subota, 8. listopada 2011.

Gianduja torta


Već sam vam napomenula kako je Snježin blog predmet istrage FBI rukavica. Nakon što sam prelistala cijeli blog, na popisu za isprobavanje se našla i ova torta. Ali prije recepta, mala digresija. 


Sa sjetom se sjećam dana kada se u Trst odlazilo po odjeću, cipele i nutellu.  Danas je situacija nešto drugačija, barem u mojoj obitelji, i preko granice odlazimo primarno po špežu. Osim standardnih stvari potrebnih za svakodnevno kuhanje, uvijek se opskrbim i namirnicama potrebnim za kolače. Kad sam kod Snježe vidjela gianduja tortu, sjetila sam se predobre gianduja čokolade. To je čokolada s kremom od  prženih lješnjaka.



  • 300 g gianduja čokolade (ili čokolade za kuhanje)
  • 160 g maslaca
  • 80 g šećera
  • 250 g tostiranih sitno sjeckanih lješnjaka
  • 15 g brašna
  • 5 jaja
  • 100 g gianduja čokolade (ili čokolade za kuhanje) za glazuru

U većoj zdjeli otopiti na pari čokoladu, maslac i šećer. Pustiti da se malo ohladi pa pjenjačom umiješati jedan po jedan žumanjak. Dodati 50 g sjeckanih lješnjaka i brašno. Lagano umiješati snijeg od bjelanjaka. Dno kalupa za tortu (koristila sam standardni, iako Snježa preporučuje manji promjer, pa je zato moja torta niža) prekriti masnim papirom i premazati maslacem. U kalup staviti 200 g sjeckanih lješnjaka i preko njih staviti smjesu za biskvit. Peći 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Pustiti da se ohladi pa prebaciti na stalak za tortu tako da lješnjaci budu na dnu. Za glazuru otopiti čokoladu na pari i preliti preko torte.

Torta je odlična, punog čokoladnog ukusa, baš kako volim. Jedino što ću drugi put promijeniti je količina lješnjaka. Stavit ću ukupno 100 g lješnjaka u smjesu, a na dno ništa. Vjerojatno sam previše sitno nasjeckala lješnjake, pa se osipaju kad se uzme kriškica torte.




Broj komentara: 26:

  1. Po mom je ukusu - cokolada i ljesnici ;-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Tamara, ovo vam divno izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  3. Mmmmmmmm koja čokoladna bomba! Spremam recept! :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Imama ti ja jednu prijateljicu koja vrlo često pravi ovu tortu a ona je zove Snježanina čokoladna torta:) i tako su ti kod nje svi recepti prepisani pod Snježanin ovo i ono i ja se tu nikako ne snalazim ali eto ona se snalazi:)
    Mi je isto volimo a znaš mene ja najviše volim te krckave ljšnjake pa nek oni i ispadaju:)
    Drago mi je da ti se svidjela! Pusa!

    OdgovoriIzbriši
  5. Joj, kako je ovo bogatog ukusa, puno čokolade, kremasto, samo, slažem se sa tobom, i ja bih smanjila lešnike. Prepisujem recept!

    OdgovoriIzbriši
  6. Hvala!

    Kad šefica kaže da lješnjaci mogu ispadati, onda se ne brinem, mislila sam da je moja greška, da sam ih presitno nasjeckala.

    OdgovoriIzbriši
  7. Savršena kombinacija za sve sladokusce kao što sam ja! Savršeno izgleda, ajmeee:))

    OdgovoriIzbriši
  8. Ahhhh, ovo nije za jutarnje sate, fenomenalno izgleda, a fotkice su preslatke!

    OdgovoriIzbriši
  9. koja krasna, sočna torta. Evo ja se baš vratih iz Firence, a sjećam se kako se nekada odlazilo u Trst, moji roditelji još pripadaju toj generaciji, danas sve što se moglo kupiti tamo ima i kod nas, zapravo još uvijek ne sve, ali dosta toga.

    OdgovoriIzbriši
  10. Hvala!

    Tamara, iako je sada ponuda kod nas puno veća, cijene su još uvijek prenapuhane, nevezano da li se radi o prehrambenim namirnicama, odjeći i obući, malim kućanskim aparatima ili nečem petom.

    OdgovoriIzbriši
  11. Ovo je fantastcnooooooooooooooooo prelepo izgleda prava torta za mene :D

    OdgovoriIzbriši
  12. torta u koje ide 300 gr čokolade?????pa još 100 za glazuru??sigurno je savršena!!

    OdgovoriIzbriši
  13. I ja sam primetila ovu tortu kod Snjeze i usla mi je u uzi krug recepata za probati. Nadam se da cu stici! Divno si ju napravila i taaaakoo dobro zvuci! :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Ja bih se poslužila bez oklevanja:) Savršeno deluje!

    OdgovoriIzbriši
  15. Jako mi se svidjaju nize torte, bas imam osjecaj da se tope u ustima.

    a ova tvoja naprosto mami. Narocito ovako lijepo prezentirana :)

    Pohvale i pozdravi :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Uf, ovo je prava bombda! Fenomenalno!

    OdgovoriIzbriši
  17. Torta je savršena,inače kolače radiš baš po mom ukusu i ja bih rado kod tebe bila čest gost:)..veliki pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  18. Divan torta!!sada tek vidim da istrazujete snjezanuin blog..ja nisacim nisam u toku :9
    Na blogu ima svega lijepog izmedu ostalog i ova torta,no ti si bila vrijedna i nisi se dala zbunit pa si i original cokoladu nabavila :) !!!

    OdgovoriIzbriši
  19. Hvala!

    Mirjana, ovu čokoladu i inače kupujem i znala sam da ću raditi tortu kad ju je Snježa objavila na blogu, samo sam čekala hladnije vrijeme, a onda je savršenu uletila igrica.

    OdgovoriIzbriši
  20. fantastična torta, sočno izgleda i pravi spoj sastojaka, baš bi jedan komad

    OdgovoriIzbriši
  21. Baš si lijepo napravila ovi tortu ! Primjetila sam je i ja kod Snježe, ali kako nisam preveliki ljubitelj lješnjaka neću je raditi. A kod tebe ova fina , sjajna glazura tako mami :)

    OdgovoriIzbriši