Moram iskoristiti sezonu trešanja što je više moguće. U mom kraju postoji izreka "Sveti Vid - črešnje v rit, ča ustane - črvi va njeh" ili u prijevodu - trešnje nakon 15. lipnja nastane crvi. Toga se držim još od djetinjstva i potrudim se da do tog datuma na stablima ne preostane niti jedna trešnja.
Danas sam odlučila napraviti pitu od trešanja i badema. Kombinacija badema i trešanja je jako ukusna i nakon jedne kriškice pite teško se zaustaviti. Za prhko tijesto je potrebno
- 250 g glatkog brašna
- 125 g maslaca
- 100 g šećera u prahu
- 1 vanilija šećer
- 2 žumanjka
Utrljati maslac u brašno da se dobiju grube mrvice. Dodati šećer u prahu i vanilija šećer, promiješati, formirati hrpicu i u sredini napraviti udubinu. U udubinu staviti žumanjke i umijesiti glatko tijesto. Oblikovati u kuglu, malo spljoštiti, zamotati u prozirnu foliju i staviti u frižider na pola sata do sat vremena.
Za nadjev je potrebno
- 500 g očišćenih trešanja
- 100 g mljevenih badema
- 200 ml slatkog vrhnja
- 1 žumanjak
- 80 g šećera
po mom ukusu ... mi imamo teoriju do prve kiše :D mada sada pada svaki dan :D tako da mislim da ću primeniti tvoj moto .. pozz
OdgovoriIzbrišijako fino i krasno izgleda!
OdgovoriIzbrišiMolto buona Complimenti.
OdgovoriIzbrišiUn abbraccio
Atraktivna i jedozovna pita!
OdgovoriIzbrišiZanimljivo je nauciti o raznim obicajima i vjerovanjima u razlicitim mjestima ;-)
Mislim da je ovde upotreba badema odlična u kombinaciji sa trešnjama jer bi sve ostalo, kao lešnik npr. preovladao. Moje trešnje ne stignu u kolač jer ih sve ponjupamo. Moram priznati da ostanem željna trešanja svake sezone jer su one lepe i ogromne kod nas preskupe, negde oko 3 evra za kg, a one za 1.5 nisu ni vredne pomena.
OdgovoriIzbrišiImam drvo tresnje u basti ali sada nije sezona:(A i ovde su u odnosu na drugo voce uvek skupe.Divan ti je kolac:)
OdgovoriIzbrišiOčito crvi kod mene nisu upoznati s tim izrekom;DDD u našim trešnjama crvi se nastane dok one još nisu ni crvene. Ima ih već 2-3 tjedna (crva u trešnjama, a ne zrelih trešanja - one su tek u zadnjih tjedan dana malo pocrvenjele; još nisu "crne"). Nisam čula da se ta izreka upotrebljava u mojem kraju - jer očito kod nas ne vrijedi, i susjedi već tjednima imaju nastanjene crve u (nezrelim) trešnjama, tako je svake godine.
OdgovoriIzbrišiHvala svima na komentarima!
OdgovoriIzbrišiSveti Vid je zaštitnik grada Rijeke pa ju vjerojatno zato koristimo.
Vidim da Džoli napokon može komentirati registrirana :)
Baš ću sutra kad budem išla do Plodina (danas nisam išla iako je bilo u planu) pogledati cijenu trešanja. 3 €/kg je stvarno puno.
OdgovoriIzbrišiJako volim kombinaciju trešnji i badema ali kako nemam domaće trešnje kad ih nabavim žao mi je koristiti u kolačima već uživam u svježima. Ipak jako mi se sviđa ovaj kolač, sigurna sam da je vrlo ukusan. :)
OdgovoriIzbrišiUna vera delizia!!! Complimenti, un abbraccio
OdgovoriIzbrišiKombinacija trešanja sa bademima mi je super ! Volim svježe trešnje, ali volim ih i u kolačima. Ovaj je odličan i super izgleda, svakako bilježim recept !
OdgovoriIzbrišiHvala!
OdgovoriIzbriši