nedjelja, 2. prosinca 2012.

Božićni sajam u Grazu i posjet tvornici čokolade

Ispod krova svakog štanda nalaze se dekoracije koje su uvijek vezane uz ponudu na tom štandu

Koje su vaše asocijacije na prosinac? Moje su: zima, snijeg, blagdani, božićni sajam, keksići i čokolada. U jednom sam putovanju uspjela objediniti dvije asocijacije - božićni sajam i čokolada. Tim se asocijacijama trebao pridružiti i snijeg, ali nismo imali sreće, došao je dan kasnije. Svejedno, nedostatak bijele čarolije nije se primijetio na božićnom sajmu u Grazu, a za to su se pobrinule ledene jaslice.


Ledene jaslice - Graz



Božićni sajam u Grazu je poseban zbog toga što se prostire na nekoliko trgova u gradu. Ponuda je klasična, a obuhvaća ručno rađene kuglice i ostale blagdanske ukrase, različite proizvode od drva, šalove, kape i ostale pletene proizvode, te nezaobilaznu ponudu tradicionalnih jela i pića. 

Graz

Posebnost putovanja na kojem sam bila nije posjet Grazu, već posjet tvornici čokolade Zotter. Kao istinski zaljubljenik u čokoladu, posjet tvornici čokolade zvučao je kao san. Već sam unaprijed znala neke detalje 90 minutnog razgleda, ali sam svejedno ostala iznenađena organizacijom. U razgled nije uključen posjet proizvodnom pogonu. Međutim, on je ostakljen i prolazi se njegovim rubnim dijelom, tako da se vidi skladište s  vrećama kakao zrna, dio strojeva i proizvodnog procesa. Sam razgled počinje u Schokoladen Theatru, simpatičnoj kino dvorani u kojoj su nas dočekali jastuci od jutenih vreća. Tamo smo pogledali kratki film o uzgoju kakaovca. U filmu je prikazan i simpatični vlasnik tvornice Josef Zotter kako bira samo najbolje proizvode kakao zrna i dodataka za čokolade. Na ulazu se dobije keramička žlica koja se koristi prilikom degustacije. Degustacije kreću od samog početka proizvodnje, dakle od kakao zrna. 

Kakao zrna različitog porijekla




Zatim slijedi tekuća masa od čistog kakaa. Mnogi su odmah navalili na kušanje, ali su ostali jako razočarani gorčinom. Kako bi se popravio taj neugodni okus, sljedeća postaja se sastoji od staklenih fontana u kojima teku čokoladne smjese s različitim postotkom kakaa obogaćene različitim aromatičnim sastojcima. 

Tekuće čokoladne smjese

Nakon tekućih smjesa, predstavljeno je "ono pravo", a to su gotove čokolade. Uz uobičajenu ponudu različitih postotaka kakaa, bilo je moguće degustirati i brojne čokolade s različitim dodacima, od kojih me je posebno oduševila čokolada s ribizlama, a svakako je najinteresantnija bila čokolada od soje.

Ponuda čokolada tvornice Zotter

Nakon degustiranja gotovih proizvoda, put vodi u TrinkSchokolade, odnosno čoko bar. Na visećoj traci putuju pločice čokolade različitih okusa koje je potrebno umiješati u toplo mlijeko i napraviti napitak prema svom ukusu.

TrinkSchokolade
Znate kako je ponuda naših dućana jako slaba kada su u pitanju čokolade prikladne za topljenje. U Zotteru to nije problem, jer možete birati između čak osam vrsta.

Kuverture - od bijele pa do 100% kakaa

Razgled završava u čoko shopu u kojem je moguće kupiti ne samo one čokolade koje ste ranije probali, već i puno više različitih okusa.

Zotter shop

Čokolade u shopu nisu jeftine, ali se svejedno dobro prodaju, što zbog raznovrsnosti okusa, što zbog želje ljudi da sudjeluju u hvale vrijednoj inicijativi tvornice. Uz čokolade, ponudu čine razne vrste posebno složenih poklon paketa, čokoladne lizaljke i praline.

