Posjet Engleskoj predstavljao je za nas veliko veselje i napeto smo ga iščekivali. Kući smo se vratili prepuni dojmova i nekoliko kilograma teži. Dvije stvari su nam se urezale u sjećanje - odlična hrana te ljubaznost ljudi i drugačiji mentalitet. U deset dana koliko smo tamo proveli imali smo osjećaj kao da se nalazimo u drugom svijetu. Više detalja o tome ćete moći pročitati u sljedećem postu, a sada ću se osvrnuti na hranu.
Krenut ću s kruhom - kruh je fenomenalan, bilo da je kupljen u dućanu, napravljen u pekaču ili poslužen u restoranu. Da li je za to zaslužno brašno ili nešto drugo, ne znam, ali još uvijek mi je u sjećanju preukusan kruh s bučinim sjemenkama.
Jedva sam dočekala probati jorkširski puding, koji zapravo i nije puding, već smjesa slična smjesi za palačinke koja se peče na visokoj temperaturi u kalupima za muffine. Jorkširski puding je nezaobilazan na blagdanskom stolu, a poslužuje se uz pečeno meso, glazirano povrće (krompir, mrkva, pastrnjak) i umak od pečenja.
Još jedan klasik engleske kuhinje je fish & chips. To je nešto što bih mogla jesti svaki dan! Nisam uspjela pojesti cijelu porciju, jer su stvarno obilne. Ako želite uživati u bogatom okusu, fish & chips treba izbjegavati u turističkim središtima i probati onaj za lokalno stanovništvo, u manjim mjestima. Običaj je da se fish & chips posoli i zalije octom.
Hrana je u Engleskoj jako ukusna, barem ono što smo mi probali. Što se cijena tiče, sve namirnice su jeftinije nego u Hrvatskoj, osim mesa, a postoje i mesnice u kojima se prodaje meso iz domaćeg uzgoja. Izbor namirnica je puno veći, a postoje i za naš pojam neuobičajena jela, poput marmelade od kapule.
Pvi susret s Londonom dogodio se u večernjim satima, kada smo nakon smještaja u hotelu otišli potražiti restoran u kojem ćemo večerati. Na povratku u hotel, opčinjeno sam gledala u osvjetljeni Big Ben i London eye i jedva sam čekala sljedeće jutro, kada krećemo u razgled znamenitosti. Iako je Engleska poznata po kišnom vremenu, kišu smo doživjeli samo jedan dan, i to baš u Londonu. Britanci obično ne nose kišobran, a meni je nepojmljivo hodati po kiši bez kišobrana, pa sam se savršeno uklopila u masu turista koji su isto nosili kišobrane. Kiša je dala poseban pečat razgledu grada i vjerojatno on ne bi bio toliko autentičan da nije padala kiša. Ukupno nam je bilo potrebno devet sati da pješke razgledamo uži centar grada i najznačajnije znamenitosti.
U uvodnom dijelu sam dala kratki osvrt na hranu koja mi se svidjela, a deser sam ostavila za kraj. "Susret" s mince pies se dogodio u jednom malom selu, u vrijeme prije Božića. U tom je selu bio jedan jedini štand na kojem se prodavao sir i chutney. Kad kažem sir, mislim na barem 50ak vrsta sira. Oko štanda je vladala prava domaća atmosfera i prodavač je okupljenima nudio piće i te pitice. Jako su mi se svidjele, kako izgledom tako i okusom. Iako su karakteristične za blagdansko vrijeme, nadam se da mi nećete zamjeriti što kasnim s prezentacijom. Recept po kojem sam radila je spoj nekoliko recepata koji su prilagođeni mom ukusu. Količina tijesta je dovoljna za 12 pitica, a količina nadjeva za 8 pitica. Preostalu polovicu jabuke možete iskoristiti za nadjev za preostale 4 pitice.
Tijesto
Maslac utrljajte u brašno da se dobije struktura grubih mrvica. Dodajte mljevene orahe, šećer i jaje pa zamijesite prhko tijesto. Tijesto spljoštite u disk, zamotajte u prijanjajuću foliju i staivte u frižider na pola sata. Za to vrijeme pripremite nadjev.
Nadjev
Šljive, smokve i grožđice narežite na sitne komadiće. Jabuku ogulite, očistite i narežite na sitne kockice. Dodajte ostale sastojke i promiješajte. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini, izrežite 12 krugova dovoljno velikih da obložite udubine kalupa za muffine te 12 zvjezdica. Tijestom obložite kalup za muffine. U svaku udubinu stavite 2-3 žličice nadjeva, a na nadjev stavite zvjezdicu. Premažite mlijekom i pecite 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C dok ne dobiju lijepu boju. Ohladite i pospite šećerom u prahu.
