakta vanilije
  • 115 ml ulja
  • 115ml mlaćenice (umjesto mlaćenice iskoristiti sljedeći recept: u 115 ml mijeka dodajte 1/2 žličice bijelog octa ili limunovog soka i pustite da odstoji 5 minuta prije upotrebe)

Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. U većoj posudi miksajte jaja 20 sekundi. Dodajte šećer i nastavite miksati otprike 30 sekundi na srednjoj brzini. Dodajte ekstrakt vanilije i ulje pa kratko miksajte. Smanjite mikser na najmanju brzinu pa dodajte pola mješavine s brašnom. Zatim dodajte pola mijeka, pa ostatak brašna i ostatak mlijeka. Miksajte tek toliko da se sastojci povežu. U kalup za muffine stavite papirnate košarice. Da biste ravnomjerno napunili košarice smjesom, koristite žlicu za sladoled i u svaku košaricu ulijte jednu žlicu smjese. Pecite 12 - 14 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Cupcakese izvadite iz kalupa nakon 2-3 minute i pustite da se ohlade na rešetki. Ohlađenim cupcakesima izdubite sredinu. Do sada sam to radila nožićem. Nedavno je Tamara s bloga Ave dulcis pronašla bolje rješenje, što mi je dalo ideju da koristim nož za kuglice.


Nadjev

  • 200 g očišćenih jagoda
  • 10 g vanilija šećera
  • šećer (prema ukusu)

Jagode prerežite na pola. Dodajte šećer i vanilija šećer pa kuhajte na laganoj vatri dok se umak ne zgusne. Po želji ga možete propasirati. Ohlađenim umakom punite udubine u cupcakesima.

Dekoracija

  • 300 ml slatkog vrhnja
  • svježe jagode

Slatko vrhnje izmiksajte u šlag. Dekorirajte cupcakese i na svaki utisnite jednu jagodu.



Nedavno sam od Boysmame dobila blogersku nagradu. Po primitku nagrade je potrebno odgovoriti što volim, a što ne volim jesti i nagradu proslijediti na 10 blogova. S obzirom da je moj blog posvećen pretežno kolačima, odgovor na pitanje ću dati iz tog segmenta. Volim jesti čokoladu i kremaste kolače, a ne volim višnje, karamel i beze kore. Nagradu prosljeđujem sljedećim blogovima:
  1. Around the world - in favorite recipes
  2. Ave dulcis
  3. COOKam i guštam
  4. Home-made by B
  5. Ja u kuhinji
  6. Jubistacha
  7. La cusine creative
  8. Parfe Dunja
  9. Sweet and salty by Irena
  10. Vrtaljica


64 komentara:

  1. What lovely cupcakes, beautiful and your pictures are georgeous!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Krasni cupcakesići, jagode volim u svim oblicima :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Prava delicija!Savrsene sa slagom!

    OdgovoriIzbriši
  4. Prekrasni su! Ove jednostavne kombinacije su i meni najdraže.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Za moj gušt su jagode baš za jednostavne kombinacije

      Izbriši
  5. Eci-peci pec... hmm, odakle prvo krenuti kad svi tako dobro izgledaju, moze drugi red, prvi cupcake u nizu.:))) Hvala puno na nagradi, potrudicu se da je sto pre prosledim dalje...kiss!:))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Asocijacija mi je bila na križić-kružić, ali može i eci-peci-pec

      Izbriši
  6. Savršeni cupcakesi, meni su s jagodama najdraži! Fotografije su prekrasne!!

    OdgovoriIzbriši
  7. Odlični su cupcakes i vjerujem da si pronašla svoj savršeni biskvit. Ja sam isto tako ljubitelj jagoda i uz sve što od njih napravim ipak ih najviše pojedem svježe. Cupcakes mi jako lijepo izgledaju !
    Hvala ti na nagradici, razveselila si me !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ovaj biskvit je uistinu savršen i zato se ne odvajam od tog recepta

      Izbriši
  8. Divni su. Jagode su divno voce i ja ih koristim maksimalno dok je sezona, pogotovo kad stignu ove ovdje "domace".
    Slike su fantasticne.

    OdgovoriIzbriši
  9. Lep recept a jednostavan, baš mi nekako ide uz jagode. Mogla bi se tu umešati neka čokolada, čisto da pokvari stvar:-)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Imala sam namjeru staviti čokoladni umak po šlagu, ali sam se na kraju odlučila da sve bude crveno-bijelo

      Izbriši
  10. Biskvit mi se jako sviđa,mlaćenicu i sama uvijek pravim po ovoj varijanti sa limunom,a cijeli dojam mi je perfektan jer obožavam kombinacije sa jagodama:),divna prezentacija kao i uvijek kod tebe:)

    OdgovoriIzbriši
  11. Mnogo hvala na nagradi, moj dan je divno otpoceo...
    Jagode i ja najradije jedem svjeze; ovako postavljene na cupcakes izgledaju bozanstveno!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jagode su pune okusa i zato mi najbolje pašu svježe ili u jednostavnim kombinacijama

      Izbriši
  12. Cupcakes-i su ti preslatki! Slike mi se posebno svidjaju. Hvala na nagradi.

