tag:blogger.com,1999:blog-1400258266486601599.post7706245838721899539..comments2024-03-01T10:17:33.377+01:00Comments on What's for dessert?: Čokoladna torta s lješnjacimaWhat's for dessert?http://www.blogger.com/profile/00441694518345606700noreply@blogger.comBlogger78125tag:blogger.com,1999:blog-1400258266486601599.post-14770516667487859232013-07-04T15:38:08.838+02:002013-07-04T15:38:08.838+02:00Ne volim biskvit natopljen tekućinom, draža mi je ...Ne volim biskvit natopljen tekućinom, draža mi je sočnost koja se dobije kad složena torta preko noći odstoji u frižideru. <br />Lješnjake nakon prženja (koje obavljam u pećnici) prebacim na kuhinjsku krpu, napravim zavežljaj i onda trljam dobivenu kuglu, odnosno lješnjake međusobno tako da se sami oguleWhat's for dessert?https://www.blogger.com/profile/00441694518345606700noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1400258266486601599.post-56601260540914435812013-07-04T15:32:48.198+02:002013-07-04T15:32:48.198+02:00dali kore natopite i ako da , čime?
lješnjaci: kad...dali kore natopite i ako da , čime?<br />lješnjaci: kad se poprže, trebaju li se oguliti da budu bijeli?<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08294086070735489313noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1400258266486601599.post-37928591608575959732013-06-05T15:02:53.574+02:002013-06-05T15:02:53.574+02:00fantastično izgleda!fantastično izgleda!ninahttps://www.blogger.com/profile/12138117565975709000noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1400258266486601599.post-66335975963393160312013-01-14T06:32:16.011+01:002013-01-14T06:32:16.011+01:00Gle, ja stvarno nemam problema s objavljivanjem ov...Gle, ja stvarno nemam problema s objavljivanjem ovakvog tipa komentara. Žao mi je što ti moji savjeti nisu pomogli i što si opet doživjela neuspjeh.<br />Meni nije problem objaviti niti nesavršen rad, a ima i takvih na blogu, niti totalnu katastrofu (to ipak stavim samo na facebook stranicu), tako da nemam razloga koristiti nekakve trikove koje ti navodiš u objašnjenjima u posljednjem odlomku.<br />Torta i ogradica je napravljena upravo onako kako ovdje piše. Na fotki koja prikazuje nerazrezanu tortu bi bilo vidljivo da su komadi ogradice ljepljeni ili da su dijelovi čokolade tanji ili obrisani. <br />What's for dessert?https://www.blogger.com/profile/00441694518345606700noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1400258266486601599.post-84829662295705135152013-01-13T20:03:24.850+01:002013-01-13T20:03:24.850+01:00Očito mi jedna katastrofa nije bila dovoljna, a bi...Očito mi jedna katastrofa nije bila dovoljna, a bila sam i znatiželjna glede teorije o skalpelu, pa sam ponovno išla stavljati ogradu na tortu (koristila sam čokoladu s 52 % kakaa). Skalpel nisam kupovala, nego sam izvukla nekakav koji nam inače služi za rezanje tapeta i sl. Torta je prije rezanja bila 3 sata na sobnoj temperaturi, ograda se orosila (a krema na torti se i previše razgnjecavila, očito je bilo pretoplo). Uzela sam skalpel i pri prvom rezu je bilo očito da tvoja teorija pada u vodu – ograda se jednostavno zdrobila. Pokušala sam napraviti još jedan rez i u idućem trenutku ograda se tako odlomila da se komad ograde dužine 10k cm jednostavno odlijepio s torte i pao na tacnu i onda se zdrobio i milijun komadića. Problem nije u skalpelu (dovoljno je oštar jer sam na jednom mjestu nehotice zarezala plastičnu tacnu na kojoj je bila torta). Čak sam ga probala uroniti u vruću vodu – od toga nije bilo ama baš nikakve koristi (zadnji put sam nož uranjala u vruću vodu – ni tada ta vruća voda uopće nije pomogla).<br />Znam da blogerice ne objavljuju komentare koji ne podupiru njihove dogme, pa pretpostavljam da ni ovaj komentar neće biti objavljen. No nema veze, meni je to sasvim svejedno, dovoljno mi je da znaš da sam se na vlastitom iskustvu uvjerila da tvoje teorije ne drže vodu.