četvrtak, 20. rujna 2012.

Tiramisu torta s marunom - dobrodošlica jeseni


Do sada sam na blogu prigodnim receptom obilježila dolazak svakog godišnjeg doba osim ljeta. Već i vrapci na grani znaju da teško podnosim vrućine. A ovo ljeto je bilo stvarno pakleno vruće. Lakše dišem već od početka rujna, pogotovo nakon osvježavajuće kiše. Prelazak na novo godišnje doba najbolje je obilježiti pravom jesenskom namirnicom - marunom. Razmišljala sam što bih mogla napraviti i u moje planove se idealno uklopila igrica FBI rukavice (koju je osmislila Maja). Tijekom rujna i listopada istražujemo blog Parfe Dunja. Dunja na svom blogu ima recept za kesten tiramisu koji mi se učinio kao odlična dobrodošlica jeseni i prilika da potrošim zalihu maruna iz zamrzivača.




  • 2 žumanjka
  • 4 žlice šećera u prahu
  • 400 ml slatkog vrhnja
  • 250 g mascarponea
  • 500 g pasiranog maruna
  • 200 g piškota
  • 150 ml ruma
  • 100 ml vode
  • 1 žlica kakaa
  • 2 žlice šećera

Izmiksajte žumanjke sa šećerom u prahu pa kuhajte na pari uz neprestano miješanje dok se smjesa ne zgusne i ne posvjetli. Kad se žumanjci ohlade, izmiksajte 200 ml slatkog vrhnja u šlag. Pomiješajte mascarpone sa žumanjcima. Dodajte šlag, 50 ml ruma i 450 g maruna. Miješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Zakuhajte vodu, 1 žlicu šećera i kakao. U ohlađeno dodajte 100 ml ruma. Na pladanj za serviranje stavite obruč za tortu promjera 20 cm. Kratko umočite piškote i slažite na pladanj tako da gusto prekrijete cijelo dno. Na piškote rasporedite polovicu kreme. Na kremu poslažite ostatak piškota umočenih u vodu s rumom. Premažite ostatkom kreme i stavite u frižider na minimalno dva sata ili preko noći. Ostatak slatkog vrhnja (200 ml) izmiksajte u šlag. Umiješajte ostatak (50 g) maruna. Odstranite obruč kalupa za tortu pa rub torte premažite smjesom šlaga i maruna i dekorirajte tortu.


Ukoliko ste u potrazi za još nekim jesenskim desertom s marunima ili kestenima, pogledajte i sljedeće recepte:
Rolada od maruna
Praline punjene kremom od maruna
Torta od maruna

Broj komentara: 58:

  1. Tiramisu obozavam, to vec i vrapci na grani znaju...iako je ovaj bez kave rado bi probala fetu ili dvije

    OdgovoriIzbriši
  2. Jedan od razloga (a prilično ih je malo) što se veselim jeseni su 101 kombinacija kolača s kestenom :) jedva čekam, a tvoj kolač mi je uspio stvoriti sline na usnama :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Has escogido una combinación de ingredientes deliciosos, probaré a ver si me sale tan rico como a ti.
    Besos.

    OdgovoriIzbriši
  4. Izgleda lijepo! Volim kestene, ali mi nisu najdraži u slasticama, ne znam zašto, ali vjerojatno bi mi bilo drago probati ovako nešto, nikad se ne zna :)) Baš namjeravam napraviti nekakvu eksperimentalnu verziju tiramisua ovih dana :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zna se ponekad dogoditi da kolač s kestenom bude dosadan, takve kolače ni ja ne volim

      Izbriši
  5. Divna torta, ja volim kesten i sigurno bi mi se svidjela kombinacija. Lijepe dekoracije :)

    OdgovoriIzbriši
  6. I jesen je više nego dobra s svojim plodovima a maruni su mi najdraži.

    OdgovoriIzbriši
  7. Zbilja mi se svidio ovaj recept jer jako pašu ovi kesteni okusom, krasno je! A i inače ih volim i ovo je zbilja prava jesenska torta :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Okus maruna se super uklopio u ostale namirnice

      Izbriši
  8. Divno si napravila tu torticu i podsjetila me na nju, potpuno sam ju zaboravila. Svi jako volimo kestene i jedva čekamo da stignu na tržnicu, a zalihu smo odavno potrošili.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zalihu trošim tijekom godine, a obavezno si pustim jednu porciju baš ovako za kraj devetog mjeseca. Čim počne mirisati na jesen, meni mirišu maruni pa se ovako izguštiram

      Izbriši
  9. COM TIRAMISU COM CHEIRO A OUTONO.
    NUNCA FIZ NENHUMA RECEITA DOCE COM CASTANHA,MAS GOSTEI DA RECEITA.
    FICOU LINDO E CERTAMENTE QUE UMA DELICIA.
    BJ

