ponedjeljak, 2. prosinca 2013.

Slana rolada s ajvarom


Nisam se baš proslavila brojem novih recepata u prošlom mjesecu. Da ne škicate u arhivu - riječ je o dva recepta. Vjerojatno se treba i takav mjesec dogoditi. Ukoliko nema novih recepata, ne znači da ništa ne pečem, već da ne pečem ništa novo. Međutim, zakucao nam je prosinac na vrata i uz stare recepte, na red će doći i pregršt novih recepata. Za sada je plan poprilično nabrijan i obuhvaća čak osam novih recepata, ali kad se na kraju mjeseca podvuče crta, bit ću jako zadovoljna ako ih realiziram polovicu. Za početak sam odlučila predstaviti neke nove i podsjetiti na stare recepte koji će dobro doći u vrijeme blagdana. Na popisu je sedam slatkih i jedan slani recept, pa krenimo baš s njim. Lana je u jednom od svojih postova predstavila nekoliko prijedloga za slane rolade. Odlučila sam se isprobati pikantnu roladu s ajvarom. Tijesto nije klasični biskvit i baš me je zato zainteresiralo, a nadjev je moguće prilagoditi trenutnom stanju namirnica u frižideru (što je bilo u mom slučaju).



Tijesto
  • 100 g maslaca
  • 100 g glatkog brašna
  • 500 ml mlijeka
  • 1 ravna žličica soli
  • 3 vrhom pune žlice ajvara
  • 6 jaja
U srednje velikoj posudi rastopite maslac. Dodajte brašno i kratko popržite. Ulijte hladno mlijeko i dodajte sol pa uz neprestano miješanje kuhajte dok se smjesa ne zgusne. U zgusnutu smjesu umiješajte ajvar i pustite da se malo prohladi. U prohlađenu smjesu umiksajte žumanjke. Lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu izlijte u veliki lim za pečenje (40 x 40 cm) obložen papirom za pečenje i pecite 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C. Pečeno tijesto prebacite na vlažnu kuhinjsku krpu, odstranite papir za pečenje i uz pomoć krpe zamotajte u roladu. Stavite na rešetku i pustite da se ohladi. 


Nadjev
  • 300 g krem sira
  • 200 g kiselog vrhnja
  • sol prema ukusu (krem sir koji sam koristila je bio dovoljno slan pa nisam stavila sol)
  • svježe mljeveni papar
  • 10 manjih kiselih krastavaca sitno sjeckanih
  • 300 g šunke
Pomiješajte krem sir i kiselo vrhnje pa začinite prema ukusu i dodajte krastavce. Ohlađeno tijesto razmotajte (meni je malo popucalo s unutrašnje strane tijekom odmotavanja) i premažite nadjevom. Na nadjev posložite šunku i zamotajte roladu. Stavite u frižider na 2- 3 sata prije posluživanja. 

Ukoliko želite još inspiracije na istu temu, pogledajte recept za roladu s ajvarom (klasični biskvit s nadjevom od krem sira i kiselog vrhnja, kuhanih jaja i šunke) i recept za slanu roladu (tijesto je napravljeno s korama za savijaču, a nadjev je od kiselog vrhnja, ajvara i šunke).

P.S. Još samo nekoliko dana imate priliku prijaviti se za darivanje

Broj komentara: 36:

  1. Mnogo lepo izgleda a i po sastojcima se da reci da je jako ukusan. Jako lepe fotkice i lepi predlozi za praznicne dane... Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  2. Dođe tako svima vreme, kad malo zapostavimo blog. Ništa strašno, ;) Ova rolada zaista divno izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  3. Vidjala sam ove slane rolate u mnogo boja; sve su mi se dopale. Cini se da je vrijeme i meni da ju stavim na trpezu; praznici stizu, idealno vrijeme.
    Tvoja divno izgleda; boja savrsena!

    OdgovoriIzbriši
  4. Od mene cista petica, a mnogo mi se svidjaju i fotkice... zapravo, sad bih najradije probala jednu sniticu, iako upravo dolazim sa jednog rodjkasa.:)) Hvala ti puno na isprobavanju, drago mi je da ti se svidela... puseee:))))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala tebi što si podijelila recepte s nama, sad moram isprobati i ostale rolade

      Izbriši
  5. Slane rolate i rolate uopšte obožavam da pravim a ovaj tvoj mi je baš interesantan.Puno puta se desi da kuvamo nešto što je već napisano a nekad baš i nemamo ideju za nešto novo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Što je najgore, imala sam puno planova, ali nikako da ih realiziram. Isprobavanje ove rolade se isto otegnulo za par dana

      Izbriši
  6. Ajme, ova ide na popis jer obožavam slane rolade!!!

    OdgovoriIzbriši
  7. Predivno izgleda. Mislim da je pravi ukras na stolu za svaku priliku.

    OdgovoriIzbriši
  8. Roladu si super napravila, ovakvi zalogaji su mi najdraži kada se okupi društvo. Ovu sa ajvarom još nisam isprobala, ali mi je na listi, biti će uskoro i na stolu :)

    OdgovoriIzbriši
  9. nikako da dođe na red za isprobavanje a sigurna sam da bi mi se svidjela!

    OdgovoriIzbriši
  10. Divna je boja, jako intenzivna...mora da je ajvar bio od izrazito crvenih paprika, jel' tako ? Sto se zapostavljanja bloga tice svakome se to desi i to vise puta...nismo bas masine a i vremena za to treba !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ajvar je kupovni pa ne znam od kakvih je bio paprika, ali vjerujem da su i domaća jaja pomogla u boji

      Izbriši
  11. Krasno izgleda, sigurno je i jako fina!

    OdgovoriIzbriši
  12. Jednom sam radila jednu slanu roladu i nije nam se svidjela. Više nisam ponovila. Ova tvoja izgleda super

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zna se dogoditi da zbog jednog lošeg recepta ne isprobamo ostale

      Izbriši
  13. Već sma pravila nešto slično, ali ne u obliku rolade pa baš nisam bila oduševljena. Ovaj tvoj recept mi djeluje puno bolje i mislim da bi mi bilo na kraju i ukusnije. Morala bih probati :). Fotke su jako lijepe a što se tiče zapostavljanja bloga, svima nam se to dešava. Ja se isto baš polako vraćam i pišem punom parom, ali sam isto neko vrijeme bila sva nikakva i bez volje za bilo što.. tako da, ništa ne brini, znamo mi da si nam ti tu :). I ja imam neka jela koja volim ponavljati, posebno par svojih omiljenih jela, tako da je razumljivo da ne možeš svako malo spremati nešto novo :). I ja bi najradije da svako malo objavim novi recept, ali nekad nema smisla da nešto radim ako neće imati tko pojesti ili ako nam se ništa ne jede i slično :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nama se ovi recepti sviđaju, a vidim i po komentarima prije tvog da su neki imali loša iskustva. Očigledno sam imala sreću isprobati pravi recept.

      Izbriši
  14. Kad god probam nešto slano po tvom izboru obično ispadne predobro... pa se udomaći u mojoj kuhinji:) I sigurna sam da će i ova rolada biti pun pogodak za moje ukućane:)

    OdgovoriIzbriši
  15. Odgovori
    1. Nisam do sada radila tijesto za roladu na ovaj način, a nakon što sam probala baš mi se svidjelo

      Izbriši
  16. Škicam ovu roladu već dugo jer mi je baš zanimljiva. Krasno ti je ispala.

    OdgovoriIzbriši
  17. So beautiful !
    And looks delicious ! :)

    Cheers

    OdgovoriIzbriši