ponedjeljak, 27. kolovoza 2012.

Daring Bakers August 2012 - Filled pâte à choux swans challenge


Kat of The Bobwhites was our August 2012 Daring Baker hostess who inspired us to have fun in creating pate a choux shapes, filled with crème patisserie or Chantilly cream. We were encouraged to create swans or any shape we wanted and to go crazy with filling flavors allowing our creativity to go wild!

I decided to make swans because I have already published on my blog cream puffs and raspberry wreaths. I had a lot of fun creating swans. Thanks Kat for the wonderful challenge!



Filling
  • 1 l milk
  • 250g sugar
  • 30 g vanilla sugar
  • 1 egg
  • 5 egg yolks
  • 150 g cornstarch
  • 125 g softened butter
Mix egg with egg yolks. Add 100 ml milk and cornstarch and mix very well. In a medium saucepan combine 900 ml milk, sugar and vanilla sugar and bring it to boil. Remove from heat and add boiled milk into egg mixture, whisking constantly so that the eggs do not begin to cook. Press plastic wrap firmly against the surface and let cool to room temperature. Combine softened butter with cold custard and mix very well.

Pastry
  • 250 ml eggs (4 or 5 eggs)
  • 250 ml water
  • 125 ml oil
  • pinch of salt
  • 3 teaspoon sugar
  • 150 g all purpose flour

In a small saucepan combine water, oil, salt and sugar. Bring it to boil. Remove from heat, add flour all at once and beat with wooden spoon until the dough pulls away from the sides of the pan. Add eggs individually, beating vigorously after each addition. The mixture should be glossy, very smooth and thick. Preheat oven to 170°C and line two baking sheets with parchment paper. Put the mixture into a pastry bag with Wilton no.7 tip and pipe out about 20 swan necks. Bake them until they turn brown, approximately 15 minutes. Preheat oven to 200°C and  using a large round tip pipe out 20 swan bodies (40 mm long and 25 mm wide), one end should be narrowed than the other. Bake them until golden and puffy, approximately 30 - 40 minutes. Remove the bodies to a cooling rack, and let cool completely before filling. I used the rest of the pastry to make cream puffs (15 small).

Assembly
  • 400 ml heavy cream
  • 1 teaspoon sugar
  • icing sugar for dusting
Cut out the top third of each puff shell and cut the tops in half (for wings). Dollop a bit of filling into the body and pipe a layer of whipped cream (with sugar) using a pastry bag with Wilton no.1M tip. Insert neck and stick the wings on top of the whipped cream. Dust with icing sugar.


Evo me opet u Daring Bakers izazovu. I mogu reći da je ovo bio pravi izazov! Kat s bloga The Bobwhites postavila je vrlo zabavan izazov, napraviti pâte à choux labudove ili neki drugi zanimljivi oblik. Istog trena kad sam pročitala zadatak, znala sam da ću raditi labudove. Već sam ranije objavila na blogu recepte za princes krafne i vjenčiće s malinama. A labudovi su uistinu pravi izazov. Iako smo u sklopu izazova dobili i recept za izradu labudova, odlučila sam koristiti već provjereni recept za princes krafne. Kad već riskiram s oblikom labuda, neka onda barem recept bude siguran. Napravila sam 20 labuda, a ostatak tijesta i kreme sam iskoristila za manje princes krafne (15 komada).

Krema
  • 1 l mlijeka
  • 250 g šećera
  • 30 g vanilija šećera
  • 1 jaje
  • 5 žumanjka
  • 150 g gustina
  • 125 g omekšalog maslaca
Jaje i žumanjke izmiksajte u posudi. Umiješajte 100 ml mlijeka. Dodajte gustin i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. U drugoj posudi prokuhajte 900 ml mlijeka, šećer i vanilija šećer. Prokuhano mlijeko ulijte u smjesu sa žumanjcima i intenzivno miješajte pjenjačom ili mikserom par minuta dok se smjesa ne zgusne (nije potrebno više zagrijavati). Prekrijte površinu kreme prijanjajućom folijom (da se ne napravi korica) i pustite da se krema potpuno ohladi. Hladnu kremu kratko izmiksajte i dodajte omekšali maslac pa miksajte dok se sastojci ne povežu.


