četvrtak, 27. veljače 2014.

Daring Bakers February 2014 - Beautiful bread challenge

Beauty surrounded the Daring Bakers this month as our host, Sawsan, of Chef in disguise, challenged us to make beautiful, filled breads. Who knew breads could look as great as they taste?  Thanx Sawsan for the wonderful challenge!

Cinnamon sweet bread



Dough
  • 60 ml warm water
  • 180 ml warm milk
  • 1 large egg
  • 60 g softened butter
  • 50 g sugar
  • 1/2 teaspoon salt
  • 450 g all purpose flour
  • 7 g dry yeast

Between the layers
  • 60 g melted butter
  • 10 g cinnamon
  • 100 g sugar

Topping
  • 60 ml milk
  • 1 tablespoon sugar



In a bowl whisk the egg with milk, water, sugar, butter and yeast. In another bowl sift the flour with the salt. Add the liquid ingredients to the dry ingredients and knead until you get a smooth dough. Place the dough in a bowl you have brushed with some oil and cover it with a plastic wrap and leave it in a warm place to double. Turn the dough out onto a lightly floured surface. Divide the dough  into 4 parts. Roll each part into a circle at least 20 cm (mine was 26 cm) in diameter. 

Brush the first layer with butter then sprinkle with sugar and cinnamon. Place the second layer on the first layer, repeat the brushing and sprinkling and then do the same with the third layer. Using a knife make cuts that divide the dough into 8 triangles. Make cuts that go 2/3 of the way in the middle of each triangle. The cuts should not reach the base of triangle nor the tip. Take the tip of each triangle and insert it into the cut you made and pull it from the underside. Arrange the triangles on your baking sheet. Pinch the two angles at the base of the triangle together. Roll a piece of dough into a rope, then form it into a little coil and place it in the center where the heads of the triangles meet. Brush the dough with milk. Allow to rest for 15 minutes during which you would heat your oven to 240°C. Bake for 5 minutes on 240°C, then lower the temperature to 200°C and bake for 15-20 more minutes, until the under side is golden brown. Take it out of the oven and allow to cool for 5 minutes then transfer to a wire rack.


Ne mogu vam opisati svoje oduševljenje kad sam vidjela temu ovomjesečnog Daring Bakers izazova - prekrasne slatke pogače! Sawsan s bloga Chef in disguise odabrala je savršen mjesec za igranje s dizanim tijestom, jer ću tako "jednim udarcem ubiti dvije muhe". Recepte šaljem i Mireli, koja je za temu igrice Ajme, koliko nas je! zadala kvasac.

Slatki kruh s cimetom


Tijesto
  • 60 g mlake vode
  • 180 ml mlakog mlijeka
  • 1 veće jaje
  • 60 g omekšalog maslaca
  • 50 g šećera
  • 1/2 žličice soli
  • 450 g glatkog brašna
  • 7 g suhog kvasca

Nadjev
  • 60 g otopljenog maslaca
  • 10 g cimeta
  • 100 g šećera

Preljev
  • 60 ml mlijeka
  • 1 žlica šećera



U manjoj posudi pomiješajte jaje s mlijekom. Dodajte šećer, maslac i kvasac. U veću zdjelu prosijte brašno i dodajte sol. Dodajte tekuće sastojke u suhe sastojke i mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Tijesto oblikujte u kuglu, stavite u zdjelu premazanu uljem, pokrijte prijanjajućom folijom i pustite na toplom dok se ne udvostruči. Tijesto kratko premijesite na pobrašnjenoj površini pa podijelite na četiri jednaka dijela. Svaki dio razvaljajte na krug promjera minimalno 20 cm (moji su imali promjer 26 cm).

