utorak, 23. listopada 2012.

FBI istraga bloga Parfe Dunja


Nakon ljetne pauze, u rujnu su opet krenule blogerske igrice. Tako su u okviru igre FBI rukavice  rujan i listopad rezervirani za istragu bloga Parfe Dunja. Ono što ćete svakako zamijetiti ako prolistate Dunjin blog je unikatno posuđe koje ona sama izrađuje. Njezina zbirka recepata se ne može opisati jednom riječju - slatki i slani, svakodnevni i neobični recepti dio su bogate zbirke. Kao i uvijek kada su u pitanju FBI rukavice, pregledam cijeli blog i odvajam recepte koji mi se sviđaju. Od tih recepata izdvojim one koje ću isprobati u okviru igrice. Tako je bilo i sada. Međutim, neki Dunjini recepti su mi pomutili pamet pa se nisam baš pridržavala zacrtanog plana. U nastavku pogledajte što sam izabrala (nazivi su link na original recept).


Da, da ... sramim se priznati da do sada nisam isprobala kruh koji se ne mijesi. Ali imam dobru ispriku - doma jako rijetko jedemo kruh, skoro pa nikada. U rijetkim trenucima zamijesim kruh kada znam da će za ručak biti maneštrica. A ovo je kruh za kojeg izrada počinje dan ranije. I tako nikad nisam došla u priliku da uskladim ručak i kruh koji se ne mijesi. Listajući recepte kod Dunje, kad sam ugledala kruh rekla sam "e sad ću te napraviti bez ikakvog povoda!" - tako je i bilo. Kruh koji se ne mijesi zahtijeva stvarno minimalno truda i samo malo vremenskog usklađivanja. Najbolji opis krajnjeg rezultata dala je Dunja: To nije kruh, to je skulptura koja se sa strahopoštovanjem gleda, miriše, divi pa onda i malo pojede, s ničim naravno, sve što bi se na njega stavilo, sve je ispod njegove razine.

  • 460 g glatkog brašna
  • 2 ravne žličice soli
  • 1/4 žličice suhog kvasca
  • 320 - 350 ml vode


U većoj zdjeli pomiješajte brašno, sol i kvasac. Dodajte toliko vode da zamijesite tijesto vilicom, otprilike 320 do 350 ml. Zdjelu pokrijte prijanjajućom folijom i pustite na sobnoj temperaturi 12 sati ili preko noći. Ujutro na pobrašnjenu površinu istresite tijesto. Tijesto je jako mekano pa uz pomoć plastične špatule preklopite lijevi i desni kraj prema sredini. Tako formirano tijesto prebacite na pobrašnjenu krpu i sve zajedno stavite u košaricu (ili zdjelu). U pećnicu stavite posudu zajedno s poklopcem (vatrostalnu, emajliranu ili inox) i zagrijte na 230°C. Kad se pećnica zagrije, izvadite posudu, otklopite i preokrenite u nju tijesto (posudu nije potrebno namastiti i ne morate koristiti papir za pečenje). Poklopite posudu i vratite u pećnicu na 30 minuta. Zatim skinite poklopac i pecite još 20 minuta. Pečeni kruh umotajte u krpu i pustite na rešetki da se ohladi.
Kad već duboko kaskam za trendovima u pekarstvu, odlučila sam iskoristiti priliku i isprobati još jedan hit, a to je kruh sa starterom. Opet imam istu ispriku zašto nisam ovaj kruh napravila ranije. Možda je zapravo ispalo još bolje što sad ovako ciljano mijesim, baš je super "otkriti toplu vodu" toliko kasnije od drugih. Kao i kruh koji se ne mijesi, i kruh sa starterom će sigurno još nekoliko puta zamirisati iz moje pećnice.