U uvodnom dijelu sam dala kratki osvrt na hranu koja mi se svidjela, a deser sam ostavila za kraj. "Susret" s mince pies se dogodio u jednom malom selu, u vrijeme prije Božića. U tom je selu bio jedan jedini štand na kojem se prodavao sir i chutney. Kad kažem sir, mislim na barem 50ak vrsta sira. Oko štanda je vladala prava domaća atmosfera i prodavač je okupljenima nudio piće i te pitice. Jako su mi se svidjele, kako izgledom tako i okusom. Iako su karakteristične za blagdansko vrijeme, nadam se da mi nećete zamjeriti što kasnim s prezentacijom. Recept po kojem sam radila je spoj nekoliko recepata koji su prilagođeni mom ukusu. Količina tijesta je dovoljna za 12 pitica, a količina nadjeva za 8 pitica. Preostalu polovicu jabuke možete iskoristiti za nadjev za preostale 4 pitice.
Tijesto
- 165 g brašna
- 30 g mljevenih oraha
- 120 g hladnog maslaca narezanog na kockice
- 50 g šećera
- 1 jaje
Maslac utrljajte u brašno da se dobije struktura grubih mrvica. Dodajte mljevene orahe, šećer i jaje pa zamijesite prhko tijesto. Tijesto spljoštite u disk, zamotajte u prijanjajuću foliju i staivte u frižider na pola sata. Za to vrijeme pripremite nadjev.
Nadjev
- 3 suhe smokve
- 3 suhe šljive
- 50 g grožđica (koristila sam obične i zlatne grožđice)
- 1/2 jabuke
- naribane limunove korice po želji
- 60 ml svježe iscijeđenog soka od naranče
- 1/4 žličice cimeta
- 2 žlice smeđeg šećera
- 1 žlica mlijeka za premazivanje
- šećer u prahu za pospianje
Šljive, smokve i grožđice narežite na sitne komadiće. Jabuku ogulite, očistite i narežite na sitne kockice. Dodajte ostale sastojke i promiješajte. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini, izrežite 12 krugova dovoljno velikih da obložite udubine kalupa za muffine te 12 zvjezdica. Tijestom obložite kalup za muffine. U svaku udubinu stavite 2-3 žličice nadjeva, a na nadjev stavite zvjezdicu. Premažite mlijekom i pecite 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C dok ne dobiju lijepu boju. Ohladite i pospite šećerom u prahu.
odličan post:)
OdgovoriIzbrišipredivan post.. jedva čekam ostatak priče s putovanja. pitice su jednako dobre.
OdgovoriIzbrišiNadam se da će vam i ostatak priče biti zanimljiv
IzbrišiDivne slike. I moja je zelja da posetim London :)
OdgovoriIzbrišiMogla bih reći da sam tek zagrebla po površini Londona, s obzirom na kratko vrijeme koje smo tamo proveli, tako da se nadam da će mi se pružiti mogućnost da ga bolje istražim
IzbrišiJako su slatke pitice :))) i vrlo zanimljiv post :)
OdgovoriIzbrišiBravo, London je predivan i znam da ga moram posjetiti čim prije. Ovakve priče o hrani me samo još više privlače :D I baš mi se sviđa ovakvo malo drukčije punjenje pite, ja sam dosad uvijek bila na klasici - jabuke ili čokolada :D ovo je baš dobro :)
OdgovoriIzbrišiNadjev božanstveno miriši i dok ga se priprema i kad su pitice pečene. Kad su mi na onom štandu pitice bile ponuđene, nisam znala što je unutra, ali kako slatko nikad ne odbijam, drago mi je da sam ih probala.
IzbrišiDivan post,vjerujem da vam je boravak u Londonu donio puno zanimljivih trenutaka,veselim se nastavku priče:)
OdgovoriIzbrišiNastavak priče je puno zanimljiviji, baš zbog toga što je izvan turističkih tokova, ali svakako vrijedi posjetiti i London
Izbriši¡Qué bonito viaje! Me alegro mucho que hayáis disfrutado tanto. Los dulces que nos muestras son absolutamente deliciosos, todos los ingredientes son excelentes.
OdgovoriIzbrišiBesos.
Divan post i baš si me fino podsjetila na moj put u London. Ali ja sam tada bila studentica, tako da je ono što smo mi papali bilo daleko od finoga! ;)
OdgovoriIzbrišiU svakom slučaju, moram na popravni iz Londona, pri čemu ću se svakako više bazirati na hranu! Kruh će biti prvi! :) Ilina
I ja moram na popravni iz Londona :D
IzbrišiI love mince pies and these look absolutely beautiful!! Thanks fro the London pictures!!! Look fantastic!
OdgovoriIzbrišijako lijepo! london mi je idući na spisku :)
OdgovoriIzbrišiNadam se da ćeš u njemu provesti više dana nego ja i da ćeš puno toga razgledati
IzbrišiMoj posjet je bio puno kraci od tvom.i puno sam.toga propustila.vracam se obavezno
OdgovoriIzbrišiSigurna sam da London nudi još puno toga za otkriti
IzbrišiDiiivno! Nikad nisam bila u Londonu al jako bih volela da ga posetim. Sigurna sam da je nezaboravan i jedinstven!
