utorak, 28. lipnja 2011.

Čokoladna duga



Postoje neki kolači karakteristični za određeno godišnje doba ili pojedini blagdan. Torta koju ću vam predstaviti u ovom postu je za mene prava ljetna poslastica. Postoji nekoliko varijanti ove torte i zapravo se drugačije zove, ali sam joj, kad sam  prepisivala recept u svoju bilježnicu, promijenila ime i prikladno ju nazvala čokoladna duga. Najbolji opis bi bio čokolada s čokoladom na čokoladi, odnosno iznimno ukusna, lagana i osvježavajuća čokoladna torta. 


Da li ćete tortu izvana dekorirati ili ne, ovisi o vama. I bez ikakve dodatne dekoracije, izgleda vrlo efektno jer jedna kriškica nudi četiri čokoladne boje. Relativno je brzo gotova i izrada je jednostavna. Torta ima samo jednu manu - puno prljavog suđa, ali već nakon prvog zalogaja zaboravit ćete koliko je posuda bilo potrebno zaprljati.

Za biskvit je potrebno
  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 50 g maslaca
  • 3 jaja
  • 4 žlice šećera
  • 1 žlica brašna

Na pari otopite čokoladu i maslac. U drugoj posudi izmiksajte žumanjke sa šećerom, pa umiješajte rastopljenu (mlaku) čokoladu i brašno. Lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Kalup za tortu premažite maslacem i pospite brašnom. Izlijte smjesu i pecite 20 minuta na 180°C. S obzirom da je biskvit bez brašna i praška za pecivo, biti će jako tanak i izgledat će poprilično suh. Ništa se ne brinite, takav treba biti (nakon što prenoći u frižideru premazan kremom, više neće biti suh). Kada je pečen, pustite ga da se ohladi na rešetki.



Kada se biskvit ohladi, možete krenuti s izradom kreme
  • 500g mascarponea (preporučam Galbani, nikako Vindija)
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 2 žlice šećera
  • 100 g tamne čokolade
  • 100 g mliječne čokolade
  • 100 g bijele čokolade

Rastopite na pari svaku čokoladu posebno. Slatko vrhnje izmiksajte u šlag uz dodatak šećera. Pomiješajte mascarpone i slatko vrhnje pa smjesu podijelite u tri dijela. U svaki dio dodajte po jednu otopljenu čokoladu (pazite da ne bude vruća) i pomiješajte. 

Biskvit stavite na stalak za tortu. Oko njega stavite čisti obruč od kalupa. Premažite biskvit kremom od tamne čokolade, zatim kremom od mliječne čokolade i na kraju kremom od bijele čokolade. Stavite u frižider preko noći.



Budite oprezni pri topljenju mliječne i bijele čokolade, jer su osjetljivije od tamne čokolade. Nemojte ih topiti dok voda kipi. Obično stavim bijelu čokoladu da se topi odmah čim uključim štednjak pa se topi dok se voda polako zagrijava. I nemojte napraviti početničku grešku kao ja. U nedostatku neke druge marke, prvi put sam radila tortu sa bijelom Milka čokoladom. Milka čokolade su specifičnog okusa, tako da je okusom prevladavala bijela krema.

Današnji je dan određen kao zadnji dan za sudjelovanje u nagradnom zadatku. Dobila sam odlične preporuke, odnosno nove deserte koje ću s vremenom sigurno isprobati. Svaki je prijedlog zanimljiv na svoj način. Međutim, morala sam izdvojiti jednog i odlučila sam se za ovaj. Hvala svima koji su sudjelovali!

Broj komentara: 19:

  1. Mmmm, tortica sa tri vrste cokolade i preslatka dekoracija...ma, divota!;))) jedino mi je problem sto ovde nema za kupiti mascarpone sir, sta mislis jel bi mozda moglo da se zameni sa nekim krem sirom ili necim slicnim?:))

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala!

    Nisam sigurna da li bi funkcioniralo sa krem sirom. U svakom slučaju, možeš probati malo krem sira pomiješati sa šlagom i otopljenom čokoladom pa vidjeti kakav je okus.

    OdgovoriIzbriši
  3. Čemu dekoracija? Ovo je tako fino da nije potrebno nikakvo ukrašavanje. Njami!

