ponedjeljak, 31. listopada 2011.

Kad čakavka radi štrukle


Pitam se kako bi priča sa štruklama završila da nije bilo KuVarijacija. Stalno pričam kako ih moram napraviti i uvijek sve završi na tome. Što je najgore, nisam ih nikad niti jela. Ne možete ni zamisliti moje veselje kad je pao prvi prijedlog za recept. Uglavnom, moguće je napraviti slanu i slatku varijantu, a ja sam se odlučila isprobati i jednu i drugu (vjerojatno zato da nadoknadim sve ove godine pričanja "kako moram napraviti štrukle"). Krenula sam najprije sa slanom varijantom zato što slatko jako volim pa me je bilo strah da ako najprije probam slatke, slane neću nikad napraviti. Međutim, nakon što sam probala obije varijante, moram priznati da i jedna i druga imaju svojih čari i svakako preporučam oba recepta.



SLANE ŠTRULE

Tijesto: 
  • 250 g brašna za vučena tijesta
  • 1 jaje
  • 1 žlica ulja
  • malo soli
  • 100 ml mlake vode

Nadjev:
  • 500 g svježeg sira
  • 100 ml kiselog vrhnja
  • 1 jaje
  • sol (prema ukusu)

Preljev:
  • 1 slatko vrhnje
  • 1 kiselo vrhnje
  • malo soli

Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i oblikujte u kuglu. Premažite s malo ulja i pustite da odstoji 30 minuta. Na stol stavite stolnjak i pospite ga oštrim brašnom. Tijesto stavite na sredinu i lagano razvaljajte valjkom, a nakon toga ga rukama razvlačite od sredine prema kraju da bude što tanje. Pomiješajte sve sastojke za nadjev pa ga rasporedite cijelom dužinom uz jedan rub tijesta i razmažite 20 - 30 cm u širinu. Zarolajte tijesto uz pomoć stolnjaka i narežite savijaču tanjurićem na jednake komade (otprilike 7 cm). Stavite u kipuću posoljenu vodu i kuhajte ih par minuta nakon što isplivaju na površinu. Vatrostalnu posudu premažite maslacem pa poslažite štrukle. Prelijte mješavinom slatkog vrhnja, kiselog vrhnja i soli. Pecite 30 - 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C dok se površina lagano ne zapeče.




SLATKE ŠTRUKLE

Tijesto:
  • 300 g  brašna za vučena tijesta
  • 1 jaje
  • 3 žlice ulja
  • malo soli
  • 100 ml mlake vode

Nadjev:
  •  500 g svježeg sira
  • 100 ml kiselog vrhnja
  • 1 jaje
  • šećer (prema ukusu)

Preljev:
  • 3 dcl slatkog vrhnja
  • 1 jaje
  • malo šećera

Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i oblikujte u kuglu. Premažite s  malo ulja i pustite da odstoji 30 minuta. Na stol stavite stolnjak i pospite ga oštrim brašnom. Tijesto stavite na sredinu i lagano razvaljajte valjkom, a nakon toga ga rukama razvlačite od sredine prema kraju da bude što tanje. Pomiješajte sve sastojke za nadjev pa ga rasporedite cijelom dužinom uz jedan rub tijesta i razmažite 20 - 30 cm u širinu. Zarolajte tijesto uz pomoć stolnjaka i narežite savijaču tanjurićem na jednake komade (otprilike 7 cm). Stavite u kipuću vodu i kuhajte ih par minuta nakon što isplivaju na površinu. Vatrostalnu posudu premažite maslacem pa poslažite štrukle. Prelijte mješavinom slatkog vrhnja, jaja i  šećera. Pecite 30 - 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C dok se površina lagano ne zapeče. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.



Broj komentara: 27:

  1. Kako si tijesto tanko razvukla - vidi se kakvog je dizajna stolnjak. Strukle nisam pravila (iako je veoma slicno 'piti'). Zanimljivo mi je to sto se najprije kuhaju. Probam jednog dana!

