Dani su duži, sunce grije, kraj je veljače. Za zaljubljenika u proljeća kao što sam ja, to je dovoljno da počnem razmišljati o nadolazećem godišnjem dobu. Danas sam bila toliko nestrpljiva pa sam odlučila prošetati šumom i potražiti ljubičice. U potrazi su mi se pridružili kućni ljubimci - mačak D'Artagnan i mačka Tara.
Tražili smo i tražili, ali čak ni zajedničkim snagama nismo mogli naći ljubičice. Tek pokoji žuti cvjetić koji uživa u suncu, iako je oko njega trava još uvijek suha.
Ne znam kako se zovu ovi cvjetići, ali još iz djetinjstva pamtim livade kako se žute od njih. Oni uvijek prvi procvatu i volim ih zato što nagovještaju proljeće. U našoj potrazi za ljubičicama našli smo i maleno gnijezdo.
Posebno je simpatično zbog ova dva lista koja je bura donesla. Izgledaju kao dva jastučića koja nestrpljivo iščekuju ptičja jaja. Već smo skoro htjeli odustati od potrage za ljubičicama, jer smo pretražili sva mjesta na kojima one inače rastu i nigdje još nije bilo cvjetova. Na posljednjem mogućem mjestu, zaštićene kamenom, dočekale su nas dvije ljubičice. Prekrasno miriše.
Čokolada je namirnica koja ima sposobnost svaki desert pretvoriti u vrhunski užitak. Ne mora to uvijek biti neki zahtjevan recept. Često se i s malim brojem namirnica i jednostavnom izradom dobije ukusna slastica. U svom postu o izradi pralina spomenula sam mogućnost izrade pralina u petit four papirnatim čašicama. Ukoliko takva pralina ne dobije kapicu, odnosno poklopac od čokolade, dobit ćete košarice koje je moguće puniti različitim kremama. Odabir je pao na košarice od bijele čokolade s kremom na bazi maslaca i čokolade te posipom od krokanta. Potrebne namirnice su
- 100 g bijele čokolade
- 100 g tamne čokolade
- 100 g maslaca (sobne temperature)
- 100 g šećera u prahu
- rum
- krokant (ili sjeckani orasi/lješnjaci/bademi)
Na pari otopite bijelu čokoladu. Dno petit four čašica (stavite nekoliko čašica zajedno kako bi oblik bio što čvršić pa će se kasnije jasno vidjeti oni rebrasti utori) ispunite čokoladom do 1/3, a stijenke čašica premažite debelim slojem čokolade. Stavite čašice u frižider da se čokolada stisne. Za to vrijeme napravite kremu. Otopite tamnu čokoladu na pari. Izmiksajte maslac sa šećerom, dodajte rum i otopljenu čokoladu. Kremu stavite u slastičarsku vrećicu i napunite košarice. Pospite krokantom i stavite u frižider na par sati. Ogulite papirnate čašice. Košarice prije posluživanja pustite da odstoje na sobnoj temperaturi 15ak minuta.
Prekrasan post i fotke!
OdgovoriIzbrišiPraline izgledaju prefino, sve pohvale. Imaš jako lijepo mačje društvo, vidi se da uživaju u vrtu.
Kiss i ugodan vikend!:)
Odusevis me svaki put sa pralinama, pod hitno da otvoris jednu finu cokolateriju!:)) Prekrasne i jasne fotke, pogotovo ta nezna ljubicica na kraju.:))
OdgovoriIzbrišiTako mi jednostavno zvuči i tako primaljivo izgleda! Nisam niakda radila praline, pogotovo ne ovako da sama topim čokoladu u košarice, imam osjećaj da bi mi se sve zameljalo i raspalo :) Ali, sad si me stvarno uvjerila da ih moram probat napravit. Zadala sam si dva cilja ove godine: praline i macaronse :)
OdgovoriIzbrišiTamara, slike su fantastične, volim ove veće formate slika, tako su predivne!
E ovo ja zovem pravim proljetnim postom,dakle ne znam što je ljepše ove fotke kojima si totalno dozvala proljeće,ovaj žuti cvjetić se zove žuta kaljužnica,i on je zaista među prvim cvjetovima koji nagovještavaju proljeće,ili praline, zaista ih radiš s ljubavlju to se vidi,predivne su:)
OdgovoriIzbrišiPredobre ;oko praline!I fotkice sa macom!
OdgovoriIzbrišiJa sam mislila da su to jaglaci? Obožavam ljubičice, jedva čekam da dođu i kod nas. Nisam nikad radila ovakve praline. Rado bih probala koju ;)
OdgovoriIzbrišilove these and love your cats!!!
OdgovoriIzbrišiPreslatke su ti praline:))a tek slike dolazećeg proleća,blago tebi kon nas sneg nikako da se otopi!
OdgovoriIzbrišinjam, ovo izgleda tako fino, a tako jednostavno za napraviti!
