petak, 14. listopada 2011.

Rigojanči


Kolači koji u pozadini imaju ljubavnu priču, posebno su mi dragi. Baš je romantično osmisliti kolač za  voljenu osobu. Tako i rigojanči kolač ima svoju ljubavnu priču iz prošlosti. Oko te ljubavne priče izbio je u ono vrijeme pravi skandal, jer su glavni akteri bili ciganski muzičar i plemkinja, između kojih se dogodila ljubav na prvi pogled. Priča  nema sretan kraj, jer je plemkinja očito bila zaljubljive prirode i kasnije je ostavila muzičara radi drugog muškarca. O njihovoj ljubavi svjedoči ovaj kolač, a ime je dobio po muzičaru koji se zvao Janči Rigo.


Uz ovaj kolač se vezuje još jedna priča i to srednjoškolska, ali ne ljubavna. Pohađala sam srednju školu u Opatiji i često smo provodili vrijeme u opatijskim kavanama. Kolege iz razreda su obično pile kavu, a prijateljica i ja smo se često znale sladiti kolačima. Najdraže mjesto nam je bila kavana hotela Paris, a najčešća narudžba upravo rigojanči kolač i kakao. Kavana je, kao i hotel, već duže vrijeme zatvorena, tako da kad se poželim tog kolača jednog dijela moje mladosti, ne preostaje mi ništa drugo nego da ga sama napravim. Postoji nekoliko verziija recepta, a spajanjem njih nekoliko i prilagođavanjem vlastitom ukusu, verzija zapisana u tekici glasi ovako

Biskvit:
  • 4 jaja
  • 200 g šećera
  • 1 vanilija šećer
  • 120 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 30 g kakaa
  • 3 žlice vruće vode

Od bjelanjaka i 50 g šećera napravite čvrsti snijeg. U drugoj posudi miksajte žumanjke sa 150 g šećera. Dodajte vanilija šećer i vruću vodu pa pjenasto umiješajte. Dodajte prosijano brašno promiješano s praškom za pecivo i kakaom, te na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Biskvit stavite u namašten i pobrašnjen četvrtasti lim pa pecite 25 minuta na 180°C.

Krema:
  •  700 ml slatkog vrhnja
  • 2 žlice ruma
  • 2 žlice šećera u prahu
  • 4 žlice ribane čokolade (ili čokolade u prahu)

Kratko izmiksajte slatko vrhnje. Dodajte rum, šećer u prahu i čokoladu pa miksajte do željene gustoće. Par žlica kreme ostavite sa strane, a ostatak premažite na donji dio biskvita. Poklopite drugom polovicom biskvita koju premažite ostatkom kreme. Ukrasite čokoladnim strugotinam, koje ćete napraviti uz pomoć nožića za guljenje kore.


Broj komentara: 29:

  1. ma ti si skroz luda cura:))))koliko kalorija ima ovaj kolac?lepo sam ja jednom rekla da ti necu svracati na blog,ali sta mogu kad vanilija tako jako zamirise i ja onda moram da provirim,Pusa tebi!!!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Baš lijepo da si uz recept podijelila svoje uspomene s nama. I sama sam u studentskim danima bila gost u spomenutoj kavani (studirala sam u Rijeci) i žao mi je da više nije otvorena....Ja imam nešto drugačiji recept, a ovaj tvoj ću isprobati još ovaj vikend!

    OdgovoriIzbriši
  3. Mmmm, kako samo fino i kremasto izgleda!, a ja ti nisam blizu, šmrc! :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ooooooooo čuveni kolač koji i dalje služe u Gundelu. Viđala sam razne verzije bele, tamne. Ja pravim sa čokoladnim kremom i tako je dobar. A priča uz kolač e to mu daje šmek.

    OdgovoriIzbriši
  5. Zanimljiva priča o kolaču i zanimljiv recept, koji sam rado pospremila. Sad samo valja isprobati! :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Nisam znala za ovaj kolač, a ni priču. Ima logike, tamni biskvit koji obuhvaća bijelu mekoću kreme. Zaista lijepa simbolika i divan kolač.

    OdgovoriIzbriši
  7. Divan, kremast kolac... Cula sam za njega, ali nisam znala kako tacno izgelda, a ni pricu nisam znala... Volim kada se iza nekog recepta krije cela istorija! :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Super prica i predivan kolac..ah obozavam ovako kremasto:))

    OdgovoriIzbriši
  9. very great recipe.love it very much! have nice day

    OdgovoriIzbriši
  10. Lijepa priča, kolač mi je nepoznanica ali na slikama izgleda fantastično.

    OdgovoriIzbriši
  11. Čula sam za kolač i načula za priču koja ga prati, ali ga nisam nikada probala. Baš je lepo kada se sve nađe na jednom mestu: priča, recept, slika, izvedba i preporuka. Zabeleženo za probati :-)

    OdgovoriIzbriši
  12. Da znas da cu zabeleziti tvoj recept, bas mi se svidja... ovaj kolac sam samo jednom probala u gostima i jako mi se dopao, trazila sam recept ali kolac koji sam posle napravila po njemu nije bio ni blizu originala, posle jednostavno nisam vise ni pokusavala.;))

    OdgovoriIzbriši
  13. Hvala!