    OdgovoriIzbriši
  2. Danas je dan D za štrukle. Ja sam oduševljena receptima i zaista su nešto posebno u kategoriji same za sebe. Odlično su ti ispale. Zato i služe blogovi, da nešto novo naučimo a ne samo da svoje prezentiramo. Moje kuvanje se popravila i obogatilo u poslednjih godinu dana drastično. Ranije sam imala problem klasičan, ono, šta danas za ručak, a sada postoji lista čekanja recepata.

    OdgovoriIzbriši
  3. super su ti ispali! ja ih dugo nisam radila. baš bih mogla ovih dana...

    OdgovoriIzbriši
  4. Mislim da je vrijeme da se i Dalmatinka okuša u ovoj avanturi:)) Osim fizičkih mislim da mi trebaju i psihičke pripreme, obično mi ova vučena tijesta neslavno završe... ali ja stvarno imam odlična iskustva s tvojim receptima, ova slana varijanta mi djeluje baš primamljivo:))

    OdgovoriIzbriši
  5. A pazi mene jedna bodulka se isprobala u izradi i jako sam zadovoljna a prošla sam test i kod muža.

    OdgovoriIzbriši
  6. Drago mi je da si uživala i da ti se dopadaju za prvi put. Odlično ti izgledaju.

    OdgovoriIzbriši
  7. e pa bravo i svaka čast jer su ti ispale fenomenalno. Kod štrukli sam uvijek radije za slanu varijantu ;)

    OdgovoriIzbriši
  8. Je, štrukle su odlične, mada su meni draže slatke, ali i slane su fine.

    OdgovoriIzbriši
  9. Jasna's kitchen creations, s obzirom da nisam znala koliko tanko tijesto treba biti, smatrala sam da je bolje da bude pretanko nego predebelo. Za naš ukus je bilo taman na mjeru.

    Jelena, sviđa mi se tvoj komentar jer si napisala sve ono o čemu razmišljam otkad sam se upustila u pisanje bloga

    Monika, hvala

    Eda, preporučam da se upustiš u avanturu zvanu štrukle, okus im je fenomenalan

    Dilajla, vidjela sam što ti je muž komentirao, moj je imao otprilike sličan komentar s time da je bio precizniji i zaželio da svakih 15ak dana napravim štrukle. Ovaj mjesec sam ih 3 puta radila

    Dunja, hvala

    Tamara, napisala sam u uvodu zašto je najprije isprobana slana varijanta. Uvijek rađe biram slatki nego slani sir

    Rea, hvala

    OdgovoriIzbriši
  10. Savršene su Tamara i mirišu skroz divno! Pasala bi mi sad svakako jedna štruklica..
    A nisam znala da si ti u Čakovcu, često sam tamo, onda smo susjede, grad do grada, na 10-tak minuta..super! Hvala za štrukle!

    OdgovoriIzbriši
  11. Nada, nisam iz Čakovca, iz Rijeke sam. Ono čakavka iz naslova je značilo da govorim čakavskim narječjem. Uopće nisam razmišljala da bi se ta riječ mogla i drugačije shvatiti

    Aleksandra, hvala

    OdgovoriIzbriši
  12. inače sam štruklomlat tako da kakvo god narječje bilo štrukle pričaju 1000 jezika:)

    OdgovoriIzbriši
  13. Ma, divim ti se kako si samo tanko razvukla testo, svaka cast... a na fotkama se sasvim lepo vidi kako su strukle bile mekane i fine, moracu sledeci oput isprobati u slatkoj varijanti, ovog puta sam se odlucila za slane.:))

    OdgovoriIzbriši
  14. Predivno izgledaju... Ove slatke su bas privlacne, izgleda da cu ih morati napraviti pre nego sto sam mislila... :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Super da si se odlučila isprobati štrukle i drago mi je da su ti se obje varijante svidjele.
    Odlično si ih napravila, odmah mi je upalo u oko tanko razvučeno tijesto, bravo. Štrukle predobro izgledaju, a ovaj komad na zadnjoj slici mami da ga zagrizem :)

    OdgovoriIzbriši
  16. baš si si dala truda!! prekrasna je i jedna i druga varijanta iako ja više volim slane!!

