Tijesto
Pomiješajte brašno i prašak za pecivo. U tu mješavinu utrljajte maslac da dobijete strukturu grubih mrvica. Dodajte šećer, vanilija šećer, žumanjke i žlicu mlijeka pa zamijesite prhko tijesto. Po potrebi dodajte još mijeka. 2/3 tijesta spljoštite u disk, zamotajte u prijanjajuću foliju i stavite u frižider na sat vremena. Preostalu 1/3 tijesta podijelite na dva dijela, od svakog oblikujte valjak, stavite na tanjurić i zajedno s tanjurićem stavite u zamrzivač. Ohlađeni veći dio tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj površini i stavite u lim za pečenje dimenzija 35 x 22 cm. Tijestom treba pokriti samo dno lima, pa višak odrežite, oblikujte u valjak i stavite u zamrzivač.
Nadjev
Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg. U posebnoj posudi kratko miksajte preostale sastojke (jogurt, kiselo vrhnje, šećer i brašno). U smjesu lagano umiješajte vilicom snijeg od bjelanjaka. Smjesu izlijte u lim na tijesto koje ste prethodno izbockali vilicom. Na nadjev naribajte tijesto koje je stajalo u zamrzivaču. Tijesto možete ribati sitnije ili krupnije, bitno je samo da prekrije sav nadjev. Pitu pecite 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C pa ohladite na rešetki. Režite tek kad se potpuno ohladi.
- 250 g glatkog brašna
- 1 vrećica praška za pecivo
- 170 g hladnog maslaca (narezanog na kockice)
- 100 g šećera
- 10 g vanilija šećera
- 4 žumanjka
- 1-3 žlice mlijeka (prema potrebi)
Pomiješajte brašno i prašak za pecivo. U tu mješavinu utrljajte maslac da dobijete strukturu grubih mrvica. Dodajte šećer, vanilija šećer, žumanjke i žlicu mlijeka pa zamijesite prhko tijesto. Po potrebi dodajte još mijeka. 2/3 tijesta spljoštite u disk, zamotajte u prijanjajuću foliju i stavite u frižider na sat vremena. Preostalu 1/3 tijesta podijelite na dva dijela, od svakog oblikujte valjak, stavite na tanjurić i zajedno s tanjurićem stavite u zamrzivač. Ohlađeni veći dio tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj površini i stavite u lim za pečenje dimenzija 35 x 22 cm. Tijestom treba pokriti samo dno lima, pa višak odrežite, oblikujte u valjak i stavite u zamrzivač.
Nadjev
- 3 čvrsta jogurta
- 2 kisela vrhnja (30% m.m.)
- 130 g šećera
- 20 g vanilija šećera
- 5 žlica oštrog brašna
- 4 bjelanjka
Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg. U posebnoj posudi kratko miksajte preostale sastojke (jogurt, kiselo vrhnje, šećer i brašno). U smjesu lagano umiješajte vilicom snijeg od bjelanjaka. Smjesu izlijte u lim na tijesto koje ste prethodno izbockali vilicom. Na nadjev naribajte tijesto koje je stajalo u zamrzivaču. Tijesto možete ribati sitnije ili krupnije, bitno je samo da prekrije sav nadjev. Pitu pecite 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C pa ohladite na rešetki. Režite tek kad se potpuno ohladi.
divan kolač, šteta što ne smijem jesti vrhnje.
OdgovoriIzbrišiBaš mi je žao :( Mislim da bez vrhnja to ne bi bilo to
IzbrišiBas su fini kolacici, moze odmah par kockica na ovu stranu... molicu lepo.:)))
OdgovoriIzbrišiSlobodno se posluži ;-)
Izbrišiprekrasna je, obožavam ju
OdgovoriIzbrišiTamara these look delicious!:)
OdgovoriIzbrišiThank you
Izbrišidaaaa, vratila si me dvadesetak godina unatrag... Divan je :)
OdgovoriIzbrišiJako volim ovu pitu.
OdgovoriIzbrišiMi ju obožavamo, za čas nestane
IzbrišiZaista prekrasna.
OdgovoriIzbrišiTo mi je super kolač, i ja sam ga prvi put probala na jednom rođendanu :)
OdgovoriIzbrišiInteresantno je da si ga i ti probala na rođendanu, ja se ne bih sjetila takav kolač napraviti za proslavu rođendana
IzbrišiMmmm, volim!
OdgovoriIzbrišiI ja :)
Izbriši