    Tajanstvena, teško da ćeš kod mene naći recept s malo kalorija :)
    Nika, da samo znaš koliko sa sjetom pogledam u smjeru Parisa kad prođem kraj njega
    Nada, ovaj kolač nije moguće poslati u paketu ;-)
    Jelena, baš me zanima ta tvoja čokoladna krema
    Rea, kolač je jednostavan za izradu
    Katarina, smisao kolača je baš interesantan
    Miki, meni je isto super kad kolač ima zanimljivu priču u pozadini
    Džoli, kremasti kolači su mi najdraži
    Retete-ina, thank you
    Suzana, okus mu je isto fantastičan
    Opasna, nadam se da će ti se svidjeti
    Mignonne, možda s ovim receptom budeš imala više sreće

    OdgovoriIzbriši
  14. Prekrasan kolač, nisam ga nikada pravila,ali ti si mi najbolja preporuka sa svojim fotkama..predivan je:)

    OdgovoriIzbriši
  15. Cula sam za njega, ali ga jos uvijek nisam stigla probati, a sudeci po sastojcima vidim da sam stvarno puno propustila:) svidja mi se! ja sam studirala u Oaptiji tako da sam upoznata sa spomenutom kavanom i bas mi je zao da ne radi vise:(

    OdgovoriIzbriši
  16. mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm!! volim kremaste kolače!!čula sam već ranije za rigojanči ali nisam nikada radila

    OdgovoriIzbriši
  17. Ja sam prvi put cula za rigojanci prije dosta godina u selu odakle je moj pradjed...oni bas ne znaju kuhati (u genima) i uvijek je jedan kolac moderan i svi ga prave, tako je bilo i tog ljeta. Tada mi se nije bas svidio, ali dosta kasnije sam ga jela u Budimpesti i to je boga mi bila druga prica! Probat cu i ovaj tvoj recept jer sam zadnjih par godina postala fan cokolade. (jela sam verziju sa dzemom od marelica na jednoj kori, a slag je bio cokoladiran pa umucen, a ne stracciatelalike kao tvoj). Da nisam na dijeti sada bih si napravila jedan!!!

    OdgovoriIzbriši
  18. Ja ga nikad nisam pravila, nemam ni recept, a inace ga rado jedem kod drugih :)) Odlicno izgleda, socno-mocno!

    OdgovoriIzbriši
  19. Kakva zanimljiva prica i prekrasan kolac!

    OdgovoriIzbriši
  20. Hvala!

    Nely, baš mi je drago
    Sweet corner, nisam znala da smo kolege
    Tamara, meni su kremasti kolači najdraži
    Maja, čokoladirani šlag je isto ukusan, ali rigojanči koji sam jela u spomenutoj kavani je isto imao naribanu čokoladu u kremi
    Taci, vidiš da je recept baš jednostavan
    Jasna's kitchen creations, priča mi je baš bajkovita

    OdgovoriIzbriši
  21. A ja htjela napisati sjećaš se kad smo išle na Cont na kavu i rigojanči a vidim ti si harala po Opatiji ,divna stara vremena,Da i neki dan sam prošla pokraj Parisa grozno da takav hotel i to u centru Opatija zjapi prazan.

    OdgovoriIzbriši
  22. nije mi poznat ovaj kolač, ali po sastojcima i izgledu predmnijevam da je jako ukusan :)

    OdgovoriIzbriši
  23. Nisam ga još ni pravila ni probala,mada ne znam zašto.Izgleda baš dobro!

    OdgovoriIzbriši
  24. ni priča ni kolač mi nisu poznati, ali drago mi je da si nam otkrila jer kolač je divan, sigurno bude jednom ikod mene isproban

    OdgovoriIzbriši
  25. Hvala!

    Dilajla, išla sam i u Cont na kolače, ali su mi opatijske kavane bile draže
    Monika, meni se krema jako sviđa
    Irena, ako budeš u prilici, svakako probaj
    Ninakuhinja, nadam se da će ti se svidjeti

    OdgovoriIzbriši
  26. Ovaj recept imam godinama i nikada ga nisam pravila jer je postupak napisan tako da nikada nisam "provalila" kako se ustvari pravi :-) Sada nema dileme :-) Odlicno izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  27. Kolač izgleda fantastičnoi vjerujem da je takav i okusom ! Priča koja ga prati je baš lijepa, volim jela i kolače sa pričama.

    OdgovoriIzbriši
  28. Sanja, drago mi je da sam pomogla

    Branka-by B, hvala

    OdgovoriIzbriši
  29. Sasvim dobro zvuci i ova verzija; ja sam recept pronasla na internetu i 'malo' ga prilagodila ;-)

    OdgovoriIzbriši