ponedjeljak, 3. ožujka 2014.

Veljača u fotkama

Nakon siječnja, na red je došla analiza veljače i mog sudjelovanja u 365 projektu, čije izvršenje trenutno iznosi 16%. U dva mjeseca sudjelovanja, susrela sam se s brojnim izazovima, a onaj najvažniji je svladan. Sjećate se kako sam kukala o manjku prirodnog svjetla, kiši i ostalim vremenskim nepogodama. Sada mi je potpuno svejedno kakvo je vani vrijeme i koliko je sati, jer sam naučila dvije stvari:
  1. ako ti se fotka ne sviđa - obradi ju! Sepia, crno-bijelo, ili nešto treće. Mada taj trik s hranom ne pali baš često, jer hrana najljepše izgleda u svojim prirodnim bojama. Ali zato ostale stvari vezane uz hranu (npr. tanjuri) odlično podnose obrađivanje.
  2. ako te muči nedostatak dnevnog svjetla - koristi umjetnu rasvjetu! DIY rasvjetu koja oponaša dnevno svjetlo sam već ranije koristila na blogu, ali nisam bila zadovoljna rezultatom pa sam zato ubrzo odustala. Nedavno sam čitala jednu od knjiga o fotografiranju hrane i malo sam ozbiljnije proučila poglavlje o umjetnoj rasvjeti. Već te večeri je nastala prva fotka, a zatim i još nekoliko njih koje su završile u albumu.



Razmišljam da postanem ace član, odnosno da platim članarinu. Uz neke postavke koje mi zapravo i nisu toliko bitne, ace članovi mogu imati više od jednog albuma. Pitate se što će mi drugi album? Kako se sad svakodnevno družim s fotićem, primjećujem neke situacije i detalje koji bi sigurno bili zanimljivi za fotografiranje. Takve fotke bi mogle završiti u drugom albumu. Drugi album bi mi služio i za sudjelovanje u mjesečnim projektima i izazovima, a neki od njih su stvarno zanimljivi. Tako je npr. tema veljače bila crno-bijele fotke, a ožujak je u znaku makro fotografije.

Na samom kraju, drago mi je što ovaj mjesec nemam fotki s kojima nisam zadovoljna. Od onih koje su mi posebno drage izdvajam silikonski kist s mjehurićima. Fotka je nastala zapravo slučajno. Htjela sam fotografirati krišku naranče u mineralnoj vodi. Budući da je kriška bila iste širine kao i čaša, mjehurići su bili zarobljeni i nisu se lijepo rasporedili po naranči. Uzela sam silikonski kist da malo promiješam i aktiviram mjehuriće i oduševila sam se kad su mjehurići prekrili čitav kist. Naučila sam da manji objekti puno ljepše izgledaju, jer su u potpunosti prekriveni mjehurićima. Jedva čekam da ovo ponovim s npr. jagodama ili trešnjama, mislim da će se mjehurići lijepo istaknuti na crvenoj pozadini.

Fizzy brush

Draga mi je i fotka zapečene tjestenine. Ne zato što prikazuje nešto posebno i spektakularno, već zato što je na njoj hrana koja uopće ne izgleda zanimljivo. Uz malo peršina i pancete, pažnja je skrenuta s nezanimljive hrpe pašte. Naučila sam da je takvu hranu lakše prikazati u manjim porcijama,  a zanimljivo posuđe je od velike pomoći.

Mac & cheese

I naravno, šećer na kraju, fotka koja je dospjela na popular page. Taman negdje u vrijeme kad je nastala ova fotka sam shvatila da moje fotke nikad neće završiti na popularnoj stranici, ne zbog toga što možda neće biti dovoljno dobre, nego jednostavno zbog toga što nemam profil popularne fotke. To su fotke koje prikazuju zanimljive projekte, cvijeće, prekrasne krajolike, makro fotke, neobični projekti i slično. A kad tamo, moj amul s prvim cvijetom je postao popularan. Iznimno mi je drago da je baš ta fotka probila led, jer se sjećam da je to bio prvi sunčani dan nakon mnogobrojnih kišnih i da sam odmah uzela fotić i izašla van s namjerom da fotografiram baš amul.

Good morning nature

Zadovoljna sam kako je prošla moja 365 veljača. Nadam se da mi neće ponestati inspiracije u ožujku, a veselim se i buđenju prirode, što znači da će se naći još pokoja biljčica za fotkanje u vrtu.

Broj komentara: 38:

  1. svaki put me iznova oduševi tvoj kalendar.tako fenomenalno i originalno.... sve pohvale !

    OdgovoriIzbriši
  2. predivan kalendar! Bilo mi je jako zanimljivo ovo pročitati, moram priznati da ne znam ništa o fotografiranju hrane, a kako kuham baš svaki dan, povremeno imam želju i uslikati to što napravim, ako za ništa drugo onda za uspomenu. Tvoje fotografije mi se baš sviđaju, izgledaju nekako profi.

    ....i podsjetila si me da još nisam koristila onaj silikonski kist koji sam (tek) nedavno kupila.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Na početku, kad sam tek krenula pisati blog, nisam ni ja znala baš puno o fotografiranju hrane. Ali baš te početničke fotke i ove sada pokazuju da sam s vremenom nešto naučila i napredovala. Ovaj projekt mi je otvorio sasvim nove izazove, jer se trudim fotografirati ono što do sada nisam.

