nedjelja, 20. siječnja 2013.

Sočni kolač od naranče


Ukusan biskvit i okus naranče čine provjerenu kombinaciju, a ovaj kolač je sve samo ne njihov klasični spoj. Pomalo ljepljiv i izuzetno sočan, osvaja na prvu. Listajući kuharicu "Kolači za svaku prigodu", tražila sam neki sezonski recept pri čemu se naranča nametnula kao logičan odabir. Ukoliko želite prekriti rupice od bockanja, kolač možete preliti otopljenom čokoladom ili mješavinom šećera u prahu i soka od naranče. 


  • 100 g maslaca sobne temperature
  • 225 g šećera
  • 10 g vanilija šećera
  • 3 jaja
  • 125 g brašna
  • 65 g gustina
  • 1/2 vrećice praška za pecivo
  • naribana korica 4 naranče
  • svježe iscijeđen sok 4 naranče
  • svježe iscijeđen sok i naribana korica 1 limuna


Miksajte maslac dok se ne zapjeni. Dodajte 100 g šećera i vanilija šećer i miksajte dok se šećer ne rastopi. Dodajte jedno po jedno jaje i naribanu koricu 2 naranče. Brašno promiješajte s gustinom i praškom za pecivo pa ga prosijte u smjesu i lagano umiješajte špatulom. Smjesu izlijte u namašteni i pobrašnjeni duguljasti kalup i po potrebi zagladite površinu. Pecite otprilike sat vremena u pećnici zagrijanoj na 175°C i provjerite čačkalicom da li je kolač pečen. 

Dok se kolač peče, napravite sirup. U posudu stavite narančin sok, limunov sok te naribanu koricu 1 limuna i 2 naranče. Dodajte 125 g šećera, dobro promiješajte i zakuhajte pa pustite da se kuha na laganoj vatri otprilike 15 minuta dok sok ne postane sirupast, a tekućina ispari do polovice. Maknite s vatre i pustite da se ohladi.


Pečeni kolač pustite da odstoji u kalupu par minuta, a zatim ga odozgo ravnomjerno izbodite drvenim štapićem. Sirup sam u napravljene rupice uštrcavala uz pomoć medicinske šprice, a kada su sve rupice bile ispunjene, ostatak sirupa sam izlila na vrh. Umjesto medicinke šprice, možete koristiti i slastičarsku vrećicu ili čvršću vrećicu za zamrzavanje. Kalup prekrijte aluminijskom folijom i pustite da odstoji preko noći. Drugi dan kolač oprezno izvadite iz kalupa i po želji prelijte čokoladom otopljenom na pari ili preljevom od šećera u prahu i soka od naranče. 

44 komentara:

  1. Your photo’s have a been a real treat for my eyes today.

    OdgovoriIzbriši
  2. Joj, ob tvoji sliki postanem lačna! :) Obožujem kolače s sadnim okusom.
    Hvala za recept!

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovo izgleda divno, još ta divna naranča, mogu misliti kako miriše i kako je sočan! Lajkam jako!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pomalo podsjeća na jaffa keks, pogotovo ako se po vrhu prelije čokoladom

      Izbriši
  4. Ovo je recept za mene, obozavam ovakve stvari. Imam nesto slicno sa limunom, ali ovo s narandzom mora biti jos bolje :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam ljubitelj kolača s limunom, ali zato volim sve s narančom i mandarinama

      Izbriši
  5. Mmm, mirisno, socno...pravim nesto slicno!

    OdgovoriIzbriši
  6. Izgleda baš savršeno, a mogu zamisliti kako miriši ta naranča;)

    OdgovoriIzbriši
  7. Jednostavan i sočan kolač. Obožavam naranču u kolaču...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Izrada je stvarno jednostavna, jedino što treba pričekati da kolač preko noći upije sirup, ali se isplati

      Izbriši
  8. Ovaj kolač stvarno osvaja na prvu,a ja posebno volim citruse u kolačima. Kada mi zamiriše naranča u ovo zimsko vrijeme odmah mi je ljepše, a tako bi bilo i da zagrizem u ovaj odličan kolač. Super izgleda, rupice su mi baš simpatične i ne bi ih pokrivala.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni su isto rupice bile simpatične pa sam zato odlučila da ih neću sakriti

      Izbriši
  9. Divno, mirisno, voćno, svježe, za poželjeti odmah.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sigurna sam da bi se i sirup od nekog drugog voća odlično uklopio u kolač i imam namjeru isprobati s nekim ljetnim voćkama

      Izbriši
  10. Socno i mirisno...volim sve citruse u kolacima!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni pašu samo ovi narančaste boje, jer ne volim ni limuni ni grejp

      Izbriši
  11. Fino i sočno! volim kolače s narančom.

    OdgovoriIzbriši
  12. Obožavam ukus narandže u kolačima. Kolač je baš zanimljiv sa ovim rupicama. Mogu samo da zamislim kako je divno mirisla kuhinja dok se kolač pekao!

    OdgovoriIzbriši
  13. Tamara, this cake looks wonderful, I really loved it's colour, so beautiful !

    Hugs

    Isabel

    OdgovoriIzbriši
  14. Ovo je moj tip kolača, mirisan, sočan iako nema krema. Nisam pretjerani ljubitelj kremastih kolača, volim kad je sav ukus u biskvitu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni su kremasti kolači na prvom mjestu, ali evo ovaj biskvitni kolač me je osvojio

      Izbriši
  15. Me ha gustado mucho este jugoso bizcocho, se ve muy rico, lo anoto para hacerlo próximamente.
    Besitos Tamara.

    OdgovoriIzbriši
  16. ovo ćemo svakako probati drugi vikend ;)

    OdgovoriIzbriši
  17. Jučer navečer sam ga radila, jedva smo dočekali jutros! Izvrstan kolač, volim okus naranče, jedino što mi je na kraju bilo baš previše sirupa od naranče (mislim da ću idući put raditi sa samo 3 komada, ili su možda samo ove bile prevelike) + nisam stavljala ribanu koricu ni limuna ni naranče jer nisu domaće :) I jutros sam samo dodala tanki sloj čokolade preko cijelog kolača jer mi je baš nekako falila ta čokolada gore :D Sve u svemu - izvrstan kolač i svakako ćemo ga opet raditi :) Hvala na receptu i sretan Božić!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. S čokoladom je sigurno još bolji. Drago mi je da vam se recept svidio! Sve najbolje za blagdane!

      Izbriši