Kad je hrana u pitanju, svatko ima neku svoju slabu točku - hranu koju bi mogao jesti u bilo koje doba i u neograničenim količinama, hranu koja mami sline na usta, stvara pomutnju u mozgu i neopisivu želju da ju se jede baš sad. O svojim slatkim slabostima bolje da ne pričam. Što se slanog tiče, slaba točka mi je rastopljeni sir.
Ne mogu vam opisati koje su sve misli prolazile kroz moju glavu kad je Irena onako nonšalantno napisala "Obično testo,običan fil,htela sam samo da vam malo pravim zazubice ovim sirom koji se topi i razvlačiiiii..." U mom slučaju je uspjela. Najrađe bih bila skočila u ekran i zgrabila sve sa fotki. Kako je to nemoguće, nije mi preostalo ništa drugo nego slijediti njezin recept. Kod mene na fotkama nema sira koji se razvlači. Ne zato što se nije razvlačio, nego zato što sam bila jako nestrpljiva pa sam uzela jedan komad čim sam razrezala. Lijepo sam sjela na klupu i guštala - u odličnom zalogaju, u toplom predvečerju, cvrkutu ptica, ... Nakon prvog je uslijedio i drugi komad (usudim se priznati i treći komad), a sir se ohladio i prestao razvlačiti.
Razmrvite kvasac u 50 ml tople vode pomiješane sa šećerom i malo brašna. Pustite da se digne. U zdjelu stavite brašno, sol, papar i ulje. Dodajte kvasac i ostatak tople vode pa zamijesite tijesto. Po potrebi dodajte još malo brašna i zamijesite tijesto. Oblikujte ga u kuglu, zdjelu pokrijte kuhinjskom krpom i pustite da se tijesto digne i udvostruči. Dignuto tijesto premijesite i podijelite na dva dijela. Jedan dio razvaljajte na pobrašnjenoj površini pa njime obložite okrugli lim obložen papirom za pečenje. Po tijestu rasporedite mortadelu i sir. Pokrijte drugim dijelom tijesta, podvijte krajeve. Tijesto izbodite vilicom, premažite maslinovim uljem i pospite s krupnom soli. Pecite 15 - 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 220°C, dok tijesto ne dobije lijepu boju.
- 25 g svježeg kvasca
- 250 ml tople vode
- 400 g glatkog brašna
- 1 žličica šećera
- 1 žličica soli
- svježe mljeveni papar
- 2 žlice maslinovog ulja
- 200 g mortadele (s maslinama)
- 200 g dimljenog sira
- za premazivanje: maslinovo ulje i krupna sol
Razmrvite kvasac u 50 ml tople vode pomiješane sa šećerom i malo brašna. Pustite da se digne. U zdjelu stavite brašno, sol, papar i ulje. Dodajte kvasac i ostatak tople vode pa zamijesite tijesto. Po potrebi dodajte još malo brašna i zamijesite tijesto. Oblikujte ga u kuglu, zdjelu pokrijte kuhinjskom krpom i pustite da se tijesto digne i udvostruči. Dignuto tijesto premijesite i podijelite na dva dijela. Jedan dio razvaljajte na pobrašnjenoj površini pa njime obložite okrugli lim obložen papirom za pečenje. Po tijestu rasporedite mortadelu i sir. Pokrijte drugim dijelom tijesta, podvijte krajeve. Tijesto izbodite vilicom, premažite maslinovim uljem i pospite s krupnom soli. Pecite 15 - 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 220°C, dok tijesto ne dobije lijepu boju.
I meni je u slanom topljeni sir broj jedan :) Obožavam sir na sve načine!
OdgovoriIzbrišiPogača ti je super ispala i još me više privukla kad sam vidjela kako je fino punjena. Mljac :))
Punjenje s mortadelom je odlično
IzbrišiE nisi fer,sad ti meni praviš zazubice.Nema mi druge,nego da sutra opet zasučem rukave.Meni se najviše sviđa baš zato što nije sa šunkom,nego mortadelom,malo promene.A i može da se koristi mortadela sa različitim dodacima,pa uvek bude drugačija.
OdgovoriIzbrišiHvala ti na ovoj divnoj prezentaciji recepta,slike su mrak!
Mortadela u nadjevu je i mene oduševila. Tople sendviče uopće više ne radim sa šunkom nego obavezno s mortadelom. A najdraža mi je ona s maslinama.
Izbrišiovo super izgleda, morat ću da proba :) pozz
OdgovoriIzbrišiNećeš požaliti, odlično je
IzbrišiJoj, ovo se čini fantastično! obavezno radim, pogotovo što sam na moru s električnom pekom! ne može bolje! :)
OdgovoriIzbrišiStvarno ne može bolje, šum mora i dobra hrana
IzbrišiOdlicno izgleda i razumijem da si gustala u ovome. Mora biti jako ukusno.
OdgovoriIzbrišiToliko je odlično da je teško stati na jednom komadu
IzbrišiLove this look really delicious!!
OdgovoriIzbrišiFICOU LINDO , ADOREI O RECHEIO ...DELICIOSO.