<br />A za to što je na tvojim slikama rezana ograda čitava, postoji više objašnjenja, ili radiš ogradu po drugačijem receptu (radiš smjesu koja je mekša, možda uopće nije od čokolade), ili na papir za pečenje čokoladom nacrtaš komade ograde širine buduće šnite na torti pa te komade papira lijepiš okolo po torti – tako da poslije nožem/skalpelom jednostavno režeš tortu između komada stvrdnute čokolade, ili kad na papiru nacrtaš šare – tada žlicom/nožem/prstom… naznačiš buduće komade, tj. šnite pa kad to staviš na tortu, na tim mjestima je čokolada ili tanja, ili skroz obrisana, pa poslije nije problem odrezati šnitu.Sanela Malloryhttps://www.blogger.com/profile/01996437884012385465noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1400258266486601599.post-78218586727894390282013-01-08T18:07:54.937+01:002013-01-08T18:07:54.937+01:00Kvalitetna čokolada u ovom slučaju ne mora imati v...Kvalitetna čokolada u ovom slučaju ne mora imati veliki postotak kakaa, bitno je samo da se lijepo topi. Meni je npr. Kraševa čokolada za kuhanje živi užas i ne bih ju nikad koristila za kolače, dok mi je Nestle Dessert Noir s 52% kakaa, savršena za ovakve stvari. <br />Čokoladne glazure koje koristim ovise o desertu koji radim i trenutnom raspoloženju. Negdje stvarno bude samo otopljena čokolada, a negdje koristim glazuru s čokoladom, šećerom, vodom i maslacem. <br />Skalpel je zapravo kao i sve ostalo u kuhinji, nekome neophodna alatka, a netko može bez nje. <br />What's for dessert?https://www.blogger.com/profile/00441694518345606700noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1400258266486601599.post-31411945094412799512013-01-08T18:02:15.790+01:002013-01-08T18:02:15.790+01:00Nakon što sam isprobala recept, uvjerila sam se da...Nakon što sam isprobala recept, uvjerila sam se da je meni zdrav razum dobro govorio da će se čokolada prilikom rezanja zdrobiti. Nije to ništa čudno, u receptu za glazure kojima se prelijevaju kolači, ne upotrebljava se sama čokolada - jer se to ne bi moglo rezati kad se glazura stvrdne. Rade se svakakve glazure u koje ide, 5, 7 ili čak 10 žlica ulja, ili se čokoladi dodaju i margarin i ulje i mlijeko i voda i šećer i kakao i mliječna čokolada i čak jaja - kakao bi se dobila masa koja bi se nakon stvrdnjavanja dala bez problema rezati. <br />Budući da se pod kvalitetnom čokoladom podrazumijeva tamna čokolada s "tonom" kakao koju odlikuje to da je nevjerojatno gorka, te, ono što je u ovom slučaju bitno; da je tvrda ko kamen - baš zbog toga smatram da treba upotrijebiti čokoladu, s manjim udjelom kakaa, koja se ne bi tako jako stvrdnula.<br />No, meni se neda eksperimentirati s tim, ovaj način ukrašavanja me ne zanima, ne razumijem što je to tako fascinantno u "rešetkastom" komadu čokolade zalijpljenom oko torte/kolača; za mene postoji puno ljepših i jednostavnijih dekoracija).<br />Što se skalpela tiče, kako sam kolače uvijek rezala nožem, tako ću i ubuduće. Davno sam naučila da se najviše novca spiska na jaaaaaaaaaaako jeftine stvari. Tu 10 kn, tu 5 kn, tu 8 kn - i to se jako brzo rasprčka na stvri koje nisu potrebne, zato neću dati 5-10 kn za skalpel.<br />Sanela Malloryhttps://www.blogger.com/profile/01996437884012385465noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1400258266486601599.post-78155054044176735222013-01-05T20:44:33.207+01:002013-01-05T20:44:33.207+01:00Ova se ogradica nije niti zdrobila niti odlijepila...Ova se ogradica nije niti zdrobila niti odlijepila od torte. Koristila sam kvalitetnu čokoladu i u ogradici su bili sjeckani lješnjaci koje sam "fiksirala" šarama čokolade. Nakon što je torta prenoćila u frižideru, krenulo je degustiranje i rezanje. Pustila sam tortu 5 minuta da odstoji na sobnoj temperaturi kako čokoladna ogradica ne bi bila jako kruta i krenula rezati skalpelom. Na posljednjoj fotki se vidi kako je ogradica na mjestu reza ostala neoštećena, što znači da se nije zdrobila prilikom rezanja, a po ovom vrhu koji nije zaljepljen za tortu se vidi kako je i dalje ostala na torti.