Tijesto
  • 250 ml jaja (4 ili 5 jaja)
  • 250 ml vode
  • prstohvat soli
  • 3 žličice šećera
  • 150 g glatkog brašna
U manju posudu stavite vodu, ulje, sol i šećer pa stavite da zakuha. Maknite sa vatre i dodajte brašno. Miješajte kuhačom dok ne dobijete gusto i glatko tijesto. Pustite da se par minuta prohladi, pa postupno u 2-3 puta dodajte jaja i miješajte ili miksajte između svakog dodavanja, dok se ne dobije homogena smjesa, koja je gusta, ljepljiva i sjajna. Zagrijte pećnicu na 170°C. Dio smjese stavite u manju dresir vrećicu s okruglim nastavkom (koristila sam Wilton br. 7) i na lim obložen papirom za pečenje istisnite otprilike 20 labuđih vratova. Pecite ih dok ne dobiju boju, otprilike 15 minuta. Izvadite i pustite da se ohlade na rešetki. Pojačajte pećnicu na 200°C. Koristeći dresir vrećicu bez nastavka istisnite 20 tijela, jedan dio bi trebao biti uži od drugog. Pecite tijela dok ne dobiju lijepu boju, otprilike 30 - 40 minuta. Ohladite na rešetki. 

Dekoracija
  • 400 ml slatkog vrhnja
  • 1 žličica šećera
  • šećer u prahu za posipanje
Odrežite gornju trećinu tijela i prerežite ju na pola (za krila). Donji dio tijela ispunite kremom na koju dekorativno nanesite uz pomoć dresir vrećice i zvjezdastog nastavka (koristila sam Wilton br. 1M) slatko vrhnje izmiksano u šlag (uz dodatak šećera). Utisnite vrat i namjestite krila te pospite šećerom u prahu. 


Broj komentara: 96:

  1. Your swans are gorgeous! I checked out your cream puffs and raspberry wreaths and they are fantastic! Beautiful job on the challenge!
    Thanks for visitiing my blog and for your lovely comment :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Oh wow, your swans are so beautiful! I am jealous! :D :D :D

    OdgovoriIzbriši
  3. Mogu se samo diviti labudovima jer šlag uopće ne volim. Za to treba zaista puno vještine, volje i truda. Posebno i divno!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tijesto se može puniti raznim kremama, a meni je nekako najdraža klasična kombinacija s puno šlaga :D

      Izbriši
  4. Prekrasno! Labudovi mi uzimaju dah i nisam sigurna da li bi kolač jela ili mu se samo divila,divila....

    OdgovoriIzbriši
  5. Prekrasno, ja nemam strpljenja za ovakve stvari. Moram se potruditi jer mi stvarno izgledaju fino!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Izrada je stvarno jednostavna, najteži dio je lijepo "nacrtati" vratove

      Izbriši
  6. Ovi labudići su tako dekorativni,a pri tome i ukusni,zaista su pravi izazov za napraviti..prelijepo izgledaju:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. S ozbirom da sam u istoj turi radila i princes krafne, labudovi su praktičniji za jelo

      Izbriši
  7. Lovely choux swans - great results - cheers from Auckland New Zealand

    OdgovoriIzbriši
  8. kako lepo i ukusno izgleda, svaka cast!:)

    OdgovoriIzbriši
  9. ovo je nešto genijalno, oduševljena sam labudovima i sve si nekako mislim kako nema šanse da bih mogla napraviti ovako nešto...
    stvarno izgledaju savršeno i sigurno su i takvog okusa :)
    Dora

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni je već dugo bila želja napraviti labudove i oduševila sam se kad sam vidjela temu izazova

      Izbriši
  10. Elegant shape, cute details and choux baked to the exact perfect color. Great job!

    OdgovoriIzbriši
  11. Prekrasno, trud se isplatio, divni su za gledat i za pojest! :)

    OdgovoriIzbriši
  12. So pretty swans, I like that you thought to dot the eyes! Great :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Preprepredivni su!!!! Bravo Tamara! Ja nisam stigla ucestvovati ovaj mesec (taman si me podsetila da im to javim) i jako mi je zao. Obozavam se igrati sa ovim testom, pa cu labudove sigurno uskoro praviti onako, za svoju dusu...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Žao mi je što nisi sudjelovala, baš je bilo zabavno

      Izbriši
  14. bravo, fenomenalno si ovo izvela!

    OdgovoriIzbriši
  15. Odgovori
    1. Moram priznati da si ovaj izazov savršeno izvršila i da si si dala jako puno truda, što je za svaku pohvalu. Spremam i ovaj receptić i receptić od tvojih princes krafni i kad budem ih idući put radila sigurno ću se malo poigrati oblicima. Hvala ti i na sličici, sad mi je jasnije kako se rade labudovi. Stvarno kreativno, nemam riječi. I ne znam da li bi imala srca pojesti ih kad tako krasno izgledaju!