    OdgovoriIzbriši
  10. moram priznati da mi kesten u kolačima nije dobar, volim ih jedino pečene
    unatoč tome tortica bap lijepo izgleda ovako dekorirana

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja ga volim na sve načine, i pečenog i kuhanog i u kolačima

      Izbriši
  11. Auuu.. Mora da ima okus na savršenstvo :)

    OdgovoriIzbriši
  12. maruni, mljac!!! jako ih volim, i nedostaju mi! ovdje ih nema (uporno ja tvrdim da ameri pojma nemaju sta je dobro, jer nemaju puno finih stvari, ali me nitko ne slusa!).. tiramisu moze da prodje, nisam neki veliki ljubitelj, ali ovaj sa marunima, svaka cast!!!! eee da si malo blize.. hehe..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Klasični tiramisu ne volim, prvenstveno zbog kave, ali ako krema ima neke dodatke (čokolada, voće, itd.) i ako piškote nisu umočene u kavu, onda mi se sviđa.

      Izbriši
  13. Ja obozavam kestenje. Predobar je recept. I onaj kolaz sa plodovima jeseni!

    OdgovoriIzbriši
  14. Svi komplimenti na kombinaciji boja,ideja i naravno torti.

    OdgovoriIzbriši
  15. odličan blog Tamara! :)
    puno divnih recepata i kolača vidim. Definitivno ću ga pokazat mami, koja obožava pravit kolače ( za razliku od mene koja ih voli samo papati :D). kesten obožavaaaaam! <3

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nadam se da će se tvojoj mami svidjeti neki recept, a tebi hvala na komentaru

      Izbriši
  16. Tortica izgleda fenomenalno,a narocito mi se dopada slika sa natpisom JESEN. Odlicna ideja :)

    OdgovoriIzbriši
  17. Moje zalihe kestena su iscrpljene i sada čekam nove, volim ih pečene, a kolače i kesten pire baš jako volim. Torticu si odlično napravila, jako lijepo izgleda ! Dočekala si jesen na pravi način, meni je jako lijepo i kako si ispisala riječ Jesen sa plodovima i lišćem !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Evo sad su i moje zalihe iscrpljene i uopće se nisam raspitivala kakva je situacija s marunom, ali mislim da će zbog ljetne suše biti siromašna sezona

      Izbriši
    2. Bravo,fantastičniji doček jeseni od ove torte nisi mogla osmisliti,divna je,drago mi je da uživaš u dolasku jeseni:)

      Izbriši
    3. Koliko god da volim proljeće, nekako mi je doček jeseni puno veći doživljaj

      Izbriši
  18. Obožavam kesetenje i ova tortica mi se stvarno čini san snova!

    OdgovoriIzbriši
  19. Kestene i sve deserte s kestenima jednostavno obožavam! :)
    Svidja mi se ovaj kolaž -jesen-

    OdgovoriIzbriši
  20. Bš je divna, nisam ljubitelj kestena ali jesam tiramisua :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Možda bi ti se i svidio u ovom receptu uz mascarpone, rum i piškote

      Izbriši
  21. I ja spadam u one sretnice koje su na ljetnim vrućinama totalno neupotrebljive:( Jedino donekle funkcioniram u kupaćem kostimu...
    Kesten je jedna od rijetkih namirnica koje nisu baš po mom guštu... iako ovo što si pokazala izgleda jako privlačno, ma možda bi mi se i svidjelo??

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne sviđaju se ni meni svi kolači s marunom, sve ovisi kakva je krema, tako da si možda naletila taman na kolač koji je imao loše omjere

      Izbriši
  22. dvije Tamare dijele ljubav prema kestenima :) krasan recept!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jedva čekam da krenu, najprije ću jesti pečene, a zatim idu u neki kolač. Kakvi su tvoji planovi?

      Izbriši
  23. Odlično izgleda, ovo sam i ja odabrala za isprobati za ovaj krug Fbi rukavica.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nama se svidjelo, a nadam se da će se i tebi

      Izbriši
  24. Lovely photos Tamara, I enjoyed the tiramisu receipt a lot !
    I have also one in my blog, but different from this one, of course ! :-)

    Hugs

    OdgovoriIzbriši
  25. Ovo stvarno krasno izgleda i fotke su ti predivne. Sad si me nagovorila da radim tiramisu. A kestene najviše volim pečene, iako su mi i kuhani dobri. Probala sam nekad davno kesten pire u nekoj slastičarni i on mi nije baš bio dobar a u kolačima ih još nisam probala.. na koji ih način pripremaš kad ih želiš staviti u kolač?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pogledaj recept torta od maruna. Tamo sam opisala postupak pripreme maruna za kolač.

      Izbriši
  26. I love chestnuts but have never considered putting them in a tiramisu. This is brillant and I bet it tastes wonderful.

    OdgovoriIzbriši