utorak, 6. studenoga 2012.

Pita s brokulom


Sigurna sam da u svakom kućanstvu postoji osoba koja određenu namirnicu ne voli, kao i druga osoba koja tu namirnicu obožava. Tako je kod nas kad su u pitanju kupusnjače, konkretnije brokula, prokulice i cvjetača. Obožavam ih i najčešće ih kuham na pari te jedem nezačinjene kao prilog mesu. Eto kolika je moja ljubav prema njima. Mogu ih jesti naravno i začinjene te pripremljene na neke zanimljivije načine, ali najviše volim njihov okus bez ikakvih dodataka. S druge strane, navedeno povrće spada u suprugovo omraženo povrće. Kako bih ga ipak nagovorila da ih proba, odlučila sam krenuti s najblažim okusom, odnosno brokulom i zamaskirati ju u ukusnu pitu. Pitate se da li je uspjelo - napredak je postignut i sada brokulu jede pripremljenu na više različitih načina.


Tijesto
  • 300 g glatkog brašna
  • 150 g hladnog maslaca narezanog na kockice
  • 1/2 žličice soli
  • 100 g kiselog vrhnja
Utrljajte maslac u brašno da se dobiju grube mrvice. Dodajte sol i kiselo vrhnje pa zamijesite tijesto. Spljoštite ga u disk, omotajte prozirnom folijom i stavite u frižider na pola sata. Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj podlozi i obložite kalup za pitu. Prekrijte papirom za pečenje i opteretite rižom pa pecite 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Odstranite rižu i papir za pečenje pa vratite tijesto u pećnicu na par minuta da dobije lijepu boju.


Nadjev
  • 500 g cvjetova brokule
  • 1 ljubičasta kapula
  • 2 režnja češnjaka
  • 150 g hamburgera narezanog na kockice
  • 250 g svježeg sira
  • 100 g kiselog vrhnja
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 3 jaja
  • 100 g svježe ribanog parmezana
  • sol i svježe mljeveni papar
Brokulu kuhajte 3 minute u kipućoj posoljenoj vodi pa ocijedite. Kapulu i češnjak sitno nasjeckajte. U tavici zagrijte malo ulja pa prodinstajte kapulu i češnjak te dodajte narezani hamburger da se malo popeče. Svježi sir pomiješajte sa slatkim i kiselim vrhnjem. Dodajte razmućena jaja, sol i papar. U smjesu umiješajte brokulu, kapulu, češnjak i hamburger te 80 g parmezana. Nadjev rasporedite po pečenom tijestu. Pospite preostalim parmezanom i pecite još 25 minuta, dok nadjev ne očvrsne.

Broj komentara: 50:

  1. To je dobra ideja za one koji ih ne vole (makar ih i ja jedem samo kuhane na pari jer su mi prefine :D)
    Al pite su uvijek dobra stvar, a tvoje se zbilja raznovrsne i fine :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pite ovakvog tipa su odlične i za kamuflažu mrskog povrća i za čišćenje frižidera

      Izbriši
  2. Neshto slano iz tvog repertoara; volim brokulu, cak onako obicnu, skuhanu bez icega!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš mi je drago čuti da još netko jede brokulu skuhanu bez ičega

      Izbriši
  3. Odlična ideja za "uvaliti" neku nevoljenu namirnicu. Mene samo smeta kada tvrde da nešto ne vole a ustvari nisu ni probali.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam još testirala kako prokulica prolazi u ovom obliku, a ona je nekako svima najomraženija, mada ju ja obožavam

      Izbriši
  4. Gostei desta tarte pois tem ingredientes que me agradam.
    Além de que ficou bem linda.
    Boa semana
    bjs

    OdgovoriIzbriši
  5. Odlična ideja, volim slane pite, vou ću sigurno probati...Volim brokulu i samo kratko blanširanu, ali jako mi je fina u pečnici, s malo jaja, pancete, topivog sira i kiselog vrhnja...Ilina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ovo što navodiš zvuči kao brzinska verzija moje pite, samo fali prhko tijesto i još pokoji sastojak.

