utorak, 30. rujna 2014.

Doboš torta

Doboš torta za tripice - tako je glasio dogovor za druženje. Kad smo konačno uskladili termine i dogovorili dan, počela sam intenzivno razmišljati o tome kako ću napraviti dobošicu. Tortu koju nikad nisam jela s karamelom koji ne volim i nikad ga nisam radila. Slojevi biskvita i krema me nisu zabrinjavali, samo mi se taj karamel motao po glavi. Sigurno sam dva dana provela guglajući i čitajući savjete kako napraviti i izrezati karamel. Onda sam još barem pola dana provela u razmišljanju hoću li karamel preliti preko torte pa "samo" zarezati nožem kako bi se kasnije lakše rezalo ili ću posljednju koru narezati na trokute, preliti karamelom i poslagati po torti. Na kraju sam se odlučila za nešto sasvim treće. Kore i kremu sam napravila prema Tanjinom receptu, a bečko tijesto i karamel prema Rudolphovim savjetima. Recept je objavljen na stranici Recepti torte.



Krema

  • 6 jaja
  • 300 g šećera
  • 150 g tamne čokolade (narezane na komadiće)
  • 380 g omekšalog maslaca

U staklenoj zdjeli pjenasto izmiksajte jaja sa šećerom. Zdjelu stavite iznad posude s vodom i smjesu kuhajte na pari uz povremeno miješanje dok se ne zgusne (otprilike 15ak minuta). Maknite zdjelu s pare, dodajte komadiće čokolade i miješajte dok se čokolada ne otopi. Vratite zdjelu iznad posude s vodom i kuhajte još 2-3 minute uz neprestano miješanje. Pusitite da se ohladi. Kratko miksajte omekšali maslac pa ga dodajte u ohlađenu kremu i miksajte dok se sve ne poveže. Kremu stavite u frižider, a za to vrijeme pripremite kore.

Kore

  • 8 jaja
  • 8 žlica šećera
  • 8 žlica glatkog brašna

Izmiksajte bjelanjke u mekani snijeg. Dodajte šećer i nastavite miksati dok ne dobijete čvrsti snijeg. Smanjite mikser na najmanju brzinu pa dodajte jedan po jedan žumanjak i na kraju brašno. Dobivenu smjesu podlijelite na 8 jednakih dijelova i pecite zasebno u kalupu za tortu (promjer 26 cm) koji je obložen papirom za pečenje. Kore se peku otprilike 5-7 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C. Pečene kore stavljajte jednu na drugu (bez skidanja papira za pečenje) i prekrijte kuhinjskom krpom. Kad se kore ohlade, odstranite papir za pečenje i jednu koru stavite na tanjur za serviranje. Oko te kore stavite čvrsti obruč za tortu obložen papirom za pečenje. Koru premažite kremom u tankom sloju, poklopite drugom korom i naizmjenično redajte kremu i kore dok ne potrošite sve kore. Površinu posljednje kore premažite kremom. Ostavite malo kreme tako da možete kasnije premazati rub torte. Stavite tortu u frižider, a za to vrijeme pripremite bečko tijesto i karamel.


Bečko tijesto

  • 75 g glatkog brašna
  • 50 g hladnog maslaca (narezanog na komadiće)
  • 25 g šećera
  • 1/4 jaja (razmutiti jedno jaje i za tijesto iskoristiti samo 1/4)

Pomiješajte brašno i šećer. Maslac utrljajte u u mješavinu brašna i šećera dok ne dobijete strukturu grubih mrvica. Dodajte 1/4 razmućenog jajeta i zamijesite tijesto. Tijesto spljošitite u disk, zamotajte u prijanjajuću foliju i stavite u frižider na 15 minuta. Na pobrašnjenoj površini tanko razvaljajte tijesto (tijesto treba biti promjera 26 cm). Stavite ga u lim obložen papirom za pečenje i pecite 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Pečeno tijesto ohladite na rešetki, a ispod rešetke stavite papir za pečenje (biti će potreban kod prelijevanja tijesta karamelom).

Karamel i dekoracija

  • 250 g šećera
  • 15 g maslaca
  • 150 ml slatkog vrhnja + 2 žlice šećera

Na laganoj vatri otopite 1/3 šećera. Nemojte miješati, nego lagano okrećite posudu. Dodajte još trećinu šećera i ponovite postupak dok se sav šećer ne otopi, te dodajte preostali šećer i pusitite da se otopi uz povremeno okretanje posude. Kad se sav šećer otopio, maknite s vatre, dodajte maslac te okrećite posudu dok se maslac ne otopi. Karamel prelijte preko bečkog tijesta (koje se nalazi na rešetki ispod koje je papir za pečenje). Pustite da višak karamela iscuri pa maknite tijesto s rešetke i odstranite višak karamela koji u nitima visi na rubovima tijesta. Velikim oštrim nožem prerežite tijesto na pola najprije vodoravno, a zatim i okomito. Dobivene trokute prerežite dijagnonalno (u obliku slova x) kako bi dobili 8 jednakih trokuta.

Izvadite tortu iz frižidera, odstranite obruč i papir za pečenje pa premažite rub torte ostatkom kreme. Označite kriške po kojima ćete kasnije rezati tortu (14 kriški). Slatko vrhnje uz dodatak šećera izmiksajte u šlag. Na svaku krišku dekorativno nanesite malo šlaga uz pomoć slastičarske vrećice i odgovarajućeg nastavka. Višak šlaga spremite u frižider kako bi mogli završiti dekoriranje torte prije posluživanja. Tortu stavite u frižider preko noći. Trokute s karamelom nemojte stavljati u frižider (jer bi se karamel mogao početi topiti). Prije serviranja izvadite tortu iz frižidera i pustite da odstoji na sobnoj temperaturi 15 minuta. Za to vrijeme na svaku drugu krišku torte stavite trokut s karamelom te rubove trokuta i sredinu gdje se spajaju ukrasite tučenim slatkim vrhnjem.

Broj komentara: 27:

  1. Pogled na ovu dobošicu,ostavio me bez daha,,predivna!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ficou lindissimo
    A fatia esta uma tentação
    bjs

    OdgovoriIzbriši
  3. nadam se da si ponosna jer je torta savršena, svaka čast

    OdgovoriIzbriši
  4. Divna je! Da znas da bi mi prijalo parce ove tvoje sada :-) Odlicna ti je!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Srećom pa sam kod tebe pronašla recept i nije bilo problema oko izrade

      Izbriši
  5. Ova je zaista perfektna! Odlično!

    OdgovoriIzbriši
  6. awww Look perfect and delicious! I love your pictures!!

    OdgovoriIzbriši
  7. Predivno izgleda i sigurno se topi u ustima. :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Uh, uh prekrasno izgleda. NIsam je 100 godina radila.

    OdgovoriIzbriši
  9. Sa stanem u red sa tanjiricem pre nego sto nestane.:))) p.s. nikako da se usudim da je jednom napravim... diiivna je!:)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne mogu vjerovati da se ne usudiš. Ako sam se ja uhvatila u koštac koja nikad nisam napravila karamel, onda će to tebi biti čas posla

      Izbriši
  10. Waoowww, torta izgleda fantastično. Svaka čast kako si je lepo napravila.

    OdgovoriIzbriši
  11. Mene baš strah ove torte... tvoja izgleda diiiivno!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mene je isto bilo strah, ali se pokazalo u potpunosti neosnovano

      Izbriši
  12. Savršeno izgleda! Bravo Tamara! Jako volim ovu tortu... :)

    OdgovoriIzbriši