srijeda, 15. kolovoza 2012.

Crveno zlato (pita s pumidorima)


U jeziku je već postalo uvriježeno da se riječ zlato koristi kada se želi istaknuti nešto dragocjeno. Ne mora to biti samo nakit. Zlato ... Poslušajte kako ta riječ zvuči dok ju izgovarate i sjetite se gdje se sve može upotrijebiti. Meni odmah padne na pamet mamino zlato i crno zlato. U mom dvorištu postoji nešto još vrijednije od crnog zlata. To je pumidor - crveno zlato našeg vrta.

Kad već spominjem dragocjenosti i zlato, željela bih istaknuti još nešto vrijedno, a to su ljudi sa svojim vrlinama. Prijateljska gesta je uistinu zlata vrijedna. Takvu gestu je napravila i Maja s bloga Dalmatia gourmande kada mi je poslala nekoliko prekrasnih šarenih tkanina. Uvijek su mi šarene i vesele boje prva asocijacija na njezine fotke, a sada će takve boje krasiti i moj blog. Majo, još jednom puno ti hvala na prekrasnim tkaninama i divnoj gesti!


Tijesto
  • 300 g glatkog brašna
  • 150 g hladnog maslaca narezanog na kockice
  • 20 g svježe ribanog parmezana
  • 1/2 žličice soli
  • 100 g kiselog vrhnja

Utrljajte maslac u brašno da se dobiju grube mrvice. Dodajte sol, parmezan i kiselo vrhnje pa zamijesite tijesto. Spljoštite ga u disk, omotajte prozirnom folijom i stavite u frižider na pola sata. Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj podlozi i obložite kalup za pitu. Prekrijte papirom za pečenje i opteretite rižom pa pecite 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Odstranite rižu i papir za pečenje pa vratite tijesto u pećnicu na par minuta da dobije lijepu boju.


Nadjev
  • 2 veća pumidora
  • 200 g skute
  • 100 g kiselog vrhnja
  • 3 jaja
  • 50 g svježe ribanog parmezana
  • 100 g pancete narezane na tanke kriške
  • 1 manja kapula
  • sol i papar
  • maslinovo ulje
  • bosiljak

Pumidore narežite na tanke kriške i stavite na kuhinjske papire da se upije suvišna tekućina. Kriške pancete popržite na tavi bez dodatka ulja. Izvadite pancetu pa na masnoći koju je pustila panceta prodinstajte kapulu. Mikserom kratko razmutite jaja. U jaja dodajte skutu, kiselo vrhnje, parmezan, sol i papar. Miksajte dok se sastojci ne sjedine. Vilicom umiješajte pancetu narezanu na komadiće i kapulu. Smjesu izlijte na pečeno tijesto, a po vrhu rasporedite kriške pumidora. Pecite 20 - 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C, dok nadjev ne očvrsne. Pitu ohladite na rešetki. Prije posluživanja nakapajte maslinovim uljem i pospite listićima bosiljka.


Količina sastojaka je dovoljna za okrugli kalup promjera 26 cm. Budući da sam pitu radila u duguljastom kalupu, ostalo mi je tijesta i nadjeva. Višak sam iskoristila za mini pite (dobila sam 4 komada). Tijesto sam rasporedila u kalupiće i pekla 10 minuta prekriveno rižom, a zatim još par minuta bez riže. U preostali nadjev sam umješala sitno sjeckani
  • pumidor
  • papriku
  • feferon
  • vlasac

Količine su proizvoljne i ovise o ukusu, a moguće je napraviti i klasičnu pitu promjera 26 cm. Nadjev sam rasporedila na pečeno tijesto i pekla još 20 minuta (dok se nadjev ne stisne i ne dobije lijepu boju). Ohlađene mini pite sam nakapala maslinovim uljem i popaprila. Pita s pumidorom može biti samostalni obrok ili kao prilog uz neko mesno jelo. Za što god se odlučili, nadam se da ćete uživati.


Konačno je došlo vrijeme da proglasim pobjednika koji osvaja ova četiri mini kalupa u obliku srca. Većina vas se odlučila za slatki voćni nadjev, dok su samo rijetki pomislili da je u pitanju slana pita s povrćem. Samo je jedna osoba pogodila da je glavna namirnica pumidor, a to je Mirjana Šimić. Molim Mirjanu da mi na mail pošalje svoju adresu kako bih joj mogla poslati nagradu. Hvala svim sudionicima!

P.S. Još uvijek se možete prijaviti za darivanje

Broj komentara: 45:

  1. Čestitke Mirjani! Drago mi je da si objavila recept za testo, već u prethodnom postu je izgledao savršeno, onako prazan. Nisam ga nikada pravila sa parmezanom, verovatno daje poseban šmek.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Već sam koristila recept za to tijesto na blogu kad sam radila pitu s koprivom

      Izbriši
  2. Ja jesam radila testo sa parmezanom i odusevila se.Sve je tako fino i deluje preukusno!

