subota, 8. lipnja 2013.

Pizza pull apart bread

Već neko vrijeme apstiniram od osnovnih blogerskih aktivnosti, a to je isprobavanje novih recepata i fotkanje. Mislila sam da će to stanje trajati još neko vrijeme, ali sam odgovarajući na pitanja za blog tjedna shvatila koliko mi blog znači i kako me planiranje, izrada i fotkanje zapravo miče od svakodnevnice. A kad sam krenula, nisam se mogla zaustaviti pa sam napravila nešto slano i nešto slatko. Ukoliko vas zanima nešto više o meni i blogu, svakako pročitajte članak na Eno & gastro, a Tihani hvala što je odlučila predstaviti moj blog u rubrici blog tjedna.




Nešto je čarobno u pull apart kruhu. Barem mene magično privlače ti komadi kruha koji su stvoreni za otkidanje. Već sam isprobala slatku verziju s cimetom te slanu s parmezanom i češnjakom pa  je konačno je na red došao i na pizza okus (hvala Ave dulcis Tamari što mi je ukazala na ovaj recept).  Bilo bi mi jako teško izabrati favorita između ova tri kruha, svaki je odličan na svoj način. Nego, vratimo se mi na pizza okus i recept. Tijesto možete zamijesiti rukama ili koristiti samostojeći mikser. 


  • 350 g glatkog brašna
  • 2 žličice šećera
  • 1 žličica soli
  • 7 g suhog kvasca
  • 2 velika jaja
  • 80 ml mlijeka
  • 85 g maslaca
  • 60 ml vode
  • 10 - 15 žlica umaka od pumidora
  • 150 g salame (koristila sam šunku i panonu)
  • 200 g mozzarelle
  • origano
  • 30 g otopljenog maslaca
  • 2 režnja češnjaka sitno sjeckana

U zdjelu samostojećeg miksera stavite 260 g brašna, šećer, sol i suhi kvasac te lagano pomiješajte sastojke. U manjoj posuditi otopite maslac (85 g) u mlijeku na laganoj vatri. Dodajte vodu i pustite da se tekućina prohladi. Kad mješavina postane mlaka, ulijte ju u brašno, uključite mikser na mininum i miksajte otprilike 3 minute. Malo pojačajte brzinu miksanja pa dodajte jedno po jedno jaje. Zaustavite mikser, dodajte još 65 g brašna pa miksajte još 3 minute. Zaustavite mikser, dodajte još 3 žlice brašna i kratko miksajte. Na lagano pobrašnjenoj površini oblikujte tijesto u kuglu koju stavite u pobrašnjenu posudu koju prekrijte prijanjajućom folijom. Pustite da se diže sat vremena dok se tijesto ne udvostruči.


Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini na dimenzije 50 x 25 i narežite na 5 jednakih traka. Premažite umakom od pumidora, dodajte komadiće mozzarelle i salamu. Pospite origanom. Trake položite jednu na drugu pa prerežite na 4 jednaka dijela. Dijelove posložite u kalup za kruh obložen papirom za pečenje. Prekrijte prijanjajućom folijom i pustite da se diže 30 minuta. Pecite 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Za to vrijeme otopite maslac (30 g) u koji umiješajte sitno sjeckani češnjak. Izvadite kalup iz pećnice pa premažite površinu kruha. Vratite nazad u pećnicu i pecite još 15 - 20 minuta. Pečeni kruh pustite da odstoji 10 minuta u kalupu, a zatim ga izvadite na rešetku i pustite da se ohladi. Pretpostavljam da ćete kao i ja navaliti na kruh dok je još topao. 

Broj komentara: 40:

  1. Super ideja! Izgleda predobro :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Odličnog je okusa, mekano tijesto i ukusan nadjev

      Izbriši
    2. Mislim da će se ovo uskoro naći na mom tanjuru :D Planirala sam peći pizzu ovih dana, pa bih mogla isprobati ovaj način :)

      Izbriši
    3. Ja sam oduševljena, nadam se da će se i tebi svidjeti

      Izbriši
  2. Kruh zavodnik, tko bi mu odolio.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Teško mu je odoljeti, svaki pull apart bread počnem trgati još dok je topao

      Izbriši
  3. Kako volim tvoje fotke iz baste, vidim da cu morati ponovo da zasucem rukave i napravim ovaj hlepcic, predobro izgleda.:)) p.s. idem sada da procitam ceo clanak, nisam tamo videla dugme za "like", pa zato ovde jedan BIG LIKE!:)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Moram iskoristiti sezonu za ovakve fotke, meni su isto drage

      Izbriši
  4. Slike su ti zaista predobre, a i recept mi se veoma dopada :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Adorei já fiz em versão monkey bread.
    O teu deve ter ficado uma verdadeira delicoa.
    bjs

    OdgovoriIzbriši
  6. what beautiful and delicious look this Tamara!!

    OdgovoriIzbriši
  7. Tacno da postoji nesto carobno u 'pull-apart-breads'; neodoljivi su...Jos ako su okusa pizze, onda je uspjeh zagarantovan i kod najizbirljivijih.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni je teško odoljeti svim verzijama, a super je što se komadi mogu trgati još dok je kruh topao

      Izbriši
  8. Odgovori
    1. Upravo tako, tijesto je iznimno ukusno i mekano, a pizza nadjev je dobro poznata klasika

      Izbriši
  9. ovo je savršeno, pizzu obožavam u svim verzijama!!
    njam!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Super je dok i toplo i hladno, mada je onako mirisnom i toplom teško odoljeti

      Izbriši
  10. Dala si mi izvrsnu ideju za isprobati ovu slanu verziju,navukla sam se na slatku,ali mojoj boljoj polovini ovo bi bio pun pogodak jer pizzu obožava.
    Krasne slike,drago mi je da si bolje,blog je zaista dobra terapija za sve.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mi isto obožavamo sve verzije, i koliko god da volim pizzu, onaj sa cimetom i jabukama je još uvijek na prvom mjestu. Javi kako je dragi zadovoljan.

      Izbriši
  11. Baš zanimljivo! Izgleda jako fino :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jako je ukusan, a trganje kriškica je baš zanimljivo

      Izbriši
  12. ajme, koja je ovo perverzija, ovo je prava divota!

    OdgovoriIzbriši
  13. Ovo divno izgleda, ovako sve zajedno i jos u prirodi :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Predivno izgleda ovaj kruh, prava pizza-mamilica :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Pročitala sam članak, super je! Kruh ti je izvrstan kao i ove fotke iz prirode.

    OdgovoriIzbriši
  16. Hello Tamara,

    I must try a pull-apart bread really, I have seen already so many recipes that make me curious about ! :)
    These pull-apart pizza of yours looks delicious, I loved the photos, as usual ! :)

    Have a nice evening ! :)

    Isabel

    OdgovoriIzbriši