srijeda, 17. listopada 2012.

Slani kolač


Čim sam vidjela recept za ovaj kolač u novom broju časopisu Alice cucina, znala sam da ću ga napraviti kad budemo roštiljali. S obzirom na činjenicu da smo duboko zagazili u jesen, možda je to bilo posljednje roštiljanje ove godine. Nekome će ostati u pamćenju po mirisu mesa s roštilja, nekome po mom photo sessionu, a sigurna sam da će svi pamtiti okus ovog kolača. Ukusan je dok je topao i kad se ohladi, može se jesti sam ili kao prilog uz mesno jelo. 



  • 3 jaja
  • 100 g glatkog brašna
  • 100 ml mlijeka
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • sol i papar
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 100 g kuhanog pršuta narezanog na kockice
  • 150 g ribanog sira (koristila sam ementaler)
  • sitno sjeckani vlasac

Pjenjačom razmutite jaja. Umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i mlijeko. Dodajte ulje, sol i papar. Miješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Dodajte ribani sir, kuhani pršut i vlasac. Nauljite i pobrašnite duguljasti kalup dimenzija 10 x 24 cm (na dno kalupa možete staviti papir za pečenje i samo namastiti rubove) i u njega izlijte pripremljenu smjesu. Pecite 35 - 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Pustite da ostoji 5 minuta u kalupu pa izvadite iz kalupa i stavite hladiti na rešetku. Poslužite toplo ili hladno.


52 komentara:

  1. ovo je savršeno u bilo koje doba dana, sviđa mi se kombinacija kuhanog pršuta i sira. Spremam si recept!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Recept nas je ugodno iznenadio i kolač je vrlo brzo planuo

      Izbriši
  2. uh ovo je divno. Obožavam ovakve slane kolače. Sad sam gladna :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja sam više za slatke kolače, ali ovaj slani me osvojio na prvu

      Izbriši
  3. Ja često pravim i baš volim ovakve stvari. Ovoga puta nisi koristila mortadelu :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Radila sam nedavno opet (po tko zna koji put) onu tvoju punjenu pogaču, tako da ovdje nisam stavila mortadelu

      Izbriši
  4. njami izgleda tako fino nikad nisam probala slani kolač , moram to pokušat napravit pozzz

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kad sam vidjela recept, jako mi se svidio koncept slanog kolača kao i korištene namirnice tako da sam morala isprobati

      Izbriši
  5. U prvi mah pomislila sam da je od kukuruznog brasna; ima lijepu zutu boju.
    Svakako vrijedi probati. Ja opet radije jedem slane varijante nego slatke.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Rađe biram slatke varijante, ali ovaj kolač mi je pravo otkriće

      Izbriši
  6. Odlicna ideja, mislim da cu probati napraviti, sigurno bi se mogao dodati i suseni paradajz. Prelijepo izgleda :)

    OdgovoriIzbriši
  7. ...ovo je divno..često radim slane kolače, moji se navikli na njih pa bez njih više niš ne prolazi...samo što ih pečem u kalupima za muffine i stavljam palentu (nisam normalna s tom palentom)...te stavim pancete...ovaj recept će svakako biti isproban, da napokon malo promijenim brašno...a i baš sam cijeli pršut dovukla od svojih iz dalmacije... ;))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slane delicije u kalupu za muffine mi nisu strane, a ovo je prvi slani kolač ovakvog tipa

      Izbriši
  8. Ovakve stvarcice su odlicne za uzinu na poslu. brzo se prave, a ujutro nekoliko kriskica u foliju i to je to... :)

    OdgovoriIzbriši
  9. I meni je na prvu izgledao kao proja, bas djeluje kukuruzasto. Super je, djeluje dosta jednostavno za smuckati za veceru npr. kad imas goste.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vidim da je većinu zbunila ta žuta boja. To je očigledno kombinacija domaćih jaja i sira.

      Izbriši
  10. I am so in love with your photos … they are breath taking and make my mouth water.

    OdgovoriIzbriši
  11. Da ne vidim komadiće pršuta, pomislila bi da je neki kolač s limunom :D Baš mi je fora, originalan način spremanja nekog priloga :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Teško da će se kod mene na blogu pojaviti kolač s limunom, nisam ljubitelj jačeg limunkastog okusa u kolačima

      Izbriši
  12. Odlično! Sve mi se svidja u ovom receptu. Bit će isprobano.:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nadam se da ćeš biti zadovoljna kad isprobaš

      Izbriši
  13. Tamara love this look really beauty!!
    Love the pictures!!

    OdgovoriIzbriši
  14. Hvala ti za recept,sutra će biti kod mene na stolu..jako mi se sviđa:)

    OdgovoriIzbriši
  15. Muy rica receta, apetitosa y con una presentación muy bonita, me encanta.
    Besos y que pases un feliz día.

    OdgovoriIzbriši
  16. Ovo izgleda prefino! Volim slane kolače i morat ću ovo isprobati ;)

    OdgovoriIzbriši
  17. nešto vrlo slično (sa šunkom i gaudom) sam radila u kalupima za muffine, sviđa mi se verzija slanog kolača iako je i za mene to bilo otkriće

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vjerujem da bi se ova smjesa isto mogla peći u kalupima za muffine

      Izbriši
  18. The color of this bread is divine, Tamara !!
    I loved it, really, seems delicious !
    Have a nice day ! :-)

    OdgovoriIzbriši
  19. Gostei da combinação de presunto e queijo , deve ter ficado uma delicia.
    O aspecto esta uma perdição.
    bjs

    OdgovoriIzbriši
  20. With a bowl warm soup, this would make a great dinner for me!

    OdgovoriIzbriši
  21. Odlicno i uvijek dobro dosao kod mojih ukucana....vole ga jer im dode umijesto kruha ai puuuno ukusnije i sama pravim slicno uz dodatak tikvice i cherry rajcica !!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sigurno je isto jako ukusna ta varijanta s povrćem, morat ću isprobati.

      Izbriši
  22. Ovakvi slani kolači kod mene uvijek dobro prolaze, a meni su posebno dobri kada častim društvo ili kada idem kod nekoga pogotovo u prilikama kao što je roštiljanje. Tvoj recept bilježim i isprobavam, odlično zvuči i izgleda , a ja ću dodati i malo nasjeckanih sušenih rajčica, tu mi baš nekako dobro idu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sigurna sam da će se pumidori odlično uklopiti

      Izbriši
  23. Muy bueno me gustaría probar,abrazos y abrazos

    OdgovoriIzbriši
  24. I kod mene uvijek dobro prolaze a i tvoj tako dobro izgleda.Jako dobro.

    OdgovoriIzbriši
  25. Tamara, hvala ti na receptu :)
    Btw, još zamišljam kako je izgledalo tvoje fotkanje :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Obično fotkanje obavim dok sam sama pa je ovaj put publici bilo malo čudno što to sve iznosim van, slažem, trčim po vrtu po bosiljak, razmještam, itd.

      Izbriši