srijeda, 3. kolovoza 2011.

Brzo i fino kiflice


Dooooručaaaaaak!! Postoji li ljepša riječ koju možete čuti dok se kuhinjom širi miris pečenih kiflica? Za mene ne postoji. Volim doručkovati slatke i slane delicije iz pećnice. Te delicije sve spadaju u kategoriju brzo i fino, ali ove kiflice su posebno brze i fine. Zašto? Zato što sam recept za njih davno prepisala s čašice brzo & fino kiselog vrhnja. 




Tijesto je idelano za slatke i slane nadjeve, jer je neutralnog okusa, a možete napraviti kiflice i bez nadjeva pa ih posuti sezamom/lanom. Vjerojatno sve potrebne sastojke imate doma, ali ako nemate, trk u dućan po kiselo vrhnje pa možemo krenuti s izradom.

  •  600 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 žličica soli
  • 100 ml ulja
  • 180 g kiselog vrhnja
  • 200 ml toplog mlijeka
  • 1 paketić suhog kvasca
  • 1 žlica šećera
  • 1 jaje
  • nadjev po želji

Pomiješajte toplo mlijeko, suhi kvasac i šećer pa pustite da se kvasac digne. Izmiješajte brašno sa praškom za pecivo, dodajte ulje i kiselo vrhnje te dignuti kvasac pa zamijesite glatko tijesto. Podijelite ga na četiri dijela i razvaljajte na 1/2 cm debljine. Obično se tijesto za kiflice razvalja u krug pa se prereže po pola okomito, pa vertikalno, pa po dijagonali dok se ne dobiju trokuti. Kako nikada ne mogu razvaljati savršeni krug, odustala sam od takvog načina valjanja tijesta. Razvaljam tijesto u pravokutnik koji prerežem horizontalno na dvije trake i od njih režem trokute.


Kada ste izrezali trokute, trebate odlučiti da li ćete staviti nadjev ili ne. Ukoliko se odlučite peći kiflice bez nadjeva, samo zarolajte trokut od baze prema špicu. Kiflice možete puniti pizza nadjevom (pasirana rajčica, ribana šunka i sir, origano), komadićima šunke (ili neke druge salame) i sira, slanim ili slatkim svježim sirom, nutellom, umakom od voća, džemom ... Danas sam radila dio kiflica bez nadjeva, a dio sam punila džemom od tamnih trešanja kojeg sam sama napravila. Punjene kiflice treba pažljivo zarolati kako nadjev ne bi iscurio tijekom pečenja. Najjednostavniji način je da na sredini baze napravite rez od pola centimetra. Na sredinu donjeg dijela trokuta stavite žličicu nadjeva pa nadjev preklopite jednim krajem trokuta i utisnite u tijesto. Isto napraviti i s drugom stranom pa spojite i sredinu. Sada možete zarolati kiflicu bez bojazni da će vam iscuriti nadjev. 


Kiflice složite u lim prekriven papirom za pečenje i pustite 10 - 15 minuta na toplom. Prilikom slaganja kiflice malo razmaknite (jer će se dići tijekom pečenja) i pazite da ih posložite tako da špic trokuta bude ispod (inače će vam se u pečenju taj dio razdvojiti od ostatka). Razmutite jaje i premažite kiflice. Po želji pospite sezamom. Pecite 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Kiflice sa slatkim nadjevom po želji pospite šećerom u prahu.


23 komentara:

  1. Pa ti nisi normalna:))))Ovo je tako dobro da cu zazmuriti i zaboraviti da sam na dijeti i brzo,koliko vec veceras napraviti lepu i laganu veceru...hohohohoho,ne znam ko ce se vise sladiti,deca ili ja.Hvala Tamara

    OdgovoriIzbriši
  2. obožavam kiflice, slane, slatke, bilo kakve :) imam jedan recept sa praškom za pecivo i svježim sirom ali bez kvasca, no sad vidim i ovaj recept koji mi se jako sviđa. Hvala na savjetu za motanje kiflica, definitivno ću ga usvojiti :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Tajanstvena, iste riječi mi je uputio suprug ("ti nisi normalna"), samo što je njegov nastavak bio "zar i to ćeš staviti na blog, šta će ljudi reći, koliko slatkog jedemo"

    Tamara, radim i ja te sa svježim sirom i isto su super, samo ponekad volim i ove dizane. Drago mi je da će ti savjet pomoći.

