ponedjeljak, 8. listopada 2012.

Sale e pepe okus - calzoni, panzerotti & co.


I ovog se mjeseca družimo u rubrici Sale e pepe okus. Nakon posljednjeg slatkog prijedloga, opet nešto slano. Calzoni, panzerotti & co. ukusna su jela napravljena od tijesta za pizzu. Da li ćete biti vrijedni pa sami zamijesiti tijesto ili ćete koristiti kupovno gotovo tijesto za pizzu, ovisi o vama. Za izradu panzerotta sam koristila gotovo tijesto, dok sam kiflice napravila koristeći recept za tijesto za punjenu pogaču. Baš me zanima da li je Tamara bila vrijedna ili se je i ona poslužila gotovim tijestom i koje je oblike odabrala.



Preporučena količina tijesta u receptima je 500 g, a nadjev prilagodite vlastitom ukusu. Od razvaljanog tijesta izrežite željene oblike, napunite nadjevom i pecite 15 - 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C, dok ne dobiju lijepu boju. Poslužite toplo. U časopisu su predloženi sljedeći nadjevi:
  • pumidori i sir
  • mozzarella, pumidori i pršut
  • ricotta, špinaca i parmezan
  • pikantna kobasica, ricotta i pumidori
  • paprika i panceta.

U obje varijante sam koristila nadjev od mortadele, dimljenog sira i ružmarina, te pizza nadjev za panzerotte i nadjev od skute i blitve za kiflice.


Panzerotti
  • 500 g tijesta za pizzu
  • 50 g mortadele
  • 50 g dimljenog sira
  • žlica sitno sjeckanog ružmarina
  • 4 žlice umaka od pumidora
  • 50 g šunke
  • 50 g ementalera
  • žlica sušenog origana
  • maslinovo ulje


Razvaljano tijesto za pizzu izrežite okruglim izrezivačem na krugove promjera 10 i/ili 5 cm (koristila sam modlicu za raviole). Mogućnosti za nadjev su razne, a ja sam se odlučila za nadjev od mortadele, dimljenog sira i ružmarina te klasični pizza nadjev (umak od pumidora, šunka, sir i origano). Nadjev stavite na sredinu kruga, preklopite i stisnite modlicu za raviole. Ukoliko nemate navedenu modlicu, nadjev stavite samo na polovicu kruga, preklopite praznom polovicom i vilicom utisnite rub. Panzerotte poslažite na lim obložen papirom za pečenje i premažite maslinovim uljem. Pecite 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C. Poslužite toplo. 


Kiflice
  • 500 g tijesta za pizzu
  • 50 g mortadele
  • 50 g dimljenog sira
  • 200 g skute
  • 200 g kuhane blitve
  • sol, papar


Razvaljano tijesto za pizzu i nožem izrežite na trokutove. Na sredinu svakog trokuta stavite nadjev te zarolajte (savjete o tome kako izrezati i zarolati kiflice pogledajte ovdje). Za nadjev od skute i blitve pomiješajte skutu i kuhanu blitvu pa začinite po želji (sol, papar, itd.). Kiflice poslažite na lim obložen papirom za pečenje i premažite maslinovim uljem. Pecite 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C. Poslužite toplo.

43 komentara:

  1. krasni su ovi maleni trbušasti pancerotti, moji su ipak veći..

    i bila sam sigurna da ćeš barem za jedan nadjev koristiti mortadelu

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Imala sam i većih. Koristila sam kalup za raviole promjera 5 cm za pizza nadjev i 10 cm za nadjev s mortadelom.

      Izbriši
  2. Želim ih za doručak, sad! :)))

    OdgovoriIzbriši
  3. wow! they look absolutely amazing

    OdgovoriIzbriši
  4. GOSTEI DE AMBAS AS SUGESTÔES E LEVARIA UM DE CADA PARA O MEU LACHE.
    BOA SEMANA
    BJS

    OdgovoriIzbriši
  5. Ti si kao ja počela mortadelu svuda da stavljaš.A vala i meni je dosadila šunka :)
    I jedno i drugo ti izgleda odlično.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne bih rekla da je to zasićenost šunkom, nego baš obožavamo nadjeve sa mortadelom

      Izbriši
  6. Bardzo smaczne!!!
    I idealny rozmiar i kształt!

    OdgovoriIzbriši
  7. Prelepo, ne znam ni sama šta bih sad pre probala! Moram da probam kombinaciju motadele i blitve, super ideja.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sa blitvom je bila skuta, a mortadela je bila u drugom nadjevu. Mada mora biti dobra i zajenička kombinacija.

      Izbriši
  8. bas izgledaju idealno za jutarnji zalogaj =)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma super su i za doručak, pogotovo ako se koristi već gotovo tijesto, onda je to čas posla

      Izbriši
  9. Joj Tamara ovo ću sanjati,stvarno imam osjećaj da mi mirišu..,ali istinski su prefine obje varijante,kod mene će biti isprobane to sigurno:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Imam namjeru isprobati i ove prijedloge nadjeva iz časopisa, djeluju ukusno

      Izbriši
  10. Ovakve stvarcice su opasno zarazne i uvek se mogu menjati, zavisno od nadjeva. Volim, volim... :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Tamara love these look really beauty and delicious!

    OdgovoriIzbriši
  12. Fino izgledaju ali ne volim mortadelu u nadjevima,
    nju bi izbacila, sve ostalo mi je super.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zato sam i napravila po dva nadjeva tako da svatko može pronaći nešto za sebe, a i prijedlozi iz časopisa zvuče ukusno

      Izbriši
  13. Predivno izgledaju, volim testa sa slanim nadevom:)

    OdgovoriIzbriši
  14. Preklopljena peciva su me definitivno najbolja !
    Auto Škola Osijek

    OdgovoriIzbriši
  15. Srećom da mi je trenutno muka od baklave inače bih u ove sitne sate bauljala po kuhinji i tražila šta da gricnem, slaba sam na peciva i još sa mortadelom (moraću da probam što prije).

    OdgovoriIzbriši
  16. Sad mi ovdje u sobi sve miriše i jede mi se nešto ovakvo. Savršeno su ti ispali i čini mi se kao zanimljiva kombinacija.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mogućnosti za nadjev su stvarno bezbrojne, tako da je svaki put nešto novo

      Izbriši
  17. Your calzones and crossiants look delicious!

    OdgovoriIzbriši
  18. These calzones are very delicious looking. They would be eaten up in a minute. blessings dear. Catherine xo

    OdgovoriIzbriši
  19. Uh, predivni su. Nisam nikada koristila mortadelu za punjenje mada je mnogo volim. Probam prvom prilikom.

    OdgovoriIzbriši
  20. Jako dobro ! Ovaj slani program mi se baš sviđa, a kombinacije nadjeva odlično zvuče, super si ih napravila a nadam se da ću i ja uskoro :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Volim recepte kod kojih mogu napraviti odjednom više vrsta nadjeva, a kod varijacija s pizza tijestom je to moguće

      Izbriši