      Izbriši
  3. Divne fotke; neke bojom, neke teksturom, zanimljivim sadrzajem...

    OdgovoriIzbriši
  4. ma, bravo...oduševljena sam tvojim projektom...

    OdgovoriIzbriši
  5. Super ideja. Baš mi je žao što nisam čula prije za to i uključila se u projekt :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U projekt se možeš uključiti bilo kada, nije povezan s početkom godine. Bitno je samo da to bude tvojih 365 dana druženja s fotićem. Naravno, ima i onih koji nisu redoviti, ali evo ja se trudim da ne preskočim niti jedan dan.

      Izbriši
  6. Znam da je fotkanje hrane daleko zahtjevnije nego, na primjer, ljudi, iako se ne bi reklo. Profesionalno, hrana se najčešće fotka sirova ili polusirova uz mnoštvo plastičnih (lažnih) dodataka (namirnica). Te lažne namirnice znaju biti jako, jako skupe - skuplje što sličnije pravoj stvari. No, kako prikazujem sve "tel-quel", ne opterečujem se s time. Ovaj tvoj projekt zbilja je odličan, prosto mami na uključivanje, ali trenutno sam uključena u toliko toga da mogu samo gledati.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Čula sam za umjetni led i još neke trikove, ali nisam pobornik takvih detalja. Sve ovo radim iz svog vlastitog zadovoljstva, kako fotografiranja tako i pripreme i uživanja u jelu

      Izbriši
  7. Razveselio me novi mjesečni izvještaj u fotkicama, a kist sa mjehurićima je tako poseban, lijep, zanimljiv, fotka koju mogu dugo gledati !

    OdgovoriIzbriši
  8. Zaista odličen fotke. Izgleda da na ovim izzazovima i nešto naučiš oko fotografije. To bi meni dobro došlo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Svakodnevno fotografiranje dovodi do nekih zaključaka, a i uči se na vlastitim greškama, tako da je vrlo korisno, naravno ukoliko pojedinac ima želju za napredovanjem

      Izbriši
  9. svaka ti čast na upornosti, i moj favorit je kist!! ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Upornost je jedna od mojih vrlina/mana, kako se uzme :D

      Izbriši
  10. Samo naprijed ovaj projekt ja odlična stvar a mislim i za tebe da si puno novih stvari naučila a vidim da i ne slikaš samo hranu što je jako dobro.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Teško je, barem meni, svaki dan pronaći hranu, tako da se moram poslužiti trikovima. Jedva čekam da krene sezona voća i povrća pa se neću morati sekirati što ću fotkati

      Izbriši
  11. Super, ovak kolaž iz veljače mi je bolji od prošlog, a najbolja mi je ova s tjesteninom.
    Što se pak same hrane tiče, sad bi mi pasao ovaj puding s preljevom :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Skužila sam da imam dosta različitih oblika tjestenine pa sam to, nadam se uspješno, ukomponirala. A puding s preljevom je bio mljac! Inače ga jedem posutog s malo čokolade, a onog čokoladnog pospem kokosom - preljev je bio za fotkanje i od sada na dalje će puding uvijek biti s preljevom!

      Izbriši
  12. Tamara ti zaista vidno napreduješ,fotke su ti sve kompleksnije,posebno ove koje se čine potpuno apstraktne..samo naprijed,vidi se da ti ovo sve čini veliko zadovoljstvo!

    OdgovoriIzbriši
  13. Super ti je ideja pridružiti se ovakvom projektu i mislim da su svi početnički koraci teški.Uživaj u njemu i srećno:))

    OdgovoriIzbriši
  14. I februar mi se jako svidja, izdvojila bih fotkicu sa belim lukom (kao i ostalog svezeg povrca) i cetkicu sa mehuricima vazduha, puno lepih ideja i vidi se da jako uzivas u tvom novom hobiju.:)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U većini slučajeva uživam, panika je jedino kad nemam ideju za fotkanje

      Izbriši
  15. Krasno je zapravo to što i ti i mi učimo na tvojim isprobavanjima. Kist i amul su stvarno odlični.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bolje je učiti na tuđim nego na svojim greškama

      Izbriši
  16. Fantastic pictures Tamara !
    The pasta dish is lovely !

    Cheers,

    OdgovoriIzbriši
  17. predivna i slasna veljača! češnjak izgleda posebno fotogenično... tko bi rekao... sve u svemu, fantastične fotke! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Neke me namirnice uistinu iznenade koliko su fotogenične, a zapravo mi je sve izvan kolača i ostalih jela koja sam inače objavljivala na blogu novo

      Izbriši
  18. Bila je to stvarno kreativna veljača, divan ti je ovaj novi hobby i žao mi je što i ja nisam počela s njim s početkom godine.. jedino ne znam da li bih stigla svaki dan fotkati..
    Ova fotka Fizzy brush je nešto savršeno, prvo sam se pitala što je uopće to, ne znam kako ti je palo na pamet.. vidi se da imaš oko za dobru fotografiju! <3

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne treba krenuti od početka godine, novi ljudi se svaki dan uključuju, tako da nije ni za tebe kasno. Meni je, s obzirom na temu, ponekad teško osmisliti fotku za određeni dan, ali me tješi kad vidim da se i oni koji nemaju zadanu temu projekta/mjeseca ponekad nađu na čudu i bez inspiracije

      Izbriši