OdgovoriIzbrišiBJS
A baš nisi fer, sad i meni rastu zazubice, obožavam topljeni sir! Pogača ti izgleda predivno!
OdgovoriIzbrišiHvala
IzbrišiBas je dobra. Mni recimo ne smeta kada su vrucine da dobro jedem...ili da kuvam...
OdgovoriIzbrišiMene vrućina isto neće spriječiti da si napravim ono što mi se jede
IzbrišiLovely and seems really tasty ! :-)
OdgovoriIzbrišiRegards,
Isabel
Thank you
IzbrišiOvakve pogače su super baš za večeru, a ako ostane može se i ujutro
OdgovoriIzbrišiodnijeti za gablec :)
U mojoj kući teško da bi ostala i mrvica
IzbrišiVjerujem da bi ja pojela i više od tri komada ovako fine pogače :)) Sir je genijalan! :)
OdgovoriIzbrišiKod mene su ta tri komada bila taman polovica :D
IzbrišiE vjerujem da u ovakvoj pogači nije teško uživati,jako ukusno djeluje:)
OdgovoriIzbrišiZa svaku preporuku je
IzbrišiOvu pogaču i ja planiram da radim otkad sam je vidjela na Ireninu blogu, nakon ovog tvog posta ne smijem više čekati :)
OdgovoriIzbrišiKrajnje ti je vrijeme da ju isprobaš
IzbrišiKrasne fotke!!! A i pogaca je zamamna!
OdgovoriIzbrišiJako lijepo. Kod mene se voli ovakva hrana. Probat ču jednom da napravim da stalno ne pravim pizzu. :-)
OdgovoriIzbrišiIma i pizza svojih čari, ali ovo je isto odlično
Izbrišiovo moram što prije napraviti, predobro je! i ja sam slaba na toljeni sir i češnjak kad je slano u pitanju :D
OdgovoriIzbrišiČešnjak može na drugo mjesto, a sir je definitivno na prvom
IzbrišiKako predivna struktura i onaj tanki fil mi je jako privlačan. Baš jako mami! Ne usuđujem se još upuštati u svijet slanih poslastica. Ali ako budem počinjao, možda krenem od ovog recepta. :) Ja sam trenutno jako slab prema slatkišima tako da u njima nisam baš nešto umjeren. Trudim se, ali ... ;)
OdgovoriIzbrišiInače, hvala ti na komentaru i objašnjenju u vidu mrvičastog posipa ... sada sam se sjetio da sam negdje čitao recept kako je taj posip najbolje raditi ručnim putem. ;)
Ponekad su slani recepti puno jednostavniji od slatkih i nemoj se kao mnogi početnici bojati kvasca i dizanog tijesta. Samo hrabro naprijed!
IzbrišiJako dobro iako je jako vruće čak bi mogla i paliti pećnicu.
OdgovoriIzbrišiZa ovo se isplati upaliti pećnicu
Izbrišiovo je fantastično,primjetila sam to kod Irene, već zamišljam dimljeni sir kako se topi a mortadelu obožavam.....
OdgovoriIzbrišiNadam se da ćeš misli pretvoriti u djela
IzbrišiFino, fino!
OdgovoriIzbrišiJako
IzbrišiOdlicno si je napravila. Volim i ja mortadelu sa maslinkama. :)
OdgovoriIzbrišiMeni je ta najdraža
IzbrišiOva pogaca tako dobro izgleda - i savrsena zamjena za svakodnevne dosadne sendviche...
OdgovoriIzbrišiI puno ukusnija od sendviča
IzbrišiNemam što ni dodati ni oduzeti. Mortadelu obožavam! I slažem se, daleko ukusnije od sendviča! :)
OdgovoriIzbrišiIstina da je sendvič brže gotovo, ali u ovom slučaju se isplati čekati dizanje tijesta
IzbrišiKada je ovakva pogača u pitanju jednostavno je nemoguće pojesti jedan komad i reći to je to, ja se ovakvih stvari doslovno ne mogu najesti.
OdgovoriIzbrišiIzgleda odlično, i više od toga !
Pravim je sigurno, samo što mislim da ću umjesto mortadele staviti šunkicu koju više preferiram.
Sigurno će i sa šunkom biti super.
Izbrišimislim da poslije ovog neću moći zaspati, prekasno je da sad mijesim a baš si me izazvala, obožavam ovakve pogače, a o topljenom siru da ne govorim očito je da nas ima više koji ne mogu odoljeti
OdgovoriIzbrišiNema druge nego da noćas sanjaš pogaču, a sutra ju napraviš
Izbrišiovo odmah sutra isprobavam!
OdgovoriIzbrišiI ja ju danas radim
IzbrišiDivna je . :)
OdgovoriIzbrišiovo stvarno radim svako malo, djeca su oduševljena..
OdgovoriIzbrišilp Klaudija
Baš mi je drago da si komentirala, jer ju već neko vrijeme nisam radila pa si me podsjetila na ovu divotu. Drago mi je da vam se sviđa, jesi možda mijenjala nadjev?
Izbriši