<br /><br />Nisam nikad probala rezati nožem (već sam ranije napisala kako kolače na kojima želim lijepi rez uvijek režem skalpelom), ali mislim kako su za postojanost ogradice važne tri stvari - koristiti kvalitetnu čokoladu, pogoditi pravi trenutak za ljepljenje ogradice na tortu te sredstvo kojim se reže, odnosno što tanja oštrica. Skalpel zapravo nije skup, kupila sam najjeftiniji, onaj sa plastičnom drškom i koštao je manje od 10 kuna.What's for dessert?https://www.blogger.com/profile/00441694518345606700noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1400258266486601599.post-36865358804535024182013-01-05T14:46:25.744+01:002013-01-05T14:46:25.744+01:00Prije nego sam išla raditi tu ogradu, tražila sam ...Prije nego sam išla raditi tu ogradu, tražila sam po Internetu objašnjenje vezano uz rezanje toga, meni je zdrav razum govorio da će se čokolada tijekom rezanja zdrobiti i odlijepiti s torte. No, zanimala su me tuđa iskustva, znam da ima recept za to na Coolinariki, ali tamo ima preko 200 komentara, pročitala sam ih 10ak i vidjela, da kao i obično svi samo mljackaju i hvale, a nitko ne piše ništa pametno, pa sam odustala od čitanja komentara. Ovdje je manje komantara pa sam se odlučila probiti kroz tu šumu i na kraju sam saznala da se prema tvojem iskustvu čokolada normalno reže - i to valjda zato jer koristiš skalpel. Moje pitanje je jesi li probala čokoladnu ogradu rezati nožem i kakva su iskustva?<br />Ja sam probala nožem rezati tortu s čokoladnom ogradom - i čokolada se totalno zdrobila, razmrvila i odlijepila s torte (režem 1 šnitu, ograda se skroz drobi i pada sa sljedeće 3-4 još neodrezane šnite - torta u tom trenu izgleda kao da ograda nije ni bila na njoj, nego ostaje dojam da su oko torte bili pobacani neki čokoladni štapići).<br />Ne znam jel stvar u tvojem skalpelu, mojem nožu, čokoladi koju si ti upotrijerbila ili onoj koju sam ja upotrijebila, ali ja sam došla do zaključka da tu ogradu treba skinuti s torte prije rezanja. Zapravo, meni je uopće besmisleno gnjaviti se s izradom ograde koja će na torti biti 5 min., i onda će biti ili zdrobljena tijekom rezanja torte ili izvađena prije rezanja, pa ja nemam u planu ovo opet raditi, a ni kupovati skalpel da bih to rezala; ali ipak me zanima jesi li ovo prbala rezati običnim nožem.<br />Sanela Malloryhttps://www.blogger.com/profile/01996437884012385465noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1400258266486601599.post-67359203379248895602013-01-03T18:42:39.218+01:002013-01-03T18:42:39.218+01:00Da, uistinu određene kolače režem skalpelom, kako ...Da, uistinu određene kolače režem skalpelom, kako bih dobila ljepši i precizniji presjek, a sve ostale kolače režem nožem.<br />Etiketiranje neću komentirati, ono je odraz kulture pojedinca ;-)What's for dessert?https://www.blogger.com/profile/00441694518345606700noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1400258266486601599.post-62893223715678176182013-01-03T18:37:16.171+01:002013-01-03T18:37:16.171+01:00Ti stvarno kolače režeš skalpelom?!?!?!?!??!?!?!??...Ti stvarno kolače režeš skalpelom?!?!?!?!??!?!?!??!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!??!?!?!?!?!??!?!?!!?!?!?!??!?!?!?!?!??!?!?!?!?!??!?!?!?!?!?!??!?!?!?!?!??!?!?!?!?!??!?!?!?!?!??!?!?!?!?!?!!?!?!! A milijarde ljudi diljem svijeta, uključujući i mene glupaču, režu kolače nožem i nikad s tim nije bilo problema. Tko li rodi nekoliko milijardi takvih glupih ljudi koji kolače režu običnim nožem, a šta ćeš, glupe majke nas rodiše i moja mama je glupa - i ona uvijek kolače reže nožem.<br />MartinaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1400258266486601599.post-63996490775141505832012-08-08T10:34:55.618+02:002012-08-08T10:34:55.618+02:00Za rezanje kremastih kolača i torti ne koristim no...Za rezanje kremastih kolača i torti ne koristim nož već skalpel, jer se tako dobije lijepši rez. Na posljednjoj fotki se na torti vidi kako izgleda ogradica nakon rezanja (na lijevoj strani se jasnije vidi) pa bi odgovor na pitanje bio - lako se reže i ništa se ne mrviWhat's for dessert?https://www.blogger.com/profile/00441694518345606700noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1400258266486601599.post-89428997758528951312012-08-08T08:23:53.733+02:002012-08-08T08:23:53.733+02:00Torta izgleda sjajno, zanima me kako se ova ogradi...Torta izgleda sjajno, zanima me kako se ova ogradica reže? Zar se ne smrvi kad se pokuša zarezati nožem?