Položite jedan razvaljani krug na papir za pečenje. Premažite tijesto maslacem pa ravnomjerno pospite trećinom mješavine šećera i cimeta. Na to stavite drugi krug tijesta, premažite ga maslacem i pospite trećinom mješavine šećera i cimeta. Stavite treći krug tijesta, premažite maslacem i pospite ostatkom mješavine šećera i cimeta. Položite posljednji krug tijesta i premažite maslacem. Tijesto podijelite na 8 jednakih trokuta. Na svakom trokutu po sredini napravite rez 2/3 od ruba (rez ne smije doći do baze ili vrha trokuta, već samo po središnjem dijelu). Vrh svakog trokuta provucite kroz rez, odozgora prema dolje. Trokute poslažite na lim obložen papirom za pečenje. Vrhove trokuta spojite u sredini. Od ostatka tijesta razvaljajte dugački valjak, kojeg smotajte u pužić i stavite na sredinu, tako da pokrijete vrhove trokuta. Premažite tijesto mješavinom mlijeka i šećera (nisam iskoristila svu količinu mlijeka, možda je ostalo pola). Pustite da tijesto odmori 15 minuta, a za to vrijeme zagrijte pećnicu na 240°C. Pecite 5 minuta u pećnici zagrijanoj na 240°C, a zatim smanjite temperaturu na 200°C i nastavite peći još 15-20 minuta dok tijesto ne poprimi lijepu boju. Kada je pečeno, izvadite iz pećnice i ohladite na rešetki (mada pretpostavljam da nećete odoljeti mirisu, pa ćete navaliti dok je još toplo).

Broj komentara: 60:

  1. Your bread is beautiful indeed, it looks great!

    OdgovoriIzbriši
  2. krasno izgleda!! a di je čaša mlijeka???

    OdgovoriIzbriši
  3. Odgovori
    1. Možda izgleda komplicirano, ali stvarno nije teško napraviti

      Izbriši
  4. Jedva čekam veče pa da objavim svoj. :) Sinoć sam ga napravila i kasno uveče fotkala. Sve je bilo nabrzinu, ali nisam omogla odoleti. Obožavam takve ukrasne hlebove... :)
    Tvoj je baš divan! Ja sam izabrala onaj drugi oblik...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ovog sam dosta rano napravila, a bio je i taj drugi oblik u planu, ali nisam stigla. Jedva čekam da vidim tvoj post

      Izbriši
  5. Predivan je stvarno si ga vrhunsku napravila, sa cimetom ništa ne može biti loše!

    OdgovoriIzbriši
  6. Ovo izgleda zaista fantastično!

    OdgovoriIzbriši
  7. Adorei,ficou fantástico
    Eu adoro fazer este género de pão é sempre um desafio
    bj

    OdgovoriIzbriši
  8. Your bread looks so good. Wonderful!!

    OdgovoriIzbriši
  9. Koja dobra ulaznica a vidim da si i guštala.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš sam uživala u izradi, a u jelu još i više

      Izbriši
  10. Izgleda savrseno "crunchy", Zao mi je sto nisam uspela da probam i ovu slatku verziju, mora da je bila jako ukusna!

    OdgovoriIzbriši
  11. Tamara malo je reći kako dobro izgleda,perfektno!!.. i dekorativno i ukusno!

    OdgovoriIzbriši
  12. Samo sto ne zamirise sa fotke, izgleda vrlo interesantno i rusticno... doci ce sigurno na red za probu.:))

    OdgovoriIzbriši
  13. Your bread looks so amazing and delicious! The shape is just perfect!

    OdgovoriIzbriši
  14. Beautiful job, your bread looks like a flower!

    OdgovoriIzbriši
  15. Savrsena tema za divne kreacije; tijesto sa kvascem je tako dobro za oblikovanje raznih oblika!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Valentina Zurkan je stvarno majstorica u oblikovanju dizanog tijesta, njezine kreacije su stvarno fascinantne

      Izbriši
  16. It looks great! Now I'm craving more cinnamon bread.

    OdgovoriIzbriši
  17. Super je, a mogu misliti kako mirisno!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mirisno taman toliko da mu ne možeš odoljeti

      Izbriši
  18. Ovo je prava umjetnost ! Prekrasan kruh, a kako tek miriše mogu samo zamisliti, obožavam cimet , a posebno u kombinaciji sa finim , mekanim tijestom !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Recept je odličan, a način motanja čini ovaj kruh dekorativnim, mada dovoljno mami mirisom

      Izbriši
  19. Just gorgeous! Your bread has a wonderful design.

    OdgovoriIzbriši