OdgovoriIzbrišiSuper mi je kad mogu posjetiti i doživjeti nešto što sam vidjela na televiziji, a mnoge znamenitosti Londona se često mogu vidjeti u raznim emisijama i filmovima. A sad mi je još bolje kad su mi ti kadrovi podsjetnik na vrijeme provedeno tamo
IzbrišiVolim gastro putopise i jedva cekam nastavak price a dotle cu se posluziti jednom piticom.:)))
OdgovoriIzbrišiNadam se da će ti i nastavak biti zanimljiv i da će ti se svidjeti i drugi recept
IzbrišiDivna sjecanja i perfektan primjer za Englesku kuhinju. Tacno je da su ograniceni u proizvodnji voca i povrca, ali ono sto imaju znaju iskoristiti.
OdgovoriIzbrišiU Londonu jos nisam bila...
Bili smo u razgledu jednog stadiona i kako nemaju dovoljno sunca za rast trave, preko cijelog travnjaka su postavljeni reflektori na otprilike metar visine koji oponašaju sunčevu svjetlost. Možda nešto slično koriste i u poljoprivredi, a sigurno ima i dosta uvoznog voća i povrća.
IzbrišiKrasno ! i mene London i Engleska svaki put iznova oduševe, kada bi bilo moguće najradije bih jedan vikend mjesečno provodila u Londonu :) Bila sam nekoliko puta i svaki put je ostalo "još nešto" za slijedeći put. Veselim se tvojim slijedećim postovima i novim dojmovima. Pitice su krasne, sigurno ukusne i jako lijepe !
OdgovoriIzbrišiVolim gradove u kojima svaki put ostane još nešto za sljedeći put
IzbrišiStvarno odličan post !! Zanimljivi detalji o Londonu i super recept :)
OdgovoriIzbrišiSuper je London, jednom odeš i samo gledaš kad bi se mogao ponovo vratiti...Pite su predivne;)
OdgovoriIzbrišiHvala
IzbrišiObožavam ovakve postove s putovanja i jedva čekam nastavak. Lijepo je otići i doživjeti drugi svijet, a lijepo se i doma vratiti...Krasne fotke, i odlične pitice s voćnim punjenjem.
OdgovoriIzbrišiNadam se da će ti se i ostatak priče svidjeti
IzbrišiPitice oblično izgledaju. Sa nestrpljenjem čekam novi post.
OdgovoriIzbrišiHvala
IzbrišiPredivan post... Imam ogromnu zelju da posetim London i celu Englesku... Hvala na fotkama. Inače, probala sam iz jedne knjićice nekolko britanskih recepata i sve mi se jako dopalo... Mislim da bih uzivala u njihovoj hrani. Jedva cekam nastavak!
OdgovoriIzbrišiMi smo uistinu uživali u njihovoj hrani
IzbrišiA valjda ću jednom otići...Ove pitice su baš po mom guštu. Super ti je putopis!
OdgovoriIzbrišiHvala
IzbrišiSjajan post. London je caroban, napune se baterije boraveci u njemu.
OdgovoriIzbrišiPutovanja su odlična za punjenje baterija
IzbrišiBaš mi je drago da si uživala, imala sreću da par puta obiđem London jer muški član radio za firmu iz Velike Britanije pa i na neki način upoznala njihov život ali prošlo i dosta godina od zadnjeg susreta.
OdgovoriIzbrišiWow, to je sigurno bila super prilika za upoznavanje Londona
IzbrišiPredivno, samo se ne mogu odlučiti što mi je od toga svega najbolje ; London ili te pitice. ;)
OdgovoriIzbrišiPostoji rješenje i za neodlučne - pojesti piticu u Londonu :D
IzbrišiEs una verdadera delicia me encanta los pasteles de carne,gracias por las maravillosas fotos de Londres es muy atractivo,abrazos y abrazos.
OdgovoriIzbrišiDear Tamara,
OdgovoriIzbrišiWhat a wonderful trip, also I would like to visit London, maybe one day ! :)
Yous cakes are so nice, I loved the shapes ! :)
Nice evening
Isabel
Thank you
Izbrišiovaj recept zvuci bas divno, a london i ljudi i hrana....vidim da se neke stvari nikad ne mijenjaju a neke pak stubokom. zivjela sam gore nekoliko godina i stvarno su ti englezi neki paralelni svemir :). sto se hrane tice, prije je bila izuzetno losa a dobru hranu su nudili indijci, kinezi, talijani i slicno...prije u engleskoj gotovo nije bilo moguce kupiti kruh osim tosta a dobru kavu se uopce nije moglo naci :D. danas se srecom to sve promijenilo na bolje :).
OdgovoriIzbriši