    OdgovoriIzbriši
  4. Slazem se - nista bolje od kiflica, za dorucak ili bilo kada. Izgledaju fantasticno!

    OdgovoriIzbriši
  5. Sa ovakvim detaljnim instrukcijama nema razloga d aprobam da napravim nesto priblizno:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Ja ih isto obožavam, prije par dana sam ih jela kod sestre, radila je dvostruku mjeru miješano: sa marmeladom, čokoladom i punjene šunkom i sirom :) Super doručak!!

    OdgovoriIzbriši
  7. Jasna, mislim da su kiflice prečesto zanemarene i smatrane jednostavnima. Ali radost koju izmame kad pred nekog staviš hrpu kiflica je nemoguće opisati.

    Džoli, tijesto nije jako zahtjevno, tako da mislim da nećeš imati problema.

    Masatera, kod nas nema potrebe za duplom dozom, ovo je za nas troje taman.

    OdgovoriIzbriši
  8. Moram priznati da je i više nego dobar odabir za doručak.

    OdgovoriIzbriši
  9. Ove kiflice izgledaju savršeno,ja bih ih mogla u bilo koje vrijeme bilo za doručak ili kasnije...super:)

    OdgovoriIzbriši
  10. kupila sve potrebne namirnice i sada odoh da se igram sa testom.Javicu ti ishod,ali sam sigurna da ce se pojesti pre nego sto cu ih uslikati.Drzi mi fige da budem umerena i da znam da stanem:)))))

    OdgovoriIzbriši
  11. Joj, da samo znaš koliko volim miris kiflica ujutro!! Ovo zvuči kao fantastičan doručak :)

    OdgovoriIzbriši
  12. fenomenalne su....svi odusevljeni uz prethodno zvocanje,u stilu "a sto slatke,a sto sa pekmezom" ali kada su zamirisale iz rerne u kuhinji je nastalo opsadno stanje.odjednom bi svi i da mi pomognu i da capnu koju kiflicu.Mozda sutra objavim sliku na mom blogu jer sad naprosto ne mogu da nadjem usb...uffff ta deca:))))

    OdgovoriIzbriši
  13. Baš mi je drago :) i što te moj post potaknuo da ih napraviš i što su ukućani uživali!

    OdgovoriIzbriši
  14. Draga eno na mom blogu slike postavljene pa mozes da odes i da vidis kako je ispalo.Testo je bozanstveno i sve je jako brzo gotovo.Mozda danas napravim slanu varijantu:)))))

    OdgovoriIzbriši
  15. hehehehhe i ja sam drpila ovj recept sa češice. I fakat su super brze i ekstra fine i mekane.
    E, da, jako zanimljiv način "sakrivanja" nadjeva. A ne kod mene, nekad zna curiti sa svih strana :)))

    OdgovoriIzbriši
  16. Super su kiflice i odlična ideja je bila prepisati ga sa čašice što ja obično zaboravim. Ovakav doručak i ja najviše volim , a posebno mi se sviđa što su varijante nadjeva raznolike. I što nadjev ne curi vani :), hvala ti za taj savjet !

    OdgovoriIzbriši
  17. a to je recept s čaše za kiselo vrhnje?
    pa to je stari recept isproban na 1000 blogova.

    OdgovoriIzbriši
  18. Na početku posta sam navela da je to recept s čašice kiselog vrhnja, a u slučaju pažljivijeg čitanja komentara se vidi da nekima još uvijek nije poznat, tako da ne razumijem što te konkretno muči.

    OdgovoriIzbriši
  19. i ja često radim ove kiflice iako ih više volim sa slanim punjenjem!!

    OdgovoriIzbriši