Zotter praline

Što sam kupila u shopu pokazat ću vam u sljedećem postu, jer još uvijek nisam odlučila kako ću iskoristiti kupljene proizvode. 

Broj komentara: 58:

  1. Adoro visitar um fábrica de chocolate pois é uma coisa que adoro.
    Essa marca não conheço.
    bjs

    OdgovoriIzbriši
  2. Obožava putovanja a ovo tvoje je stvarno zanimljivo. pomalo ti zavidim :)

    OdgovoriIzbriši
  3. E ovo je izlet iz snova. :) Baš sam uživala u ovom postu.
    Jedva čekam nastavak.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Imaš pravo, posjet tvornici čokolade je baš ostvarenje snova

      Izbriši
  4. Koliko cokolade na jedno mjestu :) Prekrasno. Divna mi je i slika okicenog grada, jako lijepa slika.

    OdgovoriIzbriši
  5. Koje divno putovanje,baš iz snova,ovo je moja želja obići tvornicu čokolade,vjerujem da vam je ovo sve bio doživljaj za pamćenje:)..znam da ćeš u neku divotu uklopiti kupljeno:))

    OdgovoriIzbriši
  6. krasan post! idući vikend idem u Graz, sad se još više radujem :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Oooo, hvala na ovim fotkama. Volim Graz; moj stariji sin je rodjen tamo i jos uvijek imam drage ljude u tom gradu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni je ovo bio prvi posjet Grazu. Nisam stigla zaviriti u dućane, znam da je grad popularan što se tiče šopinga.

      Izbriši
  8. Lovely photos, Tamara, enjoyed a lot to see ! :)

    Have a nice envening

    Isabel

    OdgovoriIzbriši
  9. Bez obzira na toliki izbor znam šta bih kupila, crnu sa mentolom i sa marcipanom, možda i one varijante bombonjera punjenih rumom ili nekim drugim alkoholom.
    Volim sve oko Božića, onaj ulični vašar gdje se prodaju ukrasi za jelke, sladunjave filmove na TV i pretjerano trošenje na hranu i ostalo. Kod nas se to prenese i na januar kad poslije Božića i Nove Godine otvorimo sezonu slava, pa hajde ti smršaj i pored najbolje volje.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kupila sam čokoladu s narančom i marcipanom, kombinacija pravih blagdanskih okusa

      Izbriši
  10. Pravi slatki izlet :) Kuvertura od 100% mi je zapela za oko ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bankrotirala bih da sam kupila sve što mi je zapelo za oko ;-)

      Izbriši
  11. Joooooj kako ti zavidim na ovom :D Predivna tura, sigurno se može puno i naučiti tamo :) Praline izgledaju fantastično! Baš me zanima što si kupila :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Evo gore sam otkrila jednu stvar - čokolada s narančom i marcipanom

      Izbriši
  12. Tamara,
    New follower here :) I love your blog and can't wait to start reading all your lovely posts. I can't believe all that chocolate on the wall! Have a wonderful week :)
    Michelle

    OdgovoriIzbriši
  13. Bila sam na nekoliko Božićnih sajmova, ali još nisam bila u Grazu. Već vidim da je krasno, ali najbolje mi je ovo što ste sami morali raditi napitak, genijalno! I uvijek postoji nešto bajkovito u posjetu tim tvornicama, poželiš se igrati ko dijete :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Neki su u tom posjetu i pretjerali pa su probavali sve što se nudilo, nešto i više puta. Ja sam više bila opčinjena raznovrsnošću okusa nego činjenicom da mogu probati sve što se nudi pa sam probala samo ono što do sada nisam i što me je privlačilo.