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1400258266486601599.post-62159997592727838712012-06-20T10:12:54.028+02:002012-06-20T10:12:54.028+02:00Torta je odlična, definitivno preporučamTorta je odlična, definitivno preporučamWhat's for dessert?https://www.blogger.com/profile/00441694518345606700noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1400258266486601599.post-79328142769288563962012-06-20T10:10:56.690+02:002012-06-20T10:10:56.690+02:00tortica je predivna, tražim ovih dana tortice jer ...tortica je predivna, tražim ovih dana tortice jer ih u srpnju imam nekoliko za napraviti, ovu ću isto uzeti u obzirAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1400258266486601599.post-26204646868264888472012-05-31T12:47:13.760+02:002012-05-31T12:47:13.760+02:00A upravo tako će ti biti i kad ju budeš jela, mene...A upravo tako će ti biti i kad ju budeš jela, mene je oduševilaWhat's for dessert?https://www.blogger.com/profile/00441694518345606700noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1400258266486601599.post-59037225884807323572012-05-31T12:46:22.526+02:002012-05-31T12:46:22.526+02:00Kada sam ovu tortupodelila na FB žene su prosto po...Kada sam ovu tortupodelila na FB žene su prosto poludele, lajkale komentarisale, i šta sad reći, nego ću je morati praviti. Znači ludilo i extaza...:)Вераhttps://www.blogger.com/profile/10316926816827730674noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1400258266486601599.post-63571036658668445382012-05-30T23:23:00.213+02:002012-05-30T23:23:00.213+02:00YUM!YUM!Elizabethhttps://www.blogger.com/profile/10748924582807836619noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1400258266486601599.post-88810799726541326902012-05-30T15:15:27.220+02:002012-05-30T15:15:27.220+02:00Veliko mljac i komplimenti za tortu, a posebno za ...Veliko mljac i komplimenti za tortu, a posebno za "ogradicu" i fotke! :)Tadejahttps://www.blogger.com/profile/04530130885781904005noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1400258266486601599.post-58526467599168717902012-05-30T07:30:56.423+02:002012-05-30T07:30:56.423+02:00Hvala. Što se fotki tiče, nisam neki majstor od za...Hvala. Što se fotki tiče, nisam neki majstor od zanata, ali se trudim na najbolji mogući način predstaviti jelo. Neki put sam u tome više, a neki put manje uspješna.What's for dessert?https://www.blogger.com/profile/00441694518345606700noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1400258266486601599.post-5801039587115773752012-05-30T01:42:36.025+02:002012-05-30T01:42:36.025+02:00Ajme što je divna ova torta!
I prekrasno je i deko...Ajme što je divna ova torta!<br />I prekrasno je i dekorirana. <br />Slike pak su odlične, koja je tvoja tajna za tako super fotke?<br /><br />http://artonmyway95.blogspot.com/Ariahttps://www.blogger.com/profile/11172422668899221750noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1400258266486601599.post-82304507404247880292012-05-29T12:50:51.056+02:002012-05-29T12:50:51.056+02:00Ogradicu je stvarno jednostavno napraviti, a podig...Ogradicu je stvarno jednostavno napraviti, a podigne i najjednostavniju tortuWhat's for dessert?https://www.blogger.com/profile/00441694518345606700noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1400258266486601599.post-33537654624550424192012-05-29T11:09:10.220+02:002012-05-29T11:09:10.220+02:00Torta je prekrasna. Čokoladna ograda joj daje eleg...Torta je prekrasna. Čokoladna ograda joj daje eleganciju. Slike su prelijepe kao uvijek. Ma užitak za oko. A da je ukusno u to ne sumnjam.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1400258266486601599.post-36693942960260855102012-05-29T11:05:48.288+02:002012-05-29T11:05:48.288+02:00Draga Tamara, ne znam što da napišem osim pohvala ...Draga Tamara, ne znam što da napišem osim pohvala za tortu :) Zaista izgleda tako mekano i sočno, a ja obožavam torte. Pogotovo ove koje se ne peku uobičajeno za godišnjice/rođendane/valentinova... Obruč mi se jako dopada :)Majahttps://www.blogger.com/profile/13072837464623351994noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1400258266486601599.post-66819860748397741652012-05-29T11:04:16.879+02:002012-05-29T11:04:16.879+02:00Mmmm, divna torta! Zasitna, klasična kombinacija č...Mmmm, divna torta! Zasitna, klasična kombinacija čokolade i lješnjaka, fino upakirana s ukusnim biskvitom i predivnom čokoladnom ogradicom. Svaka čast! A tim još više jer je bez ikakvog povoda! Sigurna sam da bi i moj muž zazujao koji je to opet datum zaboravio, ha, ha...boysmamahttps://www.blogger.com/profile/14833240112999888204noreply@blogger.com