Neću ulaziti u analizu što se može zvati burek, a što je pita, jer nisam kompetentna. Našla sam recept kako napraviti tijesto i odlučila napraviti burek sa sirom. U glavi mi se već mota misao da ću, u slučaju uspjeha, uskoro napraviti i burek s jabukama. Zapravo najviše volim burek s jabukama, ali zadnji put sam ga jela u djetinjstvu. Sada su rijetke pekare koje ga rade, a i obično nije zadovoljavajuće kvalitete.
- 500 g glatkog brašna
- 1 žličica soli
- 300 ml vode
- 200 ml ulja
- 200 g masti
- 500 g svježeg sira
Rastopite mast pa dodajte ulje. Od brašna, soli i vode zamijesite glatko tijesto. Podijelite ga na pet jednakih dijelova pa svaki malo razvaljajte i stavljati u posudu s masnoćom. Pustite da odstoji pola sata (komadi tjesta trebaju sa svih strana biti u masnoći). Svježi sir posolite po ukusu.
Izvadite prvi komad tijestana namašćenu podlogu. Lagano ga razvucite dlanovima, a zatim krenite podizati i lagano razvlačiti krajeve tijesta. Na sredinu stavite četvrtinu nadjeva pa preklopite rubne dijelove kore preko sira. Odložite "paketić" sa strane. Izvadite sljedeću koru i razvucite ju na prethodno opisani način. Na sredinu stavite "paketić" od prve kore, na koju stavite četvrtinu nadjeva pa rubne dijelove preklopite preko toga. Postupak ponovite i s ostalim korama, s time da zadnju koru preklapate bez nadjeva. Pažljivo prebacite u namašteni lim i pecite otprilike 40 minuta na 200 stupnjeva.
obožavam burek! :) nije bitno kako se kaže i kako se zove, volim burek! :)
OdgovoriIzbrišiSuper ti je sirnica;))), da sada ne pocne vjecita diskusija:), ali ja sam iz tabora 'sve su pite pitice, samo je burek pitac'. Burek je za mene sa mesom, ostale pite se zovu po punjenju. Kako god da ju zoves, stvarno je ista kupovna iz pekare (one iz buregdzinice su obicno u zvrku)!
OdgovoriIzbrišiJa mislim da je najvažnija odluka, a onda sve ide svojim tokom. Pa ne treba za to fakultet:)
OdgovoriIzbrišiOdlično si se snašla i sada očekujemo od tebe i one druge pite....
I ja sam ti iz onog tabora sve su pite pitice itd... Ja pravim pitu i to sa oklagijom, čak sam postavila i video na svom blogu!
burek ti je savršeno ispao, bravo!
OdgovoriIzbrišiHvala cure!
OdgovoriIzbrišiSnježo, moram pogledati taj tvoj video.
Odlično je ispao, super!
OdgovoriIzbrišiKako god da ga zoves, fantasticno izgleda. U mom kraju se samo pita sa mesom zove burek, ali znam da u drugim dijelovima i pitu sa sirom zovu burek - znaci nisi pogrijesila.
OdgovoriIzbrišiDakle ovako.Moje drugarice kad vide kako aj razvijam koru z aburek padaju za nesvest.Dobro ajde da ne preterujemo njihoev kulinarske vestine su ono 2minutes noodle u mikrotalasnoj.Ali ucim ih polako i njie da se ne trude.A burek mnoge nisu ni jele dok ga nisu probale kod moje mame pa sad i neke kivi mame to prave:) Tvoj zigeld aodlicno i evo jede mi se;)
OdgovoriIzbrišiKod Snježe možeš videti jedan fenomenalan video zapis kako ona razvlači kore. Boli glava!
OdgovoriIzbrišiNisam još radila ovo već onaj sa gotovim korama, nema prostora gde, a tamo gde imam na velikom stolu mi trema mušema koju nemam. Odlično ti je ispao.
Hvala svima!
OdgovoriIzbrišiPogledala sam sinoć kod Snježe taj video. Nisam mogla doći k sebi od čuđenja kako prebacuje ono tijesto i vrti s njim.
Odlican je!
OdgovoriIzbrišiRadila sam po ovom receptu,znam da je jako dobar.
I ja sam ga radila po ovom receptu i bila jako zadovoljna, onda posle još dva tri puta, pa me sada nešto volja napustila...:)Jeste da izgleda lako ali ima tu posla!
OdgovoriIzbrišiVidjela sam da je recept bio na kuvarijacijama i zato sam se odlučila baš za njega.
OdgovoriIzbrišiMeni je najteži dio bio prebacivati one zamotuljke na tanjur i vraćati ih na razvučenu koru.
burek ti je prekrasan a budući da si sama i kore radila, mogu te samo pohvaliti!!bravo!!
OdgovoriIzbrišiOdličan burek, meni izgleda predobro ! Iako volim pite i bureke u svim kombinacijama moj favorit je baš ovaj od sira. Nisam se još sama okušala napraviti ga, ali...., nikada se ne zna kada ću se i u to upustiti :)
OdgovoriIzbrišiHvala puno!
OdgovoriIzbriši