      Izbriši
  14. ajme u transu sam....
    ostvarenej svih dječjih snova..
    jedva čekam sljedeći post!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam sigurna da li će to biti baš sljedeći post, ali nadam se da ću uskoro nešto napraviti i objaviti

      Izbriši
  15. Svaka čast ! Poslije šetnje gradom, posluženi smo prefinom čokoladom :P Šta više reći, osim veliko H V A L A !!!!!

    OdgovoriIzbriši
  16. Ove fotke sam pogledala šiiirom otvorenih očiju... predivno si ovo prikazala:)
    A ovaj sajam sam trebala posjetiti prošle godine i u zadnji čas - propalo:((

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni je isto prošle godine propala prilika za ovaj izlet, zato sam mu se sada još više veselila

      Izbriši
  17. Blago tebi!!!!
    I još si i post napisala.Ja bih još uvijek bila u transu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Taman sam iskoristila priliku što sam u transu i puna dojmova

      Izbriši
  18. Prekrasan post, volela bih da i mi ovde imamo takve slicne bozicne sajmove, a odusevile su me fotke iz fabrike cokolade, mislim da bih se mogla tamo "izgubiti" na par dana.... cekamo nastavak!:))))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, baš bi bilo super ostati u tvornici i nakon zatvaranja :D

      Izbriši
  19. E vala ja bih se pogubila u tolikom izboru, ne bih znala šta da kupim. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Moram priznati da sam i ja neko vrijeme proučavala ponudu, ipak su to čokolade kakvih nema kod nas

      Izbriši
  20. wow... ne dođem neko vrijeme te posjetiti i što me dočeka! hvala ti na ovom predivnom vizualno-gastronomskom podražaju i na edukaciji o čokoladama. Obožavam tu elementarnu slasticu u svim omjerima kakaa i više-manje svim dodacima, a posebno me u zadnje vrijeme privlače kombinacije sa ljutim papričicama u tragovima, iako se kod nas do takvih čokolada teže dolazi. Ovo je bilo jedno pravo hedonističko putovanje, priznaj!

    OdgovoriIzbriši
  21. Found your page from the Grow Your Blog hop! I am now following. All of that chocolate looks so good! I hope you will stop by and visit me too!
    Cynthia at http://FeedingBig.com

    OdgovoriIzbriši
  22. o maj gaaaad :D fantazija, živa fantazijaaaa!!!!!

    OdgovoriIzbriši
  23. Koja Bozicna idila u Grazu!

    Osvoji nakit: >> GIVEAWAY <<

    OdgovoriIzbriši
  24. The name of your blog caught my eye! I LOVE sweets!! I'm your newest follower-I hope you'll stop by and follow me back :)
    Susan

    OdgovoriIzbriši
  25. También es mi sueño visitar una fábrica de chocolate y aún no he podido, estuve a punto de hacerlo en un viaje a Francia en el museo L'atelier du chocolat de Bayona pero no, no pude. He disfrutado con la visita e información que tu nos muestras y la foto de los bombones me ha hecho soñar.
    Besos y feliz fin de semana.

    OdgovoriIzbriši
  26. Krasne su ti fotke.. što me nisi povela sa sobom :))))?
    Bila sam u Grazu jednom davno i sjećam se da je bilo krasno.. sjećam se i ovih jaslica ali su onda bile već skoro rastopljene do kraja.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da sam znala da želiš ići, zvala bih te. Ovako znam za drugi put :)

      Izbriši
  27. Prekrasno je u ovo vrijeme Adventa u Grazu, baš si nam lijepe slike sa svoga putovanja donijela. A tek tvornica čokolade, bilježim je na listu za posjetu čim slijedeći put krenem u tome pravcu, prava čokoladna fantazija :)

    OdgovoriIzbriši
  28. Tamara, predivne slike, kao da sam bila tamo!! Znam da su iživala jer se po slikama i opisu to vidi :)

    OdgovoriIzbriši
  29. Wow, the ice sculpture! Beautiful. :)

    OdgovoriIzbriši