ponedjeljak, 8. rujna 2014.

Juha od mrkve


Da mi je netko prije 15ak godina rekao da ću jesti juhu od mrkve, rekla bih mu da nije normalan. Sad sebi kažem da nisam normalna što sam toliko godina izbjegavala mrkvu. Ne sjećam se točno kad i zašto mi se mrkva zamjerila, ali otkad znam za sebe, oduvijek tvrdim kako ne volim mrkvu. I onda se odjednom dogodio "klik" u glavi. Mislim da je ta promjena prvenstveno vezana uz mrkvu koju sam posijala u vrtu. Prva mrkva koju sam ja sijala. S puno strpljenja, tako da svaku minijaturnu sjemenku stavim na svoje mjesto, kako kasnije ne bih trebala prorjeđivati. Uloženi trud se isplatio i nisam se mogla nadiviti ljepoti svoje mrkve - izgledala je kao nacrtana. Urod je bio i više nego fantastičan i trebalo je smisliti kako utrošiti svu tu mrkvu. Osim ove juhe, imam nekoliko načina pripreme, a među njima je i fini desert.



  • 50 g maslaca
  • 1 manja kapula
  • 2 režnja češnjaka
  • 500 g mrkve 
  • 1 l juhe (koristila sam pileću juhu)
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • sol i papar

Mrkvu ogulite i narežite na kolutiće. Na maslacu prodinstajte nasjeckanu kapulu. Dodajte nasjeckani češnjak i mrkvu pa kratko dinstajte. Dodajte juhu i kuhajte 15 - 20 minuta dok mrkva ne omekša. Uz pomoć štapnog miksera usitnite mrkvu. Dodajte slatko vrhnje, sol i papar prema ukusu pa kuhajte još nekoliko minuta. Po potrebi razrijedite sa još malo juhe. Poslužite uz krutone. Moji krutoni su od integralnog kruha, a možete ih napraviti na sljedeći način: narežite sredinu kruha na podjednake kockice (otprilike 1 cm) i posložite na lim obložen papirom za pečenje. Poškropite ih sa malo maslinovog ulja pa stavite u pećnicu zagrijanu na 200ºC i pecite dok ne dobiju lijepu boju.

23 komentara:

  1. Nisam jos radila juhu od same mrkve, uvijek kombiniram, ali mislim da je doslo vrijeme da probam! Izgleda sjajno, a najvolim sto je brzo gotova! ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam nikad radila kombinirane povrtne juhe pa me zanima s čime je kod tebe mrkva bila u kombinaciji

      Izbriši
  2. mene je cimerica davno upoznala sa skoro istim receptom, sada kad ne jedem više maslo ni ne pržim ništa (imam Kronovu bolest) ne jedem je više na taj način...ali juhe od mrkve su još uvijek česte na mom jelovniku i znam koliko mi se sviđalo jesti je na ovaj način.

    jesi ikad probala napraviti sok od mrkve u blenderu? meni je to super.

    također mi se jako sviđa izblendati mrkvu i papriku (prvo isjeckati na sitno) sa maslinovim uljem- to mi je zamjena za ajvar...malo češnjaka ako voliš više začinjeno...stvarno ima divan ukus, probaj.


    http://modaodaradosti.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mrkva je dugo vremena bila na samom dnu liste namirnica koje ne volim i nisam baš puno eksperimentirala s mrkvastim okusom. Radila sam sok i smoothie u kombinaciji s drugim namirnicama, a za sok od mrkve mi ipak fali još mrvica hrabrnosti. S druge strane, tvoja zamjena za ajvar zvuči super i to ću svakako isprobati

      Izbriši
  3. Divno izgleda sa plavom pozadinom, a sigurna sam i da je veoma ukusna. Sto je najbitnije, mrkva je TVOJA!...Ja volim dodati malo kima u prahu; ide odlicno s mrkvom.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Probat ću drugi put s kimom.
      Što se juhe tiče, skoro da i nije završila na blogu. Već sam ju poslužila u naše svakodnevne tanjure, pa sam se odlučila da bih ipak mogla napraviti koju fotku za svaki slučaj, a plava daska mi je bila idealna za brzinsko fotkanje i minimum detalja

      Izbriši
  4. Baš dobro izgleda, jako mi se sviđa ideja.

    OdgovoriIzbriši
  5. I da je meni neko to rekao pred 15 godima, bilo bi potpuno isto. Sad mrkvu možem pored ostalih jela, da grickam kao snack.
    Ova juhica izgleda odlično.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da sam se promijenila na bolje, sad sigurno imam 5-6 stvari koje s guštom jedem, a prije ih ne bi ni takla

      Izbriši
  6. Obozavam da grickam svezu mladu sargarepu (kao zeka:), a skuvana u supici je tako divno slatka, isto tako i varivo... medjutim, nisam nikada probala da napravim samo corbicu od nje, isprobavam prvom prilikom.:)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni se dosta kombinacija još vrzma po glavi. Sjećam se da je mama dok sam bila manja radila maneštricu od cvjetače i mrkve i prezirala sam to jelo iz dna duše. Sve razmišljam da ga probam napraviti pa da vidim na čemu sam

      Izbriši
  7. sviđa mi se ova kombinacije jer ja volim mrkvu..već sam nekoliko puta pravila juhu od mrkve i đumbira...odlično je prošla i kod mojih momaka...

    OdgovoriIzbriši
  8. Pravila sam ju jednom, davno i dopala mi se. Ne znam ni sama zašto ju više ne pravim, a mislim da bi se i Ići dopala. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Imam i ja takvih jela, koja su nam se svidjela, a jednostavno nisu ponovljena. Bitno da ih se s vremena na vrijeme opet sjetimo i ubacimo čisto za promjenu

      Izbriši
  9. krasna je,moja omiljena boja!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Teško da ću ikad pojesti nešto u mojoj omiljenoj boji (boja ove podloge), osim možda štrumpf/facebook sladoled :D

      Izbriši
  10. Fino izgleda. Meni su super juhe od mrkve, lagane i zdrave, pogotovo za djecu (ali bez vrhnja).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Rađe biram povrtne krem juhe, bistru mesnu pojedem baš ako moram

      Izbriši
  11. I love the soup season! This looks so creamy and tasty.

    OdgovoriIzbriši
  12. odlično izgleda juhica. radila sam jednom gustu od mrkve, ali nije mi se svidjela iako mrkvu inace volim. morat ću probati i po tvom receptu ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nas je osvojila na prvu, nadam se da će se i tebi svidjeti

      Izbriši