  • 20 g brašna
  • 100 g vode
  • 350 g brašna
  • 1 suhi kvasac
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica šećera
  • 150 g mlijeka
  • 30 g rastopljenog maslaca
  • 1 jaje
  • sjemenke za posipanje 


Pomiješajte 20 g brašna s vodom i kuhajte na srednje jakoj vatri uz miješanje dok se smjesa ne zgusne kao puding. Prekrijte prijanjajućom folijom i pustite da se ohladi. U zdjeli pomiješajte brašno, kvasac, sol i šećer. Dodajte ohlađeni starter, mlijeko i rastopljeni maslac pa zamijesite tijesto. Pokrijte kuhinjskom krpom i pustite dva sata da se tijesto digne. Tijesto podijelite na četiri dijela. Svaki dio razvaljajte i zarolajte. Stavite u kalup za kruh obložen papirom za pečenje, pokrijte kuhinjskom krpom i pustite sat vremena da se digne. Razmutite jaje i premažite tijesto te pospite sjemenkama. Pecite 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C.

Broj komentara: 55:

  1. Kruh koji se ne mijesi mi ide u folder za prepisivanje. Cure mi sline dok ga gledam ovako rahlog i rupičastog :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Danas sam ga isto pekla i upravo se hladi. Na ovaj prvi sam navalila dok se još nije sasvim ohladio, a sad sam već disciplinirana

      Izbriši
    2. Uf, zato mislim dva puta prije nego pečem kruh doma. Uvijek se najedem toplog kruha jer se ne mogu suzdržati, pa satima umirem od želuca :/.
      Podsjeća me na mamin kruh, samo je rahliji. Svakako ću probati :).

      Izbriši
    3. Srećom, nemam posljedice od jedenja toplog kruha, a i tako mu je teško odoljeti onako mirisnom

      Izbriši
  2. Nisam doručkovala i baš bih se počastila nečim iz ovog posta. Divno si pokazala nove ideje.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kod mene je doručak obavezan i baš je super doručkovati svježe pečeni kruh

      Izbriši
  3. Gostei de ambos mas o segundo deixou-me com agua na boca ,com aquelas sementinhas em cima esta mesmo como eu gosto.
    Já levava uma fatia para o pequeno almoço.
    Boa semana
    bjs

    OdgovoriIzbriši
  4. Meni se upravo hladi ovaj koji se ne mesi,znam da ce biti super.I mlecno pecivo je odlicno.

    OdgovoriIzbriši
  5. Ovaj hleb što se ne mesi izgleda fantastično!!! probavam prvom prilikom!
    Japanski sam videla kod Petre, mislim, i on zvuči jaaaako dobro.
    Izabrali si recepte baš po mojoj meri:):)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bili su neki drugi recepti u planu, ali mi nije žao što sam napokon isprobala ove recepte za kruh

      Izbriši
  6. Obe vrste hleba su za svaku pohvalu, svak na svoj način zaslužuje svoje mesto na stolu...

    OdgovoriIzbriši
  7. Več dugo planiram napraviti ovaj kruh koji se ne mesi, izgleda tako ukusno :)!

    OdgovoriIzbriši
  8. Dunjin blog je divan i ima se što istraživati, zar ne? Ovaj kruh sam pokupila od Sanele i od tada ga radim vrlo često. Zaista je odličan, a najvažnije je da se ne treba ustati u ranu zoru da ga imaš za doručak ili ručak. Odličan odabir!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš mi je drago da sam konačno napravila taj kruh, toliko vremena sam odgađala i planirala pa nikako da se uhvatim posla

      Izbriši
  9. i ja već dugo gledam taj recept za kruh koji se ne mjesi ali nikako da dođe na red!

