četvrtak, 22. studenoga 2012.

Seasonal surprise ingredient swap praline


This is my submission into the Seasonal Surprise Ingredient Swap and my swap partner was Ruth. She send me a lovely package with mint cake and a traditional Scottish ... mould (the mould is top secret for now, I'm going to present it in another post). I decided to make molded chocolates filled with mint chocolate ganache. Here is step by step tutorial how to make molded chocolates and here you can find tips for chocolate tempering.




Kada sam kod Ruth na blogu vidjela post s temom seasonal surprise ingredient swap nisam puno razmišljala da li da se prijavim. Sam koncept je bio iznimno privlačan i takvu priliku ne propuštam. Za početak su se svi oni koji su željeli sudjelovati trebali prijaviti putem komentara na taj post. Nakon toga su izvučeni parovi i moja partnerica je ispala upravo domaćica, odnosno Ruth. Razmjenile smo nekoliko mailova koji su za osnovni cilj imali otkriti što druga strana (ne)voli i da li ima kakve alergije na hranu. Čim sam se prijavila, znala sam koju ću namirnicu poslati. S obzirom da je tema bila sezonsko-blagdanska, nekako su se u moje misli nametnule suhe smokve. Ruth je dobila svoj paketić i napravila je kolač sa suhim smokvama, bademima, limunom i maslinovim uljem.


Moram priznati da sam s nestrpljenjem očekivala svoj paketić. Kada je konačno stigao, u čudu sam pregledavala omot. Bilo je nešto jako tvrdo. Pa kakav je to sastojak?! Otvaram paket i u njemu novi omot, ali sada već osjećam miris mente. Dakle nešto tvrdo i miriši po menti?? Kada sam otvorila omot, ugledala sam čokoladu s mentom i tradicionalni škotski kalup za ... Neka trenutno ostane mala tajna o kakvom se točno kalupu radi, biti će prezentiran u zasebnom postu. Mislim da pitanje "što s ovom čokoladom" nije ostalo bez odgovora niti 2 sekunde. Pa naravno - biti će odlična za punjenje za praline. Sve što trebate znati o izradi pralina možete pročitati ovdje, a savjete o temperiranju čokolade uz pomoć termometra pročitajte ovdje. Čokoladu s mentom sam iskoristila za ganache punjenje, a za omotač je korištena Nestle Dessert Corse čokolada. Samo, na kraju se je ispostavilo da čokolada s mentom zapravo nije čokolada. Nisam pažljivije promotrila pakiranje pa sam ostala iznenađena kad sam ga otvorila, jer ono što je bilo unutra nimalo nije ličilo na čokoladu. Ne znam kako bih zapravo nazvala proizvod koji sam dobila, iako na omotu piše da je to energetska pločica, jer mu je glavni sastojak šećer i mislim da se kod nas ne prodaje ništa slično. Tako sam za ganache uz dio ove "čokolade" dodala i pravu čokoladu. Na kraju je spoj tamne čokolade i šećerne bombe s mentolom dao taman pravu mjeru slatkoće ganache punjenju.


Broj komentara: 59:

  1. Praline predivno izgledaju a samo mogu da zamislim kako je ukusmo punjenje. Super ideja za druženje. Jedva čekamm da vidim kakav si kalup dobila. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da mi nije napisala za što je kalup, teško da bih znala kako ga upotrijebiti. Baš je poseban i zanimljivog oblika.

      Izbriši
  2. Baš simpatična ideja za swap :D. Pomislila sam da ste se swapale s time što ste napravile pa sam se odmah pitala kako je to podnijelo put i carinu :D.
    Praline su besprijekorne kao i uvijek :)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam bila sigurna da li će smokve stići na odredište, s obzirom da sam morala ispuniti poseban papir za carinu. Srećom, sve je prošlo ok i nije bilo problema. Mislim da bi gotove proizvode teško poslale, jer postoje odredbe što se (ne)može slati.

      Izbriši
  3. Tamara, thank you for following Carole's Chatter. I have followed you right back. Have a good week.

