petak, 27. lipnja 2014.

Daring Bakers June 2014 - Cinnamon rolls challenge


This month the Daring Bakers kept our creativity rolling with cinnamon bun inspired treats. Shelley from C Mom Cook dared us to create our own dough and fill it with any filling we wanted to craft tasty rolled treats, cinnamon not required! So I decided to give a new taste to cinnamon rolls dough by substituting apples and cinnamon with blueberries and cheesecake filling. It was so delicius. Thank you Shelley for this wonderful and delicious challenge!


Dough
  • 100 g butter
  • 60 ml water
  • 240 ml milk
  • 1 large egg
  • 1/2 teaspoon salt
  • 100 g sugar
  • 10 g vanilla sugar
  • 570 g all-purpose flour
  • 7 g dry yeast
In a small saucepan gently melt the butter over low heat. Add the water and milk and allow the butter mixture to cool. Pour the butter mixture into the bread machine's baking pan. Add the remaining ingredients to the baking pan in the order listed above. Prepare the dough using the dough setting - follow your bread machine instructions for dough preparation.


Filling
  • 200 g cream cheese
  • 2 tablespoons sour cream
  • 80 g sugar
  • 10 g vanilla sugar
  • 1 tablespoon all-purpose flour
  • 100 g blueberry jam
Mix together all filling ingredients (except blueberry jam) unitl well combined. Once the dought cycle has completed, remove the dough from the baking pan and place on a lightly floured work surface. Roll out dough to a 40 x 60 cm rectangle. Using a spatula spread cheesecake filling over dough and than place blueberry jam over the cheesecake filling. Starting at the far edge of the dough, roll the dough tightly into a log. Using a sharp knife, trim the ends of the log and cut the log into 4 cm long portions. Divide rolls between two 20 cm square baking tins lined with baking paper, arranging cut side up, spacing 1,5 cm apart. Cover baking tins with plastic wrap and let rise until almost doubled in volume. After rising, rolls should be touching each other and the sides of the pan. Preheat oven to 170°C and bake one tin at a time about 20 - 25 minutes, until the rolls are lightly browned. 

Glaze
  • 125 g confectioners' sugar
  • 2 tablespoons milk
  • 1/2 teaspoon coconut extract
Whisk together the glaze ingredients (adding additional milk to get it to your desired drizzling consistency) and drizzle the glaze over the warm rolls.


Preskočila sam nekoliko posljednjih Daring Bakers izazova. Jednostavno me zadatak nije privlačio, bilo da je riječ o glavnoj namirnici ili postupku izrade. A onda smo dobili zadatak napraviti pužiće s cimetom ili neku svoju verziju nadjeva. To me je potaknulo da konačno isprobam pužiće s borovnicama. Tijesto sam napravila po receptu za pužiće s cimetom i jabukama, a kao inspiracija za nadjev mi je poslužila slatka pletenica i tako su nastali cheesecake pužići s borovnicama i preljevom od kokosa.

Tijesto
  • 100 g maslaca
  • 60 ml vode
  • 240 ml mlijeka
  • 1 veliko jaje
  • 1/2 žličice soli
  • 100 g šećera
  • 10 g vanilija šećera
  • 570 g glatkog brašna
  • 7 g suhog kvasca
U manjoj posudi otopite maslac na laganoj vatri. Dodajte vodu i mlijeko i pustite da se mješavina malo ohladi. Ulijte mješavinu u posudu pekača za kruh. Dodajte ostale sastojke onim redoslijedom kako su napisani. Uključite pekač za kruh na program za dizanje tijesta, prema uputama proizvođača. Tijesto se možete, ukoliko nemate pekač, zamijesiti i ručno na klasičan način. 