    OdgovoriIzbriši
  4. Vidjela sam da neki premazuju cijelu tortu bijelom kremom ili šlagom, što je po meni svakako nepotrebno.

    OdgovoriIzbriši
  5. Jao nije leto ali padoh u iskusenje.Stvarno izgleda ukusno i opet nesto sto nisam nikad pravila;)Neke recepte dam i mami da napravi(ne znam koji bih pre):)

    OdgovoriIzbriši
  6. Cute decorations -- this sounds so delicious!

    OdgovoriIzbriši
  7. prekrasno izgleda, svakako ću je napraviti.
    I leptirići su divni!!
    Znači krema je dosta čvrsta, ne treba između slojeva stavljati u zamrzivač??neće propasti?

    i da čestitke dobitnice nagrade!!!

    OdgovoriIzbriši
  8. Baš ti hvala na nagradi! Totalno si me razveselila :)
    Inače, prekrasna ti je ova torta. Meni se jako sviđaju ovi leptirići kao dekoracija, pokušat ću ih napraviti za jednu tortu koju imam u planu.
    Mislim da bi se mascarpone sir (ukoliko ga netko nije u mogućnosti nabaviti) mogao zamijeniti eventualn ricottom npr. ona je kremasta i blagog okusa.

    OdgovoriIzbriši
  9. Hvala cure! Baš mi je drago da vam se sviđa!

    Krema je dovoljno čvrsta, nije tekuća, jer se mascarpone ne miksa, nego se u njega umiješa šlag i čokolada npr. vilicom. Nema potrebe stavljati u zamrzivač.

    Po pitanju zamjena, nema druge nego eksperimentirati, iako mislim da je mascarpone za ovu kombinaciju idealan i bilo koja zamjena neće dati jednake rezultate. U receptu sam čak navela da ne preporučam koristiti Vindijin mascarpone jer je nekako kiselkast. Koristila sam ga jednom u ferrero torti i nisam bila zadovoljna.

    OdgovoriIzbriši
  10. JBG ali ja mogu kupiti samo Vindijin mascarpone jer drugog nema za kupiti:))
    Ali, torta je prava divota i što kažeš prava ljetna poslastica! A što se tiče dekoracije ja nisam ni luda za njima, moji jedu i bez dekoracije, samo je ukus važan!

    OdgovoriIzbriši
  11. Meni Vindijin mascarpone baš i nije nešto. Možda je taj moj bio kiselkast jer je bio loše uskladišten. Ako i inače koristiš Vindijin i zadovoljna si, zanemari moj komentar :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Evo još jedne ljubiteljice leptira od čokolade. Meni su oni genijalni, a torta je odlična. Volim maskarpone u kolačima, i pravila sam ga u kućnoj izvedbi za tiramisu, ali jeste malo kiselkast zbog limunovog soka. Jako lepa tortica.

    OdgovoriIzbriši
  13. Duga ne da je dobra, nego pre-pre-dobra! S obzirom da sam ju kusala odgovorano tvrdim p-r-e-d-o-b-r-a
    a leptiri..... su odletjeli negdje jer ja ih nisam vidjela.
    Tamara, hvala!

    OdgovoriIzbriši
  14. Ótima receita. tenha uma boa semana. Abraços, Marta

    OdgovoriIzbriši
  15. Torta je odlična ! Izgledom je baš lijepa, profinjena, a okusom je vjerujem jako ukusna i fina. Super recept, bilježim je svakako. I leptirići su mi jako slatki iako je ja možda ne bih dodatno ukrašavala.

    OdgovoriIzbriši
  16. How to be perfect & Marta - tnx for your comments.

    Milena - nije svaka kriškica mogla dobiti leptira. Hvala za komentar i drago mi je da je torta dobila takvu preporuku.

    Branka - inače ne stavljam ništa na nju, ali sinoć sam bila raspoložena za crtanje leptira

    OdgovoriIzbriši
  17. Krasni slojevi, a sastojci su bas po mom ukusu!

    OdgovoriIzbriši
  18. Mascarpone je super, ukus mu je kao slag, samo sto je masniji i kremastiji i cvrsci, divna torta!

    OdgovoriIzbriši