OdgovoriIzbrišihvala na lijepom receptiću :)
Zondra Art, ovo je samo polovica mačjeg društva, druga dva mačka još nisu naučila što znači kad krenem iz dvorišta na tu stranu jer su još mladi (za par mjeseci će imati godinu dana)
OdgovoriIzbrišiMignonne, nisi jedina koja mi je to predložila
Maja, možeš ili staviti jako tanak sloj čokolade pa razliti po košarici ili staviti više košarica zajedno da bude čvršće pa onda može i deblji sloj, vidim da sam to zaboravila napisati u postu pa ću dopisati
Nely, kod nas nitko ne zna kako se zove taj cvjetić, baš ti hvala
Vera, hvala
Jubistacha, jaglac ima pet latica srcolikog oblika, a pri dnu su spojeni i nisu sjajne
Gloria, thank you
Stočiću postavi se, nas je snijeg u onom valu hladnoće potpuno zaobišao i pala je samo pokoja pahulja nošena burom
Cinnamon and White Chocolate, hvala
Divno,praline mi se svidaju iako moji vise vole cokoladu od njih,pa ih tako niti ne radi cesto..dolazi vam proljece,bice sada svakakvog cvijeca,ovdje je meni sve isto osim zimskog perioda koji izgleda kao kasna jesen u nasoj zemlji,prave zime zasada nema..sve su ti slike lijepe !!!!
OdgovoriIzbrišiprekrasne čokolade košarice! idem i ja u potragu za ljubičicama!!
OdgovoriIzbrišiKod tebe uvijek prekrasne minijature, samo čekam da otvoriš svoju slastičarnu s ovakvim slatkišima, kao u Čokoladi sa Juliette Binoche, ja bih ti bila prvi gost :) Ove košarice su neodoljive, kao i mačke :)
OdgovoriIzbrišiPredivne čokoladne korpice...svaka čast i na svim pralinama koje praviš jer su savršene sve do jedne!
OdgovoriIzbrišiMirjana, hvala
OdgovoriIzbrišiTamara, da li si našla koju?
Tamara, ne znam kad bih sama uspjela napraviti dovoljnu količinu različitih okusa, tako da ništa od slastičarne
Maslinka, hvala
Mačke imaju cool imena :) A ove košarice su bajne!!!! :)
OdgovoriIzbrišiAaaaa prekrasne fotke! I recept, baš kad ti nešto fino treba za goste :)!
OdgovoriIzbrišiMace! Ja sam luda na mačke, hihi...I mi imamo 2, Rio i Isa :). Jaku su lepi!
Podsjetila si me na proljece u mom rodnom kraju - fotke su prekrasne. Cokoladne kosarice takodjer!
OdgovoriIzbrišiElegantes bombones una delicia suave al paladar,amo los gatos bellas imágenes,abrazos hugs,hugs.
OdgovoriIzbrišiProljece, proljece! Prekrasne slike, a kosarice su fantasticne
OdgovoriIzbrišiIzgleda jako fino :) I mačke su baš slatke :)
OdgovoriIzbrišiSlike prirode su me posebno odusevile! Divno!!! Ljubimci su bas slatki... :) Mislim da smo mi ovaj zuti cvetic zvali zlatica, ali nisam sigurna. Bas je simpatican! :)
OdgovoriIzbrišiJust Cake Girl, moji kućni ljubimci uvijek imaju cool imena (npr. King, Allegra, Kleopatra, Neron, ...)
OdgovoriIzbrišiCinnamon and Thyme, jako mi se sviđa ime Rio, sljedećeg ljubimca ću tako nazvati
Jasna's kitchen creations, hvala
Rosita Vargas, thank you
Gordana, hvala
Marinica, hvala
Miki, kod nas nikad nije imao naziv, zvali smo ga "one žute rožice"
Ovakve poslastice najviše volim: jednostavne, brze i lake za pripremu, a opet posebne. Bilježim!
OdgovoriIzbrišidivne su ti slike proljeća! A košarice savršene!
OdgovoriIzbrišilako i dobro ... za svakog čokoholičara :D
IzbrišiJako lijep post i drago mi je što si na kraju u lijepo društvu maca uspjela pronaći ljubičice.
OdgovoriIzbrišiKošarice sa čokoladom se odlično uklapaju, i one su proljetno nježne i vjerujem jako ukusne. Izgledaju prekrasno !
Jednostavno ocaravajuce!
OdgovoriIzbrišiPrekrasne su...ja sam takve košarice radila sa crnom čokoladom i super su ispale,danas sam probala sa bijelom, ali mi nije bila dobra čokolada...možeš mi molim te reći koju si bijelu čokoladu kupila
OdgovoriIzbrišiBijelu čokoladu kupujem u Italiji. Za ove košarice sam prvi put isprobala Sparovu bijelu kuverturu - čisto iz znatiželje, jer sam čula dosta pohvala za nju.
Izbriši