Nadjev
  • 200 g krem sira
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 80 g šećera
  • 10 g vanilija šećera
  • 1 žlica glatkog brašna
  • 100 g džema od borovnica
Pomiješajte sve sastojke za nadjev, osim džema. Dignuto tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini na dimenzije 40 x 60 cm. Premažite nadjev po tijestu, a zatim rasporedite džem na cheesecake nadjev. Tijesto pažljivo zamotajte u roladu kojoj odrežite rubove ako su nepravilni. Režite pužiće debljine 4 cm i rasporedite ih u dva lima obložena papirom za pečenje. Razmak između pužića neka bude otprilike 1,5 cm. Lim za pečenje pokrijte prijanjajućom folijom i pustite da se pužići dižu otprilike sat vremena. Za to će se vrijemem pužići udvostručiti i dodirivati. Odstranite prijanjajuću foliju pa pecite pužiće otprilike 20 - 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 170°C. Izvadite pečene pužiće i pustite ih da se ohlade na rešetki. 

Preljev
  • 125 g šećera u prahu
  • 2 žlice mlijeka
  • 1/2 žilčice ekstrakta kokosa
Pomiješajte sve sastojke za preljev i po potrebi dodajte još malo mlijeka dok ne dobijete preljev željene gustoće. Tople pužiće poprskajte (ili obilno prelijte) preljevom. Umjesto ekstrakta kokosa možete koristiti ekstrakt vanilije.

Broj komentara: 29:

  1. very nice:) and one was gone before taking pictures?:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ate few before taking pictures (baked in two tins)

      Izbriši
  2. I love cinnamon rolls and these look amazing.
    I will save this recipe to make these!
    Lovely pictures Tamara!

    OdgovoriIzbriši
  3. Oh my gosh - those look absolutely outstanding. I love the blueberry cheesecake filling - I bet they were delicious. Thank you so much for baking with me!

    OdgovoriIzbriši
  4. Super mi je ideja za dzem od borovnica kao punjenje. Krasno izgledaju :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da sam imala više vremena (i svježe borovnice) napravila bih umak, ovako sam se morala poslužiti džemom

      Izbriši
  5. Savrsene za dorucak, sa bilo kojim punjenjem. Ove tvoje su dobile i divnu ljubicastu boju - pun pogodak za nepce i oko.

    OdgovoriIzbriši
  6. Jako ih volim i radim, ali nekako samo zimi - vjerojatno jer je dizanje tada vrlo lako (na radijatoru). Odlične su, krasno izgledaju.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dizano tijesto češće radim zimi jer ljeti više volim laganije deserte. Dizanje tijesta ljeti nije problem, zatvorim prozor i vrata od kuhinje i pustim kvasac da odradi svoje.

      Izbriši
  7. Stvarno izgledaju savršeno,uvijek čim ih vidim odmah bih poželjela jednu..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jako su ukusni tako da je teško stati na jednom, mada sam napravila malo veće pa je jedan pužić taman dovoljan

      Izbriši
  8. volim pužiće, sigurna sam da bi mi se i ova kombinacija svidjela

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Preljev od kokosa se savršeno uklopio s borovnicama

      Izbriši
  9. op art uzorak, mislila sam da su neke zvijezdice na fotki, a ono preljev...super!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Paše mi je kad je preljev diskretan, a ne preko cijelih pužića pa je tako nastao ovaj uzorak

      Izbriši
  10. Absolutely gorgeous, breath taking rolls! Blueberries are a wonderful addition, taste and color-wise.

    OdgovoriIzbriši
  11. Lijepo izgledaju. Nisam još radila sa sirnim nadjevom, čini mi se mogao bi biti jako fin.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kombinacija mi se svidjela u slatkoj pletenici pa sam ju ponovila i u pužićima - super paše

      Izbriši
  12. Upravo se vratila sa odmora i nisam stigla da vidim sve ovomesecne Daring kreacije. ideja ti je odlicna, super izgledaju!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ovaj krug je bio baš super, posebno su me osvojile slane varijante

      Izbriši
  13. Mene ovi pužići tako mame, jako lijepo si ih napravila, nadjev mi se sviđa, baš odlično izgledaju ! Sada dok ih ponovno gledam i vani pada neka kišica najradije bih da mi je barem jedan ovdje , uz šalicu čaja idealno !

    OdgovoriIzbriši