    OdgovoriIzbriši
  10. oba receptića su divna! općenito je za svaku pohvalu pravi, domaći kruh! :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Kruh koji se ne mijesi je meni genijalan i kod mene čest je gost a japanski krušić s starterom mi je posebno fin zbog njegove fine korice.Odličan izbor moram priznati iako ti je i jako dobar i zdrav izbor da se i kruh ne jede u velikim količinama.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sad će krenuti malo više kruha kad zavladaju maneštrice, ali opet to nije svakodnevno, već možda dva puta tjedno

      Izbriši
  12. Jako lijep izbor,ovaj kruh koji se ne mijesi je meni fantastičan,ovo mi je dobar podsjetnik da ga ponovim uskoro:)

    OdgovoriIzbriši
  13. izvrstan izbor, čim ovako zahladi bacam se na domaći kruhi peciva :) Dunjin blog je prava riznica krasnih recepata

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kod mene je isto dizano tijesto u punom pogonu čim zahladi :D

      Izbriši
  14. Hvala ti što si posjetila moj blog i isprobala baš ta dva recepta, kad se prisjetim nekako je taj kruh "koji se ne mijesi" ipak vrh svega, i kao kontrast nježno Japansko mlječno pecivo.
    Napisala si da rijetko jedete kruh, pa i kod nas prođe i koji dan bez kruha, no kad se kuhinjom proširi miris svježe pečenog kruha, svi se raspametimo, nitko više ne pita ni za šta. Nešto iskonsko je usađeno u našu memoriju. Hvala ti još jednom.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš sam danas ponovno radila kruh koji se ne mijesi i opet je ispao odličan. Žao mi je što osim tiramisua i kruha nisam stigla isprobati još neke planirane recepte, ali isprobat ću ih kroz neki duži period.

      Izbriši
  15. Tamara, what a beautiful bread !
    Lovely homemade, delicious, I can imagine the flavour !
    Love it !
    Nice photos !

    OdgovoriIzbriši
  16. Kruh ti izgleda perfektno, sada sam samo još više gladna nego maloprije :D

    OdgovoriIzbriši
  17. Oba hleba su divna .Ne znam koji je lepši. :)

    OdgovoriIzbriši
  18. Domaći kruh je zaista nešto posebno! Odlični recepti i jako lijepo su ti uspjeli.

    OdgovoriIzbriši
  19. Ako ce ti biti lakse ni ja jos nisam pravila taj hlepcic koji se ne mesi.:)) A bas izgleda lepo sa tim rupicama i finom koricom, ma sad cu morati odmah da zasucem rukave!:))) I mlecno pecivo je bas onako fino za grickanje u tmurno jutro, odmah ti nekako lepse zapocne dan.:))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Znaš da mi je lakše, mislila sam da sam jedina koja ga još nije probala

      Izbriši
  20. Tamara, oba su recepta baš po mom guštu :) Dunja stvarno ima fantastične recepte, a ja se volim igrati s tijestom i nikada mi ga nije dosta :D I kruh i mliječno pecivo divno izgledaju :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kod mene je dizano tijesto malo zanemareno za vrijeme ljeta, ali čim se uvučemo u kuću uživam u delicijama od dizanog tijesta

      Izbriši
  21. ovaj kruh što se ne mijesi imam odavno zabilježeno, još ga nisam isprobala
    oboje ti je jako lijepo i ja bih izabrala slično

    OdgovoriIzbriši
  22. Exquisito y muy lindo me encanta,abrazos y abrazos.

    OdgovoriIzbriši
  23. Maaaa mislim ... sad sam skoro uvrijeđena :-(
    Moji krušni rezultati nisu bili dovoljno motivirajući ?!

    KOmentar ne moraš objaviti, ionako neće razumjeti zezanciju ;-)

    Donata

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sjetila sam te se čim sam radila prvi kruh ;-) Tvoji radovi su bili očaravajući i jedva čekam da isprobam tamne varijante (imam spremljene sve one recepte)

      Izbriši
  24. Bila sam uvjerena da sam ostavila komentar čim sam prvi put pročitala post, ali...., nisam, a kako sam opet tu mogu sada reći da su mi Dunjini kruhići odlični, a ti si isto tako super napravila ove koje si izabrala. Kruh koji se ne mijesi je stvarno poseban, kada ga probaš jednom jedva čekaš da ga napraviš opet.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Taman sam nekoliko dana zaboravila na njega, ali sad kad je zahladilo idealan će biti uz maneštricu

      Izbriši