četvrtak, 9. lipnja 2011.

Mini kuglofi s voćem



Moje prvo sudjelovanje u igri FBI rukavice. U ovom krugu se istražuje Mirjanin blog. Mirjana na svom blogu ima krasnih recepata. Kad sam vidjela njezine mini kolače i kako s oduševljenjem piše o svojim novim mini kalupima, sjetila sam se svog oduševljena kad sam kupila mini kalupe za kuglof - metalni kalup sa šest rupa promjera 9 cm. 


Već sam ranije imala namjeru isprobati njezin recept, ali su bile neke nejasnoće u izradi, a taj sam dan bila "nadarena" za čitanje recepata pa sam odustala i pričekala njezin odgovor, i umjesto mini kolača napravila krešente. Zatim su krenule trešnje i nikako da kuglofići dođu na red. Sve do danas. U Mirjaninom receptu se kao mjerna jedinica koristi šalica pa sam usput vagala sastojke dok sam radila kolač.

  • 180 g maslaca sobne temperature
  • 170 g šećera (3/4 šalice)
  • 1 vanilija šećer
  • 2 jaja
  • 2 žlice mlijeka
  • 120 g kiselog vrhnja (1/2 šalice)
  • 180 g glatkog brašna (1 šalica)
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 115 g mljevenih oraha (u originalnom receptu su pecan orasi, ali ih nisam uspjela nabaviti)
  • voće po želji - koristila sam trešnje i maline

Staviti maslac i šećer u posudu pa dobro izmiksati. Dodati jedno po jedno jaje, mlijeko i kiselo vrhnje te miksati dok se sve ne poveže. U tu smjesu prosijati brašno i prašak za pecivo i lagano umiješati. Umiješati mljevene orahe. U namaštene i pobrašnjene kalupe (mogu se koristiti i oni za muffine, samo što onda treba skratiti pečenje),  staviti žlicu smjese, rasporediti komadiće voća, prekriti ostatkom smjese i po vrhu utisnuti ostatak voća. Peći 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C. Kada je pečeno, pustiti par minuta u kalupu pa izvaditi i ohladiti na rešetki. Ohlađene kuglofiće posuti šećerom u prahu ili preliti otopljenom čokoladom.




Htjela sam ih slikati, međutim pokvario mi se aparat. Upali se, objektiv izađe van i kad stisnem dugmić za slikanje, aparat se pogasi, ali se objektiv ne pospremi. I tako par puta. Nije bilo druge nego slikati mobitelom. Nakon toga sam si uzela jedan kuglofić i zaboravila na ljutnju. 

Kuglofići su jako fini. Bogat okus daju orasi i čak mi je voće bilo viška. Kolač je brzo gotov i ne zahtijeva puno truda, tako da ću ga sigurno pripremiti još koji put, samo bez voća. Hvala Mirjani na odličnom receptu!




Broj komentara: 16:

  1. It was beautiful! Thanks for birthday message, being a follower and to respond to my messages with love, you are always very welcome. Regards, Marta.

    OdgovoriIzbriši
  2. Bas su ti medeni ovi kuglofici, jako volim te male kalupice i nekako ih koristim samo kad su neki praznici (recimo za Bozic), pa onda ispecem nekoliko tura mini kuglofa, spakujem ih u celofan, vezem masnicu i budu vrlo lep poklon na praznicnom stolu za svakog gosta.;)) p.s. nadam se da ce se fotic oporaviti i proraditi na kraju...drzim fige!

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala cure!

    Mingnonne, odlična ideja za poklone!

    Ako se fotić ne isplati popravljati, nema druge nego počastiti se novim ;-)

    OdgovoriIzbriši
  4. Volim minijaturna izdanja. Onda se svako oseća baš posebno!

    OdgovoriIzbriši
  5. baš bi voljela vidjeti kako izgledaju iznutra!!?
    ja nemam te kalupiće tako da si ne mogu predočiti koje su veličine, ali su svakako simpa

    OdgovoriIzbriši
  6. Hvala svima!

    Jelena, baš si dobro rekla, s minijaturnim izdanjima kolača se svatko osjeća posebno.

    Tamara, znaš da kod mene kolači brzo nestanu. Tako se dogodilo i s ovim. Drugi put ću se sjetiti tebe pa ću staviti sliku presjeka.

    OdgovoriIzbriši
  7. Simpaticni!
    Mozda ti je baterija fotoaparata 'pri kraju'(ili je prazna ili je totalno trebas promijeniti) - ja sam imala slican problem, koji sam otklonila kupovinom nove.

    OdgovoriIzbriši
  8. E Jasna od tebe mnogo toga naucim.I moj aparat poceo nesto da nece:(Bas cu proveriti da li je baterija.Najociglednijih stvari se poslednje setimo:)
    E da se vratimo Kuglofu,koja odlicna ideja praviti ga ovako.Sad cu da tarzim posudice;)Bravo

    OdgovoriIzbriši
  9. Promijenila sam baterije, to mi je bila prva pomisao, ali svejedno me zeza. Nema druge nego posjetiti servis pa vidjeti što oni kažu.

    OdgovoriIzbriši
  10. Bas su lijepi,ovo je dobra ideja,bozic se blizi,i ja cu ih praviti za poklon !!!;)

    OdgovoriIzbriši
  11. preslatki su!
    i super za sudjelovanje u igri :))

    OdgovoriIzbriši
  12. no se lo que son pero tienen una pinta espectacular me esta entrando un hambre que me los comeria por la pantalla.

    Un beso.
    http://eldiariodenurca.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  13. Super za uključivanje u igricu ! Izabrala si odličan recept u jako lijepo napravila kuglofiće, super izgledaju !

    OdgovoriIzbriši
  14. Recept je stvarno odličan, već dugo nisam jela tako bogat biskvit.

    OdgovoriIzbriši