      Izbriši
    2. Ma pojela bi ih sigurno. Mi smo im se divili jako kratko

      Izbriši
    3. Da, sigurno. Da mi zamiriši ne bi im mogla odoljeti. Ali stvarno si ih prekrasne napravila. A kad budem radila opet nešto takvo, budem li imala koje pitanjce, javit ću se.
      I ne znam što me stalno zeza blogger, mislim da nisam komentirala kao odgovor na tuđi komentar..

      Izbriši
    4. Slobodno se javi ako budeš imala pitanja

      Izbriši
  16. Ovo je fantastično i samo ti to možeš! Svaka ti čast! Skidam kapu! Prava si umjetnica!
    Slike su predivne, baš predivne. Oduševljena sam!

    OdgovoriIzbriši
  17. Such beautiful swans, and your pastry cream looks devine! I must give that a try! Thanks for sharing!

    OdgovoriIzbriši
  18. I love your swans! They are so beautiful and delicate! Thanks for stopping by and commenting on my blog!

    OdgovoriIzbriši
  19. Look absolutely georgeous and beauty!! What sad have to eat lol! beautiful!

    OdgovoriIzbriši
  20. Pastry cream AND whipped cream?! YUM! I love the little eyes as well - very nice job :)

    OdgovoriIzbriši
  21. Prekrasna kreacija, draga Tamara...Meni bi to bilo zao pojesti!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Moram priznati da sam im se malo divila u početku, a onda sam se prepustila uživanju u okusu

      Izbriši
  22. Goodness me your swans are so well formed! Thanks for checking out our attempt...the Paris Brest we made was nicer than the swans, IMO, thanks to the hazelnut cream - you should give them a go!
    Cheers! =)

    OdgovoriIzbriši
  23. Your swans look so delicate and elegant! Great work. :) And your raspberry wreaths and cream puffs you made before also look delicious.

    OdgovoriIzbriši
  24. they look so beautiful and the pictures are stunning.

    OdgovoriIzbriši
  25. p e r f e c t!
    this was one of the most batifully served food which i have seen lately!

    Blog about life and travelling
    Blog about cooking

    OdgovoriIzbriši
  26. GOSTO MUITO DE MASSA DE CHOUX E ACHEI OS CISNES LINDISSIMOS, ACHO QUE ATÉ TERIA PENA DE OS COMER.
    BOA SEMANA
    BJS

    OdgovoriIzbriši
  27. Me encanta la masa choux quiero comer a todos los cisnes están muy ricos,abrazos hugs,hugs.

    OdgovoriIzbriši
  28. Mmmm, using pastry creme AND whipped cream! Decadent! Sounds divine. I'll have to keep that idea in mind!

    OdgovoriIzbriši
  29. I love how you gave them eyes, they look so curious and cute. And don't think I'd be able to eat them!

    OdgovoriIzbriši
  30. Your swans are so cute, great job, Tamara!

    OdgovoriIzbriši
  31. Oduševljena sam i tvojim receptima i tvojim umijećem da vizualno ukrasiš sve što radiš... sve izgleda tako lako kad ti to objasniš...

    OdgovoriIzbriši
  32. They look so curious and cute!!!
    Bravo!
    So pretty!

    OdgovoriIzbriši
  33. Svaka ti čast, meni bi se to sve raspalo!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Izgleda komplicirano, a zapravo je vrlo jednostavno, samo treba recept za tijesto biti dobar

      Izbriši
  34. Your swans are very elegantly made and very beautifully presented :D Very impressive!

    I'm your latest follower and "like" you too at facebook :D

    OdgovoriIzbriši
  35. You have done a wonderful job here! These swans look perfect! Love the way you've done the eyes.

    OdgovoriIzbriši
  36. Beautiful job on this challenge
    I really love the styling and the colors in your pictures :)

    OdgovoriIzbriši
  37. Os cisnes ficaram lindos, apetitosos e perfeitos !!!
    Parabéns, bom trabalho ! :-)

    Beijinhos

    OdgovoriIzbriši
  38. Super si napravila labudove, mislim da meni ne bi uspjeli iz ne znam kojeg pokušaja tako da mi preostaje samo diviti se tvojoj izvedbi i jako mi se sviđaju !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nije tako teško kao što izgleda. Malo sam bila u strahu kako će ispasti, ali kad se koristi dobar recept, nema nikakvih problema

      Izbriši