ponedjeljak, 1. rujna 2014.

Nabujak s mrkvom i brokulom


Fini nabujak s povrćem mogao je nositi i naziv "kako pripremiti ručak u pet minuta". Ovih pet minuta se odnosi na vrijeme aktivne pripreme. Ponekad ne treba uložiti puno truda u pripremu obroka, a rezultat svejedno može biti jako ukusan. Za inspiraciju mi je poslužila fotka s pinteresta. Proizvoljno izaberite povrće za nabujak, a meni se jako svidjela kombinacija mrkve i brokule. 



  • 500 g cvjetova brokule
  • 250 g mlade mrkve
  • 8 jaja
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 180 g kiselog vrhnja
  • 150 g pancete i zarebrnika 
  • 1 manja kapula
  • 70 g ribanog parmezana

Brokulu i mrkvu kuhajte 5 minuta u kipućoj posoljenoj vodi pa dobro ocijedite. Pancetu i zarebrnik narežite na manje kockice pa popržite na tavi bez dodatka masnoće. Na masnoći koju je pustila panceta dinstajte kapulu. Izmiksajte jaja, dodajte slatko i kiselo vrhnje te začine, sol i papar (oprezno posolite, budući da su zarebrnik i panceta već slani). U tu smjesu dodajte 40 g parmezana. Vatrostalnu posudu premažite maslacem pa poslažite povrće. Na povrće rasporedite kapulu, te pancetu i zarebrnik. Prelijte smjesom jaja i vrhnja pa pospite preostalim parmezanom. Pecite 30 - 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 190°C, dok površina ne dobije lijepu boju. Poslužite mlako ili hladno.


Broj komentara: 46:

  1. it looks so colorful and fresh!

    OdgovoriIzbriši
  2. Om nom... I ja radim nešto slično, baš sam to imala u subotu za ručak! Probam i ovaj tvoj recept svakako... Izgleda zamamno...

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovo je zaista divno!!! Probaću, samo da pričekam domaći brokoli... :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sa domaćom brokulom će biti fantastično, sigurna sam. Kod mene je bila domaća mrkva

      Izbriši
  4. Fantasticno izgleda, pozelela sam odmah da sednem za sto.:))))

    OdgovoriIzbriši
  5. Jako dobro! Idealan recept za utrošiti povrće, baš mi se sviđa, mislim da bi bilo super i da se ponese kao užina na posao, faks - uvijek tražim inspiracije za takva jela :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jela sam i toplo i hladno i podjednako mi se svidjelo, tako da sigurno može kao užina

      Izbriši
  6. i meni se jako sviđaju ovakva jela, složiš u pećnicu i onda polako radiš što voliš dok se ne ispeče :)....nešto slično sam pravila s porilukom, tikvicama i ricottom...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam nikad kombinirala tikvice i poriluk, ali zvuči kao super kombinacija

      Izbriši
  7. Zaista prekrasno izgleda, a ogromna prednost je što je priprema brza. Za mene je sve brzo oko čega ne trebam stajati kraj štednjaka. Baš sam gladna, sve sami sastojci koje volim. Ovo je zaista odličan kompletan obrok.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Volim ja i dugo pripremati ručak, ali ponekad okolnosti nalažu brzinska jela, a ovo mi je pravo otkriće

      Izbriši
  8. Bons ingredientes e um aspecto delicioso
    Boa semana
    bjs

    OdgovoriIzbriši
  9. Jako fino izgleda, prekrasno ispečeno!

    OdgovoriIzbriši
  10. Hola que tal amiga? Estoy feliz por volver de las vacaciones y venir a ver y disfrutar de tus delicias. Me ha gustado muchísimo tu receta de hoy, tan rica y colorida.
    Besos.

    OdgovoriIzbriši
  11. Kako divno i sveze izgleda u tim raskosnim bojama !

    OdgovoriIzbriši
  12. Obožavam ovakva jela.Odlična prilika takodje da se deci podmetne povrće.Jako ukusno

    OdgovoriIzbriši
  13. Privlacan izgled i istinska dobrota unutra; tko bi odolio?!

    OdgovoriIzbriši
  14. Ja ih ne bio kuhao u vodi, radije na pari, jer tako zadrže više okusa. A izgleda prekrasno.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Imam električno kuhalo na paru i inače u njemu kuham povrće, ali moram biti iskrena da mi ga se nije dalo izvlačiti iz špajze

      Izbriši
    2. Sada kad ste dobili Ikeo, kupi si tamo samo nastavak za paru, koji ide na večji lonac.Onda ne trebaš više električno kuhalo na paru ;)

      http://www.ikea.com/hr/hr/catalog/products/30152346/

      Izbriši
    3. Sutra opet radim ovaj nabujak, a električno kuhalo mi je od jučer ostalo na radnoj ploči tako da će ovaj put biti kuhane na paru. Kuhalo je puno jednostavnije i brže, jer ne treba čekati da voda zakuha, ovako izgleda http://www.steamerreviews.com/3-tier/tefal-vc1027-simply-invent-3-tier-steamer/

      Izbriši
  15. Odličan prilog ili kao lagana večera koja izgleda jako dobro.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Obično ovakva jela poslužujem kao prilog mesu, ali mogu potvrditi da može biti i samostalan obrok, čak i za ručak

      Izbriši
  16. Ovaj nabujak mi tako dobro izgleda i zvuči, sviđaju mi se svi sastojci i dovoljno je da ga pogledam i ogladnim !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nam a se jako svidio, sutra ga opet radim za ručak

      Izbriši
  17. Odlično za mene, a za moje još komad mesa

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Do nedavno je i meni trebao komad mesa uz ovakvo jelo, a sad može i bez

      Izbriši
  18. This looks so colourful and appetizing!

    OdgovoriIzbriši
  19. G'day! Looks wonderful! Great photo and congrats on being featured last month on Nancy's YBR!
    Cheers! Joanne @ What's On the List

    OdgovoriIzbriši