      Izbriši
  6. Super ti je recept,ja obožavam sve povrće,moji malo manje,neki dan sam im podvalila poriluk na sličan način;)Spremam ;)

    OdgovoriIzbriši
  7. Hello Tamara,

    What a beautiful pie, lovely colours, certainly a great delight !
    I loved the photos ! :)

    Hugs

    OdgovoriIzbriši
  8. Svakako ću isprobati ovaj recept i nadam se da ću njime izlječiti durenje u kući kad su ove namirnice u pitanju.

    OdgovoriIzbriši
  9. Divna pita! Kod mene je, nažalost, ista priča kao i u vašoj kući, samo što od mojih 4 muška nitko ne voli kupusnjače :( a ja ih doslovno obožavam... ono kako brokula jedino prolazi je u saftu sa bijelim vrhnjem i piletinom, za ove manje mora čak biti i miksana jer čim vide stabalca, gotovo.

    OdgovoriIzbriši
  10. Obožavam slane pite,tvoja mi je jako lepa.

    OdgovoriIzbriši
  11. Iz ovih stopa šaljem mami ovaj recept! Ona najčešće radi brokulu na lešo, znači samo kuhano bez ičega, a ja ne mogu smisliti taj okus! Ovo bi mogla biti fenomenalna promjena i mislim da bih je čak s guštom pojela :))

    OdgovoriIzbriši
  12. Ahhh, thanks for the gorgeous post!

    OdgovoriIzbriši
  13. Volim brokulu i odlicno se slaze u ovakvim pitama. Prekrasno izgleda :)

    OdgovoriIzbriši
  14. odlično izgleda, fini, bogati nadjev.
    super ti je taktika :lol

    OdgovoriIzbriši
  15. Ja kad treba da im podvalim nešto to ubacim u čorbu,pa posle izblendiram,tako da i ne znaju šta jedu.Mada ti je odlična ideja da ubaciš povrće u ovakvu pitu.Još kad tu ima slaninice ko bi tome odoleo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Upravo mi je panceta bila glavni adut za nadopunu okusa brokule

      Izbriši
  16. Odlicno si zamaskirala zelenis, ova kombinacija mi je jako finaaa.:)) p.s. mozda bi krem corbica mogla da prodje kao sledeci "projekat"?;))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kod mene bi krem juha sigurno prošla, ali me strah da je to još uvijek prevelik korak

      Izbriši
  17. Brokulu volim, super su mi ovakve pite, radila sam slično, samo s kobasicama. Večini muških je povrće nužno zlo hehe zato treba ovak spojit s malo meseka i bude im super. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pita s kobasicom zvuči jako ukusno, morat ću probati kad napravimo kobasice

      Izbriši
  18. bas ti je lijepa pita! I kombinacija povrća je baš po mom ukusu :)

    OdgovoriIzbriši
  19. Divna ti je pita, obožavam ovakve stvarčice, a i sviđa mi se što ti brokula nije promjenila boju,

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Trudim se ne prekuhavati povrće, tako da uz boju zadrži i što više hranjivih sastojaka

      Izbriši
  20. Tamara, esta receta me ha encantado, son un acierto todos sus ingredientes y du elaboración. Me comería un buen trozo.
    Besos y feliz domingo.

    OdgovoriIzbriši
  21. Ja sam veliki ljubitelj brokule dok cvjetaču nisam baš tako prihvatila, ali brokulu mogu jesti valjda svaki dan, najčešće kuhanu na pari, ali niti ovakve verzije ne bih odbila. Sviđa mi se kombinacija sastojaka i pita jako lijepo i dobro izgleda !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni je brokula odlična i s tjesteninom (i puno češnjaka)

      Izbriši
  22. brokula i cvjetača mi dugo nisu bile na jelovniku, ali s vremenom sam to polako promijenila, ni danas ih ne obožavam ali pjedem ih povremeno
    pita je vrlo zanimljiva i lijepa

    OdgovoriIzbriši