    OdgovoriIzbriši
  3. ¡Que rico! Impresionante presentación, mis felicitaciones.
    Besos

    OdgovoriIzbriši
  4. Fino, fino, paradajz i parmezan, već to mi je dosta da zavolim ovo jelo :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Uf, pomidori! Obožavam ih ovako pečene :))

    OdgovoriIzbriši
  6. čestitke dobitnici, a recept je krasan, rajčice su mi jedna od najdražih namirnica i volim sve s njima!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Još nisam našla recept s pumidorima koji mi se nije svidio

      Izbriši
  7. fenomenalan receptić! izgleda prekrasno! baš apetitlih! ;)

    OdgovoriIzbriši
  8. Cestitke dobitnici, a recept je odlican, bas po mom ukusu :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Prednost ovog recepta je što se nadjev može prilagoditi vlastitom ukusu

      Izbriši
  9. Odgovori
    1. Rajčica je zaista crveno zlato,kod nas je ove godine nema previše,takva je godina,ali biti će dovoljno za konzumaciju..kod tebe je uvijek sve fino tako da i u ovaj tart ne sumnjam da nije ukusan,izgleda divno:)

      Izbriši
    2. Kod mene je isto slaba sezona, dosta plodova je potukla bura krajem srpnja. Bit će manje salse :(

      Izbriši
  10. Eto vidis,ja pogodila jer i sama sam ovisnik od istih..volim pajeve pa sta da radim !!
    Posto ja vec imam ove kalupice,a isto tako sam jako daleko za slanje poste,svoju nagradu prepustam nekom tko nema ove kalupice...!!!

    Paj je predivan,cekam ljeto da pravim jer tada im je okus najljepsi,momentalno cijena paradajza se kod mene krece oko $8kg

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Iznenadilo me je kako je bilo malo slanih prijedloga za nadjev, a ti si kao iz topa pogodila sve sastojke. Pumidori su sad kod vas stvarno skupi. Ne znam da li i kod nas dostignu tako visoku cijenu izvan sezone.
      Lijepa gesta što se tiče prepuštanja nagrade. Samo sad si mene stavila na muke kome ju dodijeliti. Idem vidjeti kakvi su bili ostali pokušaji, pa ako je netko spomenuo pumidore, dobit će kalupiće.

      Izbriši
  11. Prvi tren sam pomislila da se radi o kulenu. :)
    Efektno izgleda ovako duguljasti tart.
    Domaći paradajz je stvarno neusporedivog okusa.
    Na zalost nemamo svi mogućnost imati svoje domaće proizvode.

    OdgovoriIzbriši
  12. Kalupići su ti divni a sad ćemo i biti i mi u prednosti kad se otvori Muller kod nas omi imaju predivne oblike za tartove i pite i pitice.
    Prva slikica predivna.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jedva čekam da se otvore ti neki dućani kojih kod nas do sada nije bilo pa sam ih posjećivala vani. Nadam se samo da cijene neće biti astronomske.

      Izbriši
  13. Parmezan u tijestu mi je nešto predivno, a cijeli recept mi je odličan. Doduše, nema toga šta ja neću pojest jer zaista sve volim,ali ovo me baš privuklo :)
    Drago mi je da ti se tkanine sviđaju i nadam se da ćeš uživati u njima, drago mi je šta sam te razveselila :)

    OdgovoriIzbriši
  14. What lovely look these! And your pictures look georgeous!

    OdgovoriIzbriši
  15. Baš crveno zlato-famozno i zadivljujuće!

    OdgovoriIzbriši
  16. Nice to meet you Tamara. your photos are amazing!!
    I m your new follower. Meriem

    OdgovoriIzbriši
  17. Naslov u potpunosti paše ovom jelu, stvarno izgleda zlatno, u najboljem mogućem smislu. Mislim da bih mogla pojesti sve što ti napraviš, čak i ono što ne volim (a znam biti izbirljiva) jer sve izgleda taaako dobro! :)

    OdgovoriIzbriši
  18. Excelente pastel luce muy hermoso un rojo pasión estupendo,abrazos hugs,hugs.

    OdgovoriIzbriši
  19. Te acabo de descubrir y me quedo a seguirte, tienes recetas muy interesantes, siento escribir en español, pero no se croata. Besos.

    OdgovoriIzbriši
  20. Ovo stvarno izgleda predivno. Meni zlato u vrtu predstavljaju krastavci i paprika koje obožavam. Jako lijep receptić i drago mi je zbog dobivenih tkanina koje će krasiti tvoje ionako divne fotkice!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Paprike su isto super, ali svježe krastavce ne volim, samo one kisele

      Izbriši
    2. Ja ih obožavam na sve načine, kažu mi da ću se pretvoriti u krastavac hehe.

      Izbriši
  21. Mmm jako mi se sviđa kora sa parmezanom. Rado ću isprobati!
    Jako mi je lep taj četvrtasti kalup za tart! Nadam se da ću naići na njega u skorije vreme.
    I skroz si u pravu, paradajz je stvarno pravo zlato!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ukoliko budeš htjela, mogu ti poslati link s kojeg je naručen kalup.

      Izbriši
  22. Odlično ljetno jelo! Parmezan u tijestu mi je super a paradajza nikad dosta, volim ga na tisuću načina :) Jako mi se sviđa i prezentacija.

    I bravo za Maju i šarene krpice, baš slatko ;))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš tako, pumidora nikad dosta i odlični su pripremljeni na sve načine

      Izbriši
  23. Čestitam Mirjani na osvajanju prekrasnog poklona. Lijepi uvod u post si napisala, i tvoje darivanje je lijepa gesta.
    Rajčice jako volim u svim mogućim oblicima iako ih na kraju najviše pojedem svježih. Ova pita mi je odlična i za mene bi definitivno bila dovoljna kao samostalno jelo. Ideja sa mini piticama mi se jako sviđa, volim jela u mini izdanjima.

    OdgovoriIzbriši
  24. Tog dana je i meni prošla kao samostalno jelo, a inače povrtne pite poslužujem kao prilog uz neko meso

    OdgovoriIzbriši