petak, 1. srpnja 2011.

Frozen yogurt



Ponekad se uz malo truda i utrošenog vremena dobije ukusna slastica. Frozen yogurt pruža mnoštvo varijanti, jer ga je moguće obogatiti umakom od voća, čokoladom, mrvljenim keksićima, pa čak i svime navedenim. S izradom sam krenula nešto prije nego je suprug došao kući. Prvi sloj je bio u zamrzivaču, a ostatak u frižideru. Taman sam pasirala maline kad je došao i virnuo u frižider da vidi što to radim. Jedva sam mu otela posudu iz ruku, jer je imao namjeru sve pojesti.Veliki je obožavatelj ovakvih slastica i teškom mukom sam ga preusmjerila iz kuhinje u dnevni boravak.


Kako je ljeto u punom jeku i voće mami na sve strane, izbor je pao na maline. 

  • 500 g čvrstog jogurta
  • 120 g šećera u prahu
  • 180 g slatkog vrhnja
  • 200 g malina
  • 2 žlice šećera



Slatko vrhnje izmiksajte u šlag. U drugoj posudi pomiješajte jogurt sa šećerom u prahu. Dodajte šlag i pomiješajte. Duguljasti kalup od 1 litre obložite prijanjajućom folijom. Ulijte trećinu smjese i stavite u zamrzivač na 30 minuta. Za to vrijeme pripremite umak od malina, tako što ćete maline kratko prokuhati sa šećerom da puste sok. Propasirajte ih kroz gusto sito da odstranite koštice. Izvadite kalup iz zamrzivača, izlijte polovicu umaka i stavite u zamrzivač na 10 minuta. Zatim stavite drugu trećinu smjese s jogurtom i vratite kalup u zamrzivač na 30 minuta. Izvadite kalup i izlijte preostali umak pa stavite u zamrzivač na deset minuta i nakon toga rasporedite ostatak smjese s jogurtom. 

Nažalost, jedina mana ovog deserta je što treba čekati da se smjesa zaledi. Nakon 4 sata*, bit će spreman za posluživanje. Preokrenite kalup na ravan tanjur ili pladanj pa odstranite prijanjajuću foliju. Pustite da malo odstoji na sobnoj temperaturi. Narežite na kriške i servirajte s toplim preljevom od čokolade ili umakom od voća.


* Dobila sam u komentarima informaciju kako je bilo problema po pitanju vremena zamrzavanja i kasnijeg posluživanja, jer je bilo prezaleđeno. Meni je hladnjak podešen na minimalnu temperaturu i ne znam kolika je temperatura dijela za zamrzavanje. Umjesto moja četiri sata, uzmite okvirno 2,5 do 3 sata. Nadam se da ostali koji budu isprobavali recept, neće imati sličnih problema.

32 komentara:

  1. Izgleda divno :) Nikada nisam probala da pravim, ali mislim da cu danas isprobati ovaj tvoj receptic :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Voljela sam tvoj recept, prekrasno. Imati sretan vikend. Zagrljaje, Marta

    OdgovoriIzbriši
  3. A možda bi taj malinasti sos mogao da se umuti u jogurt, pa da se sve odjednom zaledi i tako prekrate muke? Mada je ovako svakako vizuelno lepše...

    OdgovoriIzbriši
  4. Odlična ljetna slastica i prekrasno izgleda ! Super si je napravila ! Ja ne znam zašto se ne odlučujem na slastice od zamrznutog jogurta iako volim jogurt, volim sve ove kombinacije i sigurna sam da bi mi se svidjelo. Bilježim svakako ovaj recept i nadam se skorom isprobavanju.

    OdgovoriIzbriši
  5. Vrlo jednostavan desertić, a tako efekno izgleda, da se može izneti i pred najizbirljivije goste... baš ću ga probati za vikend, boje su me oborile s nogu :)))

    OdgovoriIzbriši
  6. Hvala :)

    Maxivida, naravno da se umak od voća može odmah umutiti u smjesu od jogurta. Zamislila sam da će kriškice biti prošarane malinastim prugicama - zato toliko kompliciranja.

    OdgovoriIzbriši
  7. Mene i dalje fascinira taj čvrsti jogurt. Koliko sam po slikama gledala to mu dođe kao naše kiselo mleko, ali znam da i vi imate kiselo mleko. Odlična verzija malo zdravije letnje poslastice!

