nedjelja, 22. prosinca 2013.

Božićno selo, Verona i danski keksići


Sigurno se, nakon što ste pročitali naslov, pitate gdje je to božićno selo i kakve veze imaju Verona i danski keksići. Odgovor na drugo pitanje je nikakve, a odgovor na prvo pitanje slijedi u nastavku teksta. Dakle, ove sam subote bila na, za mene, fenomenalnom izletu. Posjetili smo božićno selo u Bussolengu. Već samo izgovaranje riječi "božićno selo" obećava puno, ali ni u snu nisam mogla zamisliti koliko će me oduševiti. Ulaznica za ovu čaroliju košta samo 1 euro, a ovog je vikenda ulaz bio besplatan. Bacite pogled na fotku ispod i vidjet ćete samo dio te čarolije. 



U ponudi ima za svakog ponešto, a sve je podređeno nadolazećem blagdanu. Tako si u prvom dijelu možete izabrati jaslice raznih oblika i veličina, te figurice i razne dijelove poput ograde, drveća i slično. Kreacije su vrlo maštovite, a fotografiranje je zabranjeno. Zatim slijedi dio u kojem sam se osjećala kao u raju. Zamislite si sve kalupe, šalice, tanjuriće, pladnjeve i dekoracije za dom koje želite. To pomnožite sa tisuću pa još na kvadrat. Eto takva je ponuda, bilo da tražite tradicionalan ili moderan stil. Na jednoj od polica sam pronašla prekrasan pladanj (onaj s prve fotke), zbog kojeg mi osmjeh nije silazio s lica i kiša koja je cijelo vrijeme padala nije mi uopće smetala. 


Kako je ostalo još puno sitnica koje sam tamo vidjela i koje želim, morat ću već sada početi štedjeti za sljedeću godinu :D Nakon posjeta božićnom selu, za kojeg će vam trebati minimalno dva sata, otišli smo u Veronu. Božićni sajmovi u Veroni postavljeni su na više lokacija (mi smo posjetili tri). Ponuda je približno slična na svim lokacijama i nije me previše oduševila, pa sam se počastila finom toplom čokoladom i prefinim keksićem s bademima (za koje obavezno moram potražiti recept). 


Otići u Veronu, a ne vidjeti famozni balkon bio bi pravi promašaj. Posjetili smo Julijinu kuću i boravili na balkonu. Ponuda suvenira u obližnjem dućanu je očajno kičasta.


Volim božićne sajmove, pogotovo kad padne mrak pa zasja tisuće lampica i gradom odiše svečano ozračje. 


Nego ... da se vratim na početak i danske keksiće. Kada na blogu objavljujem post vezan za neko putovanje, obično ga završim slasticom karakterističnom za mjesto koje sam posjetila. Tako je i sada bilo u planu. Nakon kraćeg pretraživanja sam pronašla nadalin. I tu kreću moje muke. Nakon poduže potrage za adekvatnim papirnatim kalupom u kojem se peče, odlučila sam da za taj jednokratni kalup ne vrijedi izdvojiti 6 eura, a moje iznenađenje je bilo još veće kad sam u Veroni vidjela da se nadalin od 500 g prodaje po cijeni od 10 eura. Kako nisam na vrijeme osigurala alternativno rješenje, odlučila sam ovom postu pridružiti danske keksiće. Iako je rok za objavu recepta za sudjelovanje u ovom krugu igrice kuVarijacije zadan za početak siječnja, objavit ću ga ranije pa možda ih netko uvrsti na pladanj s blagdanskim keksićima. Sve je napravljeno po receptu (uz dodatak ruma) i keksići se vrlo brzo rade, jer nije potrebno čekati da se tijesto ohladi.