    OdgovoriIzbriši
  17. Super ti je ispala i jedna i druga varijanta :) Sada si barem nadoknadila godine pričanja o njima :) Obožavam kada ti se takve stvari dogode u životu i onda nakon toliko čekanja napokon probaš nešto novo :)

    OdgovoriIzbriši
  18. Predobre!Divne boje zlatne!Bravo!Do sada najlepse!!!!

    OdgovoriIzbriši
  19. Svaka čast,prelijepe su,ovako vučeno tijesto je prava umješnost za napraviti:)

    OdgovoriIzbriši
  20. Rena, baš sam se nasmijala na "štruklomlat", sve mi se čini da sam na dobrom putu da postanem štruklomlat :)

    Mignonne, razvlačila sam koliko je išlo, a tijesto je stvarno izvrsno za razvlačenje

    Miki, hvala

    Branka-by B, jučer je bio naporan dan, toliko krasnih štrukli, a u svima možemo uživati samo virtualno

    Tamara, zapravo bi se iznenadila koliko ih je lako napraviti

    Maja, sad kad sam ih probala, žao mi je što se nisam prije upustila u izradu. Očigledno mi je trebao recept za koji ću biti sigurna da je dobar

    Vera, hvala

    Nely, hvala

    OdgovoriIzbriši
  21. Pa tebi se stolnjak providi kroz koru, toliko je tanka! Svaka čast, a sada sam ponukana da probam i slatku varijantu.

    OdgovoriIzbriši
  22. moram pohvaliti tvoje štrukle koje su stvarno odlične, ja sam na štruklima doslovno odrasla mada se u mojem kraju ne kuhaju, ja sam za to kuhanje čula tek prije nekoliko godina a isprobala nedugo i jako mi se dopada
    imam pripremljen post o tome, međutim ovih dana imam drugih problema pa nisam stigla objaviti za igricu, biti će kad riješim što imam

    OdgovoriIzbriši
  23. Gledam ove tvoje struklice i sad se nesto mislim da mozda nisam dovoljno dugo pekla one moje sa tankim korama. Isto sam ih do providnosti razvukla ali mozda nisam posle dovoljno isusila u rerni pa su ostale gnjecavije nego sto bi trebalo. Tvoje mi izgledaju i lepse i suvlje.
    Ne znam kakvo vam je to brasno za vucena testa, ali ja sam probala miks ostro-meko i mogu ti reci da je super testo kada se izmesa brasno.

    Inace me uvek fascinira kad vidim gomilicu brasna na stolu, pa ovo udubljenje sa jajetom i tecnoscu. Ja sam probala jednom i sve je zavrsilo pa meni i po patosu. Vangla rules! lol

    OdgovoriIzbriši
  24. Opasna, nadam se da će te slatka varijanta osvojiti kao što je mene osvojila

    Ninakuhinja, jedva čekam da vidim tvoje štrukle

    Taci, koristila sam podravkino brašno za tanka tijesta. Što se tiče hrpice na radnoj površini, uvijek tako mijesim tijesto, barem ne moram prati još jednu posudu, a radnu površinu ionako moram zaprljati

    OdgovoriIzbriši
  25. Hvala na pojasnjenju, mi ovde imamo tzv. namenska testa, to je obicno tip400 meko brasno.

    Ja bih bila srecna da isto tako odradim, ali me strah da mi se ne prelije kao prvi put. To je sou bio, jedva sam se snasla da zaustavim reku od tecnosti. :)))

    OdgovoriIzbriši
  26. Staviš brašno na hrpu, napraviš udubinu u sredini i oko nje podigneš "zidove" od brašna iste debljine. U sredinu staviš sve sastojke i kreneš vilicom lagano miješati i u krug skupljaš malo po malo brašna i umiješaš ga u tekuće sastojke. Tako radiš sve dok ti se "zid" potpuno ne stanji, a onda ćeš već u sredini imati dovoljno gustu smjesu da možeš nastaviti rukama.

    OdgovoriIzbriši