    OdgovoriIzbriši
  4. Dobra fora:-) Baš sam nestrpljiva da vidim tvoj post!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam još napravila ništa s tim kalupom i ne znam kad ću, tako da ćemo se svi skupa načekati

      Izbriši
  5. joj ja se ne mogu (jos) usuditi da krenem raditi praline :/ super mi izgledaju, imam brdo nekih spremljenih recepata, aliiiii... nema sanse, hehe.. pa ako mi ne uspije sve u smece (kao danasnja cokolada za preljev)..
    divno ti to izgleda.. imas koju sliku presjeka? =)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Što je bilo s čokoladom?
      Nemam fotku presjeka, nije posebno zanimljiv (nešto svjetlija i mekša varijanta od vanjskog dijela), a zapravo baš i nemam običaj fotkati presjek pralina.
      Izrada pralina mi je legla od prve, nikad nisam imala nikakvih problema. U najgorem slučaju ti se može dogoditi da ti puknu kad ih vadiš van, a to znači da je sloj čokolade za omotač bio pretanak ili da ti negdje bude kakva rupica, ukoliko ne naneseš čokoladu na taj dio kalupa. Kako god, sigurno neće biti za baciti, jer su i takve jestive.

      Izbriši
    2. ma radila sam ponovo mozart kugle (koje sam nosila na neki rucak sljedeci dan).. i u lokalnoj radnji nije bilo one cokolade koju inace koristim za preljev (odlicna je tu koju inace koristim).. i kupim u jevrejskoj radnji neko jevrejsko sr*&^%#@$%.. dodjem kuci kasno navece i bacim se na topljenje.. i kad se ono cokolada treba istopiti--katastrofa! znaci ne mogu ti opisati na sta je to licilo.. kao nekakva kasha.. nisam to nikad vidjela.. ma to je daleko od cokolade, ne znam sta je to bilo.. i siknem ja to u smece.. i odem u neku rusku radnju sljedece jutro, kupim sad neko rusko sr*^^$%^@$ (bio dan zahvalnosti pa je sve bilo zatvoreno), ali kao za svaki slucaj kupim i krashevu za kuhanje, dodjem kuci, pocnem topiti tu rusku bijelu cokoladu, kad ono opet ista kasha!!!! ja ne znam od cega oni rade te cokolade, ali to je prestrasno.. ja sad vec vidno iznervirana (ponestaje mi vremena), bacim to sr&%^^#* u smece, i istopim dorinu koja isto nije bila bas ne-znam-kako dobra, ali posluzila je svrsi.. hehe, i tako ti je prosla moja peripetija sa preljevom.. zato savjet za kraj: kupuj samo provjerenu cokoladu!!!

      Izbriši
    3. Nije ni Kraševa dorina baš neka čokolada, ja ju ne kupujem već godinama. U slučaju da potrošim zalihe talijanske čokolade, kod nas uzmem Nestle Dessert čokoladu koja se lijepo topi.

      Izbriši
    4. ni ja krashevu ne kupujem vec jako dugo, ali stajala je odmah pored, a morala sam imati back-up plan ;) ja koristim Lindt cokoladu 80%, stvarno je super za preljev..

      Izbriši
  6. Hello! I am returning the follow from Piggy In Polka Dots! Thank you so much for coming by and following me! I am looking forward to your posts!

    Shelley

    www.piggyinpolkadots.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši
  7. Kako su ti divne praline.....tražim nešto slično da kupim, treba mi za neki recept, ali bih mogla i ovako nešto da napravim. Naprosto su divne...

    OdgovoriIzbriši
  8. Odlična je stvar raditi swap sa čokoladom :D Tvoje izgledaju savršeno i vjerujem da su jako fine! Ja bi ih sa zadovoljstvom papala :))

    OdgovoriIzbriši
  9. Wow Tamara!!!
    Izgledaju savrseno. Tacno mogu da zamislim kako krckaju po zubima.
    Svaka cast!

    OdgovoriIzbriši
  10. These are fantastic! So shiny - I hope they tasted good too - thanks so much for taking part Rx

    OdgovoriIzbriši
  11. Kako savrseno izgledaju! ...a i 'swap' je uzbudljiva ideja - nikad ne znas sta ces dobiti!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Swap je odlična ideja, ne znaš niti što ćeš dobiti, a niti iz koje zemlje stiže.

      Izbriši
  12. Divna ideja za igricu, jako mi se dopada, moram priznati da sada isto s nestrpljenjem iscekujem post sa modlicom, a dotle cu se posluziti i grickati tvoje savrsene praline!:)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kalup će još neko vrijeme pričekati, ali i ja sam nestrpljiva da vidim kako funkcionira

      Izbriši
  13. Ja mislim da si ti nepremašna u izradi pralina,toliko su savršene da je ovo grehota jesti,...taman ih planiram praviti i nadam se da će barem upola biti kao tvoje:)..drži mi fige!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nadam se da će ti izrada pralina teći glatko. Ukoliko imaš nekih nejasnoća, slobodno se javi na mail. Jedva čekam da vidim kako su ispale!