    OdgovoriIzbriši
  13. Savršeno! U dva navrata sam imala problem sa jagodama, ali srećom je to prošlo (ili sam postala otporna na svakojake otrove koje nam plasiraju?) Ove tvoje jagodice su predivne, pa još kad su domaće, mogu da zamislim kako su mirisne i slatke.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Možda ne špricaju svi s istim preparatima pa zato reagiraš samo na neke

      Izbriši
  14. Zašto mijenjati recept ako je ovaj dobar. Jedino što mjenjaš jest preljev i krema. Jagode su prekrasne. Hvala na nagradi!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Imaš pravo. Ionako svaki put djeluje drugačije zbog kreme

      Izbriši
  15. Predivni su! I meni su jagode omiljeno voce i jedva docekam da dozriju u vrtu!!! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da je meni svako voće koje dozrijeva u vrtu omiljeno, uskoro će mi trešnje biti omiljene

      Izbriši
  16. Predivni kolačići, jagode su u sezoni i baš si ih divno iskoristila. Hvala na nagradi.

    OdgovoriIzbriši
  17. prva asocijacija mi je bila, jagode i šlag, i sad vidim da je to to...
    najbolje a jednostavno
    hvala na nagradi!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Razmišljala sam da li napraviti neku kremu, a na kraju je ipak pobijedio šlag

      Izbriši
  18. preslatki su ti cupcakesi :)
    otkad su prispjele domaće jagode mi ih trusimo svakodnevno.
    hvala na nagradi :kiss

    OdgovoriIzbriši
  19. Nisam na ništa alergična a nekada mislim da bi mi bolje bilo da jesam:):) Jagode ne trpam nikada ni u kakave kolače samo onako, minimalno prerađene ustvari tako nekako kao i ti. Najbolje su svježe!!!
    Vjeruj mi da još nikada nisam radila cupcakes jer ja ne volim ništa ukrašavati pa samo slinim nad ovim vašim uradcima:)
    Hvala ti na nagradi, ti si pravo srce!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Cupcakese možeš samo i premazati kremom, tako da ne mora biti ukrašavanje, ali meni je veći gušt kad je na njima visok sloj kreme

      Izbriši
  20. Cupcakes su ti fantastični :) Baš sam razmišljala da ovih dana napokon napravim one tvoje valentinovske s kremom od jogurta, ali s punjenjem od jagoda umjesto od malina. Nakon što sam ugledala ove, u dilemi sam koje napraviti :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Najprije odluči da li želiš svijetli ili tamni biskvit, a što se kreme tiče, svakako preporučam kremu od jogurta

      Izbriši
  21. Jao, kako ovo dobro izgleda. Sad bih grlom na njih. :)

    OdgovoriIzbriši
  22. Predivno izgledaju a i ja jagode najviše volim sveže.... mmmm... i hvala na nagradici ;)

    OdgovoriIzbriši
  23. Slike su ti predivne, a cupcakes odlicno izgledaju:)

    OdgovoriIzbriši
  24. slike, kao i uvijek, predivne i maštovite... cupcakesi odlični, lagani proljetni, nezasitni, osvježavajući... i još sa domaćim jagodama iz vlastitog vrta, kud ćeš bolje!

    OdgovoriIzbriši
  25. moje jagode će nadam se za koji tjedan ako se vrijeme proljepša, do tad slinim po blogovima jer ne želim kupovne
    cupcakesi su prekrasni, sve na svojem mjestu, predivno

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jedva sam dočekala vrtne tako da znam kako ti je

      Izbriši
  26. Ajd dobaci ovaj jedan fini cupcake!:)
    veseli me sezona jagoda!
    a domaće jagode posebno mirišu..mmmmm
    (cookandplay

    OdgovoriIzbriši
  27. odličan receptić! još kad bih barem naišla i na prave jagode... ove sezone nisam još poštenu jagodu probala... :(

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nadam se da ćeš uskoro doći do pravih jagoda

      Izbriši
  28. Domaće jagode, to nitko ne može platit :) Divni cupcakesi, a i ova tacna mi se jako dopada :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sad sam u iščekivanju šumskih jagoda i nadam se da će ih biti dovoljno za jedan desert

      Izbriši
  29. Stvarno fini i jednostavan recept! Obožavam takve!
    Slike su ti vrhunske!

    OdgovoriIzbriši