    OdgovoriIzbriši
  8. Vjerojatno smatraju da ima potrebe napisati "čvrsti" jogurt otkad postoji "tekući" jogurt. Mislim da je to zapravo najobičniji jogurt.

    OdgovoriIzbriši
  9. Divni su sladoledi i ostale poslastice od jogurta.ja svoj pravim sama i bude takodje cvrst.Mada kupim ponekad grcki jogurt i on je takodje cvrst:)Ne samo da lepo izgleda kao sto se vidi nego je i vrlo ukusno:)

    OdgovoriIzbriši
  10. najbolji ljetni deserti upravo su ovakvi. Krasno!

    OdgovoriIzbriši
  11. ciao! Ho già sentito parlare di frozen yogurt sotto forma di gelato, ora devo decidermi a provare anche questa terrina! buonissima :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Ma, preslatko izgleda ovaj tvoj smrznuti slatkis, da znas da cu bas jednom napraviti...dekoracija sa cveticima od cokolade je pun pogodak!;)))

    OdgovoriIzbriši
  13. Sve se mislim gdje sam već vidjela i onda se sjetih: forum... Šta reći nego vau, jako lijepo dekorirano i složeno. Definitvno po mom guštu!

    OdgovoriIzbriši
  14. Perfektan ljetni desert! Bravo!

    OdgovoriIzbriši
  15. amazing,amazing and perfect!!! gloria

    OdgovoriIzbriši
  16. Za ljetne vrucine perfektan desert...uz to jos sadrzi i malo (nezeljenih) kalorija!

    OdgovoriIzbriši
  17. genijalan je.. i ja sam se navukla na njega....

    OdgovoriIzbriši
  18. ljeto na tanjuru..to je to! :)
    ovo je pravi desert za ove vruće dane..smrznut, osvježavajuć..ma divno!
    sigurna sam da je odličan...još sa voćnim preljevom..mljac! :)

    OdgovoriIzbriši
  19. Fantastičan desert..izgleda savršeno:)

    OdgovoriIzbriši
  20. evo ja sam pokusala ovaj vikend napraviti frozen jogurt s malinama, samo sam secer izostavila. i nisam slagala redove,nego sam odjednom ulila sve u kalup. izgled je bio predivan, okus bozanstven ali nikako da se nakon vadjenja iz kalupa smeksa...jos se i dalo odrezat, ali zlicicom zagrabit nikako. na kraju sam stavila u blender i usitnila, pa smo tako granulice jeli.

    mozda sam trebala skratiti vrijeme zamrzavanja, moj je na -20 podesen?

    eto, mozda moje iskustvo jos nekome pomogne da nam slastice budu ovako krasne kao tamarine :)

    OdgovoriIzbriši
  21. Baš mi je žao što se to dogodilo. Stavljala sam u zamrzivač koji je dio hladnjaka, a hladnjak mi je podešen na minimalno (budući da je uvijek poluprazan pa čak i gore od toga :D ).

    Vjerojatno ima veze s postavkom temperature, koju u zamrzivaču kao dijelu hladnjaka ne mogu regulirati i čak ne znam na koliko zamrzava.

    Napisati ću dodatni komentar na kraju posta, da se još nekome ne dogodi slično. Hvala što si javila!

    OdgovoriIzbriši
  22. obozavam frozen yogurth jer malo kisi, a jos sa malinama...predivno!

    OdgovoriIzbriši
  23. Nisam nikad probala frozen jogurt, ali vjerujem da je odlicno! Fino osvjezavajuce :)

    Dodji si kod mene po blogerske nagradice :)

    OdgovoriIzbriši
  24. odličan recept. mislim da ću ga raditi češće... malo sam ga izmijenio i dodao sam žličicu ekstrakta vanilije, a maline sam prelio preko kuglica sladoleda. i radio sam ga u aparatu za sladoled.
    ovako je izgledao moj: https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/548272_4201560074386_878288471_n.jpg

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Odlično izgleda! Kod mene je isto doživio razne oblike - od kriškica, kuglica, sladoleda na štapiću, ledene kreme i nadjeva za cupcakese. Dodatak vanilije je samo mogao još poboljšati okus, tako da ću sljedeći put i ja dodati vaniliju

      Izbriši