  • 200 g glatkog brašna
  • 100 g šećera u prahu
  • 10 g vanilija šećera
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 125 g otopljenog maslaca
  • 1 jaje
  • malo ruma
  • šećer u prahu za posipanje
U  posudi pomiješajte brašno, šećer u prahu, vanilija šećer i prašak za pecivo. Dodajte prohlađeni otopljeni maslac, rum i jaje pa uz miksajte dok se sastojci ne povežu. Smjesu stavite u slastičarsku vrećicu i uz pomoć zvjezdastog nastavka istiskujte oblike na lim obložem papirom za pečenje. Pecite keksiće 10 - 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Po želji pospite šećerom u prahu.



Broj komentara: 29:

  1. aaaah Tamara! all look beautiful!!! and your treats too! Love Christmas posts!!
    merry Christmas dear!!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Prava Bozicna carolija; Bozic bez zime (tj na 35+) niti ne lici na Bozic.
    Keksici su se divno uklopili...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da bih se teško uklopila u blagdansko raspoloženje na toj temperaturi

      Izbriši
  3. Pladanj sam vidjela na fejsu i prekrasan je...Uživala sam u ovom postu, u Veroni sam bila prije desetak godina pa si me malo vratila u prošlost :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Volim kad me nečiji postovi vrate u prostor koji sam posjetila

      Izbriši
  4. pladanj mi je oduzeo dah
    ,keksići su zgodni, priprema vrlo jednostavna

    OdgovoriIzbriši
  5. Tamara predivan post,predivno ti je bilo u Veroni zaista,keksići i ovaj pladanj su divni!

    OdgovoriIzbriši
  6. Potpisujem Verona je uvijek lijepa a danski keksići su ti ispali jako lijepi ja nisam bila te sreće malo su se razvukli pri pečenju i nemaju karakteristične šare ali su zasita jako fini kao pravi danski zar ne...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni se je dodatak ruma odlično uklopio u ono tijesto, baš u skladu s blagdanima

      Izbriši
  7. Obozavam bozicne sajmove i sve te sarene, mirisne standove prepune raznih djakonija, mislim da bih se komotno mogla presliti u jedno takvo seoce iz bajke.:) Uzivala sam u fotkicama, a kolacici prekrasno izgledaju na novom pladnju... hvala ti puno na ucescu, diiivno su ti uspeli!:)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti što si eksperimentirala i podijelila recept s nama

      Izbriši
  8. divan izlet...a keksići su ti ispali super..zamisli, i ja sam ih radila i dobro su ispali...zadovoljna sam...planuli su dok si rekao keks...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Moji su bili sakriveni u špajzi u kutiji par dana pa sam ih izvukla na Božić i nestali su istog dana

      Izbriši
  9. Divan izlet i bas mi je drago da si se lepo provela.Kolačići su baš lepi. Na zalost ne verujem da ću stići da ih napravim. Tebi i tvojima želim srećne praznike.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Žao mi je što ih nećeš stići napraviti, baš su odlični

      Izbriši
  10. Predivno, oduševljena sam! teško bi se ja od tam vratila natrag, mislim da bi se morala kakti slučajno izgubit ;))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Najbolje bi bilo ostati preko noći tamo pa na miru sve razgledati i izabrati :D

      Izbriši
    2. hehe to te ja pitam :)
      Sretan Božić i svako dobro ti želim!

      Izbriši
  11. Tamara,

    I loved your photos, thanks for sharing ! :)
    Merry Christmas !

    Cheers,

    OdgovoriIzbriši
  12. Divno izgleda! Želim ti Sretan Božić :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Baš ti je lijepo bilo tamo, a onaj pladanj...mrak!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Izlet je bio fenomenalan i ispunio je sva moja očekivanja

      Izbriši
  14. Sa uzivanjem sam procitala tvoj artikl i pozeljela da odmah odem u Veronu :-) Keksici zvuce jako interesantno i iako sam vec dosta toga propremila mozda stignem jos i njih napraviti.
    Lijep pozdrav od Jadranke

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ti si jako vrijedna, ja još nisam ništa napravila, uvijek sve radim zadnji dan jer bi inače pojeli :D

      Izbriši