      Izbriši
  14. Que bombons tão lindos apetece mesmo morder um.........
    bjs

    OdgovoriIzbriši
  15. praline izgledaju tako lijepo bilo bi mi žao počet jest a kad bi počela nebi stala :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma to se bez imalo razmišljanja krene jesti i onda se iznenadiš kako brzo nestanu

      Izbriši
  16. Stvarno su divne! Moji kalupići još uvijek netaknuti,nikako da se nakanim nešto s njima napraviti.
    Ali da si nam bar jednu zagrizla pa pokazala da vidimo! ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš me zanima kakvog su oblika tvoji kalupići i kad ćeš raditi praline, možda su nadolazeći blagdani idealno vrijeme ;-)
      Morat ću se sljedeći put kad budem fotkala praline sjetiti da pofotkam i presjek pa objavim barem jednu takvu fotku

      Izbriši
    2. Ne bih htjela samu sebe uloviti u laži, ali mislim da su potpuno isti! :)
      Mmmmmm, pa nije isključeno, ali ne obećajem! :)

      Izbriši
    3. Ajme meni, onda jadničak dugo vremena nije ugledao svjetlo dana ;-)

      Izbriši
    4. Pa izvedem ga ja svakog Božića, kad vadim kutije za kekse, pozdravim sa "joj vidiš, trebala bi' nekaj s tim napraviti!" i vratim natrag ;)

      Izbriši
    5. Onda držim fige da ove godine nešto napraviš

      Izbriši
  17. Kada sam ugledala fotografiju, pomislila sam da su iz prodavnice, što će reći, perfektno i profi urađeno. Mnogo mi se dopada, a ukus ne mogu ni da zamislim. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Okus dosta ovisi o kvaliteti čokolade koja se koristi, kao i dodacima koji idu u punjenje

      Izbriši
  18. Oduševljena sam ovim pralinama, baš su prekrasne !
    A cijeli koncept i ideja mi se sviđa, zanimljivo je, a na kraju dođe super rezultat !
    I hvala ti što si i mene podsjetila na kalup za praline u koji sam se sjetila smjestiti žele bombone od rajčica, ali nikako da smjestim i prave čokoladne praline. Vrijeme je i za to.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Oni žele bomboni su bili pravi hit igrice, baš mi je drago da si ih napravila i da krase i moj blog. Nadam se da će uskoro i čokolada završiti u tim kalupima.

      Izbriši
  19. It's good, very very good! Good weeck end for you!

    OdgovoriIzbriši
  20. svaki put me oduševiš sa svojim savršenim pralinama!!!
    moji kalupi već duže vremena stoje netaknuti duboko u kutu ladice, nakon nekoliko neuspjelih pokušaja sakrila sam ih od same sebe. Tvoje su praline bezprijekorne!! i vrlo mi je zgodna ova igrica u kojoj si sudjelovala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Još da te potaknem da izvadiš svoje kalupe i dokažeš sama sebi da ih možeš napraviti.
      Vidim da se koncept igrice svidio mnogima, možda bi se moglo nešto organizirati

      Izbriši
  21. Tvornice bi se mogle posramiti svojih pored ovih tvojih. ;)

    OdgovoriIzbriši
  22. Joj kolko dugo već nisam vidjela tvoje praline! Krasne su kao i uvijek!

    OdgovoriIzbriši
  23. predivne praline! postoji li nešto slađe za čokoladoljupce? savršeno izgledaju! ;)

    OdgovoriIzbriši
  24. Praline su ti odlične. Kod mene se stalno prolongira prvo pravljenje pralina. Kad vidim kako tebi ispadaju perfektno, dođe mi želja, pa onda nekako na njih zaboravim.
    Čekam post - iznenađenje. ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma samo se trebaš ohrabriti i krenuti u izradu, a kad se malo ispraksiraš za čas su gotove

      Izbriši
  25. So lovely Tamara, love chocolate, should be a true delight !
    Loved it !
    :-)

    Hugs

    OdgovoriIzbriši
  26. Hi Tamara,
    Your chocolates are beautiful! I could spend hours on your blog looking at the pictures and reading the recipes :) I'm following you through RSS and look forward to seeing all of your new posts!

    OdgovoriIzbriši
  27. wow, super izgledaju... i super si se snašla sa iznenadnim otkrićem ne-čokoladne mente, svaka čast! još da nam je vidjeti te tajanstvene kalupiće... jedva čekam!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Srećom imala sam sam još čokolade pa mi otkriće nije puno pokvarilo planove

      Izbriši